Thursday, December 16, 2010

Montage by Ezwan Emary (Reception 4.12.2010)

Sebelum buat further review on my Reception, do enjoy the montage by Abang Ezwan Emary, yea?

Little that i know that he will come out with this montage and uploaded it in Youtube. Thanks a lot to you lah Abang Ezwan.

Abang Ezwan was my second photographer during the reception. I promise akan buat one entry about him. :)


Tuesday, November 23, 2010

My prewed teaser (converse + relax theme)

Hello peeps.

10 more days to go and counting. Hehe. Dont forget to save the date guys. You are all invited to my wedding k. If nak card, rasanya tak sempat lagi ni nak post. So guys please please e-mail me for E-card k. :) (I'm so pathetic. tak tau camne nak buat sticky post k)

I had my prewed last Sunday with Digital Syndicate team. Where at? Putrajaya. Well, prewed memang enjoyable k. Me and fiance really enjoyed our prewed last Sunday. I am proud with him (fiance) , sebab dia berjaya tidak SERIUS langsung. He let go his ego-ness and just enjoyed the moments being captured.

For the prewed, both of us wore the same Converse T-shirts and shoes, the same black pedora hat, the same Rayban sunglasses and the same black pants. im wearing legging anyway. The only thing to differentiate me from him is that i wore a mini skirt outside. Saje la.

So guys, conclusion, to you bride to be, u guys should do a prewed. Memang best k.. Best sangat2. And oh ya.Disebabkan i prewed kelam kabut so i make up myself, MYSELF k. Kelakar kan? Haha. But oklah. i save duit dah kat situ, walaupun x pandai make up. And we brought our own props like, guitar, blackboard, Spek besar, payung warna warni.

So here are some teasers of us. More piccas to come. Nak tengok lebih2 datang my wedding lah sayang. It's a night reception. You can come, have fun and eat dinner.enjoy and relax...(Cheh, macam nak ajak gi vacation laks kan? AHAKS)










DS Team adalah sangat talented okay. sangat creative jugak. Only thing is that they are super duper busy. So kena e-mail/call them la. Senang. And DS Team, memang easy to work with. Ideas pun banyak. sesuai lah nak buat prewed ngan diorang.... I recommend them to u guys k!

By the way, a lot of things dah settle in these few weeks. Will continue in next entry ye darlings.

Anyway, saya inshaAllah akan datang ke wedding Kay Kamal this 27th. Anyone else going?

Wednesday, November 10, 2010

My wedding Ring and another slash to the hantaran checklist!

hello peeps!

okay, dah lama dah nak tulis post pasal wedding Ring ni, tapi selalu je takde mood. Maafla k.

i bought my wedding ring at Habib. Memang official vendor untuk ring lah Habib nih. Dulu masa engagement pon beli kat sini jugak. Nak kahwin pun kat sini jugak. Masa merisik je beli kat Wah Chan dapat kenal dengan uncle Cina yang jadi our SA tuh memang baik gile dia. He asked us to come back for engagement and wedding ring, tapi sorry lah uncle, saya suka Habib Jewel punya design lagi. (Tapi untuk female wedding ring saje lah, i dont prefer the men's one. Nampak cam tah ape2 sikit)

I have a problem sikit dengan wedding ring ni. Sebab nye, i ni memang tak suka pakai mas merah (or mas kuning).. I memang prefer white gold SAHAJA. Masalahnye, white gold ni bila beli memang lah quite pricey, tapi value dia tak ada. My mom cakap kalau nak beli white gold jugak belilah yang outstanding. Tak tahula outstanding macam mana yang ibu nak. Maybe yang besar2 macam dalam mami jarum tuh kot. Haha. tak kuasa lah i... i kan simple.

So, knowing my fiance, yang once a geology's student nie, dia pon cakap, why not we buy your ring dengan rock yang a bit outstanding. And i was like - cakap dalam hati ("hey, ada bajet ke? kalau you ada bajet, i okay je... diikuti dengan gelak besar HA HA HA") Tapi kat luar cakap lah dengan dia " Tak pelah u, kita beli yang biasa2 je, duit nak pakai banyak nie" ( Hehe, i learn from the best!)

So one fine day, we all pun pergi lah Habib kat Semua House (dulu beli engagement ring pun kat sini) designs kat sini a bit limited lah, tapi i like here because SA die sangat2 helpful.
Senang je nak tanya itu ini, begitu begini. Semua layan.

So mula2 tuh kitorang pergi dekat tempat yang banyak2 cincin white gold, with designs yang meriah2 tu, lepas tu tiba2 fiance cakap "i ingat nak beli yang ada certificate la" - ha tuh dia, gugur sikit jantung. So off we move to side yang ada certificate tu.... tengok2 la... mana yang berkenan.

Alhamdulillah, we managed to get good offer from the SA pasal satu cincin ni tau. Cincin tu i rasa memang meant for me. Sebab the rock is superb, casing also solid. Taklah besar mana. Tapi memang the deal kitorang dapat tu memang way lower than my fiance's initial budget. and the ring yang i dapat tu memang my dream wedding ring! i like it so much. and yang jadikan i terharu tuh, lucky me that's the only solid casing yang tinggal masa tu.Memang rasa beruntung sangat k. Thanks fiance.

Okay cincin tu ala2 macam gambar kat bawah ni, but not 100% the same ye sayang tapi more or less the same la.





that's fiance looking for the best ring.


Nilah Habib Semua House. Tak banyak design sangat u ol. baik gi kat ampang. :)




That's me, dah ngantuk sangat. boleh tak orang excited pilih cincin, i nak tdo? haha tak senonoh kan?



Okay, another slash to our hantaran checklist. We bought watches from the same brand but different design je la. Anyway i like his watch so much but i am quite regretting the watch that i chose for my hantaran... sebabnye bila try kat tangan macam besar pulak eventhough kecilkan. tapi x kisah lah kan... hehe. dah beli dah pun, what for to dwell on the past. Furthermore the watch still looks good on me.


That's all for now ppl.

I will update on my hantaran deco vendor Raja Suefina. She is having a very good promo at the moment. Wait for tmrw k....

Saturday, November 6, 2010

Double Wedding - Xora and Zaila

Hello peeps, as promised, here are the updates on Xora and Zaila's weddings.

I called it as a double wedding day, sebab dua wedding on the same date. Hahaha. Lucky me, i dapat attend both weddings. Best sangat jumpa ramai sangat bloggers k.

Zaila punya wedding memang sudah plan lama dah dengan Hana, nak pergi sama2 ( tapi due to unforeseen circumstances, kesian Hana, she couldnt make it, hmmph :( )

Lagipun dewan itu belakang rumah saya saja k. Zaila juga boleh kata orang satu kampung (satu kampung la duduk kat Pantai Dalam jugak) Kalau tak pergi, nanti bertembung dengan Zaila kat pasar tani (harus pasar tani, sebab zaila dah kahwin nak masak kat hubby dia) takkan nak buat2 tengok langit kata "ish mcm nak hujan je" (padahal matahari dok bergalak ha) atau buat2 nak cakap dengan Azlan " EH EH, rasa macam nak patah balik jap, beli telur masin lagi 20 biji" ha, cenggitu kan? nanti azlan kata, " ni ha telur ayam dah beli 20 biji, tak nak beli telur angsa sekali kew? " ha, cenggitu kan? (Hehe, sorry PUAN Zaila, harus lah Puan sekarang)

Beberapa hari sebelum wedding Zaila, siap call Zaila dari office, actually Zaila yang call dulu... Tapi x angkat, so call balik pakai phone office, dok berkeluh kesah dengan Zaila pasal baju nikah i yang rosakk itu. Rosak k? rosak! (okay tenangkan hati, x mo nangis, x mo nangis...haha)..

