Tuesday, April 27, 2010

Again, i need helpssss! Sorry.

Hi pretty bride to be-ss.


I need helps agaiin...

Sorry ya selalu susahkan you all semua. Okay this time around, ada mystery gift lagi? No? Hehehe... I suka je reward kawan2 yang bagi ideas. Bukan apa, rasa terhutang budi gituu.

Tapi this time around soalan agak banyak. Hopefully you guys can help ya!

Okay here goes the list, ewah!

1) Is it okay to have like more than one OP for the big day - since our reception is in the Dewan, i am thinking to hire another photog so that macam lebih banyak moments dapat dicapture. Betul? Sebab i nak gambar2 guests yang datang, their expressions, the flow of the big day,semua dapat dicapture. Jadi, what do u guys think?Ke macam nanti berebut2 pula nak mengambil gambarnye. Ke macam mana ni? Aisehmen.

2) I am going to do my akad at the small masjid behind my parent's house. Jadi hantaran nak kena bawak semua ke? Or bawak je Mas Kahwin/Cincin for Me and satu lagi dulang cincin for Azlan? Macam mana ek? Susah pula nak suruh orang bawak hantaran semua. Those are not compulsory pun kan? Even duit hantaran pun, tok kadi tu nak tengok ke?

3) Bila nak buat Prewedding shoot ni ek? If my kahwin is in December. I dah consult Photofreak. Elok ke nak buat before puasa? Tak awal sangat ke? Humpph



Guys, help me. I am really in a baffle state now. :)


Thanking u lovely bride to be buddies in advance.


p/s : Yesterday ( 26/04/2010) was our one year engagement's anniversary. Alhamdulillah!


10 comments:

~ thalhazlin ~ said...

hurm. just my opinion dear :

1) daripada hire another OP, cuba mintak ur current OP provide you dengan teamate die/ partnet dia. kan lagi murah dan lagi senang dari segi arragement location gambar nanti? you just add extra cost je daripada nak hire another OP nanti kene add extra pacakage. tapi kalau mampu okay je la kan. hee

2) hurm. time my cousin nikah dulu, bawak semua hantaran. jadi cam meriah sikit gambar pas nikah. tapi ada jugak baca pengantin cuma bawak 3 dulang utama tu je sebagai syarat..

3) pre-wed anytime boleh. tapi kalau puasa nanti kang penat.. ;p

hope it helps. :)

Xora said...

Nak jawab boleh?
1. saya pernah gi wedding ada OP (or org yg pegang camera DSLR) lebih kurang 20 org. rasa cam artis ok, pasal diorang siap ada photobooth. tapi dalam kes ni, Unofficial Photog. ni, diorng cover benda2 lain, macam kat photobooth, kedatangan tetamu adri pintu, sedara mara dan details2 cam perhiasan, door gift, etc. yg OP tu cuma sentiasa dgn pengantin aje. tu yg saya nampak la. tapi kalau kamu nk lebih daripada 1 OP, ada baiknya kamu inform dulu kat OP, yg akan ada beberapa OP yg lain pasal kadang2 OP ni diorang ada angle tertentu yg diorang nak amik, jadi diorang tak suka kalau angle tu, org bukan OP yg block. pasal at the end, kita nak tgk hasil kerja OP tu juga kan?

2. Yg ni, saya pernah attend wedding, masa kat masjid, cuma akad nikah sahaja. jadi pihak lelaki yg baw ahantaran. perempuan takde. pasal lepas akad, rombongan akan pulang ke rumah perempuan utk upacara sarung cincin dan tukar hantaran, then khemah pun kat rumah perempuan. Tapi kalau kes kenduri makan2 akan disediakan berdekatan dgn masjid, biasanya, akan terus tukar kat masjid juga. Susah tak susah nak bawa, memang cam tu la gayanya. Takde la susah sgt, bukan rombongan nak pegang aje hantaran tu, mereka akan letak kat lantai masjid kan. jadi semuanya berbalik pada perbincangan keluarga. Pasal tok kadi, tak tau la kawasan lain macam mana, tapi kat kawasan saya mmg tok kadi nak tgk wang hantaran pasal saya di Selangor, skrang akad nikah dah campurkan wang hantaran dan mas kawin. So Tok kadi kami tengok berapa pasal nanti nak diakadkan. kalau negeri lain, saya tak tau.

