Thursday, January 28, 2010

Checklist - Hantaran - 10 months to go

i will start with the dowry gifts first. Me and my Mr Fiance dah plan lama sebenarnya on the dowry gift. Since last year lagi.... Siap boleh tukar2 jumlah, lepas tuh the barang2, kejap nak itu kejap nak ini... Sebab kalau boleh we all tak nak beli last minute... Memang akan pening and kelam kabut nanti. Macam masa engagement hari tu pun macam tuh jugak, lepas je merisik, dah start beli one hantaran each everymonth.

Bukan apa, in my opinion lah kan, bila kita beli sekali lump sump macam tuh... Rasa macam wahh...Banyaknya duit keluarr... Lagi2 ni nak kahwin ni, banyak duit nak guna kan... Nak pay the vendors lagi dalam 6 bulan terakhir tu.

Okay, so here goes the list of our hantarans :

From me to him

1) Watch - Plan to buy somewhere in Oct/Nov
2) Shoes - InshaAllah next month or in April
3) Grooming Set - Nih nak beli time sale kot/ Sebab nak campur skincare and perfume, tapi clueless bila ada sale lagi ek? Normally in December kan? Tapi nak kahwin early December ni, so camne? Bulan June kalau beli pulak okay ke? Takut macam masa engagement, beli sabun muka ( time tu beli Skin Food je) bila dah nak dekat tunang Sabun tu dah cair, dah melekat2... Maybe tak tahan dengan suhu bilik kot. Haha. End up terpaksa add up a few stuffs sebab nak ganti sabun tu. So instead of cost dia RM100+ je baru, dah tambah2 adalah dalam nak dekat RM300+. Regretted it. Sebab bila gi Sogo tengok Lab Series baru RM200+ satu set... Huhu.. So what do you guys think?
4) Wallet/Belt - (DONE - full payment done, wait for shipping je )
5) Fruits - nih tak payah pening2/lagi seminggu nak kahwin baru beli..Haha. ( Nak bagi Kurma, since Fiance and the mother suka sangat KURMA - any recommended Brand?)
6) Gadget/Electrical Appliances..etc - ini macam kena tunggu BONUS je- tapi kalau nak beli better lagi 2 bulan sebelum kahwin...We already have what to buy in mind, tapi biasela, when the time come, baru betul2 tahu nak beli ape, kan?
7) Workshirt + Necktie - Bulan SALE...Tapi bile? Hari tuh ada sale kat brand yang I nak beli ni...50% lagi kat Metro Midvalley, tapi budget time tuh tak berapa banyak, sebab yang sale shirt dia aje, Tie dia takde....So tunggu lah lepas bulan dua ni okay kot..Bila Mega sale lagi agaknye ek? Kat Isetan KLCC selalu sale
8) Sirih Junjung - i budget yang ni RM150 and below boleh? Ke sebenarnya berapa?
9) Chocolates - Ingat nak bagi Patchi... Wah!! Tapi orang cakap quite pricey..So yang ni pun macam boleh beli like 2-3 weeks before the wedding kan? So boleh decide nanti depending on my budget or pocket at that time ada berapa duit... Hehe...


From HIM to me

1) Sirih Junjung - Samala budget dalam around RM150 and below.
2) Handbag+ Kasut - Handbag done. ( Deposit paid, wait for shipping) Kasut? Adoi, tergoda dengan Charles and Keith hari tu, so bye2 lah Nine West. Tapi nih nak beli around bulan 9/10 kot. Sebab Mr Fiance cakap takut outdated. Tapi tak kisah je. :)
3) Fruits + Chocolates - He said if he has the chance to go oversea again, he will buy kat sane je macam masa tunang dulu. His company sent him to Jordan so singgah Dubai-tax free,dia beli kat sana and chocolate dia sedap sangat and murah compared to Chocolate Outlet in Malaysia. Tapi i nak Ferrero Rochee je. Dengan strawberry. Cukup dah untuk i. :)
4) Gadget - Dah ada nak beli ape. Tapi, this one tunggu lagi 2 months before wedding. Takut by the time dah kahwin, nak guna takleh on...Haha...Sebab simpan lama sangat. So Dalam October/November okay kot?
5) Skincare+Perfume+Makeup - I am thinking to have Shiseido or Artistry from Amway for the Skincare, Armani or Gucci for the Perfume and Make up tak kisah, coz i rarely wear makeup pun... Perhaps between Shiseido (kalau time sale murah kan? ) or MAC or Bobbi brown la...Tapi...tengok the budget first.
6) The duit hantaran ( frame the cheque je kot) :)
7) Watch - October or November.

