Sunday, January 31, 2010

Designer. :)

Owh, seriously i tak tahu sapa yang nak buat my baju nikah and reception. Seriously, Im clueless.. No idea.. I dont knw where to start, how to begin with these wedding crazes. Nampak tu cantik nak yang tu, tengok yang tu okay, nak yang tu, nampak yang ni pun cantik nak yang ni... So how?

Seriously i need some advice from the experts here... Sorry, tapi i memang x pernah pakai baju from any designer. Ye, x pernah. Tukang jahit yang pernah jahit baju i yang paling mahal..(maybe tak mahal kot untuk sesetengah orang iaitu RM300+) ialah untuk baju kebaya I semasa i Form 3. Take note, bukan duit sendiri, tapi duit ayah i.. Haha. Itu tukang jahit. I pun dah lupa nama dia ape. And i juga pernah hantar jahit kat kedai kat Pertama Complex, nama tukang jahit itu ialah Kak Tina. The outcome, so-so ajela... Tapi okaylah dengan harga RM180 untuk kain lace hantaran tunang yang i buat kebaya untuk Hari Raya.. Haha...

Okay, so untuk kahwin ni, i keep telling my mom and Azlan, i nak pakai baju yang designer buat... Designer... Macam gah je name ek... Aunt Thong Pou dekat Menara Safuan tuh pun designer jugak... Haha....Laju je dia sketch Baju Kurung Moden i...Jahit dalam 2 hari... Ha...Pantas tak? Hehe.. Sorry saya gurau je... Aunt Thong Pou tu maybe kita boleh panggil dia professional tailor kot...dia buat sangat sedap okay, despite the two days...

Actually, semua orang mampu nak splurge for their wedding busana kat designer. I rasalah kan... It is actuallynye up to you... Kalau u mampu, then go for itla...Save lah duit..hehe..Macam i...I guna duit hantaran ni... Tambah2 sikit duit i kot kalau tiba2 budget lari.... Cuma macam i, u tak pernah pakai baju designer kan, of course lah rasa macam inferior sangat2... Macam2 perasaan ada... Manalah tahu kot2 diorang pandang i sebelah mata je... Nampak sangat self esteem i rendah kan? Tiba2 rasa nak jadi lelaki...Sebab Azlan boleh gi tempah sut dekat Fat Man Tailor je tempat Rosyam Nor selalu tempah sut dia... So nampak kaitan tak? Fat Man Tailor -Rosyam Nor-Azlan... Macam perempuan ni nak kena gi tempah kat designer2 yang well known..Cam segan je kan? I dont know lah you guys... Tapi macam i, i always have this inferiority complex punya problem...

Bukan tak ada budget (inshaAllah ada, tapi xdelah banyak...boleh2 ajalah) tapi segan tak tentu pasal aja.. My mom keep insisting me untuk consult Radzuwan Radzwill (eh sorry sangat kalau eja salah ni ha) sebab she always pass by his boutique dekat Dayabumi.. So i will like cepat2 bantah. No way! Mesti priceyyy..I couldnt afford it bla bla bla... My mom cakap hey why not u got the budget... So just go ahead la... Once in a lifetime.. Bila lagi nak pakai baju designer..Bla bla bla....

Bagi i bukan macam tu, i tak nak lah splurge duit hantaran tuh just for my baju..Kadang2 ordinary tukang jahit boleh jahit lawa2 jugak kan, cumanye best and maybe ada experience jugak lah dapat rasa designer's touch kan kalau amek dengan designer...

So i clueless... Sekarang ni i am thinking to tempah nikah & reception outfit kat sesapa je designer.. Wah sesapa je.. Tak tak..Maksud i yang kena dengan budget and taste i... Nasib baik one of my colleagues tuh memang banyak contact Make up Artist and designers... So i rasa boleh minta tolong dia survey kan kot..Huhu...Dia siap tolong kol tau... Hari tuh dia tolong kol kan Designer X ni...Adoi ai... Half Lace je dah RM4800 for one baju... Tapi designer ni memang well known.. Wah, memang untung sapa dapat pakai baju dia... Tapi sayang, i couldnt afford lah sebab it was way too expensive for me... Another colleague of mine suggested me to tempah with Salikin Sidek baju nikah... Siap tunjuk gambar anak sedara dia pakai Salikin's touch lagi..Memang cantik... Tapi i macam berkenan ngan satu designer ni...