3. saya nye pre wedding 10 bulan sebelum tarikh :P basi basi :P erm. ok awal tak awal pun, semuanya terpulang apa tujuan kamu nak buat pre wedding tu. contoh, kalau gambar tu kamu nak guna utk bunting, kad kawin atau print besar2 untuk letak kat bilik, jadi baik buat awal. pasal bila bekerja dgn org, kita tak dapat nak kawal date line diorang. mesti ada terbabas. Kadang2 kita nak la ada album pre wedding kat dalam bilik pengantin ke, atau kat guestbook area (if any), jadi kalau buat lewat, takut nanti terkocoh2 saat akhir. Tapi kalau kamu nye pre wed sekadar suka2 utk kenangan, jadi buat lewat pun takpe. tapi saya rasa, before puasa tu tak awal sangat pun. Pasal lepas amik gambar, kamu takkan sempat nak go thru gambar tu pasal dah nak prepare utk raya lak.

erm.. sorry conteng banyak lak kat sini :P

the miss bride-to-be said...

this is just my opinion tau dear. in d end all up to u dear. :)

1) its ok to have more than 1 OP during ur w-day sbb u boleh dpt various angle and different style shooting as long as money wasn't an issue for u. :)

2)tak perlu d whole hantaran pun takpe dear. just bwk mas kahwin and cincin u je. mungkin u nak include sekali d quran pun boleh. dun worry tok kadi tak perlu tgk pun ur hantaran. :)

3)photoshoot bila2 pun boleh. let say if u nak guna ur pre-wed photo dlm kad kahwin or etc i think better u buat awal2 sikit kot. :)

hope my opinion boleh tolong u serba sikit. :)

hana yoriee said...

hoho..yanie dah dpt jawapan2 yg mengagumkkan diatas..hehe..tp juz nak share from experience lah yea..

1)pasal OP ni..betul kata thalhazlin.kalo nak save kite juz hire extra OP from the same tokey..hehe..tp kalo nak hire OP yg lain, suggestkan yanie tgk dulu perbezaan skill diorg dlm photography. ada stgh OP skill dia cantek bila gmbr close up, ada OP yg suka amek pic tgk angle tertentu bak kata xora. so, yanie kena study kelainan diorg. so, nanti pic yanie ada variety of techniques. jadi hasilnye nnt meletops.!!hehe..tp kan..kalo nak yg motionpicture, hire ler videographer..jd ada album n ada video..haaa..kan bagus?

2) pasal nikah ni hana tak sure..tergezut jgk baca comment xora..kat selangor mmg nak tgk wang hantaran skali eyh?pelik nih..

3)pre-wedding buat ler b4 pose yanie..nnt tak lah rushing..boleh wat mcm2 ngan pics pre-wedding tu nanti.hurmm..hana pun tak tau ler bila dpt shoot utk pre-wed kami.. =(

kay kamal said...

1) myself akan ade 2 team OP sbb takut tak tercover. tapi satu je yg i mntak ade custom album suma2 tu (yg cover pengantin exclusively)..yang cover guests and lelaen tu i mntak diorg cuci 100 terbaik and wat sticky je. *jimat sket,hihi*

2) my cousin dulu nikah masjid both side bawak suma. cantik bergambar kot..i nk nikah kat umah so dun apply to me.

3) in my case kawen late nov, early oct baru wat pre-wedding cz sgt bz pekse and all. and the OP kata sempat je if nk wat banner n all. so i guess sebulan dua is okay la.

just my 2cents

Sarah Abd Rahim said...