Pasal wedding Xora pulak, i selamber badak yaya je k, email Xora, "hi Xora, nak ke wedding kamu, boleh?" hehe ( haruslah buat muka x malukan? nak makan nasi kenduri ke tak nak hoi? kalau nak, email lah... hahaha... ha, sape2 nak datang kenduri i, marilah e-mail k. e-mail alamat. jangan e-mail, " yanie, apa menu kenduri, doorgift bagi apa? dewan seat empuk tak?" ) hoho... jangan high expectation ya. kenduri i biasa2 jew. i will do it my way~ (slogan kenduri i)

okay dahlah bebel tu, meh layan gambar... meh la... (Zaila, jangan merajuk tau kena usik kat atas tu? haha)

eh jangan lupa saya ketua rombongan ke kenduri Zaila. ketua konvoi lagi. kelakar kan? okay sila gelak. hahaha. ( DAHLA PEGI WEDDING XORA SILAP TEGUR ORANG!!!! TEREKSIDEN DAA)



ni kat wedding Xora, tgk sapa yang paling gedik. Ye saya lah ye. Yang baju maroon. Tuh Hana gelak besar kat belakang.Elya tgh syok sendiri. Amelyn fokus kamera, SK dengan Mysarah maintain posing amek gambar. Kay, hmmph mungkin tgh seluk kad kahwin dalam bag. Haha

tgk sapa yang dapat port kat tgh. Siap buat tanda "keamanan" lagi. hehe

Tgk neh kain Xora, tunduk ni nak amek gambar neh..

ha..nih Xora...

Ha nih i dengan Syaz (yang tumpang keta i) and Hana Yorie.

ha nih gedik santai kat wedding Zaila pulak. Tgk muka Mawar, anggun bukan? Puan Balkidz teruja ye dia. Bagus. Sgt supportive. Yang lain maintain. Cik Belle tetap ayu kat belakang.

Berebut nak tulis ucapan di buku tetamu. mesti ada URL blog kan masing2.. haha

Ha, nih kereta Xora. Khumaera je buat pose negaraku. Yang lain semua bajet model Gen2 Facelift keww? (Haha, jahatnye saya)

Zaila, saya minta maaf ye. Sign ni saya curi. Bunga tuh pulak Syaz curi bawak balik... MAAFKAN KAMI!!! (ha, jujurkan saya?!! Haha)



Cepat bilang! Siapa bilang gadis melayu tak menawan? siapa siapa?



Hero2 Remaja dah naik pentas k. Eh saya peluk leher Azlan ye. Macam nak cekik pulak...



Cik belle, sila suka gambar ni... kita kan banyak gambar masing2 menjoyahkan diri. Ni tengok pengantin pulak menjoyahkan diri. tgk saya di situ, layan jeww k.

dari kiri : Elya ELMO (pandang manakah elya?), K.i.n.a (diam jew dia, tgk bila pose? gituu kan?), Khumaera (ayu jew kan?x cam i?), Syaz (yang tumpang keta saya dan yang amek bunga kat kenduri Zaila...hahaha), Yanie ( yang best???? hahaha..perah santan), Amelyn (alalala, manja nyew dia), Cikgu Nora (cikgu, macam syok sendiri jew cikgu?)


Okay tu je you all, sila komen. Hahahah

Friday, November 5, 2010

Sneak Peek of my reception dress!!




Hehe. Taken from my designer, Ezzad Zikry's FB. (i tak bagi dia tag baju tu kat i, konon surprise la)
Tapi sedikit flattered pula tengok nye... :)

Middle of November fitting. Harus nervous di situ ye.

So this is the dress. this is what im gonna wear on my big day. Insha Allah pray for me.... :)



Credit to : Ezzad Zikry Ishaq


If you guys nak tengok his collections, do add him at FB, ada lagi satu baju for 25th of December in progress, juga cantik gileee.....

Nanti i update on the final fitting :)


Thursday, November 4, 2010

Quick updates!


Hello sayangsss!

Sorry i still dont have ample time to update pasal wedding Puan Xora and Zaila yeah... Sebab update tersebut pastila panjang berjela and gambar nak diupload juga banyak so i kena ada mood dan connection yang mantap yea... Jadi, tunggu!!!! Haha... But anyway i sangat happy berjumpa blogger2 sampai salah tegur orang!!!

To Miss Sue, sebenarnya yang suruh saya tegur kamu tu nie haaa mereka2 ni... Heheh. Sebab saya kan kaki langgar jew... So diorang suh saya tegur, sekali silap orang daaa... Adakah saya malu? owh tidak!!! tidak sama sekali! Saya lepak jew. Sebab sekali Miss Sue pon blogger jugak. Hahahaha. (Okay, padehal malu ye! Rasa cam nak nyorok bawah meja kenduri)

Baiklah, selagi saya masih ingat dalam kepala ni, i would like to spill out a few updates/reminder to myself on what have i done, what have yet to be done kat sini. So senang, boleh refer je balik nanti kan? kann?

konvoi pergi kenduri zaila best kan ikut keta BLM saya WST 4711 ( eh tiba2 iklan selingan...Hahaha)

1) Saya sudah dapat baju nikah.... (gambar saya post kemudian) Beading ok. Puas hati. Simple je. Tak berat tak serabut. takde grand mana pun. like what i always want for nikah. White. Simple. Serene. Pure. Gaya. Mutu. Keunggulan. Hehe. Tapi ibu suruh saya tambah batu swarovski. Masalahnya, ada sesiapa pernah try iron swarovski atas chiffon? ada ke? ada tak? cepat ngaku?! ( Hehe, padahal nak mintak tolong ni. Yanie! behave... lagi 30 hari menjadi seorang Puan) susah ke nak iron swarovski atas chiffon? Hmmph i wonder. Anyone can advise on this?

2) Saya mahu mencari orang yang boleh buat ini yea. Di bawah budget RM1500. Anyone to volunteer?
i) Mini pelamin nikah ( fresh flowers) - i had cancelled the previous bridal (burn depo RM50)
ii) Single Canopy- 40 seats
iii) Simple centrepiece/ canopy deco on my nikah day.
iv) Simple centrepiece for 60 tables - on my reception night
v) Guest book deco on my reception day.

I would love to DIY all the above tapi i takut mood malas i datang, badan terlalu penat and i jatuh sakit. Imun badan sudahla tidak kuat yea.

3) Okay mana nak cari orang yang boleh ambil order for 1000 pcs of cupcakes dalam lagi 2 minggu nak majlis? mana yea? Ada idea tak kawan2?

4) hmmph, i tak buat prewedd lagii... DS team tak reply email lagi nak set date... so camne?( okay, bridezilla mode turn on)

5) Saya masih mencari rumah untuk tinggal. Dah ada tempat ni nak gi tengok. Teres single storey, 3 rooms kat Puncak Jalil. InshaAllah weekends ni menjadi masa untuk tengok rumah. You all pray for me k. Minta2 adalah yang we all berkenan and sesuai dengan budget and preferences.

6) i tak meet up dengan Kak La (Rass Deco) lagi untuk discuss pasal my pelamin. Pelamin Zaila sangat lawa ye itu hari but knowing me i prefer the simpler version. I memang suka yang simple2 jew. So i am thinking to do my pelamin like the two below designs.. Hope Kak La boleh buat :) Cuma maybe alter here and there or change the chair kowt.



7) 11/11 ni i ada HIV Test, 12/11 ni i kena ambil kebenaran bernikah kat the TOK Kadi ye orang panggil tu... Haha... Tapi ibu i cakap tok kadi tu sangat garangg.. So takut k.

