Monday, February 1, 2010

Budget!

Semalam, i buat checklist for the big day, i divided it into 4 columns; items/stuffs, budget, vendor, Real Cost.... i letak je berapa2 budget, memang x kurang, semua i letak banyak2, mind you, ini semua termasuk items yang x menjimatkan kos... Maksudnye, baju kalau designer touch berapa,termasuk kain, roughly i letak rate diorang... And i was dumbfounded to see the total can make my blood reach the boiling point wei.... Hahaha...

Seriously, memang betul kahwin is the day when you are going to be the ratu and raja sehari. The only day, kan? Tapi i dont think so i need to splurge sampai gila2. I tak nak ikut orang... i nak buat whatever that is within my capability and affordability saje. Of course, i pun ada my own wedding dreams, kalau boleh i pun nak hire NGI, Reka Teemor or Dicky d'Fabulous, buat my hall deco... Tapi, i dont think so i could afford hiring them la...My style, bila i think macam tak mampu je benda2 ni, then i will stop myself there... I will not go overboard sampai siap tanya diorang semua what is your rate ke apa... Sebab maybe i have this inferiority complex in me... So macam semua benda pun i segan... My fiance is totally different from me. He cakap, sometimes u nampak je diorang gah, tapi who knows, we actually could afford it...So tanya je lah, nak malu apa...Haha. Tapi, to the names mentioned above, i could just drop my jaw je lah bila tengok their creativity...Well, i am still surveying for hall deco.. i will upload my pelamin anganku tidak musnah later on, k? so we could share2... Hehe...

Initially, we plan to do everything by ourselves, budget pun 100% comes from our own pocket... I strictly dont want anybody's pocket money to be involved in my wedding. Even catering semua pun i nak usaha sendiri... Tapi, bila my mum cakap, dia nak sponsor catering and a bit here and there... i macam rasa tak nak jugak...Macam still degil nak guna duit sendiri juga (macam banyak duit..huhu) bukan apa, my mom nak gi umrah this year, InshaAllah, so i rasa biarlah duit dia tu dia habiskan kat umrah...Lagipun i think kalau i struggle to save money for my wedding day ni, mesti i lebih appreciate the marriage nanti kan? Sorry that was my opinion i didnt mean to offend anybody... Rezeki masing2 kan?

Tapi, tapi... x jadi jugak my intention ni, sebab, my mom berkeras gila2 nak sponsor...So takpela...Lagipun dia dah siap liaise dengan Catering semua... And dah booked venue... Cerita venue ni lagi satu, Initially we want to do kat Dewan Komuniti Pantai Hillpark je...Sebab very near to our house...Tapinye...My mom call DBKL end of December, mind you, end of December ye, untuk date kitorang yang December 2010 ni, dah FULLY BOOKED!!Gila kan? Last2 my mom book Dewan Telekom je... Sebab my mom staff Telekom, so they all charge staff rate... :)Alhamdulillah dah settle tu semua... Okay soal Catering kan, nanti i akan buat one post pasal catering... I memang highly recommend you all this catering..Masa my stepsis wedding, we all memang ambil this catering, and bila balik ramai sangat orang puji, cakap the food was damn nice.. Sedap, i yang makan pun tambah 3, 4 kali (sebab memang i kuat makan kot, tolak batu ngan kayu je i cakap x sedap)... Service wise pula to me memang sangat fantastic... So wait for my entry about this... Harga dia affordable..Jangan risau!Huhu..

Satu lagi, pasal vendor2 berlagak... Huish since i buat survey masa engagement hari tu, i dan experienced all this... I x fussy langsung bila tanya quotation atau apa... Kita just survey kan, normal la customer survey... Then ada satu bridal boutique ni, boleh email i macam ni...

" We all kurang layan questions thru email ni, kalau u nak betul2 drop by at our boutique, lagi senang"

I was like, hek eleh... Macam best sangat... Kau ingat kau sorang je bridal boutique dalam Klang Valley ni... Deco xdelah lawa mane pun... Baru tanya quotation dah sentap kan orang... I terus blacklist dia...Kalau kawan2 tanya pun memang sorry la wei, i tak akan bagi nama butik tu dah... No lah...it is not that kita tak paham, yang maybe pergi ke butik lagi bagus as we can see their artwork, tapi the way they replied the email tu tak kena je kan?....

So for my wedding day, macammana berkenan pon i kat butik tu, tapi kalau dah kena layan camtu, i better not to proceed kot... We as the customer, we have the right to have what we want, kan? Furthermore, we struggled to produce every single cents yang kita guna untuk bayar mereka, betul tak?

p/s : bride to be lain, dah buat budget list belum? hehe..buat cepat2...

8 comments:

hana yoriee said...

hehe..i agree with u bab butik yg layanan cam hampeh..huh..betul2 menyirap kalo diorg wat gitu.i pon ada blacklist some of d boutiques..padan muka!!diorg jugak yg takleh carik makan kan??org elok2 nak rekemen dia tapi dah kena blacklist..served them right!
(meluah perasaan amarah plak disini..)

Yanie said...

Hana : Betul2. I pun tak berape nak ngam sangat kalau orang yang layan kita sebelah mata and underestimate kita kan? Bagi i, orang yang pakai smart2, pakai kereta besar, x semestinya duit dia banyak,orang yang pakai barang2 takde brand tak semestinya dia tak ada duit... Itula key nak buat bisnes, dont underestimate your customer, kan? Well, i dah banyak kali kena macam ni...Huhu

NahWaL said...

taknak pk pasal budget leh tak? HA HA. malas malas.

yang, mak u nak sposnor, rembat je! memang nak gune sendiri, tapi nanti lepas kawen pon manyak pakai duit, so get all the help u can :D.

Yanie said...

Nahwal : ya ya...that is so true... Takpela... see how first..Kalau berjaya kumpul duit, biar je ibu sponsor dulu... Nanti bayar balik... Banyak hikmahnye tak susahkan parents... Huhu...InshaAllah...

faradiba said...

engine u dh start niiii..enjoy the preps~

nur said...

good...u da start buat budget. i x start lagi tapi duit da start keluar. risau~

dialicious said...

bile i buat checklist dulu mmg rasa nak pengsan!!after cutting here n there n trust me..rezeki org nak kawin tu mmg ade!after dh setel rasa mcm x caya..seriously jgn risau sgt psl duit k.and..survey byk2 jgnla segan..nanti u boleh nyesal kalo x puas survey..hehe

Yanie said...

Fara : Ye, dah masuk gear satu.. Haha

Nur : Yes kena buat budget... Siap ada QA lagi...My mom.. Mana yang tak perlu, dia potong! Haha

Diah : I mula2 terbeliak gila mata.... Yes, and i rasa memang betul kot... I tanam niat seikhlas hati nak kahwin and to please Allah the Almighty and I hope, everything will goes on well... :)Thanks for the advices diah

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