Ni pendapat i je tau.. ;)

1) I wouldn't go for 2 OP's. Sebab pertama, mahal and kedua, sebab nanti stail editing diorang berbeza. Better kalau you bagitau your OP you nak extra photographer from his side. For example; kalau guna macam Candid Syndrome, diorang memang ada a team of 6 photographers so pilihlah berapa banyak you nak hehe..

2) Yes, agree ngan Kay. Untuk gambar lagi cantik kalau bawak semua. Tapi since your OP pun mesti datang rumah untuk make-up, you boleh suruh dia amik gambar semua then masa nak gi masjid bawa yang mana perlu je so tak sempit nanti..

3) Tak salah kalau buat sebelum puasa. At least satu lagi stress dah selesai hehe..

Hana said...

Menarik jugak untuk difikirkan...

1)Pasal OP.. saya sometimes suke sruh en fiance sy tu amek gambar bile ade wedding kawan, saje je.. but he said something like.. usually photographer tak suke diganggu..Tp if the same team usually, they have planned who to shoot what.. Maybe sorang cover pengantin and sorang lagi cover from long distance shoot, people's experession.. But it's true you can get different angle bile lebih dari satu photographer.. Maybe you can discuss pe yg you actually nak with your OP so if ade 2 pon.. they know exactly the situation..

2. Last time mase akak saya nikah tok kadi tuh tak galakkan bawak banyak2.. so diorang just bawak mas kawin n cincin kawin je.. yg lain bagi masa malam berinai.. :)

3.Xpe je rasenye bile2 pon pre- wedding photog.. if outdoor better bukan rainy season kn..

AiniQMY said...

dahling,
1. Dif OP bagus jugak, sebab akan dapat dif creativity. Maybe selama ni, u ada terfikir mana2 Pfotographer yg cun, cume tak terfikir nak hire 2, this is the time...tapi ini mahal laa :) kalau nak save, mintak OP u bawa partner die :)

2.Ade 2 jenis yg selalu i tgk, depends on u mane satu u buat....if after nikah, pihak lelaki dtg rumah, then tak perlu laa u bawa hantaran tu.. but mostly lah kan, i tgk mmg dorang bawa ke masjid...tukar kat sana..then pihak laki dtg rumah makan dan balik.. :)

Tapi kan.....kalau nak gambar cun, sebab kat rumah mesti dah hias2 bagai segala langsir, dinding segala kan? nanti hantaran nampak comel..boleh jugak bertukar dulang kat rumah~ :)

3. Pre wed tak kisah bila2 laa dear....asalkan that time u comfortable..muka u ok...badan u ok...u dah terasa mcm mood amik gambar dah sampai..so, go for it.. :) TAPI, let say u sanding kat dewan, u nak buat slide show kan...u buat laa awal2...then, boleh laa u letak slide show gambar u tu masa tetamu makan..hehehe :) Comel!

Ok lah, i gtg ni...byk benda nak kene buat! u keep on prepare ye.. take care! :)

syanaim said...

::hi dear yani..for me the first quest..its up to u dear..ur wedding..kalau ader budget lebih u hire dua photographer lain version...

2nd..x yah kot bw hantaran semua..juz nikah jer kat sana..n batal air sembahyang buat kat umah..ok gak kan..senang semua dpat tgok..

for last..pre wedd..for me better buat awl..coz kita leh tgok kualiti gambar yg dah amik tu..kata pre wed kan..nanti gambar nampak x chantek kalau lewat2..smile..luv u::

Nurulhuda|Adlie said...

yanie, pendek je, sebab fenat gila! hehe, its good to have another op or photog, mcm i kan i hire one of my friend's friend as 2nd photographer (minus op & team) to capture angles which are not cover by my op, and DETAILssss of my wedding, i go crazy for details, i nak semua benda yg i buat, like door gift, deco, bunga, ape2 jelah are not missed to be capture, op i rasa ofcos focus dekat kita n might miss small2 details, so i buat mcm tula, hire another 1 just to cover diff angle and detailing on my wedding day.. :)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