8) I tak beli cincin lelaki lagi.... Sekarang i dah narrow down the options to two options ONLY, so nanti senang nak gi survey ( Goldheart - palladium and Bausch k - stainless steel. Dengar citer Bausch K, boleh engrave nama kan kat belah dalam cincin tu?) Hehe.

Oh and Ya, to Moose, yes dear i read ur post yang u wrote specially for me tu, and i dah save pun... Hehe. Thanks darl. And yes to all of you, kamu memang suka buat saya touching kan? kannn?


9) Okay i takda lagi MUA for my Bridesmaids, i did email-ed Muharra as recommended by Heed Sidek, but then she charged me RM50 each for makeup only, she is really good in PR yeh, so dont worry, it is just that now i nak kena revise balik my budget. I dah suruh dia let go i dulu, kalau budget i cukup i will buzz her back! :) So anyone yang interested to have her as MUA on my date, just call her. I ok jew ni.tengah cari back up or mcm mana. :) Coz the MUA will need to makeup for approximately 8 persons.

10) On video, i macam suka jugak kalau ada video for nikah and sanding. Tapi sanding i already hired two photographer, Abang Sam Rais (oh yes Hana Jaffar, sorry i tak hantar his quotation lagi... Hehe) and Bro Ezwan Emary. So maybe boleh ambil untuk nikah je kan videographer? Hehe.

11) Owh and yes, home furnituress!! So far my fiance and i dah ada :

a) TV, but we gonna ditch that one and buy a new one. (maybe hantaran from me to him :) )
b) peti ais - a medium size, and the ordinary one, but as long as it still can be used. okay lah kan?
c) Microwave
d) Rice Cooker
e) Heater
f) Electric Stove
g) Katil bujang - hey, we so gonna need a queen size bed kan? tilam yang ada spring lantun2 kan? HOHO. so this one boleh masuk dalam guest room.
h) Home Theater - still in good condition - Azlan's
i) Shoe Rack

Hmmmph it looks like we have to work on a long list for furniture lah this weekend... bedroom set, living room set, curtain, dining room and also kitchen stuffs. Hmmph, Cavenzi ada sale macam dulu lagi takkkk? Let me know if there's any whole house furniture sale at any furniture outlet in Klang Valley k.

12) Hantaran - pending a few. Phewww!

Ok guys, see u next entry k... Will update on Zaila and Xora's wedding!

Okay nah my new hair for the big day!




mesti bloggers yang pergi kenduri hari tuh dah tau ini trademark pose saya!!! hahaha

Thursday, October 28, 2010

Men Wedding Ring ( I need helpppsssss)

Okay guys, i serious ly need helpsss here.

It is like approximately 36 days to go for my big day and i still x beli cincin lelaki lagi....

Okay i am aware that in Islam, men are not allowed to wear white gold/gold kan? Tapi boleh pakai platinum kan? So kat mana nak beli cincin lelaki ni?

And what's the budget like?

Cincin perempuan sudah di beli ye and sekarang in safe keeping kat Habib ( i akan buat one entry on this)

But what about men's ring la? Kat Habib ada tak yang platinum? Sebab that day i lupa nak tengok....

And besides platinum, apa lagi yang lelaki boleh pakai?

And besides Habib, mana lagi nak cari yea wedding ring for men?

Kawan2 tolong lah saya. I just want to know, bahan ape yang lelaki boleh pakai, budget wise and the place!!!! Please....... :)

Saturday, October 23, 2010

My baju nikah and kad kahwin!

Salam and hi peeps....

Sorry bride to be buddies, dah lama gilew i tak update blog kan? i am super duper busy lately... Workload yang tak habes2 eventhough i have to stayback at the office everyday until 8:30 pm and i was busy with a few events kat my company. Busy menjadi emcee.

Tapi dalam senyap2 i, banyaaaak benda yang i dah settlekan. Alhamdulillah. Cuma satu yang i risaukan sekarang, i belum lagi settle kan hal hal nak bernikah. Camne tu? HIV test pun i belum buat lagi. i tak da mase sangat2. Fiance also the same. Busy with workloads jugak. Jangan ingat kitorang ni workaholic tau, we just have too many things to do at the office tu. Tu yang tak pasal2 terpaksa jadi workaholic. Hehehe.

Okay first of all, i dah tak private this blog dah. Sebab kesian lah. I know some of the bride to be yang tercari2 guidance for vendors lah, how to do this and that la, and where to buy this and that la. As someone yang sedang going thru the phase, apa lah salahnye i sharekan. Sharing is caring, people. Hahaha. So i just want to ignore what other people nak cakap pasal my wedding, yang penting i happy, kan? kan?

Okay so here are few updates on my wedding preparations. Enjoy reading buddies. I miss u guys so much dah lama tak tulis blog and blog walking neh.... hmmph...


1) Baju Nikah

Remember this entry? Pasal baju nikah i? on how i tak jadi wat dekat Azura (the awesome designer) tu? Hmmph, kan i hantar kat one boutique ni and i did mentioned how happy i was masa i mula2 hantar tu, sebab i tgk contoh2 baju semua cantik kan..... Hmmph.... well it turned out to be the other way round for my baju!!!!! And also for fiance's!!!

First, the lace all jadi yellowish here and there. tercabut sana sini. memang nampak buruk sangat ye. tapi takpe la lagi. benda tuh semua kira macam boleh diperbaiki kan? Tapi bila i tried on the baju, part tangan dia sangat senteng...... i dah macam, "uik, macam mana boleh jadi macam ni?" Tapi xpe, i tunjuk dulu kat SA butik tu, and dia cakap no, i look good. Tangan tu x senteng sangat. i was like, i rasa sangat tak selesa kot dengan panjang tangan tu and i told the SA, that i want them to do something about it.

She said okay, and she said apakata try bukak both shoulder pad tu, sebab mungkin boleh nampak okay. Sebab dia cakap, kalau i nak alter, i kena tambah kain apa semua. i pun okay kan je lah. So i pun tinggalkan baju tuh like for a week lagi dengan diorang.

After a week, i came back to pick up the baju... and i tried it on again. And know what guys, tangan tu still the same length. only thing dia jadi panjang sikit jew. But still senteng and i really really dont like it. Same thing happened to baju fiance. baju dia macam besar yang tersangat2 kelakar! Tangan besar. Baju labuh semacam. seluar besar. Memang buruk la. so i cakap balik, nak repair baju fiance je, and i akan just pick up my baju je sekarang sebab masa tu i memang dah tak ada mood dah nak suruh butik tu buat apa2 alteration pada my baju.

tapi the story doesnt end there. balik rumah i dah tak senang duduk. try lagi baju tu 5, 6 kali and yes, i hate the baju so so much..... Last2, i bincang2 dengan my fiance, both of us beli baju nikah baru. So, dont worry guys, i dah ada pun baju nikah baru yang i like so much. And now tengah hantar for beading. Once dah siap, i will paste the photo here okay? We all change the theme color, first it was supposed to be grey and white. Now, dah jadi white terus. All white. oklah kan nikah pakai all white. :)

And for Azlan, kitorang dah tempah dekat BAK. Dekat Jalan TAR tu. I know maybe some of you guys yang buat baju lelaki kat situ kan? :) Conclusion here buddies, nak buat baju ni memang kena detail. I learned a lot of things tau dalam my wed preparations. Memang macam2 dugaan. Macam dekat that boutique, baju2 dia memang lawa2. Tapi........ tau tak kat mana yang tak betulnya sampai jadi macam tu? Kat tukang amek ukuran tu!!!!! so xpe. i pun dah ada baju baru and i hate to dwell on the past. Baju tuh nanti we all pakai lah buat jalan2 ke raya ke. Hahaha.


