Friday, February 12, 2010

Appointment with Eusopth from Madukara Part 2

Finally, jumpe Eusopth from Madukara. Guess what? Boutique die sangattt comel k? Dalam tuh ade kasut2 yang custom made, and baju2 yang die buat for rental. And he was busy menjahit2 masa i datang tu....

Okay, so you all mesti nak tahu rate dia kan? Okay this was what he quoted me k? Sebab i plan to buat banyak gak dengan die...

Okay, Baju Melayu starts from RM150 (workmanship ye) And he did suggested a few fabrics for us. Kalau fabrics ni berapa and berapa.... (Baru tahu rupa2nya ada banyak fabrics boleh buat Baju Melayu selain dari Satin and Crepe tu) Kalau dah campur2 fabrics mungkin lain... Yang RM150 tuh baju Melayu biasa kot...No sulam2, no design2 comel2 tuh (entah nak sebut pun tak tahu) - Tapi... Maybe boleh call die for further info.

Untuk baju Pengantin pula, dia buat based on your budget k? What he advised me was, die prefer beli kain for the brides. Sebab dia yang akan sketch the design and everything, so he knows what kain suits your budget and your design. You have to advised him on your budget first. Baru senang dia nak beli kain apa, and nak tailor ikut budget, the beading works and embellishment, etc... Banyak customer bawak kain kat dia, end up simpan kain yang depa bawak... Sebab? Tak suit design... Normal kan designer reject our kain... Yelah sebab kita bukan designer... Beli kain tuh nampak cantik lepas tuh pakai tunjuk je design mana2 kan? My advise for you is jumpa dulu designer and minta diorang punya opinions.

Kalau u guys nak sewa, price starts from RM2500 for both (Perempuan and Lelaki) Tapi...Kain baru, apa semua baru...Memang dia ikut cutting you all la. Kalau nak rent yang ready made pun ada, but that one i tak tanya berapa. Tapi the RM2500++ tuh for rental ya kawan2....

Untuk buat sendiri pula, dia ikut budget you. Macam i, i bagi dia berapa budget. Lepas tuh dia cakap dengan budget i and design yang i nak tu, i boleh buat kasut sekali dengan dia. Ha, oklah camtuh. Kasut kahwin i pun susah nak cari ha... haha. And boleh buat veil sekali. Entahla to me it was a damn good offer. Tapi macam nak revised budget tu lagi. Sebab i was thinking to book him for mom's and bridesmaid nye baju jugak... Kena check out budget first. Haha... Kalau setuju, deposit is 50% ye , sebab he has to go and find the fabric first...

And then i asked him, what about baju nikah? He said also depends on your budget... Tapi normally he will charge like RM600 above ( rasanya fabrics not included) .. He can do kain like Unaisah tooo... Adoi.... Tapi again, he will do according to your budget.. That's why budget is like very2 important okay!

Ituje yang i boleh share... Tapi i suka sebab dia sangat helpful and very friendly... I nak try hantar one baju yang biasa untuk dia buat.... Hehe... Oh ya, and chiffon baju kurung moden starts from RM360 ya... Tapi u can try to nego with himmm....

Guys anything you would like to ask, do not hesitate to email me - thisisyanie@yahoo.com...

:)

11 comments:

aNiSr 97 said...

Hi Yanie~ am anis~ 'blog-berjalan' dari blog sape, tak ingat ;p tapi i link u to my blog eh~ mintak izin :D
u are going to Setiawangsa for kursus tawen kat ne eh? ;D

Yanie said...

Anis : Hi dear.... Takpe link je... I dont mind. We can share2 our wedding preps. Setiawangsanye kursus kahwin tuh dekat Mahligai Firdaus, Wisma Prima Peninsula... Kenape yang? U pun nak pergi jugak ke?

aNiSr 97 said...

hik~ ye ler~ tapi i gi WaniPesona ;p deret opis lame KRU tu~ kot ingat tersame, leh la kite bertentang mata secara tidak sengaja ;D hik~

Cik Belle said...

TQ yanie!! price super cun. hehe.

Yanie said...

CIk Belle : Kan? Super cun.... Tapi better you go and see him first!

NahWaL said...

semalam nyer link error. ampeh sungguh! gambar mana gambar! dont tell me yanie tak try baju2 dia. hahaha

Yanie said...

Nahwal : x try la dear... Serious... Just discuss pasal design and budget and rate dia..yada yada... itu je...

hana yoriee said...

a ah laa...baru nak tgk sample of his workmanship..hehe..

Yanie said...

Hana Yoriee: Dear, sorry memang tak sempat nak men "try" baju2 yang ada kat situ. Sebab we all discuss berjela2... My fiance minta advise dia untuk sut lelaki. Hurmpph... Kalau nak tengok koleksi dia, boleh tengok kat FB " Madukara Suteramas" :)

Superwoman said...

yanie! need help psl baju, designers, etc. coz aku pon plan mahu baju sendre, xmau sewa. hahaha. ko msti byk info. bebile ym kalau free k?

Yanie said...

Superwoman : Boleh Athi...Aku ada a few contact.... Nanti YM aku k... AKu okay je... Bebila kau nampak nama aku ada lampu tuh, adalah tuh. Haha

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