Sunday, January 31, 2010

Designer. :)

Owh, seriously i tak tahu sapa yang nak buat my baju nikah and reception. Seriously, Im clueless.. No idea.. I dont knw where to start, how to begin with these wedding crazes. Nampak tu cantik nak yang tu, tengok yang tu okay, nak yang tu, nampak yang ni pun cantik nak yang ni... So how?

Seriously i need some advice from the experts here... Sorry, tapi i memang x pernah pakai baju from any designer. Ye, x pernah. Tukang jahit yang pernah jahit baju i yang paling mahal..(maybe tak mahal kot untuk sesetengah orang iaitu RM300+) ialah untuk baju kebaya I semasa i Form 3. Take note, bukan duit sendiri, tapi duit ayah i.. Haha. Itu tukang jahit. I pun dah lupa nama dia ape. And i juga pernah hantar jahit kat kedai kat Pertama Complex, nama tukang jahit itu ialah Kak Tina. The outcome, so-so ajela... Tapi okaylah dengan harga RM180 untuk kain lace hantaran tunang yang i buat kebaya untuk Hari Raya.. Haha...

Okay, so untuk kahwin ni, i keep telling my mom and Azlan, i nak pakai baju yang designer buat... Designer... Macam gah je name ek... Aunt Thong Pou dekat Menara Safuan tuh pun designer jugak... Haha....Laju je dia sketch Baju Kurung Moden i...Jahit dalam 2 hari... Ha...Pantas tak? Hehe.. Sorry saya gurau je... Aunt Thong Pou tu maybe kita boleh panggil dia professional tailor kot...dia buat sangat sedap okay, despite the two days...

Actually, semua orang mampu nak splurge for their wedding busana kat designer. I rasalah kan... It is actuallynye up to you... Kalau u mampu, then go for itla...Save lah duit..hehe..Macam i...I guna duit hantaran ni... Tambah2 sikit duit i kot kalau tiba2 budget lari.... Cuma macam i, u tak pernah pakai baju designer kan, of course lah rasa macam inferior sangat2... Macam2 perasaan ada... Manalah tahu kot2 diorang pandang i sebelah mata je... Nampak sangat self esteem i rendah kan? Tiba2 rasa nak jadi lelaki...Sebab Azlan boleh gi tempah sut dekat Fat Man Tailor je tempat Rosyam Nor selalu tempah sut dia... So nampak kaitan tak? Fat Man Tailor -Rosyam Nor-Azlan... Macam perempuan ni nak kena gi tempah kat designer2 yang well known..Cam segan je kan? I dont know lah you guys... Tapi macam i, i always have this inferiority complex punya problem...

Bukan tak ada budget (inshaAllah ada, tapi xdelah banyak...boleh2 ajalah) tapi segan tak tentu pasal aja.. My mom keep insisting me untuk consult Radzuwan Radzwill (eh sorry sangat kalau eja salah ni ha) sebab she always pass by his boutique dekat Dayabumi.. So i will like cepat2 bantah. No way! Mesti priceyyy..I couldnt afford it bla bla bla... My mom cakap hey why not u got the budget... So just go ahead la... Once in a lifetime.. Bila lagi nak pakai baju designer..Bla bla bla....

Bagi i bukan macam tu, i tak nak lah splurge duit hantaran tuh just for my baju..Kadang2 ordinary tukang jahit boleh jahit lawa2 jugak kan, cumanye best and maybe ada experience jugak lah dapat rasa designer's touch kan kalau amek dengan designer...

So i clueless... Sekarang ni i am thinking to tempah nikah & reception outfit kat sesapa je designer.. Wah sesapa je.. Tak tak..Maksud i yang kena dengan budget and taste i... Nasib baik one of my colleagues tuh memang banyak contact Make up Artist and designers... So i rasa boleh minta tolong dia survey kan kot..Huhu...Dia siap tolong kol tau... Hari tuh dia tolong kol kan Designer X ni...Adoi ai... Half Lace je dah RM4800 for one baju... Tapi designer ni memang well known.. Wah, memang untung sapa dapat pakai baju dia... Tapi sayang, i couldnt afford lah sebab it was way too expensive for me... Another colleague of mine suggested me to tempah with Salikin Sidek baju nikah... Siap tunjuk gambar anak sedara dia pakai Salikin's touch lagi..Memang cantik... Tapi i macam berkenan ngan satu designer ni...

Adoi, kawan2 bride to be, boleh tolong tak i? Seriously i already stump ni... Sapa nak buat baju nikah and kahwin i? What should i do now? Kain tak beli lagi? Which one should come first? Budgetting? Kain? Consult designer dulu? Please help me....

Designer mana ni?What to do what to do?

9 comments:

nur said...

i pun tgh survey mane nak anta kain nak buat baju nikah ni. i survey kt internet je la n thru blog2 b2b yg lain. for alternative, go for young talent like rizman ruzaini, jeffri ibrahim n such. their design sgt cantik n from reviews people love it. i think u can get from rm800+.

Hana said...

I ask syomir izwa, he said that his design can cost almost 2k (depends).. so I thought that maybe young designer punye price macam tuh.. I'm still thinking of where I should send my baju as well..

Yanie said...

Nur : Ye ke? Ya,ramai orang recommend rizman ruzaini.. Jeffri ibrahim x tahu pulak..takpe let me google first...

Yanie said...

Hana : The RM2k is for simple baju nikah ke? Coz i was thinking to have simple kurung moden with lace patches/beads for nikah... And kain kembang../and yeah bell sleeves... Tapi if RM2K for baju nikah, i tak ambil lah kot....Lari budget... Kalau reception takpe.:)

Hana said...

that 2K for baju bersanding la.. :) I think baju nikah will be cheaper.. pnah tanye nik irwan je.. start from RM500

Yanie said...

2k ok lah kan? Hehe... Thanks Hana for the info....

NahWaL said...

If u want just a simple kurung for nikah with patches of lace and beading, try go to sflair, RM600 for simple kurung chiffon+beaded . I asked the other day.

Unaisah is another choice. Search for studio twenty six. :). her rate for tailoring starts at RM350 (fabric not included).

another afordable yet gorgeous outfit made by syahrir nurdin. for RM`1000 u can get urs done, and he's the top 5 designers in shah alam, same with zery zamry.

Most designers dont state their price because the higher ur price is, the more prestigious they seem to be kan? but if we go and see them, and say we only have 2k budget, they'll consult u and tell u which fabric u cud afford, and what they can do for u.

10 months a long way to go, but i think id go with ur mum's opinion. bila lagi nak pakai baju designer ;)

hana yoriee said...

wow..designer touch!! god job nahwal..siap dah bg ideas with d price tuh..best2..

yaya|azura said...

Yanie... my baju nikah is just a plain white chiffon with some labuci aje. To me, baju nikah ni lagi plain lagi nampak suci aje. Hihihi. Price starts from RM650. I kenal this one wedding planner, dia lah yang uruskan semua baju-baju I termasuk baju bonda kepada pengantin. Bila lagi bonda nak melaram? Anyway, wedding planner i tu kat Bandar Botanic, Klang. :)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