2) Kad kahwin


My kad kahwin baru je siap!!! Hehe.. i can pick up tomorrow. Okay, just nak share with you guys kat mana i buat my kad kahwin. I buat my kad kahwin dekat Gift By Print (http://artchetak.blogspot.com/). It was very2 easy dealing with Kak Durra. The owner of the blog. She knows exactly what i want. Memang tak payah susah2 describe. Sikit2 je dah paham dah.

I took the RM450 promotion. The promotion includes of 500 pieces kad kahwin (SAVE THE DATE style, yang sekeping tuh je), 1000 pieces of TQ tag and a bunting. Hmmph, nice kan the promo? i told kak durra, my wedding theme. and the color combo that i want for the card.

Kak Durra, she was very easy and super duper fast, terus draft design once dapat details and less than 2 weeks i rasa semua dah siap. My card turn out to be simple tapi sangat2 elegant ( well at least for me, eh tak eh, Hana cakap elegant jugak... Hehehe) I like the outcome so so muchiees lah. Memang thanks a lot to Kak Durra. Highly recommended.

You all boleh jalan2 kat blog Kak Durra, banyak yang she can do tau.... You can also like her facebook page. Try to search for Gift By Print, k?

Kat sana ada jual one pair tshirt for bride and groom jugak tau... Guys check em out. Here's the link (http://artchetak.blogspot.com/2010/10/our-designer-tees-are-now-available-at.html)
Anything you can just contact Kak Durra at her e-mail address durra@artchetak.com...

Dont worry Kak Durra is very2 efficient in replying e-mail.Kalau beliau terlambat pun mungkin the email gone MIA. Heheh.

Okay here's my card, guys (see below). And guys, Please please... drop me your e-mail address/and your house address k... i would like to invite all of you for my wedding.... My time is running out guys. See you next entry!


Saturday, September 18, 2010

Finally, this blog is already PRIVATE - those not invited pls email to thisisyanie@yahoo.com

Salam and hello peeps,

First of all, Selamat Hari Raya to all. Maaf zahir batin. Kalau ada i tersalah cakap ke, terkecilkan hati siapa2 ke sepanjang i berblogging atau berkawan dengan kawan2 blog, i minta maaf banyak2. Semoga kalau ada tu, jangan disimpan di dalam hati yea? Hehe. Takut tau. Dosa dengan Allah, kita boleh minta maaf dengan Allah bersungguh2, dosa dengan manusia?

Kalau dia tak maafkan kita, sepanjang hiduplah kita menanggung rasa bersalah. Minta dijauhkan lah you ols kan? Hehe

So how's raya everyone? Okay ke? Mine was a bitter one masa first few days tu. Sebab? I gaduh dengan tunang!!! Pasal benda kecil je you all. Terus tak bercakap first day raya tu. Dahla sorang di Miri, sorang di KL. Haish. Tapi kejap je, petang tu, sesi pujuk memujuk bermula lah. And terus okay dah. And furthermore, i raya di KL, so suasana raya tu memang takde. Dahla orang tak ramai. Pergi beraya rumah kawan2 and saudara2 ibu yang ada kat KL ni jelah. Tu pun dua rumah je you all. Sedih betul. Hahaha.

Hari ni pula, i baru sampai KL je, I went back to Kedah on Wednesday, sebab on Thursday, paksu i bernikah. Dia buat nikah gantung, i have to come sebab dia kahwin 24/11/2010, and masa tu kan, my wedding day pun dah gile2 around the corner je, so most probably i cannot attend kan? so that's why datang je la masa nikah, walaupun cam rushing je we all balik,3 days two nites yang masa banyak kat atas jalan raya je..... but what to do kan?

And you guys know what, masa i sampai2 je rumah nenek i, paksu i terus ajak i tengok hantaran nikah yang dia buat (dia buat 3 dulangs je for nikah, masa kahwin baru bagi banyak) and Ya Allah, i was like... "Buruknye paksu!!!" ~ Sebab u guys, dia buat sendiri... and memang sangat2 ...haish tak taulah nak cakap. Siap kena marah dengan my mom "tuhla kan hari tu dah cakap, apa yang nak tolong, cakaplah betul2" ...My paksu punya tak nak menyusah kan orang sampai hantaran pun dia buat sendiri je. and ya allah, sangat2 unacceptable.

I pun apa lagi, petang tu juga, i ajak dia pergi pekan Alor Star, cari bunga2 and benda2 baru nak buat decoration, and balik2 tu terus cargas buat semua. See further below for the outcome. bolehla, kalau nak compare yang dia buat. Takdalah segan sangat nak bawak gi masjid the next day tu...

Okaylah guys, i hope u all dah dapat the invitation to read my humble blog ni ye.... So far i have more than 50 invited readers, and still nak invite my followers one by one. it's a bit tedious eh nak buat camni, tapi xpela at least, lagi tak berapa lama nak kahwin ni, i tak payah bagi orang yang tak relevant tu baca kan? hehehe.


Tepak Sireh




Barang Kemas and Hantaran




Paksu and Maksu



First Day Raya~


Till then guys, See u next entry ya!



Tuesday, August 31, 2010

Barang Murah tak semestinya cikai ;) Part Two

Hello peeps.

This will be my last post before i set this blog to the private mode. i will unprivate it back after my reception day and will continue sharing with you guys on my bertandang reception's preparations.. i know, i sound or acted a bit poyo about this blog-privacy issue but i seriously have to do it. i know i am not a famous blogger pun, but i just dont want to have any negative aura to be any near to me during my last days of singlehood.. So, knowing myself, i would rather find alternatives to evade any unwanted incidents in a peaceful manner rather than keep blogging openly about my wed preps but i have to listen to a lot of irrelevant cakap2 orang or paling tidak pun, i will feel down and inferior when they keep comparing me with their relatives la, or their friends la or even comparing me with someone who even do not exist just to satisfy themselves when they can see my face changed or when they can see me holding my temper.

It's okay. These people, ada yang tak kahwin pun lagi, but just for self satisfaction suka je nak sakitkan hati orang. it's really tough to put all these into words so that you guys can get a better understanding of what i have been through, sebab each of you guys will have different2 perceptions on this issue. Some may think, this is just a small matter, but entahlah, i tak nak serabut2 kot.. hehe. okay, so enough with that. I am now working on my invitation list, and in the midst of follow up with my followers, asking them for their email so that i can send the invitations later.

So today, i would like to continue blogging about ' Benda Murah tak semestinya Cikai'.

Still on vendor ye people, okay i understand some of us, bride to be, budgetnye tak banyak, tapi nak yang OTT (over the top) So main approach je mana2 vendor and tell them what u want (yang OTT tu) without knowing their limitations (what they can do and what they cannot do) - get what i mean? Macam u want pelamin dewan with fresh flowers but with budget of below RM2K? And u approach big names punya Pelamin Maker. Of course la u akan dapat rejections bukan? Jadi jangan cepat kecil hati... And tak mahu nangis2 ye kawan2... masih ada alternative lain tau. Try vendor yang kecil2. tanya diorang dulu. Maybe the outcome will not be as grand as the big name punya pelamin maker, but u still get what u want... Betul tak?

See, u get the BIG PELAMIN, the FRESH FLOWERS and most important, u still adhere to your draft budget!!!

in my case, i am looking for vendor pelamin yang boleh buat mini pelamin for nikah full fresh flowers with budget around RM500. I memang tak approach langsung all the big names, (one of the reasons, sebab memang i dah tanya dulu and the price they quoted exceeded my budget) so i kan memang dah best friend dengan Encik Google, i approach yang kecil2 je. I know that the outcome will not be as grand as the well known one tapi, what i do is i will go and meet them and try untuk make full use of what they have to make the pelamin look grand. :) And lucky me i got one good contact. One reason why i tak approach the well known one sebab i takut diorang busy and takde masa nak layan i yang small budget ni. :(

If you guys want to know contact on pelamin maker, penggubah hantaran yang economy besides yang memang dah well known tu, let me know, because i have some contacts yang okay2 juga. :)
And their outcome is not bad juga.