Adoi, kawan2 bride to be, boleh tolong tak i? Seriously i already stump ni... Sapa nak buat baju nikah and kahwin i? What should i do now? Kain tak beli lagi? Which one should come first? Budgetting? Kain? Consult designer dulu? Please help me....

Designer mana ni?What to do what to do?

Friday, January 29, 2010

No AZLAN = Boring!

Azlan is back to Miri for a few days. Though im a bit sad because he will be away from me but i have no choice. Since he really needs to be home due to a very important agenda which is - the discussion with his BIG family pertaining to our BIG DAY in December.

Life without Azlan, will be really boring. There will be no friend to accompany me during dinner, over the weekends, when driving to and back from work, and nobody to listen to my rants and rambles about my job and etc...Since I am not staying with my family, Azlan will be the only one i spend my weekdays (after work) and weekends with. My roommate had also went back to her hometown - perhaps to prepare for her E-day which will be in February. I am not that close to the other members of the house since they are all busy with their daily routine and rarely stay in the house over the weekends.

Been studying far from KL is also one of the contributing factors to why i have less friend here. Most of my friends are scattered in Borneo Island,Eastern and Northern Part of Peninsular. Actually, few of my ex-schoolmates are staying in KL but i feel quite shy to ask them out. Perhaps it has been quite a while that i didnt spend time with any of them, so the shyness is there. But once in a blue moon, if they call me for a gathering, i will make sure that myself is free so that i could join them.

Like last Saturday, i really had a great time with like 6 of them at Midvalley. We spend time surveying the best shoes at Charles&Keith for Eli to wear during her wedding day and had a good chat at the mamak's stall. Even though i managed to spend only 2 hours plus with them due to attending a beauty clinic before, but still i really had a great time and really appreciate that they had asked me to join the small gathering.

So, i really hope that they can make it to my wedding in December. And i wish that my big day will be some sort like a gathering for all my STF buddies, My Matriced and Uni buddies. Crossing my fingers...HUHU :)


P/s : Luckily i have this crazy job to help me divert the boring-ness during Azlan's absence.


I love him with all my heart!

Thursday, January 28, 2010

Checklist - Hantaran - 10 months to go

i will start with the dowry gifts first. Me and my Mr Fiance dah plan lama sebenarnya on the dowry gift. Since last year lagi.... Siap boleh tukar2 jumlah, lepas tuh the barang2, kejap nak itu kejap nak ini... Sebab kalau boleh we all tak nak beli last minute... Memang akan pening and kelam kabut nanti. Macam masa engagement hari tu pun macam tuh jugak, lepas je merisik, dah start beli one hantaran each everymonth.

Bukan apa, in my opinion lah kan, bila kita beli sekali lump sump macam tuh... Rasa macam wahh...Banyaknya duit keluarr... Lagi2 ni nak kahwin ni, banyak duit nak guna kan... Nak pay the vendors lagi dalam 6 bulan terakhir tu.

Okay, so here goes the list of our hantarans :

