Wednesday, February 24, 2010

2010 Wedding Theme Colours and Dais

Okay, i masih takde Theme colour. Boleh?? Initial plan nak wat pink-Light gray, similar to the pic below. Tapi lepas tuh... Macam nak pakai baju kaler lain.. Baju light gray (cam tak practical for the bride kalau nak buat- made to order, sebab it must be in dress, jarang wat yang two pieces- kain separate dengan baju..On the other hand, for the groom..Practical...Sebab Azlan boleh buat sut in grey so he can wear for formal matters/meeting lepas kahwin)

Pink + Light Gray

Lain la pulak kalau we all nak rent aja baju reception, sebab if we rent them, tak payah nak fikir2 kan colour ni nanti practical ke tidak, boleh pakai ke tak style ni gi dinner or kenduri kahwin kawan2..ke nampak macam over gitu siap kain leret2 kan... Hehe... Sebab i fikir2 balik, macam tak nak lah splurge my money buat kat wedding dress aje. Better i keep that money and spend it for business or my dream furnitures later... :) Jadi if i rent the baju, perhaps i can choose whatever colour yang i nak and the design kan...(provided boutique tu mesti boleh ambil custom made for wedding outfit kan?) - So my next mission, i kena cari bridal boutique yang boleh buat and cantik- custom made for rent.. with affordable price and superb services - Any suggestion?

i think kalau macam tuh nikah outfit maybe boleh spend lebih sikit kan? Sebab normally custom made dress yang for rental ni, price dia okay sikit... By the way, esok i will meet up with one of the potential vendor..Eh, too early ke? x kan? i was introduced to them by my new colleague - boleh tak? And discuss sikit2 kat FB, pastuh tengok kat website diorang cam okay je...So i terus set appointment this Friday night.:) Well, we'll see how it goes ya!

Kat bawah ni, wedding theme colours for 2010 yang i dapat from http://www.mypersonalartist.com/... Cantik2 kan? Tapi i still tak dapat nak decide mana yang sesuai ni... Lately, i dok baca entry from Hana Yorie pasal colour yang suit our skin tone... Hehe... i dah la banyak flaws ni... with skin complexion yang tak berapa nak rata ni... Kat sini coklat gelap, kat sini terang, kat sini putih sikit... Hadoyai... Pening kepala nak decide... Azlan pulak tak kisah aja dia tu... Lagipon dia tuh putih- i ni aja yang tan ( bajet JLO pulak...bukan tan ek sawo matang - ha amek melayu terus) Haha..

Navy and Yellow


Grey, Violet, Light Blue and Beige

Red, Black and White

Gold, Grey, Champagne + Light Blue

** Check out the site for more. :)

Ha, pilih la mana satu yang cantik... :)

I rasa macam my theme colour tak ada pun dalam ni... Hehe.Sebab macam campur2 dah macam apa. Tapi konon true-lover of art la. Haish. entahla. Kalau nak cakap apa yang i nak buat dengan wedding i ni, macam unreasonable je?tak buat kot camtuh mesti ramai orang disapprove ni... Haish...Kalaulah kita tak perlu menggembirakan ramai pihak dan kalaulah ibu i tak mahu jemput sampai 1200 orang... (i dah cakap dengan dia tak semua orang akan datang, but she keep saying that confirm lauk tak akan cukup and i was like...Okay ibu....apa2 ajelah...alamatnya angkat white flag aja lah)

Sekarang mari kita cerita pasal my dream dais....

Okay, i suka sangat pelamin Amy. Artwork yang simple tapi cantik gitu. Cute. Ada basikal. Wah. I nye nak letak vespa lah... Boleh tak? takpun beca ...Klasik tu...Tapi mana nak dapat ni...?Tapi kalau dapat letak kereta antique zaman2 Inggeris dulu macam best kan? Wow! Bestnya.Haha. Lepas tuh i haruslah pakai glove sampai siku, topi yang ada kain net tutup separuh muka...Dress yang kain kat bawah macam payung terbalik tuh... Wah...Macam ni kot :


credit to Bridalwave.tv - WAG's wedding

Tapi itu telah dimodernkan, mungkin seperti ini :



credit to
http://www.premiere.com/List/10-...ess-2008

Hahahaha...Lawak gile...Azlan pakai stokin panjang itu dan i pakai yang kembang semangkuk tu.:)

Okay berbalik pada dais...Inilah dais yang i suka :




credits to : WeddingsbyEternal.com

credits to : Arma Wedding Coutoure




credits to : Kerja Kahwin

Yang i nak bukan macam ni, tapi lebih kurang la.... Colour lain sikit kot.... I tanya vendor ni pelamin yang macam i nak tuh RM3*** k... Tapi if i amek sekali pakej dengan dia....Dia boleh tambah tolak darab bahagi jadila RM *****...which is lebih menjimatkan dari our initial budget.... Tapi syarat have to take makeup dengan dia...And i pula macam tak suka sangat makeup dia... Haha... Nanti i wat entry pasal Makeup artist idaman pula. Owh ya, and this vendor juga boleh custom made wedding dress - i am gonna bring the mag to show him tmrw. Bolehkah dia buat? Well2 tengok ajala nanti....Haha

p/s : Hari ni Azlan sedang risaukan sesuatu... I turut risau melihat dia... I doakan dia baik2 aja. I pula, hari ni HR tempat i interview dah call, tanya bila the earliest possible time i can join them, and paling bes bila dia cakap, i can try to give more than your expected salary... Ya Allah, kalau dapat memang sangat syukur...Cause it's like 37% more than what i am getting now without the allowances. Tapi, i still kena stay for BONUS... Oh cepatla........ :(




Monday, February 22, 2010

Misery...

Hi buddies,

i am so stressed out la this few days. Ok let me share with you guys kenapa i stress sangat ni.

Okay, i pagi tadi attend interview dengan one company ni. I stress sebab people keep asking me, nape nak gi interview, walaupun kerja dah OK. I know i know, kat company sekarang memang the perks boleh cakap memang OK, Alhamdulillah,Remuneration pon OK. Tapi in terms of salary, what I get at the moment, is a bit low compared to my previous company. Tapi in terms of benefit, memang superb. I can say.