Designer

Sekarang ni macam trend kan? B2B semua suka pergi kat designer je nak tempah baju kahwin. And charges? Kenalah lebih sikit compared to if you buy the kain yourselves and send to tailor yang betul2 boleh buat. Just my honest opinion here, ada banyak local designer kat dalam Malaysia ni kan? Jangan lah semberono je amek designer just because u want a designer to do your dress and they charged you takdelah mahal sangat. End up nanti, nangis lagi. Sebab dress tak cantik....

I think untuk designer ni, memang kena check ur budget betul2. Kalau nak designer cari yang betul2 boleh buat baju pengantin dengan baik and review pun best2 je. Not only review on the dress outcome, but also on their PR lah kan. Tapi, kena tahu jugak diorang ni juga just a normal human being, sometimes, memang kadang2 ada mood jugak kan? SO jangan cepat sangat SNAP. Sabar dulu, frequent follow up is important, to check on your thingy and also on their PR. Kalau asyik nak hangen je and asyik dilly dally banyak2 benda u can still have ample time untuk tukar vendor. hehe

In my case, i save the designer for my bertandang lah kot, considering the bertandang invite lagi banyak orang. Hehe. And i opted for normal tailor je for nikah. Tak kisah lah orang nak cakap baju nikah macam nak gi raya je ke because it will be too simple, sebab memang nak pakai raya pun lepas ni. Hehe. Tapi of course la, my mom will disagree kan? So save duit for heavy beading. i cant wait for my baju nikah. u guys akan terkejut dengan harga dia. Sebab sangat2 murah. I tengok dekat one kedai dekat Semua House( oh i have really bad review about this kedai), baju nikah pakai bridal satin and lace macam i punya tu, design simple giler, no beading nothing pun price die RM499. I WAS LIKE, OH MY GOD. SO EXPENSIVENYE.... So guys, no matter how u will love somthing u stumbled upon with that kind of price where u can actually get cheaper alternative.. pass them okay. Save lah banyak2... U guys will be surprised when another 3 months to go for your wedding, there are a lot more to spend on. Like me! Hehe.


Seriously, ramai je yang talented and affordable. Unaisah Azlan one of the example for sure. Love experimenting , friendly and also budget wise - she is really understanding... :)


i rasa banyak dah mengarut, i nak cakap banyak lagi.... but tak larat dah nak taip. Puasa lah katakan. Plus tak terbangun sahur hari ni..... penat sangat semalam. So guys, the key word for a budget bride like me is save save and save. :)

Monday, August 30, 2010

On why i want to private this blog?

Okay, first of all i nak minta maaf to all of you yang dah baca blog ni since i start tulis. Okay my intention writing this B2B blog is to share to as many bride to be pasal just everything. Dari sebesar2 benda pasal wedding sampai sekecil2nya macam beads warna apa nak letak kat baju.

Tapi disebab kan ada segelintir pihak yang dah salah gunakan kewujudan blog ni, i have no choice other than to close it down or to private it. What i mean by the segelintir pihak is kawan yang konon2 kawan tapi sebenarnya tak.

I seriously dont like (hate will be too harsh) these kind of people. They act like they are good enough for you, konong2 buat baik, konon2 tolong, konon2 bagi suggestions, tapi adalah sangat jahat di dalamnya. It is so disheartening when the truth reveals.

U guys just imagine, when tiba2 all my ideas untuk my wedding preps, dicanang2kan kat orang yang i rasa tak tahu pun kewujudan blog i ( and these people memang takkan tahu pun, sebab diorang ni bukan internet savvy) Tiba2 tahu pulak, i punya baju kahwin kaler apa, siap bagi komen bagai. Lepas tu dok compare2 dengan saudara mara diorang la, nak tunjuk yang diorang lagi grand.

Ada i kisah ke? Please mind your own business sudah. I nak kahwin ikut kemampuan i. bukan ikut kemampuan u. kalau ikut kemampuan you, yang konon nak buat baju dekat famous designer, dah lama dah i mintak duit you.kan? kan? yang penting i tak susah orang.

Lepas tu ada pulak yang, eh book photographer sapa? (buat2 tak tahu, padahal dah baca dalam blog)

Kenapa tak book (nama2 femes yang caj meletop)? takdalah mahal sangat caj diorang? RM3*** je. What the? saja nak provoke i camtuh. Bila i tanya mana diorang tahu all these. diorang cakap " From your blog" Weh mana tahu aku ada blog sebab aku tahu kau bukan orang yang main tenet.

Lepas tuh ada pulak yang jenis stalker tau. Yang diam2 stalk, tiba2 boleh pulak pergi kawan2 dengan vendor2 i, motif? semua vendor i kat FB yang i friend, semua dia pun nak friend gak?? motif? Lepas tu buat2 friendly tanya itu ini kat i. Ish sorry la, i am sick and tired dengan orang2 yang bua2 friendly tapi sebenarnya tak ni. I hate hypocrites.

i sangat lah sayang this blog, sebab ramai betul kawan2 baru yang i dapat from this blog, even though tak pernah jumpa, tapi lagi ikhlas tolong i dalam wed preps dari yang selalu jumpa.

Last but not least guys, i am so sorry for the inconvenience caused, Thanks a lot for your emails.

I still have to keep the blog unprivate, sebab i nak kumpul email2 my friends yang dah merajuk2 dah dengan i. i minta maaf sangat2

dah kumpul nanti i akan private :( thanks korang

Sunday, August 29, 2010

i am going to PRIVATE this blog

Hello guys,

One important announcement here, due to unforeseen circumstances, i have decided to private this blog for a while - not sure until when, maybe sampai lepas kahwin kott...

Since my big day is just like approximately 3 months to go, and this blog dah dapat dihidu oleh orang2 tak relevant dalam life i. i think it's time for me to private this blog, initially thinking to close down, but sayang pula. So to any of you yang still want to share and read my blog, do drop me comments/email me at thisisyanie[at]yahoo[dot]com and write in these details below. i will send you guys the invitation.

lagi 3 bulan so banyakkk dah benda2 penting nak tulis :)

let me know your

1) Name
2) Email
3) Blog URL



Thanks guys.

Monday, August 23, 2010

Barang Murah tak semestinya cikai ;) Part One

One fine day, i read Zaila's entry on the above mentioned topic. Hmmp, and i gave it a quick thought. Sangat betul what she wrote. so here's my two cents on the topic lak. (most of them are from my own experience)

i understand budget is like the biggest concern in our wedding checklist kan? ohh..i begitu juge.. boleh pening kepala fikir pasal budget. i ada buat excel file untuk trace how much money spent, which vendor i booked, deposit paid and the balance needs to pay for their service, and when.

if you read my previous2 post, i did mentioned that we both had started buying our hantaran items one by one since early of this year lagi, reasons why? budgetting and we dont want last minute chaos. Hantaran pula - benda yang memang nak and tengok pada budget juga. We go for mana yang mampu milik je. Yang penting benda tu is something that we both want to be displayed on the dulang (mutual agreement is important here) .

Jangan terlalu fikir budget sampai hentam je beli apa2, sebab nanti in the end lepas kahwin, u end up tak pakai langsung barang tu sebab u dont like them. Maybe boleh plan dulu, what you REALLY want, and survey2 the price. Then check your budget. if out of your budget, find backup.

