Friday, April 23, 2010

Demn you diet! Haha

Halo prettysssssssssssss.

i tahu nak kahwin kena kurus bukan? kena diet bukan? kena makan sikit bukan? x boleh makan nasi, bukan? Hahahaha. Padan muka. I lah tu yang kena buat kesemua sebelum bukan-bukan di atas.

Buat haru je kalau dat baju kena tetas hari bersanding. haha

You all tahu antara ciptaan terindah tuhan untuk i ialah - N.A.S.I. So how can I say no to nasi? Tell me how lah? Susah you all.

Memandangkan i kan rent rumah di luar, i pergi and balik kerja bersama si Mr Fiance. Sebab dia pun dagang perantau di sini. Kebetulan our workplace pun dekat je, i di Jalan Semarak dia di KLCC.Rumah sewa we all pun dekat je. Kalau jalan kaki dalam lebih kurang 50 tapak.

So jimat duit, we all pergi kerja sama2. Ikut kempen "Kongsi kereta" atau kereta mu kereta ku jua, tapi duit minyak mu bayar anjuran kerajaan. ( OH Tidak, yang dalam inverted comma saja ye) So we all pun selalu makan sama2, yang susahnya dapat tunang kurus macam Azlan ialah dia kena makan banyak no matter what dan i kena berada di sebelah dia semasa dia makan. So how can i say no to nice food lah?Huhu

Okay, so i terbaca tips untuk kurus cara mudah untuk di share with all u pretty bride to be-ss.

so.. dah bersedia untuk seksa diri baca ? heh.

1) Invest lah wang anda dalam weight-loss program that will slenderize u from top to bottom. Kan banyak sekarang ni slimming/beauty centre yang offer apa dia tu, weight program management kan?

Ada Slimworld, london weight management (Malaysia weight management takda?), apa lagi? You name it. Fitness first, Celebrity Fitness and etc. Im sure they can help u to shed the extra kilos from your body.

2) Kita tak payahlah buat diet itu complicated. Cut out processed carbohydrates (rice, pasta, bread) and pack in protein (lean meats, fish) fruits and vegetables. Makanan2 ni akan buat you all kenyang lama and at the same time stabilkan kandungan gula dalam darah you all.

3) Ban gula2 ke junk food dari ur diet sampai u all dah mencapai ur goal weight. Tu tu, twisties ke Ding dang ke ( eh adake yang makan benda ni? Haha) cikedis apa segala tu , x payah la beli duit. Jimat juga duit tu kan?

4) Tidor cukup weh.This is a big part of making sure your metabolism function at its-calorie burning best.Try to clock seven to nine hours each nite. Ini juga petua awet muda selain dari tidak smoke dan kurangkan pengambilan caffeine. so? Nescafe? Cappucino? Mocha latte? Bye bye bye.

5) Kalau susah sangat nak exercise kan, try lah skipping 1000 kali sehari and buat push ups. Kata nak dapat perut yang tak macam i ada geran tanah terkeluar2 tu kan. Haha


wow!!! agak2 boleh jadi macam ini tak by bulan 12? Hahahah

12 comments:

ZARA said...

tu lah kan? nasi ni staple ngan kita orang melayu kan? i pon susah nak escape from nasi.

but what i did was. i mean sampai sekarang pon. i avoid nasi puteh 100% kalau rindu pon nak makan nasi, i makan brown rice. less harmfull.

diet alone is not enough, so mesti kena exercise. :) goodluck to u and me!!

Yanie said...

ZARA : Wau Zara, sangat salute nya dekat u... Boleh elak makan nasi? And makan brown rice je? Wow... Good idea to share lah dengan kawan2 bride to be yang lain. Ya ya, kena exercise jugak. im currently doing this cardio dance workout. Memang berpeluh2 gila after the 45 minutes session.