Tapi, banyak jugak PRO yang ade dengan company yang baru I gi interview tadi. Company tuh pon memang well established, perks OK, Salary InshaAllah, I can demand based on my experience and qualifications, tapinye bonus taklah sebanyak company sekarang. And company yang ini jauh lebih dekat dengan rumah I compared to company yang sekarang ini. So NO MORE traffic jam to work kalau I dapat. Hehe.


I stress out sebab terpaksa menjawab soalan2 dari berbagai pihak and tahan telinga dengar opinions diorang pasal intention I untuk tukar kerja. I truly understand and appreciate their comments tapi terus terang I cakap, mereka tidak di tempat I and they have no idea at all how does it feel to be in my shoes.(Ya size kaki i kecil)


Lagi satu, I sedih bila orang cakap I ini anti-social, x datang wedding kawan2 atau apa saja majlis yang kawan2 buat. Bukan macam itu, I segan orangnya. I don’t know how to say this. I just feel that I don’t belong to the crowd, That’s why I menjadi not a gathering person and selalu mengelak apa2 saja gathering or kenduri kendara kawan2. I sedih bila orang cakap macam tuh tapi I tak salahkan siapa2, I keep on blaming myself, why I don’t have the guts to meet all my ex schoolmate, ex universitymate. And I just don’t know why. Mungkin, I rasa inferiority complex ke apa, kan? And jauh sekali I tak datang sebab membenci atau tak suka kawan2 I. I TAK PERNAH LANGSUNG RASA MACAM TU.


I sekarang ni sedih sebab mungkin juga I kecewa dengan diri I sendiri, sebab I berusaha untuk please everyone around me, tapi in the end tak semua orang suka apa yang I buat. I sedih. Macammana rasanaya, if kita berhempas pulas, go beyond our limit, buat something semata2 nak tengok orang lain happy and gembira but in the end…. Mereka tak suka atau tak setuju dengan apa yang kita buat. I sedih. Tapi x apa. I faham. Kita ada banyak kekurangan… Maybe my best is just not good enough for them… Tapi I janji dengan diri I, Macammana I kecil hati or I sedih but I never ever stop untuk try ambil hati orang dan buat mereka happy. I know kadang2 I sendiri ada buat salah dan silap yang I tak sedar kan. And there must be reasons why people treat me like that, betul tak?


Tapi trust me, I tak pernah ada hasad dengki atau niat buruk pada sesiapapun. What I want is other people to be happy. Semua orang berubah. I juga berubah bila sudah besar2 ini. Hehe. Dulu mungkin I tidak matang, tapi sekarang, I can assure you that perangai gila2 masih ada tapi perangai tidak matured itu telah dibuang lama2 lagi. Life experience juga banyak mengajar I menjadi seorang yang lebih tabah untuk hadapi apa juga obstacles. Di tempat kerja, di rumah, di mana2 je lah.


I sekarang nak jadi better person untuk semua… Itu aja niat I. I nak yang terbaik untuk semua. Same goes to my wedding nanti. I nak semua orang happy.. I nak life I akan bertambah baik lepas itu….. Itu aja.

Wedding preparations ini sangatlah memenatkan dan menensionkan, tapi takpe…. I akan try buat yang terbaik for everyone.


I harap, despite semua kejadian2 ini, I akan boleh Berjaya…. I know I can do it…. Amin…


Saturday, February 20, 2010

Doorgifts Ideas Part 1

i am still undecided about the wedding favor. Seriously, i have no idea what to give to the guests and VIP. Ibu said lets give something practical - like nail grooming set.. i was like? Nail grooming set for wedding?! Okay. That was my mom's not-so-serious idea. Haha.

Then she suggested to give something edible. I dont want to give anymore cupcakes since i had them already for my E-day. So i think of giving personalised wrapped homemade chocolate (nak beli cadbury, takut takde budget...Hehe) and Marsh mallow for the kids... Tapi again, nanti i takut macam x cukup. In the end, takut ada adults yang kena dapat Marshmallow.

Or maybe, give chocolates to all, betul tak?

i love the idea of putting everything in one paper bag, something like what i saw from ilikecard.

pic : Credit to ilikecard

But what to put inside la? besides chocolates, cakes and ets... There must be something yang the guests can keep.

i had also thought to give out scented candles, but that will be too common, and i dont think people will keep the gift pun. Last2 dalam dustbin jugak jawabnye. But i soo love the candles from Ole-ole Manis ni.


pic : credit to Ole-ole Manis

Then ibu said. let's give out a box of Ferrero Rochee... Wah!!!? bajet mane? bajet?!! Haha.. Unless she wants to sponsor... I okay je...

Any ideas? Anything that the guests can keep/ practical... Macam " Ha, ni dapat kat kahwin Yanie itu hari"

Or the guests can eat " Sedap jugak chocolate dapat kat Yanie kahwin itu hari?"

Ideas welcome, buddies.

Thursday, February 18, 2010

Berjaya beli hantaran

I berjaya membeli satu lagi hantaran untuk si dia... Good bargain...Good bargain... mesti nak tau kan apa die? Hehe...xpe nanti i kahwin u all datang la baru dapat tengok... Now baru i tahu macam mana nak barang2 hantaran best2...Rupa2nya kena cari tempat yang SALE!OK? So kawan2 bride to be, buka mata besar2 bila nampak SALE! Hehe... Jimat banyak duit...Di samping dapat apa yang kita nak and yang kita idam2kan.... And keep urself updated dengan Sale2 dalam negara ke luar negara ke... :)

p/s : Sebenarnya tak wajib beli hantaran mahal2 sampai meletop2, tapi kalau mampu and niat sebagai hadiah (not to brag to others) pd bakal suami/isteri, boleh je... Apa salahnye kan? Provided, budget jangan lari hehehehehehe...... I beli hari ni memang tak lari budget.... Happy sangat!!! Betul kata Diah .. Rezeki orang nak kahwin, pasti ada. Insha Allah. :)

Wednesday, February 17, 2010

Kawan2 Kahwin dan wedding planner RM500

Tahun ni ramai sangat kawan2 kahwin... I am looking forward to attend one of my Uni buddies' wedding this March. Baju tak buat lagi ni. Ingat nak gi beli je. Sebab Aunt Thong Pou Menara Safuan mesti sedang cuti Kong Hee Fat Choy. Hehe.

