Thursday, February 4, 2010

First Stage - Part1

Okay talking about wedding preps...i ada lagi 10 bulan...10 months to go... Tak nak kira bulan 11... Sebab lagi satu bulan tuh kalau boleh nak buat benda2 kecil je...

First stage

1) Barang2 hantaran ( ingat !!beli sikit2) - allocate sikit dari gaji for the hantarans - i tak nak my hantaran look very sophisticated... being a true lover of art, i nak my hantaran to be a bit artistic... Tak paham ke? xpe2x..Nanti lah.. Barang2 hantaran xdelah mahal... Benda2 biasa yang boleh i afford saje... Sebab i rasa lepas kahwin pun, InshaAllah ada rezeki lebih pun kita boleh beli lagi kan? Tapi ya, setiap orang mempunyai pendapat yang berbeza tentang ini... Ada yang akan spend lebih for the hantarans... sebab memang betul pun... Guests biasanya akan sibuk2 nak tengok ..."eh dia bagi apa, dia bagi apa?" Macam tuh kan? Hehe...:)

2) Booking dewan - done ..Macam i cakap Dewan Telekom yang kat Menara Pucuk Rebung (dapat staff rate, so murah sikit...Tapi i x gi tengok lagi dewan tuh...Ada sesiapa tahu tak sesiapa buat wedding kat situ... Pls share..Hehe:) )

3) Beli kain... - Jumpa Encik/Cik pembuat baju dulu - then baru boleh cakap pasal nak pergi beli kain... ( dah jumpa blog2 brides to be lain baru tahu, ohhh camni rupanye designer nye price... So?!! contemplating lagi ni...Haha...think think...)

4) Kawan2, Encik Bakal suami akan pakai tuxedo ke apa nama benda tu?, his friend recommended one butik kat SACC Mall, price starts from RM600 for tuxedo.. Ada sesiapa tahu option lain tak? (Yang okay dan bawah that price ke...?Hehe..Sorry i am not that expert in tuxedo price)My fiance pernah beli yang dah ready made tu je.. So takde experience for custom made... Nak recommend dia Fat Man tailor macam dalam my previous entry.. Tapi where on earth la Kedai tu? x pernah nampak pun? Menyesal tak focus masa masuk dalam TV hari tu... beli yang siap macam murah je.. Tapi my fiance nih small size orangnya...So sama je kan? Macam kena alter jugak... Nak rent boleh je, tapi nanti tak boleh simpan... Alah, dia boleh pakai bila2 nak kena pakai nanti, kalau tempah... Lagipun satu kenangan. :)

Azlan nak ala2 ni la kot hari tu except the tie part


5) Survey benda2 di bawah

a) Hall deco - Ha yang ni memang i nak spend lebih sikit... Sebab i prefer tengok dewan tu cantik...i ada my own design... Tapi ntah budget mengizinkan tah tidak... No money, no talk..Okay..? so Survey, By April/ May dah kena prepare duit for bookings... And mesti dah cop vendor.

b) Performance - Initially i nak PA System main my lagu je.... And karaoke konon2 nak suruh Azlan main guitar and i nyanyi...Wah! bajet artis kahwin gitu nak nyanyi segala...Agak2 kalau nyanyi masa orang tengah makan, ramai tercekik terus pengsan kot... Hahaha... So baik takyah... Jadi ibu suggested that we take Cak lempong ke apa tah nama dia.... Yang main macam Acapella (acapella ke?)She has a few contacts for that thingy... Takpe siap ada kwn2 dia ke apatah... Boleh dapat nego kot? Takpe ni dia yang nak sponsor.. Kalau i, i sewa PA SYSTEM saja ok.

c) Catering - Again... Courtesy from my ibu.. we will be taking D'Mawar again.. i can say that their service is a two thumbs up! Food sedap gila wei... Any bride with bad experience with d'mawar? Pls share? Or any catering yang best? Share juga...

Okay nanti i sambung lagi ek...

7 comments:

hana yoriee said...

wow...brilliant!! awal2 u dah booked tempat n all..hana blom booked ape pun lagi.. =( nak booked cepat2 juga tp mama la nih..suruh tggu..uwaaa...xpe by this month hopefully ada yg dah kena booking..hehe..

NahWaL said...

di mana ada entree, di situ ada hana. heheheh. hai hana!!

yang, tux for rm600 is ok. kalao dekat kedai de catano dekat alam sentral, dia charge rm2000 for semua. dengan baju and all. tolak la 400 for benda yang kena ikat kat leher yang macam english2 rambu ramba tu. LOL.

RM600 gile murah ok. kalao tailor made RM 1000 at least. I penah pergi this one kedai dekat warta bangi. cina buat. memang cantik.
VIP sme buat dekat dia .

harga depends on material. otherwise sewa saja sudah ok.

faradiba said...

nahwal ni mmmg informative betoll..:D

Yanie said...

Hana : Yes cepat2 booking...

Nahwal : tux yang kawan Petronas dia buat tu starts from RM600... And logic boleh sampai RM 1K and above kot... Haha... Takpe... kami nak cari dulu... Rental boleh tapi confirm tak cantik sebab my fiance small size... Tapi x taulah nanti we all discuss balik.... :)Thanks for the info

Fara : Ya, boleh lantik dia information counter untuk brides to be... Virtual bride to be information counter - Gelaran for Nahwal.

AmyMizzunderstood said...

sonoknya dapat menghire orang lain deco kan wedding..hehe..saya terpaksa buat sendiri..camne?hadess

hana yoriee said...

yea nawal..dimana ada comment disitu ada saya..kihkihkih..mcm la awk juge..ada jodoh disitu..hehe..

iyealah..hana pon banyak DIY je..coz deco2 nih mama kretip..susahkan mama je lah..tak yah susahkan org lain.. =p

Yanie said...

Amy : Elo dear... Awak dah expert dalam deco2 nih... So takpe... Puas hati tengok deco sendiri... Heheh..

Hana : Ye ke? Your mom pandai deco ek? Hehehe... Actually i pun boleh buat tapi i yang nak bersanding... Nanti pengsan pulak sebab penat mendeko malam tuh... Tapi kalau i ada peluang pun i nak buat sendiri.... :)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