From me to him

1) Watch - Plan to buy somewhere in Oct/Nov
2) Shoes - InshaAllah next month or in April
3) Grooming Set - Nih nak beli time sale kot/ Sebab nak campur skincare and perfume, tapi clueless bila ada sale lagi ek? Normally in December kan? Tapi nak kahwin early December ni, so camne? Bulan June kalau beli pulak okay ke? Takut macam masa engagement, beli sabun muka ( time tu beli Skin Food je) bila dah nak dekat tunang Sabun tu dah cair, dah melekat2... Maybe tak tahan dengan suhu bilik kot. Haha. End up terpaksa add up a few stuffs sebab nak ganti sabun tu. So instead of cost dia RM100+ je baru, dah tambah2 adalah dalam nak dekat RM300+. Regretted it. Sebab bila gi Sogo tengok Lab Series baru RM200+ satu set... Huhu.. So what do you guys think?
4) Wallet/Belt - (DONE - full payment done, wait for shipping je )
5) Fruits - nih tak payah pening2/lagi seminggu nak kahwin baru beli..Haha. ( Nak bagi Kurma, since Fiance and the mother suka sangat KURMA - any recommended Brand?)
6) Gadget/Electrical Appliances..etc - ini macam kena tunggu BONUS je- tapi kalau nak beli better lagi 2 bulan sebelum kahwin...We already have what to buy in mind, tapi biasela, when the time come, baru betul2 tahu nak beli ape, kan?
7) Workshirt + Necktie - Bulan SALE...Tapi bile? Hari tuh ada sale kat brand yang I nak beli ni...50% lagi kat Metro Midvalley, tapi budget time tuh tak berapa banyak, sebab yang sale shirt dia aje, Tie dia takde....So tunggu lah lepas bulan dua ni okay kot..Bila Mega sale lagi agaknye ek? Kat Isetan KLCC selalu sale
8) Sirih Junjung - i budget yang ni RM150 and below boleh? Ke sebenarnya berapa?
9) Chocolates - Ingat nak bagi Patchi... Wah!! Tapi orang cakap quite pricey..So yang ni pun macam boleh beli like 2-3 weeks before the wedding kan? So boleh decide nanti depending on my budget or pocket at that time ada berapa duit... Hehe...


From HIM to me

1) Sirih Junjung - Samala budget dalam around RM150 and below.
2) Handbag+ Kasut - Handbag done. ( Deposit paid, wait for shipping) Kasut? Adoi, tergoda dengan Charles and Keith hari tu, so bye2 lah Nine West. Tapi nih nak beli around bulan 9/10 kot. Sebab Mr Fiance cakap takut outdated. Tapi tak kisah je. :)
3) Fruits + Chocolates - He said if he has the chance to go oversea again, he will buy kat sane je macam masa tunang dulu. His company sent him to Jordan so singgah Dubai-tax free,dia beli kat sana and chocolate dia sedap sangat and murah compared to Chocolate Outlet in Malaysia. Tapi i nak Ferrero Rochee je. Dengan strawberry. Cukup dah untuk i. :)
4) Gadget - Dah ada nak beli ape. Tapi, this one tunggu lagi 2 months before wedding. Takut by the time dah kahwin, nak guna takleh on...Haha...Sebab simpan lama sangat. So Dalam October/November okay kot?
5) Skincare+Perfume+Makeup - I am thinking to have Shiseido or Artistry from Amway for the Skincare, Armani or Gucci for the Perfume and Make up tak kisah, coz i rarely wear makeup pun... Perhaps between Shiseido (kalau time sale murah kan? ) or MAC or Bobbi brown la...Tapi...tengok the budget first.
6) The duit hantaran ( frame the cheque je kot) :)
7) Watch - October or November.

Deco for hantaran : Dah consult my ex schoolmate yang boleh buat - tapi takut jugak sebab she is busy with exams and her own wedding. My second choice will be Merisik Gallery... (sebab i really like their deco, sangat cantik)


check this out! Merisik Gallery latest [promotion]

So, itula my list.. We all beli memang betul2 depending on the budget yang dah we all allocate for the hantarans. Besides benda yang memang we all nak sangat2.. Hehe. Macam kereta Mitsubishi Lancer pun nak sangat2 tapi tak mampu so takdela dalam hantaran. Hehe :)

Any advice/suggestions?

Wednesday, January 27, 2010

The first entry

Hi everyone.

Syukur Alhamdullillah, dapat jugak buat blog ni...

Basically, the purpose of this blog is to aid me with my wedding preparations. Tapi, fikir2 balik, this blog juga akan jadi my diary since i already deleted my previous blog. Diary kan every girl's bestfriend. I dont think i can live without a diary. Diary is where i will pour my heart out and tempat i berkeluh kesah mak esah and the place where i will list down my wishlist and the secrets of my life. :)

I do hope that with the existence of this new blog, i can make more friends, sharing and spreading around any useful info and communicate with just anyone.

You are welcome to drop your say or words in this blog as long as it does not hurt or harm anyone.... :)

Till then, i will see you guys in the next entry :)