I feel bad. Banyak sangat wedding kawan2 sekolah yang i tak berkesempatan nak pergi. Sempat tengok gambar je. Kadang2 ada yang i memang takde kesempatan/clash dengan wedding orang lain/ and ada yang tak dijemput. Doing!!!Haha... Tapi xpelah tak kisah pun. Dah ramai2 kadang2 kita terlupa kan? Yang penting.... I selalu doakan kawan2 i bahagia sehingga ke akhir hayat.

Last week, wedding Sarah Adnan... Sila rujuk blog ex schoolmate I, Ms Faradiba, bakal jadi Mrs Faradiba in approximately 3 months. Hehe. Kelaka lepas ni kena panggil dia Puan. Puan Faradiba. Sweet.

Okay, i wonder sometimes. Banyaknya i missed out my friends' weddings. Ada yang tak dapat nak gi sebab kena turun jauh. Tapi ada kawan yang memang i tengok datang setiap wedding kawan2 yang lain. Sangat bagus. Walaupun jauh, mereka sanggup laungkan eh luangkan masa and usaha. Wah Ayatku. I ambil kesempatan nak minta maaf bebanyak la... Hopefully wedding i nanti janganlah tak datang ye.... Lepas ni i promise to myself, untuk tinggalkan kerja i to attend friends' weddings. I miss you guys soo much. And to Sarah, i promise that big prezzie is on the way ye.... Sorry sesangat...

Oh ya, Same goes to Ayu yang weddingnya pada 16/02/2010. Pada mulanya i dah janji untuk datang wedding Ayu sebab i ingat wedding dia on 14/02/2010, so macam clash dengan Sarah. Sekali last minute baru tahu yang wedding Ayu 16/02 and Sarah 14/02 ( Adoi camna ni dah gitau Sarah awal2 tak pat datang) Last2 dua dua i tak gi and kebetulan i ada kerja time tu... Sorry sesangat kawan2...

And I buatkan hantaran untuk Ayu... (Dengan hand bouquet sekali) Dia nak bawak jauh hantaran tuh... Gambar takde lah pulak dekat camera Azlan. Nanti bila ada masa i upload....


Again kawan2... if so happen that u read this entry, i minta maaf bebanyak.... Sayang kamu semua... Sangat:)

P/S : Ada sesapa tak yang nak tolong jadi wed planner i. I mampu bayar RM500 je. Just to help me coordinate the wedding and plan everything. Im serious. Hehe.. Tapi mungkin bayarnya sikit kot... Hahaha

Where can i get hall deco full fresh flowers with this budget?

Okay, i only have like 4k to spend for full fresh flowers deco for my hall. i know some of the Pelamin Maker can cater to our budget kan? i like Rass Deco, especially what they did for Diah's Pelamin, but lately their designs looks almost the same je... Why is that ek? Ke takde request from their customer to do new design? If takde langsung, the max budget i can pull off pun is 6K (Which Kerja Kahwin has already been included in the list) Any idea, bride to be buddies?

TQ in advance

Monday, February 15, 2010

Why we need each other more than anything else in the world?

Yesterday was the first Valentine's day that been celebrated without flowers or chocolates from Azlan. Been reading about the real meaning of Valentine's day from Sabsabby's blog, I am happy that we did not officially celebrate the day like previous years.
Only thing was we surprised and touched each other's heart with a special gift. Well, the gift was not something expensive or any high end brand, but it was something practical. i dont like when we have to splurge for each other and end up we have to slash here and there to make it to the next salary.

i enjoy growing up with Azlan. Both of us are the eldest in the family. Being the eldest, we both have huge responsibilities that we carry on our shoulders. We have to lead good examples for our brothers and sisters to follow. The most important thing is, we both are really independent. We always look out for each other, we share all the moments we have in life, transfer the weigh of the burden in our head and shoulders to each other so it will become less, holding hands and support each other in everything that we do.

I am just so grateful that i have him in my life. He is such a good friend, a good brother and a very good listener. Being in a broken family is not something easy, with lots of changes that you need to adapt to, and lots of conflicts that you have to deal with, Azlan make everything lots easier for me. I am also grateful that Azlan is also a low profile person, he doesnt has much interest to buy expensive clothes, he saves and spend his own penny for everything. He use his Credit Card for his and my car petrol only and very seldom use it for other things. Knowing him is like that, i start to follow suit. I cut down my credit card expenses, limit my shop for expensive things and start to cancel the card one by one (mind you i have three, one given by the bank i worked with when i graduated) And now i only keep one card which is Citibank with clear outstanding ( i made a vow to my self that i am not gonna use the card UNLESS in a forced situations - with Azlan next to me, i dont see why is this a problem coz everytime i took out my card for payment, his eyes will be widely stare at me - and that looks manage to make me to put the card back to where it belongs. Haha.

We both also have to put ahead our family in everything that we do. Like me, i will allocate a portion of my salary to give out to my mom every month and Azlan on the other hand help his brother and sister who currently pursuing their studies in Uni. We really rely on each other a lot since we are not staying with our parents. Luckily our houses are just nearby, so there is no problem of him fetching me and sending me for work everyday. ( and ya, buy teh o ais for me every nite) Haha. i guess we both are very lucky, we both have permanent job with alhamdulillah, good pay and perks - though my job is like super duper stress but Allah always help me to make it through and in the end everything is just fine for me. ( I je yang mengada lebih) We have the interest to read books and recite Quran- Alhamdulillah. We have the guilty feelings in us when we did wrong to anyone. And deep inside, i know that Azlan and i, we really want the very best for our future and we try our best effort to live for others as well... Alhamdulillah....