Deco for hantaran : Dah consult my ex schoolmate yang boleh buat - tapi takut jugak sebab she is busy with exams and her own wedding. My second choice will be Merisik Gallery... (sebab i really like their deco, sangat cantik)


check this out! Merisik Gallery latest [promotion]

So, itula my list.. We all beli memang betul2 depending on the budget yang dah we all allocate for the hantarans. Besides benda yang memang we all nak sangat2.. Hehe. Macam kereta Mitsubishi Lancer pun nak sangat2 tapi tak mampu so takdela dalam hantaran. Hehe :)

Any advice/suggestions?

6 comments:

bitsANDpieces said...

hello yanie, i always go for Bateel kalau beli kurma..they are the same company dgn Patchi. Well, you can get like 100 with many sorts of flavour. I suggest you pay a visit to Bangsar Shopping Center (BSC)- the staff quite friendly there.. Yes, kurma is good- spend lebih sikit untuk kurma nabi :)

Well, Patchi is okay lah..ala, why dont you spend extra utk hantaran..hm, but if you taknak lebih2, ferrero is good to. Me and asri had Patchis for our hantaran. again the staff are super duper friendly..maybe org cakap mahal sebab die timbang coklat die..heh..anyway, its ur choice anyway:)

hm, oh u r looking for a branded shirt for yout tunang? ill suggest you go to MFO Outlet, they have quite a number of branded items dekat sana...hm, but mind you they are last season. some may like it and some may not. but worth trying to check!

good luck in ur hantaran hunting! i had so much fun doing it during our engagement:) pasal beli satu barang untuk satu bulan tu, sgt sgt sokong!

xoxo
heed

Yanie said...

Hi Heed,

Oh my god, thanks for the suggestion.. Yeah, i think i will have to splurge for the chocolates and the dates. Bateel and Patchi ye? Yes, yes, I will ajak my fiance and pay a visit to those places you mentioned.

Where is MFO outlet by the way? Mind telling me? I actually plan to give him RAOUL Shirt, Tie and Cufflink for hantaran... That day, we sueveyed, got less like 50% but it was for the shirt only, so that time my budget was like not that sufficient lah to buy those three stuffs... So we decided to wait for the Mega Sale.

I dont mind if the hantaran is outdated pun, as long as we both like it, then it's okay. Like my Handabag, sangatlah outdated (i rasa!) haha tapi xpelah kot... it will be sooo outdated bila i kahwin nanti, but it doesnt matter, coz i really want the bag, and i couldnt afford it time dia keluar awal2 dulu... :)

Anyway, heed thanks for the suggestion...

nur said...

hi yanie...wah, bagusnye planning awal2. dont be like me, da bertunang 2 thn, 5 bln je planning for wedding. sekarang tgh kelam kabut, nasib baik bukan time cuti sekolah, hopefully sempatla nak book vendor2 yg berkenan. kami pun plan nk include gadget dlm hantaran, tp kene tgk dlu budget n my mum's permission..hehe.

Yanie said...

Hi nur, ye ke? takpe, take it easy.... no actually we learned our lesson time engagement dulu... pakai redah je amek mak andam, pakai redah je untuk semua2 benda, just the hantaran part tu je yang bagus sikit sebab beli awal2, tapi timing pulak yang tak kena...Hehe..So for my wedding, hopefully boleh evade la the repetition of such incidents...xnak dah amek benda yang we all tak 100% suka... :)

:.aYesHa.aHmaD.: said...

Hi dear,

when is the special DATE. i think we are doing the same thing. Preparation for our BIG day...;) Good luck..

Yanie said...

Hi Ayesha : The special date is on 3&4 Dec InshaAllah...Ye dear...Good luck to u tooo....

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