Real case scenario:

What you really want : Designer Handbag
Price : RM1*** ++

Tengok budget - RM5** ++

Okay, let go dulu (it's okay, you can always save duit lepas kahwin and buy the designer's handbag) find alternative - go for cheaper but well known brand. and of course cantik, and u like. settle. Yang penting, tak burst budget. Hantaran hanyalah syarat.

Tapi lagi bagus kalau you can buy the things that you really want. But again BUDGET is the most important thing to be considered.

Vendor

i learned from my mistakes thus sharing it with you guys, other Bride to be because i dont want u guys to be like me. Do a lot of surveysss and dont/never ever exceed your budget (applicable to bride to be with shoestring budget) . you can always pass Vendor X due to budget wise because if you get really friendly with Mr Google, you will realize that banyyyak lagi vendor yang boleh substitue vendor X but with cheaperrr price.

Yang penting, stick to your budget. Dont be like me. I always have this in mind " Lebih sikit pun takpe, lebih sikit pun takpe " End up? Lebih baaaaaaanyak okay. Hehe.

Read reviews, rating or whatever about the vendors. Ask those who had hired them for their event. Check their PR skills, if they have boutique regardless a home based one pun takpe, kasi terjah, because there u can survey and observe more. Dalam website (normally what the photos they put up macam limited) and yang penting tell them your budget, what you really want and ask them in details (bring book to write down whatever they told you so you can question them back in case if any conflicts arise)

Remember : STICK TO BUDGET, SURVEY and DETAILS


Once u paid them depo, u will get the agreement kan? Keep the copy of the agreement. In case if anything happen, you can bring them to the Tribunal. Kalau yang jenis bayar pakai bank2 tu, yang online2 tu, print screen their website, keep in your document file. And keep the transaction receipt. Keep all the emails and SMS between you and the vendor. Ni semua penting sangaaaaaaat. This is to ensure that you have the proofs of what had been communicated earlier between you and the vendors.


To be continue.....

Wednesday, August 18, 2010

First fitting - Reception Dress

Last Saturday, me and Mr Fiance jumpa Ejad untuk first fitting my baju reception kat his house. Sebelum pergi berdebar2 k, sebab tak tahu macam mana rupa baju i tuh and lagi satu haruslah takut sebab ejad ikut ukuran yang diambil dalam bulan Mei. So 2 months different dah kan?
Please refer this [entry]

Within the two months time, serious i cakap, memang tak diet langsung. Konon beli Herbalife nak disiplin makan ikut time table, tapi adalah kot makan sekali dua je, Pastu beli basikal gymnasium tuh (apatah nama dia), pun i tak guna, buat pameran je dalam rumah. Konon2 masa beli, plan nak cycle dalam 20 mins everyday after balik kerja, Tapi nan ado you all.Hehe.Adalah masa mula2 beli semangat tu siap kunci jam 20 min stop. hoho.

Ok, cerita pasal design my reception dress. I briefed Ezzad on my wedding theme, and dia balik, discuss with Kak Sheila and came out with several designs. i picked the one i love most but of course with a few alterations here and there, sebab masa jumpa balik tuh, Kak Sheila was there, so dia pun bagi suggestions untuk improve the dress. Design macam kat bawah ni and tu tu sneak peek kain lace dia. Tak surprise ek? Takpe takpe, i need to document all the preps sebab nanti boleh baca balik lepas kahwin...


Credit to : Ezzad Zikry



Pengalaman first fitting seksa!!! Hehe. First, sampai2 tengok dress tuh dah naik lace..tapi belum jahit lagi, just letak jarum di patung. Terus love at first sight and bersyukur sangat2. Memang cantik la di pandangan mata i. Tapi x tahu lah pula pendapat orang ya. :)

Lepas tuh, baru teringat i tak bawak corset... Hoho. Macam mana nak try kan? Takkan nak pakai yang dalam tuh begitu aja. i tak daring you all.. Hehe So ejad pun usaha lah carikan corset untuk i, first corset dia letak kat badan i, kecil okay. kecil. Dia cari yang besar sikit, and kena tetas okay. Lepas dia tetas corset tu, i try pakai. nasib baik just nice je. (tapi nak pakai pun tahan nafas ek) Lawak sungguh.

What i love about my reception dress are the tail, the lace and the beads..... Tail panjang memang like what i always dream of, lace memang heavy beaded.. Beads memang yang macam i nak. And Ejad akan tambah lg beads tu sebab nak compliment with the groom suit.

Masa ni Ejad tengah jahit kain i kasi macam ada shape dekat bahagian lutut, and part paling seksa masa dia nak kecilkan tangan... Masa kena depakan tangan tu oh mai god lenguh gila... Tapi adalah masa2 yang Ejad bagi i rest sebab dia kesian tengok i... Haha. He said kalau i tak nak pakai corset pun takpe. Sebab macam lace tuh nanti akan tutup depan and belakang penuh. But still i cakap, i want to use corset, sebab nak kasi nampak shape. Hehe.

Kat bawah ni pulak gambar front part of the baju. See, togel kan.takde apa2 lagi, Yelah nama pun first fitting. Lengan memang fit sampai siku je. Nanti dia akan patch lace kat hujung tu and the whole badan sampai bawah pinggang.



I am so in love with the dress sampai macam keberatan nak balik rumah. Tak kisah lah apa orang nak cakap, i puas hati. Cuma yang i takut, sebab kan dress tuh nak betul2 kena fit dengan badan i, i need to maintain the way i am now atau kuruskan lagi badan. Tapi i x boleh naik lagi dah, which is i sangat2 risau sebab badan i memang cepat naik. So i suka ke tak suka ke memang i kena diet jugak.

Hmmph... on baju nikah pula, i meroyan tau pergi balik butik yang i buat tu semata2 nak tengok dia punya past works. hehe. Tapi bila i dah tengok2 balik baju2 dia kan, i macam, not bad la. ok je.. kualiti jahit cantik, and design baju memang nampak kemas..... Tapi tunggu i dapat baju tu on 25/9 - i will update u guys.... :)

Ini pula gambar groom to be yang takda langsung perasaan groomzilla bagai masa beli suit. Selingan je ni.



p/s : To B2B friends yang baru follow blog i ni, drop comment kat shoutbox, and yang email2 i tanya this and that, share this and that, thank you so much ek... mana2 yang i tak reply, i am so sorry, could be i overlooked your email ke macam mana. and yang i email and jawab email2 i untuk tanya u all this and that pun thank you sebab sudi layan i ni. Hehe.


Next entry will update u guys on " Benda/vendor murah tak semestinya cikai"

Interesting topic huh?


Sunday, August 8, 2010

Changes.... Baju Nikah, Majlis bertandang and etc...

Dulu i pernah buat one entry pasal my designer (supposed to be) for nikah kan? Okay, finally, i tak jadi engage her for nikah, but maybe for my bertandang..

I tak pernah buat any entry or touch anything pasal my bertandang, bukan sebab apa, sebab for me, bertandang tuh kan dari family lelaki, so everything must be from their side kan.... Furthermore sebab tarikh and venue pun tak confirm lagi...So i tak nak cerita banyak2 dulu.... Lagipun we all buat jauh.... di Miri nu ha....

So far tempat yang my fiance dah survey is Dewan Suarah di Miri, Kelab golf (apatah nama dia, lupa) and Mega Hotel. Tapi yang 80% confirmed is Mega Hotel, sebab package di hotel tuh dah inclusive of macam2 benda ( and yang penting way save dari buat di tempat2 lain) .... So kami tak payah nak uruskan apa2... Cuma takde baju and makeup je.. So takpe, on makeup guna Encik Google saja atau minta kawan my mother in law yang ada beauty spa tolong, and baju bertandang macam i cerita tadi.... Tapi ni semua will be decided by my fiance and his family, so i memang out of coverage dah... x campur dah....