But, of course, not every relationship will 100% been blessed with all the good things. We also have our ups and downs, arguing here and there, unintentionally hurt each other...but then in the end, we realize that we need each other more than anything else in the world (besides Allah and our family) ... i am also grateful, that my mom loves him like her own kids and she cares so much about him that sometimes i will be very jealous. But after all, he is all alone here and we are the only place for him to turn to and i forgive him for that. Haha.

i do hope and pray that Allah will always bless our relationship and helps us to make through this complicated life - and please dont stop giving us big rezekis and nikmats coz only to Him we turn to and our faith is only to Allah. Amin.


Selalu di pandang rendah oleh Orang sebab the way we dress up and our sizes, but we dont mind. :)


His other baby, transport for us to work so we can save petrol and also parking charge. i also love this baby so much but will have to let it go one day, since Azlan wants to upgrade if ade rezeki lebih.

Sunday, February 14, 2010

Budget Final.

Finally, i managed to sit down together with Azlan and discuss on our so-called Final Budget. Haha. Luckily we didnt drop our jaw, since the amount was reachable. Haha.

But to me, i think we can still slash here and there to make the amount looks more " acceptable"... Dahla nak beli barang2 dalam rumah lagi lepas tuh kan? And azlan had promised to help me with the Bridesmaid's baju and all, so that means that i can splurge for them also ke? Haha... Takdela memain je.

And by March, after we completed our wedding course, we can start to do the bookings already kot. Thanks to Nahwal for her photog suggestion. Azlan suggested that we take "Chalet Cinta" to be our official photog tapi when i read his blog, sebenarnya dia sama saje dengan WhiteSignature yang telah di suggest olah cik Nahwal kita.Haha. Azlan who is a true lover of photography arts, memang tak suka sangat gambar2 yang too much editing. He prefer the picture to be natural and not overly edited. Something like what Chalet Cinta and WhiteSignature captured. And i dah pun tanya quo from WhiteSignature, and their price was within our budget sebab our event kan 2days events. Nikah on Friday and Sanding on Saturday. InshaAllah.

Sekarang ni, we are still contemplating whether nak amek videographer ke tak nak? Kalau nak pun, i want them to take a video for the solemnisation's ceremony only kot. Tak payah lah reception. Eh, ke nak jugak reception? Ha, tengok tuh. Kan dah serba salah. Any suggestion tak for videographer? I tak survey langsung lagi for videographer coz i dont see why i need them. Tapi since Azlan macam sebut 3, 4 kali tak sampai hati jugak nak remove from our budget's list. (Fuh, minta2 lah bonus seperti yang diharapkan...Amin) Haha.

Humphh. Sekarang budget pun dah ada, we'd promised to ourselves that we will stick to the budget. Tanak dah aa ubah2... Hmpph...

Hopefully our wishes will come true. Amin.

Friday, February 12, 2010

Appointment with Eusopth from Madukara Part 2

Finally, jumpe Eusopth from Madukara. Guess what? Boutique die sangattt comel k? Dalam tuh ade kasut2 yang custom made, and baju2 yang die buat for rental. And he was busy menjahit2 masa i datang tu....

Okay, so you all mesti nak tahu rate dia kan? Okay this was what he quoted me k? Sebab i plan to buat banyak gak dengan die...

Okay, Baju Melayu starts from RM150 (workmanship ye) And he did suggested a few fabrics for us. Kalau fabrics ni berapa and berapa.... (Baru tahu rupa2nya ada banyak fabrics boleh buat Baju Melayu selain dari Satin and Crepe tu) Kalau dah campur2 fabrics mungkin lain... Yang RM150 tuh baju Melayu biasa kot...No sulam2, no design2 comel2 tuh (entah nak sebut pun tak tahu) - Tapi... Maybe boleh call die for further info.

Untuk baju Pengantin pula, dia buat based on your budget k? What he advised me was, die prefer beli kain for the brides. Sebab dia yang akan sketch the design and everything, so he knows what kain suits your budget and your design. You have to advised him on your budget first. Baru senang dia nak beli kain apa, and nak tailor ikut budget, the beading works and embellishment, etc... Banyak customer bawak kain kat dia, end up simpan kain yang depa bawak... Sebab? Tak suit design... Normal kan designer reject our kain... Yelah sebab kita bukan designer... Beli kain tuh nampak cantik lepas tuh pakai tunjuk je design mana2 kan? My advise for you is jumpa dulu designer and minta diorang punya opinions.

Kalau u guys nak sewa, price starts from RM2500 for both (Perempuan and Lelaki) Tapi...Kain baru, apa semua baru...Memang dia ikut cutting you all la. Kalau nak rent yang ready made pun ada, but that one i tak tanya berapa. Tapi the RM2500++ tuh for rental ya kawan2....

Untuk buat sendiri pula, dia ikut budget you. Macam i, i bagi dia berapa budget. Lepas tuh dia cakap dengan budget i and design yang i nak tu, i boleh buat kasut sekali dengan dia. Ha, oklah camtuh. Kasut kahwin i pun susah nak cari ha... haha. And boleh buat veil sekali. Entahla to me it was a damn good offer. Tapi macam nak revised budget tu lagi. Sebab i was thinking to book him for mom's and bridesmaid nye baju jugak... Kena check out budget first. Haha... Kalau setuju, deposit is 50% ye , sebab he has to go and find the fabric first...

And then i asked him, what about baju nikah? He said also depends on your budget... Tapi normally he will charge like RM600 above ( rasanya fabrics not included) .. He can do kain like Unaisah tooo... Adoi.... Tapi again, he will do according to your budget.. That's why budget is like very2 important okay!

Ituje yang i boleh share... Tapi i suka sebab dia sangat helpful and very friendly... I nak try hantar one baju yang biasa untuk dia buat.... Hehe... Oh ya, and chiffon baju kurung moden starts from RM360 ya... Tapi u can try to nego with himmm....

Guys anything you would like to ask, do not hesitate to email me - thisisyanie@yahoo.com...