So yes... Goodluck to u and me too!!!Hoho

AiniQMY said...

i collect my wedding outfit last 2 weeks. Then masa tailor suruh cuba dalam bilik, rupanya tak muat and i mmg betul2 panic. Hahaha what i did at that tme was, i tahan nafas, try to breath sikit2 aje, keluarm then tunjuk dekat tailor and tunang i..then cepat2 masuk bilik balik, bukak baju! hahah

So, in 2 weeks time ni i bertekad nak diet, i taknak baju kene tetas, and taknak jugak ada sape2 tau yg i dah naik 4kg compared to last time masa hantar kain kat designer! Until now, my secret save with me *eh, i dah terbgtahu u!!!*
hahhahaha

i diet, tak makan nasi. Makan roti pagi, then lunch i makan buah, then malam i makan small portion nasi with lauk.

And..........ianya adalah.... AZAB!!!!

Yanie said...

AiniQMY : Alamak macam itu ka? Alamak saya takoot!! Hoho. Saya punya wed planner dah banyak kali cakap, jangan makan. jangan makan. pakai corset. Adoi sabar je la.

hana yoriee said...

aimy..biar betul u ni??hehe..cepat2 diet..malam2 kalo boleh jgn makan berat2 sgt..mkn buah n sayur je..nasik is a no if in 2weeks time..hahaha..
yanie..u boleh slow2 dulu..tahan nafsu sket je..bila u dah start diet tak mkn nasi in large portion, u akan rasa..laaa..actually takde ape2 pun..n then u kurangkan lg portion tu..pastu betul kata u..junk food n snek bagai tu mmg a big NO!! hehe..
dah nama pun DIET kan? org yg metabolic rate tinggi untung..dia boleh bakar calories ngan cepat..
eyh..terpanjang plak..anyway dengar ckp NUTRITIONST ni okeyh?? =p
*hihi..padahal..diri sendiri diet lg tp nasihat org kemain* wakakaka..

Yanie said...

Hana : Wah nutritionist dah bagi tips free. Hah, nak apa lagi? Thanks nutritionist hana. Hahaha

nur said...

good luck yanie!

i pg gym since last december, turun 3 kg je, tp kluar muscle la plak...haha. i nk trunkan lg 5 kg (wah..ambitious gitu) 2-3 kg tu buffer for mkn2 ble blk msia nt, 6 weeks before my wedding. tp susanyerrr la nk berpantang makan kan. weekdays usually i mkn cereal/cornflakes with semi-skimmed milk (bfast), fruits (lunch n snacking) n nasi+vege rebus+fish/chicken bake/grill(early dinner b4 7pm). rice x de fat just carb. but as long as u work out its ok, it will turn into muscles (more muscle, more calorie burn even at rest), bt kalau x workout, it will turn into fat.avoid yg goreng2 n chocs (dem!) ;)

ElyaElmo said...

yanie....jgn gi slimming center..dulu my fren gi untuk pockage 3k. End up 10k tau die invest. Sebab bnyk sgt pantang larang sliming centre ni..hu3

Yanie said...

Nur : Wah ye ke dear... Ok ok... at least kita workout ek? masalahnya, i ni pandai sangat ambil nasi tapi x pernah2 workout. Hahaha

ElyaElmo : Ye ke? Okay i tidak pergi lah itu macam. Susah juga kan? Kalau dari 3k jadi 10 k. baik gi buat baju kat designer. Nampak cantik juga kan? Hoho. *padahal mampu berangan je ni*

nizabeba said...

dance workout mmg best kan..workout while having fun..hehe..i pon suke!!
da try dance britney spears & paula abdul..best2..

sbb i hardcore fan hindi muvi, i suka follow dance hindi songs as workout..haha..try la..hihi

NoRr said...

ohh..benci sungguh kena diet...tapi tak aci lak...groom to be tak kesah pun doirang nak gemuk ke nak kurus ka...relax ja melantak nasik hari2..kita ni kdg2 sanggup tak makan nasik kan~ hihi

Yanie said...

nizabeba : Dance workout!! I suka... I ada beli cd cardio dance. Memang best! Berpeluh2... Wah britney spears pun best juga, tak menari goyang inul? Hahahaha... Gurau je tau cik nizabeba. Jangan marah...

NoRR : Betul lah YOU. I pun benci. Tunang i pun dia memang dah semulajadi kurus,so dia makan ke dia tak makan ke tak apa je. :)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