To any of B2B Sarawak yang tau other places untuk reception yang OK especially di Miri, let me know ya....

For my baju nikah, like what i mentioned i just want something simple and wearable for any occasion lepas tuh kan? i finally opted for lace and satin, and also baju Melayu satin for fiance. Design baju memang sangat simple, kurung moden dart tinggi tuh, 2 pieces la, cover dengan lace... kain will be satin kosong camtuh je and just lipat batik... Memang nak simple habis.... And for fiance also no sulam2.... I tempah dekat one butik kat satu shopping mall ni.... Memang berbaloi2.... Tapi, i x boleh recommend lagi dekat u all, sebab i pun tak pernah pakai apa2 baju dari sini.... Tapi harga memang berbaloi... Baju i dengan fiance termasuk kain semua, songket and butang baju Melayu baru RMxxx ....nanti baju i dah siap next month, i akan upload di sini.... Bila i tengok baju yang diorang display and some baju from customer yang dah siap, memang kualiti jahitan and kekemasan baju tuh undeniably superb la... tapi x tau lah pulak apa jadi dengan baju i kan.... tuh i will share later....

To those yang tertanya2 designnya macam mana, macam di bawah ni saje...inipun i ambil from my friend FB on her nikah day :)


credit to her FB


Ala2 camtuh la.... Masa nak pilih kain, bergaduh sikit dengan fiance.... termasuk lah conflict dengan diri sendiri ( tah apa2 i ni) actually i nak allwhite, tapi dok rasa " kalau ambil all white, nanti pasni segan lak nak pakai ke mana2 kan?" lepas tuh SA kat kedai tu bawak keluar satin light silver and dark silver, letak kat badan dengan lace tuh banyak2 kali...masih tak boleh nak memilih jugak.... Sebab kalau pakai light silver tu nampak macam lace tuh x naik sangat.... Last2 mengikut kata tunang dan terpengaruh dengan kata kakak kedai tu " dik, kalau dark silver ni nampak slim sikit " jadi baiklah, i amek je lah yang dark silver tuh...

Masalahnya sekarang, hari2 dok pening apa jadi dengan baju nikah.... dok risau segala,seriously i cant imagine...how my baju nikah will turn out to be. dahlah i buat kain lipat batik je... degil kakak ukur tu suruh buat duyung i tak nak.... suruh tambah patches lace semua i tak nak...nak simple je... i lupa pulak ambil gambar kain nak letak kat sini... Baju pulak atas lutut je sebab si katik ni kalau pakai baju bawah lutut nampak lah macam pokok bongsai.. Huhu

Lace pulak kaler putih tapi ada cam grey grey sikit, base kaler dark silver...adoi risau risau apa lah jadinya nanti..... berserah... :) :) Mungkin kalau nampak too simple i will buat heavy beading ke? Ada sesiapa tak yang boleh buat heavy beading? Any suggestion?

On tudung... ya allah i ada tanya tudung ala2 selendang tu tapi heavy beaded from this boutique ni, tengok2 harga dia way out of budget langsung (ingatkan nak beli je sebab tak nak pakai veil)..... harga tudung tu je dah boleh dapat satu baju kaftan heavy beaded yang lawa gile kat one butik yang i suka ni.... memang kena cari alternative lain lah...

Kalau baju design ala2 di atas tuh nak pakai tudung apa ye? Tudung ekin pulak, i memang tak boleh pakai, sebab macam tak kena dengan muka je.. kalau shawl lycra kosong lilit buat segitiga kat depan and letak veil je okay tak? Kalau pakai tudung bawal tuh nampak simple sesangat lah pulak kan.... Nak kena pakai cekak spiderman tuh tak rasanya.... hmmph pening nya.... kejap ambik gambar stepsis i masa nikah itu hari :

ibu. adik . saya

Ha pakai macam itu ok x ye? Dia pakai tudung bawal tu je... tapi kalau i, i nak minus the cekak spider... or is it too simple? hmmph... harus cuba jaya setelah mendapat baju nikah lah nampaknye...


For nikah ibu will sponsor catering, tapi i kena keluarkan duit for khemah and mini pelamin (if i want any) ~ Mana nak dapat canopy and scallop segala dengan budget below RM300? ada ke? Sebab nak pakai satu - dua je.... Mini pelamin fresh flowers setakat ni i dapat pun RM550 (this is the cheapest kot) Itu[un without kerusi. Or maybe DIY je kan... Tapi DIY nak kena cari stage, sofa bed, backdrop, kapet bulu, and pasu besar segala pulak... Juga Beli bunga segar. Budget penting di situ.

Kasut nikah masih belum beli.... Banyak tempat sudah survey, tapi xde yang menarik... C&K haruslah reject awal2... the smallest size pun x boleh fit kaki ini dengan baik. Mungkin harus survey di Vincci and Nose pula. Atau tempah di Gavy? Review tentang Gavy tidak lah best. Hmmph, harus tanya Huda tentang ini. :) Atau any place yang jual kasut2 platform peep toe yang sesuai for nikah and reception? Survey lagi lah nampaknye...


Next entry i aim mesti sudah book pelamin, and videographer so that boleh post entry tentang mereka ;)

Saturday, August 7, 2010

Wedding Huda (spread my Happiness)

Hi all, sorry lah lambat gile nak membuat liputan pasal wedding Huda (spread my happiness) ni... Hehe.. I macam takda idea sangat nak memblog...Stress sangat dengan wedding preps and a lott of things...

but dont worry about that... i will try to sort them out one by one. InshaAllah.

Here goes the photos captured on Huda's wed...



With huda's wedding cake ~ Sangat comel ... yang baju oren malu2 tu Hana, yang poyo buat peace tu i... hehe


So flattered k, pengantin buat pose macam tuh dengan i... flattered gila bila Huda cakap "okay ambil gambar rapat2 pulak" :) Hana tak tau pandang kamera sape... Adik dia kot... Haish...


Nih masa mula2 sampai, Thanks Hana and adik Hana, Syasya, sebab tunggu i...walaupun sesat bersama Encik Tunang.... Makan tak habis sebab kepoh sangat berborak dengan Hana.


Tunang i excited tgk keta ni... hehe... banyak juga gambar dia ambil...

Itu saje gambar2 yang i sempat ambil... Ada lagi gambar2 kat arch Hudalah, kat kereta antik tuh lah tapi tak berapa clear so i tak nak upload lah....

Huda bagi doorgift porcelain roses egg tuh yang ala2 english tu... comel sangat... Ibu i dah awal2 ambik i dengan tunang i nye buat display kat rumah sebab dia memang suka collect benda2 camtuh... :)

Yang terharunya masa gi wedding Huda ni, bila ambil gambar dengan dia, banyak kali dia cakap kat i dengan Hana, "Thanks korang sebab datang, Thanks korang sebab datang" Alalalaa... huda ni.... Terharu nye i....

Baju Huda sangat cantik, pelamin by RassDeco pun sangat cantik...... makanan pun sedap, tapi sebab excited jumpa Hana i makan tak habis... Selalu excited jumpa Hana, Sebab Hana ni dia seorang yang cool... i pulak clumsy gitu kan... So memang masuk.... Alhamdulillah... jumpa kawan2 camni dalam blog... Memang suka....

Yang tak bestnya tak dapat jumpa other bloggers, Aim (kesian Aim, dia dah msg i like two days before... Nak gi saing, tapi i lambat!! Sorry sangat Aim), Nahwal, Yaya, Lynda (ss Huda), Moose, and Cik Belle!!!!! Cik belle datang sangat lambat ya....Ala......