:)

Thursday, February 11, 2010

My Engagement (26.4.2009)

Gambar Engagement wajib ada ditepek dalam blog2 bride to be. I tak ketinggalan. Hehe.
Engagement was held on 26th April 2009, at my parents' house in Pantai Dalam. But since my parents are staying in the Police Apartment, so we had the little ceremony dekat small hall below the apartment je.

Masa engagement ni, i really wanted to have pelamin, photographer and all. But being the first one in the family yang buat benda2 alah ni... Memang xde experience or reference langsung nak refer kat mana nak sewa pelamin, make up and all... Bila my peer group dah start nak kahwin baru i tahu sikit2, owh macam ni, and macam tu. Sebelum ni, i memang tak peka langsung pasal kahwin2 ni... Bagi i, asal ada yang macam orang pernah buat cukup la.

So my engagement ceremony ni memang very traditional la. Baju pun traditional, sebab amek kat mak andam yang traditional. Makeup pun. Photog pun i rasa yang very the amateur (tapi quite expensive cause he charged us RM680 for one session tuh plus the sticky album)

Percaya atau tak i spent around RM1000+ je for all... Here's the budget details kalau for anyone's future reference:

Makeup/Andaman - This kakak charged from RM150 for makeup ( x recommended langsung, sebab makeup pengantin traditional je... Hehe)
Baju/Kasut - Andaman Kak Ten ( kat Dengkil) gila jauh - pernah masuk paper, Sinar ke apa tah. Baju dia jahit sendiri. Pergi fitting sekali je. Memang besar gedabak. Nampak i gemmmmsss sangat. Tapi x kisah le. Dah lepas. Hehe
Pelamin - Pun Andaman Kak Ten. Nasib baik boleh tahan lah jugak. Tapi that was not what i wanted actually. I want something simple je. Nasib baik the blue colour helps to make the pelamin bit attractive compared to what they have in their photo album. Sangat tradisional. Tapi ada gak a few yang Okay.

So makeup, andaman and pelamin( percuma) - She gave me RM450 sahaja. Very cheap kan?Sebab terlalu murah, me and Mr Fiance terus setuju. Dahla blur tak tau apa2. Haha/

Photographer - The initial price was RM450 jugak, but we added some photos and etc - then the price became RM680. Highly not recommended sebab very amateur. Edited picture pun like a few je.

Doorgifts - We gave cupcakes and sweets for kids. Cupcakes tuh i ordered from my senior during my secondary school days. Her cupcakes memang sangat sedap and design superb gile... I memang regular customer die. Cupcakes from Hey~Cupcakes. Do try to order from her. She is based in One Utama, PJ. Sweets sponsored by my mom - Choclairs je... Price for cupcakes RM1.80 each with clear casing.

Catering - Ini one of my mom contact kot. We had masakan kampung . ada sambal udang and all kot tak silap i) Boleh tak, i tak makan? Konon2 terlalu excited. Haha.

Enjoy pics ya, hantarans pic i will upload in next entry.... :)


Hero of the day

Kawan2 Hero from Miri, Sarawak and Carigali

My housemates - GG and Kak Kobes (wonder why her name is like that, kan? Hehe) - GG will be my bridesmaid.

Lady in Blue is my mom and in pink is his mum :)

Love birds ke?

Bersanding. Tengok muka my fiance. Masam je.

The gifts of love

Sarung cincin time!


His friends

Hehe - Pegang tangan future MIL tuh!

*All pics credit to Azlan's friend. Official photog nye pic entah mana letak. Hehe

I was very lucky cause my Pakngah who is an ex-ntv7 cameraman captured all the moments in a very high quality video with superb love songs. Macam drama TV... And it was given to me FOC. :) Hadiah for my engagement katanye.

See you guys in the next entry!

Wednesday, February 10, 2010

Appointment with Eusopth from Madukara Part 1

Remember i told you guys last week yang i nak gi jumpe Eusopth from Madukara? Okay, memandangkan i have very tight schedule everyday, i almost lupe yang i nak kena jumpa dia this week... But thank god, he called me this evening and asked me when will be the most convenient time for me to see him, and i was like.. Eh, i tot dia dah lupa kan? Alhamdulillah dia masih ingat... (i think this is the plus point kot) I didnt expect him to call me and follow up like that, coz mase my first contact dengan dia pun, he was in the midst of doing something and bercakap dalam keadaan yang agak rushing, but hey~he still can remember me... Haha... happy...

So, i already fix our appointment on Thursday, sebab today and tmrw i have a very long to do list. So we'll see how it goes ya! And i promise, will update you guys...


p/s : Kalau he can tailor ikut my budget, i think i pick him je la,... he is like quite fresh in the industry...Apa salah i tolong kalau he can provide me good service kan...and oh please good price too....Hehehehe....

Unaisah tak reply my e-mail lagi, pasti dia sangatt busy...good for her kan?tapi xpe... i will still pick her to do my Baju Nikah... Insha Allah... :)

Monday, February 8, 2010

Quotations Part 1

Hari ni i nak share quotations yang i dapat dari beberapa wedding planner... Tapi i tak tau whether quotation nih still boleh pakai ke tak... Sebab ada yang i dapat last year and ada yang i dapat this year.... So, maybe untuk further info you all boleh refer kat diorang sendiri... Mana tahu boleh nego lagi ke untuk dapatkan best price? Hehe....

Okay...Quotation yang pertama is from Zaifie Zainal Creation.
My personal opinion ; i tengok koleksi pelamin dia cantik2.... I sangat suka...Tapi part makeup tuh i am not that certain...Sebab kalau tengok makeup dari gambar sebenarnya tak berapa nak meyakinkan... Sebab camera kita sendiri dah ada feature untuk enhance kan muka kita dalam photo... So better to see the makeup face to face la kan? Lagi satu, busana Zaifie Zainal ni, i tak tahu sangat macammana. Okay ke tak ke...Better to fix an appointment dengan Kak Zai dulu kot... Dari testimonial orang, She is a friendly lady... :)Okay, ini yang Kak Zai quote kan untuk i. I asked for Hall package sebab my wedding buat kat Dewan Insha Allah. So here is the quo... Anything you want to ask, you can call Kak Zai at 016-2199023 or 016-2099023

.


