Wednesday, April 21, 2010

Bridesmaid bouquet, Make up and attire - Need helps!

I need helpss here. Suggestions, comments ke boleh juga. :)

Okay, i will have like 6 bridesmaids on my big day.

4 of them will be holding the pomander ball/bridesmaid bouquet.

First question, which/what kind of flower to use for the bridesmaid bouquet ek? Do u guys have any suggestion how can a simple bridesmaid bouquet looks like?

cantik.kan?

second question, the chief bridesmaid, to hold or not to hold any bouquet during the walks of aisle?

Third question, i would like to buy two tone chiffon kain for 5 of my bridesmaids, mana nak cari ye? Any kain online shop? or any place dekat Jalan TAR u guys can suggest?

Any MUA u know yang can only charge me below RM600 RM700 for 7 orang nye make up. i asked Eyra Rizal, and she said boleh bagi less than that. Any suggestion tak?


Hoho. Saya suka. siapa boleh buat ini?


Ala2 warna baju.

All handbouquet pics taken from here

15 comments:

NahWaL said...

lawa jugak eyra ryzal buat. ai mintak junior ai je buatkan. dia lembut2 haha. sorang rm30 sudah

AiniQMY said...

Yani,
Kalau Bridesmate punya hand bouquet, better flower yg kecik2, bunga yg comel, not roses, tulip, lily, or sunflower...kalau tak dapat then guna laa roses, yg tak kembang lagi, or tak kembang sgt. The color u buat laa lain from you punya. then bila amik gambar, urs will be outstanding.. :)

MOH will always be with you kan? so tak payah hold anything at 1st..sebab nak tlg u pgg your bouquet..but when comes to fotoshoot, she must hold something if not, nampak pelik.. :)

Haaa...i like 2 tone chiffon, survey lama dah, Jakel KL have it, around belas2 ringgit per meter (but that one masa sale), Kamdar oso have, tapi i suggest Jakel, KL. Byk pilihan.. :)

Eh, pjgnya i tulis, mcm blog i pulak..hahaha ok lah. Hope my idea helps you k.

"only my two cents"

the miss bride-to-be said...

hi dear. if u want u can ask sher and bisik2 design. i think diaorg ada buat dat thing. :)

harzharun said...

dear...bridesmaid pegang pomander yg kecik2 kiut miut je..cam dlm pic u tu..u can use rose..xkisah..tp yg kecik pny..i ni giler rose sket..hehe..
ketua bridesmaid tu ur pengapit la kan..better cyah pegang bunga..nnti susah dia nak tulun pegang hand bouquet u plak ms mrenjis...

Yanie said...

Nahwal : Ye ke 30 rgt? Alamak. xde kawan2 pandai makeup la. Hoho... Untungnya u...

AiniQMY : Babe, Thanks for the suggestion. I sangat appreciate. Betul juga kan, bridesmaid tidak perlu lah pakai ros(jangan overshadow pengantin) Haha. Jakel ada sale bila ek? Ok nanti i gi survey kat Kamdar. Thanks dear!

the miss bride-to-be : Ye ke babe? ok nanti i ask them for their quotation.thanks ya.

Harz : Betul juga kan? bukan dia nak pegang banyak benda untuk i ka nanti? Thanks babe

the miss bride-to-be said...

yup2 dear. u try tnya em k. oh for d kain try g nagoya o jakel. tp nagoya lg murah n byk warna kain. yg kena look super gorgeous is u. :)

ElyaElmo said...

aah..eyra rizal ok jee...die nye price ok..and artwork die pun cantik je!!~ my MUA for E-day eyra rizal la..die senang kautim harga :)

Yanie said...

the miss bride-to-be : Nagoya? That day i ada pergi tau. Tapi x habis tengok... Huhu... Okay, i will go again lepas dah dapat duit nanti. Hehe

ElyaElmo : Ye ke? Tuh la kan? Dia siap bagi diskaun tau. Tapi x tau lah kalau dia boleh bagi diskaun lagi atau tak.. Huhu

hana yoriee said...

yes yanie..bridesmaids tak leh overshadow yanie..nnt mata sibuk tgk bridesmaids je..hehe..pentingkan hand bouquet yanie..yg len2 tu pki yg comel2 jer sudey..hehe..pakai yg artificial flower pun ok. =)
yg kain chiffon 2 tone tu, hana penah beli kat jakel..perasan tak kat header blog hana?dlm pic tu hana pakai chiffon 2 tone tu ler..tp nnt yanie kena pikir lining nye jugak tau. so, satu baju tu kena kira2 chiffon+lining. ermm..

Yanie said...

Hana : Betul tu Hana. Ha'ah kan ye tak ye. Kalau beli chiffon kena fikir lining juga. Habis tu nak pakai apa ye. Kain apa lagi yang cantik? Hehe..

AiniQMY said...

hehe, bebe, if u budget (mcm i, pengantin yg budget sgt3), u beli a very plain kain, tapi bukan satin..die kain jatuh...a bit shiny, tapi tak laa mcm satin yg shine beriye tu. I nak reveal harga kain my bridesmade but, segan la..nanti org terperanjat..hahaha i beli dekat Kamdar. Nanti dorang dah buat baju i upload ok! :) kain jatuh sgt sesuai buat kurung modern, dia akan ikut shape badan.. :) tak payah lining.. :)

Yanie said...

AiniQMY : Babe!!Sangat nak tahu...can u reveal the price to me babe. Plus what type of kain lah... I lemah la babe, bab2 kain neh... Hehe

AiniQMY said...

hehe...ermm..segan ni.. I ade 5 bridesmaids. plus pengapit lelaki punya baju, so total i kene beli utk 6 org...and i only spent on all 24 meter kain, less than RM100. hehehe for all 24meter laa.. :)

i pun tak tau nama kain...i just tau, kain tu berat (jatuh), a bit shiny..but not mcm satin..i duduk dlm Kamdar tu sgt lama..semata nak cari kain. But i believe kat Jakel ade a lot, and murah jugak dan cantik..lagi cantik dr kamdar.. :) u spend time duduk kedai kain ok! hahahaha

Yanie said...

AiniQMY : ya babe. I akan buat... I akan spend time kalau boleh makan tido sekali. Hehehe... Thanks a lot babe! Sangat suka ur suggestion. Macam dah jumpa penasihat wedding no 2 ni selain cik Hana Yorie... Hehe

hana yoriee said...

hihi..betul kata aini..tak payah berhabes byk2 sgt nak beli kain mahal2..hehe..beli jer kain yg harga berpatutan, cantek n tak payah pening2 nak pikir lining sume lagi.. =)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