Oh mai god, tengok Huda teringat diri sendiri...Nak kahwin lagi less than 4 months..... stress...

Nasib ada Zaila, Hana, and Cik belle yang banyak membantu.... And tak lupa other bloggers yang banyak e-mail2 dengan i bagi idea itu ini... Share2 quotation..... Thanks a lottt you alll.....

Next entry i will update with all changes dalam my wed preps.... InshaAllah :)


p/s : Hana, dah upload belum gambar Huda? hehehe

Saturday, July 31, 2010

Updates on my preparation...

i've been in idle mode for like 2 weeks plus kan? i was down due to fever and some conflicts. but now i am back here again blogging about my wedding preps.

Last two weeks, i managed to slash beberapa items in my wedding checklist. guess what?one of them is the bunga pahar u all. hehe

akhirnya... i tidaklah membeli bunga pahar mahal2 seperti dip, stokin, kristal bagai itu, tetapi i go for bunga pahar apple!! hehe... so cheap... RM79.90 only for 50 pieces. nasib baik Cik belle penyelamat poket i. because she asked me to do more surveys... so i pun survey lah lagi and lagi di Nilai3..tahu tak kenapa i tukar bunga pahar i dari dip/stokin bagai tu ke hanya bunga pahar apple lip lap2 ni?

1) because it's cheap. takpe. panggil lah saya cheap skate. told ya, i am a budget bride. or a budget smart bride.or a cheapskate bride. hoho whatever.

2) sebab ibu tiba2 brainwash i - she said, out of those yang dapat bunga pahar tuh less than 10% or maybe a lot lesser than that will keep it to decorate their almari.. yang lain will decorate their rubbish bin only. omg. that was harsh. tapi terpaksala.. kalau tak i akan membazir pada benda2 yang redundant. lain kalau memang dah ada budget yang banyak untuk ini. i'd read somewhere, kalau kita on a shoestring budget nak kahwin, kurangkan sekurang2nya... untuk benda2 yang redundant.. and yes, one of them is bunga pahar....

3) sebab bunga pahar apple lip lap ni cam comel je... and i nak tambah beberapa ribbons lagi kasi dia meriah... hehe u go girl... DIY saje..


tapi, sorry gambar takde pulak.. tak sempat nak ambil gambar ibu dah simpan. dia cakap takut dusty. nak minta bawak keluar ambik gambar letak dalam blog, kang free2 je dapat lecture.

and know what, even though my event is like, 4 more months to go, tapi doorgift untuk guests and V.I.P i dah setelkan.....hoho... tapi one lesson learned kat sini, i terbeli something yang bukannya boleh save cost ye sebab nak deco kena tambah itu ini, so tips for B2B yang takda masa, and nak save cost macam i, baiklah beli something yang dah tak payah deco deco dah... biar the vendor tu je yang buat... but luckily, Ramadhan is approaching kan? So boleh la masa rehat2 tuh nak gunting TQ tag ke apa kan? hehe. If you guys nak doorgift yang cantik and affordable, i would like to recommend this vendor.. The owner tu my friend masa kt Uni... i baru perasan, boleh tak? Doogift dia lawa2..... The vendor is Durian Kahwin. Go check them out, k?

On pre wed pulak, initially nak buat 1st august, tapi x jadi, sebab 1st august ni, baru i ingat wedding Huda (spreadmyhappiness) i thought her wedding is today! until last night i texted Aim and she said, her wedding is tomorrow. nasib baik. so kena lah reschedule pre wed selepas raya dan selepas En Tunang balik offshore.

On wedding vendors pulak, i dont know why, lagi nak dekat wedding ni, lagi i banyakkkk tak puas hati with some of the confirmed vendor. Macam2 masalah. most of them pasal PR lah. and ethics. i just hate it when i have to keep begging and nagging for something that i should have earlier, bukannya benda tu benda yang i tak patut dapat pun. dugaan betul la. No name needs to be mentioned, i will put all these in my review later. inshaAllah.

And i am so happy, sebab ezzad cakap i am going to have my first fitting after raya.LAWAK gile. he asked me, dah turun berat ke belum... dia nak amek ukur lagi sekali... malu gila I nak cakap... hehe... i rasa berat cam tuh je. turun pun 1-2kg... i dont know. i am just happy with myself and how i look now. tapi yelah, i need to shed the extra kilos jugak no matter what... next week he is going to take my measurement lagi sekali. (malunya tiba2 kena tambah 4-5 cm) ... tapi takpe hopefully lepas puasa turun lah lagi ye badan.


i rasa nak tukar a few vendor, i am now looking for back up...nanti i update u guys the story later.

and do u guys know why i love this blog so much, i terhutang budi dengan banyak sangat other bride to be, sebab banyakkk sangat tolong i in my wed preps. i would have not know pasal vendor2 ni lah, pasal where to get this and that la, kalau i dont have this blog and kalau i tak try communicate and make friends with you guys in the circle. i just love this blog and all of you la....

So thanks a lot.. balasannya i bagi hadiah and pergi ur wedding la. kalau takda aral melintang inshaAllah. Hehe.


p/s : Sapa pergi wed Huda esok? jom jumpa kat sana!!!

Saturday, July 17, 2010

Solemnisation outfits.

i am going to meet Azura tomorrow to discuss further on my solemnisation outfit. But, to my horror, i dont have any design in hands to show to her tomorrow. i mean i do have but those designs are not suitable for my figure, i guess. So what shoud i say to her tomorrow?

actually, all i want for my nikah outfit is just a simple kurung moden, with lacey details for the baju part. (but i dont want the baju part to be fully covered with lace, just a few parts of it) i had discussed with Zura before on how i want my nikah outfit to be but never mentioned in detail of how i want it to be. i remember that i had told her once, that she can use her signature (the lace2 thing) for my nikah outfit, and i want it to be something almost similar to what she wore for her engagement. She was OK with it, and i did told her to keep the outfit simple and something that i can recycle for any event after my nikah day.

i hope, those info as mentioned above are sufficient enough for her to come out with a good sketch that can really suits me well and help to hide my flaws of the almost non existent waistline and the getting fatter hips... (hips dont lie babeh *Tetibe*)

remember i used to wrote one entry about the Rizman Ruzaini's baju that SAIDA (kakak siti) wore on one event (i dont know what event), the chocolatey one with his signature kain? yang kembang2 tuh kan? okay, i actually want to go for something like that but had been contemplating ever since my friends saw the pic and threw weird comments such as " macam tak sesuai je kain tu for nikah? " and "ni sesuai untuk orang halus macam dia kot" gosh... ya saya orang tebal. hahaha.

To recap, this is the one i meant :


Credit to : Rizman Ruzaini (B2B all time favourite designer:))




hehe... sesuai untuk orang halus je ke?


p/s : cakap tadi takde design kan? not bad lah tunjuk jelah yang ni esok kan?

well, to any of you who is wondering how Azura's designs look like, well these are some of her collections... i love her artworks because they are simple, and classy. and she is actually a friend of my colleague's fiance, we got introduced to each other through FB and since i had actually know who she is, i straight away asked her whether i can engage her to do my nikah outfit and she said yes and well, just wait and see lah ya...






Credit : Azura of Azura Couture.


But my solemnisation outfit tidaklah segrand gambar2 di atas. i roughly told Zura my budget together with fabrics, and told her to just do the best that she can with the amount. If it is slightly more than what i had told her, i will just tell her to proceed la, since i ni pemalas dah nak cari tempat/designer lain. :)

wait for tomorrow ya... but anyway, cerita pung pang2.. i tak tahu pun mana nak jumpa dia besok *pengsan*