Diamond Wedding Package 1. Pelamin Bersanding
3 panels of fresh flower deco frame
4 pillar light box with fresh flower deco
30 feet backdrop with artificial flower deco
4 x 9feet pillar

2 x 10feet pillar

2 pots with
floating candles
1 Chandelier
1 pair King size rod iron chair
Rose petals carpet

2. Walk The Aisle
10 flower stand with fresh flower decoration

3. Pergola Arch

1 Pergola arch for main entrance fresh flower deco

4. Others
1pair bantal nikah

Alat merenjis
Kipas, bantal tangan
Hand bouquet (fresh flower)

5. Wedding dress
• baju sanding L+P

• accessories L&P (rantai crown samping tanjak keris)
• bridal shoes
• hand bouquet

• payung

6. Make-up session

• sanding

• using MAC & Krayolan


All the listed above cost only RM10,000
We also do based on your budget.

Zaifie Zainal's Creative Touch

i heart this type of pelamin,all white so takde masalah nak pakai baju ape. :)


* All pics credit to Zaifie Zainal Creation

Okay, Second quo is from Rien Zaid. Pelamin pun cantik, tapi nampak macam dah common sangat kan pelamin macam ni. Ada tirai damask kat belakang. Tapi hari tuh, Abang Mi tolong call dia, dia cakap boleh personalize and bagitau dia... Maybe team diorang boleh buat ikut kitanye idea jugak kot.... Baju pulak, i have no idea... Tapi tengok website dia... Baju yang kat bawah tuh, dress pengantin perempuan pakai sangat cantik, okay...Cuma some people said the kain tak berapa nak UMMPH... Lain orang lain pandangan dia kan? Make up pun x berapa tau sangat la...Kena tengok face to face juga... Ini yang dia email kat i...Not bad jugak...5K for all.Hurmph, lagi satu, gambar2 dalam Fotopages dia sikit je... When abang Mi called that day, dia cakap, actually ada baanyaak lagi, tapi maybe tak sempat nak upload kot. :)


hai yanie. my pakej pelamin dewan,deko main table,walk away n arch, baju bersanding L/P n make up RM 5000.00 all use fresh flower follow ur team. yanie ble cal rien at 016-2200845 or 0193751399. pasti date wedding dah comform,cos rien ble terima tempahan 1 customer seminggu. TQ.

Rien Zaid's Touch





* all pics credit to Rien Zaid Wedding Coutoure

Okay, 3rd quo is from Weddings- Galore... Ini memang sangat2 affordable... Kak Julie nih pun boleh personalised ikut kita nye liking... Apa yang kita nak apa yang kita tak nak... Kalau nak pelamin ikut idea kita, dia boleh buatkan... Just bagi gambar and nanti dia quote price... Service wise... I tak sure macammana...Tak pernah ada orang blog pasal ni lagi... :)

Hi Yanie,
Thanks for ur comment at our fp. Ni quotation utk pakej dewan cam Rozaini & Wan Hafidz yg u mintak tu ye :)

Pakej Dewan Grand RM3800
Pelamin Dewan Eksklusif 3 panel (Kerusi Highback)
Backdrop Pentas
Stage pentas covered with petals
Sepasang Baju Sanding
1 x Makeup
8 x flower stand
Pintu gerbang
Red carpet sepanjang dewan
Fresh flower: Full fresh flowers deco add on RM1300
Hiasan meja beradap fresh flower RM400
If u have other question, just let me know k.
Thnks dear ;)
Julie
0173467996

Weddings- Galore's touch


* all pics credit to Weddings- Galore

I ada email iszal Ismail from Butik Citra, and this is the quo.. Okay this is what he quoted me, Perhaps macam tuh jugakhe will quote you, cuma based on you guys punya negotiation skill lah ya...Hehe..Perhaps lagi pandai nego lagi boleh diskaun kot...:)

haiii.. harga tempahan if full beaded chiffon adalah dari rm 1500 ke atas, if chiffon + lace adalah dari rm 1800 tidak termasuk jahitan manik.. veil/selendang adalah rm 650- rm 2000 kasut rm 450 -rm 600

thanks


Selagi belum bulan 5, i will continue surveying.... Bulan 5 tuh dah start to risau, start stress and start ada penyakit bridezilla dah...(Sekarang pun dah ada tapi baru Phase 1...)

Ha... Okay, nanti i sambung lagi k...

Friday, February 5, 2010

Unaisah

Hello... Hai just want to share memang betul la, Unaisah is a very nice person. She dah reply my e-mail and she is someone who is very open to our suggestion and she give her says too... So i was like.. Sangat bersyukur kalau betul2 dia boleh buat my nikah outfit and my reception outfit... Initially when i emailed her, she replied by saying she is only available to discuss all these in May je... Tapi when i asked her in email, she replied dengan sangat detail... Thank God...

Jadi kalau betul2 dia boleh buat, i rasa i tutup lah survey i setakat Unaisah. x nak dah yang lain2...
Insha Allah kalau dapat... Though my wedding is like BULAN December kot... The reason why i nak carik orang buat sekarang is that i tak beli kain lagi, Lepas tuh i nak allocate budget... lepas tu tak nak pikir pasal dress dah... Sebab dress tu adalah one element yang sangat berat kan besides venue, catering, makeup and pelamin.

Tapi before Unaisah revert anything to me, i will still keep my option open... :)

p/s : minta2 lah murah rezeki tahun ni, KPI hari tuh macam ok, tapi x taulah bila finalise camna... Ada rezeki adala.... InshaAllah... :)

Thursday, February 4, 2010

First Stage - Part1

Okay talking about wedding preps...i ada lagi 10 bulan...10 months to go... Tak nak kira bulan 11... Sebab lagi satu bulan tuh kalau boleh nak buat benda2 kecil je...

First stage

1) Barang2 hantaran ( ingat !!beli sikit2) - allocate sikit dari gaji for the hantarans - i tak nak my hantaran look very sophisticated... being a true lover of art, i nak my hantaran to be a bit artistic... Tak paham ke? xpe2x..Nanti lah.. Barang2 hantaran xdelah mahal... Benda2 biasa yang boleh i afford saje... Sebab i rasa lepas kahwin pun, InshaAllah ada rezeki lebih pun kita boleh beli lagi kan? Tapi ya, setiap orang mempunyai pendapat yang berbeza tentang ini... Ada yang akan spend lebih for the hantarans... sebab memang betul pun... Guests biasanya akan sibuk2 nak tengok ..."eh dia bagi apa, dia bagi apa?" Macam tuh kan? Hehe...:)

2) Booking dewan - done ..Macam i cakap Dewan Telekom yang kat Menara Pucuk Rebung (dapat staff rate, so murah sikit...Tapi i x gi tengok lagi dewan tuh...Ada sesiapa tahu tak sesiapa buat wedding kat situ... Pls share..Hehe:) )

3) Beli kain... - Jumpa Encik/Cik pembuat baju dulu - then baru boleh cakap pasal nak pergi beli kain... ( dah jumpa blog2 brides to be lain baru tahu, ohhh camni rupanye designer nye price... So?!! contemplating lagi ni...Haha...think think...)

4) Kawan2, Encik Bakal suami akan pakai tuxedo ke apa nama benda tu?, his friend recommended one butik kat SACC Mall, price starts from RM600 for tuxedo.. Ada sesiapa tahu option lain tak? (Yang okay dan bawah that price ke...?Hehe..Sorry i am not that expert in tuxedo price)My fiance pernah beli yang dah ready made tu je.. So takde experience for custom made... Nak recommend dia Fat Man tailor macam dalam my previous entry.. Tapi where on earth la Kedai tu? x pernah nampak pun? Menyesal tak focus masa masuk dalam TV hari tu... beli yang siap macam murah je.. Tapi my fiance nih small size orangnya...So sama je kan? Macam kena alter jugak... Nak rent boleh je, tapi nanti tak boleh simpan... Alah, dia boleh pakai bila2 nak kena pakai nanti, kalau tempah... Lagipun satu kenangan. :)

Azlan nak ala2 ni la kot hari tu except the tie part


5) Survey benda2 di bawah

a) Hall deco - Ha yang ni memang i nak spend lebih sikit... Sebab i prefer tengok dewan tu cantik...i ada my own design... Tapi ntah budget mengizinkan tah tidak... No money, no talk..Okay..? so Survey, By April/ May dah kena prepare duit for bookings... And mesti dah cop vendor.

b) Performance - Initially i nak PA System main my lagu je.... And karaoke konon2 nak suruh Azlan main guitar and i nyanyi...Wah! bajet artis kahwin gitu nak nyanyi segala...Agak2 kalau nyanyi masa orang tengah makan, ramai tercekik terus pengsan kot... Hahaha... So baik takyah... Jadi ibu suggested that we take Cak lempong ke apa tah nama dia.... Yang main macam Acapella (acapella ke?)She has a few contacts for that thingy... Takpe siap ada kwn2 dia ke apatah... Boleh dapat nego kot? Takpe ni dia yang nak sponsor.. Kalau i, i sewa PA SYSTEM saja ok.

c) Catering - Again... Courtesy from my ibu.. we will be taking D'Mawar again.. i can say that their service is a two thumbs up! Food sedap gila wei... Any bride with bad experience with d'mawar? Pls share? Or any catering yang best? Share juga...

Okay nanti i sambung lagi ek...

Wednesday, February 3, 2010

Madukara Suteramas...Baju lagi.....

Okay, i want to talk about baju lagi... Hehe...

With the help from blogger friends like Nahwal, Diah, Yaya, my ex schoolmate, Faradiba, i berjaya tahi eh tahu, a few designer or wedding outfit tailors' rates... Okay juga tak lupa, wedding planner/ wedding coordinator yang juga one my colleagues, Abang Mi, yang menolong secara FOC.. Dia sangat banyak contact okay... So senang, dia nego sana nego sini... Siap cakap " It's Okay Yanie, ill call on ur behalf" Okay Thanks Abang Mi... Menjawab persoalan, "Kenapa tak nak sewa saja baju? Kan lagi jimat kos?!" Okay.. sape cakap jimat kos? Kalau nak yang gile cantik, takde maknanya jimat kos. Haha. I tahu sebab dah tanya Nahwal. Haha. Lagi satu.. menjadi seorang perempuan petite dengan unknown figure nih sangat menyusahkan. Tak tau bentuk badan I ni jenis apa. Yang penting ketinggian 152cm dan berat 53kg (take note, ini adalah ukuran pada 3 Februari 2010). Kalau nak sewa baju, i rasa very limited kot baju yang sesuai dengan i... So, di situlah timbulnya idea i untuk buat jelah baju. Boleh pakai design yang kita nak, kain yang kita suka..designer yang kita suka and mampu and bla bla...

Menjawab soalan kedua, lepas ni nak campak mana baju tu kalau buat? buat pekasam dalam almari ke?.. Okay..Lepas ni, boleh jual kat butik balik (kalau ada yang nak la..Haha) I yakin i bukan sorang ja pengantin yang kurang ketinggian ye. Haha. Takpun simpan je, bila dah anak dua ke tiga ke..badan dah agak2 macam tong drum tuh, boleh jadikan baju kahwin sebagai pembakar semangat untuk menguruskan badan.

Okay, harap i menjawab beberapa kemusykilan yang telah diutarakan kepada i... wth? skema nye ayat i... Setelah di cadangkan oleh Nahwal, i telah email Unaisah yang memberi jawapan yang sangat menggembirakan iaitu, Yes she is available for booking, for wedding in December, but...ada but ye... She is only open to discuss the designs and etc only in May... So i pun dengan cepat, reply kat die, terus bagi idea, baju ape yang i nak buat, design macammana, kain macammana yang i boleh beli, the rate and also for reception boleh tak nak buat dengan dia....... And........no reply lagi dari die... Perhaps, dia sangat busy kan....? But yeah, she's nice....

I baru tau dekat2 rumah i ni ada yang boleh buat baju pengantin juga, Have you ever heard about Madukara Suteramas.. (klik jangan tak klik)... Okay kalau you all tengok blog Kerja Kahwin, baju Pamelyn tuh dia lah buat...Nak banyak tengok kat Nazim Zafri Photography yang official photog for Sueanne juga... Okay the baju for Pamelyn is from Madukara la... The designer is Eusopth/ Mohamad Yusoff tak silap i... Dia ada masuk Utusan 27 Jan 2010 hari tuh... (link).. i called him and saja chit chat dengan dia... He was quite nice... Cant tell much la sebab belum face to face..Tapi oklah... So i am going to see him next week... Lagipon butik dia depan umah je...Hahaha... Nanti i share2 k camne.... Oh you guys can check his FB as well Madukara Suteramas.... So to all bride to be ke, bride dah be ke..if you guys ada experience liaise with him, feel free to drop ur comment ek?



i think ni Pamelyn punya reception outfit.. Taken from Madukara Facebook


i heart wei macam ni... less is more...


TQ in advance.....Align Center


Tepek gambar sikit, yang gemuk berbaju biru = saya.

Monday, February 1, 2010

Budget!

Semalam, i buat checklist for the big day, i divided it into 4 columns; items/stuffs, budget, vendor, Real Cost.... i letak je berapa2 budget, memang x kurang, semua i letak banyak2, mind you, ini semua termasuk items yang x menjimatkan kos... Maksudnye, baju kalau designer touch berapa,termasuk kain, roughly i letak rate diorang... And i was dumbfounded to see the total can make my blood reach the boiling point wei.... Hahaha...

Seriously, memang betul kahwin is the day when you are going to be the ratu and raja sehari. The only day, kan? Tapi i dont think so i need to splurge sampai gila2. I tak nak ikut orang... i nak buat whatever that is within my capability and affordability saje. Of course, i pun ada my own wedding dreams, kalau boleh i pun nak hire NGI, Reka Teemor or Dicky d'Fabulous, buat my hall deco... Tapi, i dont think so i could afford hiring them la...My style, bila i think macam tak mampu je benda2 ni, then i will stop myself there... I will not go overboard sampai siap tanya diorang semua what is your rate ke apa... Sebab maybe i have this inferiority complex in me... So macam semua benda pun i segan... My fiance is totally different from me. He cakap, sometimes u nampak je diorang gah, tapi who knows, we actually could afford it...So tanya je lah, nak malu apa...Haha. Tapi, to the names mentioned above, i could just drop my jaw je lah bila tengok their creativity...Well, i am still surveying for hall deco.. i will upload my pelamin anganku tidak musnah later on, k? so we could share2... Hehe...

Initially, we plan to do everything by ourselves, budget pun 100% comes from our own pocket... I strictly dont want anybody's pocket money to be involved in my wedding. Even catering semua pun i nak usaha sendiri... Tapi, bila my mum cakap, dia nak sponsor catering and a bit here and there... i macam rasa tak nak jugak...Macam still degil nak guna duit sendiri juga (macam banyak duit..huhu) bukan apa, my mom nak gi umrah this year, InshaAllah, so i rasa biarlah duit dia tu dia habiskan kat umrah...Lagipun i think kalau i struggle to save money for my wedding day ni, mesti i lebih appreciate the marriage nanti kan? Sorry that was my opinion i didnt mean to offend anybody... Rezeki masing2 kan?

Tapi, tapi... x jadi jugak my intention ni, sebab, my mom berkeras gila2 nak sponsor...So takpela...Lagipun dia dah siap liaise dengan Catering semua... And dah booked venue... Cerita venue ni lagi satu, Initially we want to do kat Dewan Komuniti Pantai Hillpark je...Sebab very near to our house...Tapinye...My mom call DBKL end of December, mind you, end of December ye, untuk date kitorang yang December 2010 ni, dah FULLY BOOKED!!Gila kan? Last2 my mom book Dewan Telekom je... Sebab my mom staff Telekom, so they all charge staff rate... :)Alhamdulillah dah settle tu semua... Okay soal Catering kan, nanti i akan buat one post pasal catering... I memang highly recommend you all this catering..Masa my stepsis wedding, we all memang ambil this catering, and bila balik ramai sangat orang puji, cakap the food was damn nice.. Sedap, i yang makan pun tambah 3, 4 kali (sebab memang i kuat makan kot, tolak batu ngan kayu je i cakap x sedap)... Service wise pula to me memang sangat fantastic... So wait for my entry about this... Harga dia affordable..Jangan risau!Huhu..

Satu lagi, pasal vendor2 berlagak... Huish since i buat survey masa engagement hari tu, i dan experienced all this... I x fussy langsung bila tanya quotation atau apa... Kita just survey kan, normal la customer survey... Then ada satu bridal boutique ni, boleh email i macam ni...

" We all kurang layan questions thru email ni, kalau u nak betul2 drop by at our boutique, lagi senang"

I was like, hek eleh... Macam best sangat... Kau ingat kau sorang je bridal boutique dalam Klang Valley ni... Deco xdelah lawa mane pun... Baru tanya quotation dah sentap kan orang... I terus blacklist dia...Kalau kawan2 tanya pun memang sorry la wei, i tak akan bagi nama butik tu dah... No lah...it is not that kita tak paham, yang maybe pergi ke butik lagi bagus as we can see their artwork, tapi the way they replied the email tu tak kena je kan?....

So for my wedding day, macammana berkenan pon i kat butik tu, tapi kalau dah kena layan camtu, i better not to proceed kot... We as the customer, we have the right to have what we want, kan? Furthermore, we struggled to produce every single cents yang kita guna untuk bayar mereka, betul tak?

p/s : bride to be lain, dah buat budget list belum? hehe..buat cepat2...