Friday, April 16, 2010

DIY Doorgift Idea (Part 4) - We love jam!

I had received lots of enquiries after my previous entry on Honey Mini Jar DIY.

Not only in the comment box, tapi ada juga a few yang email i and friends yang baca the blog tanya i, where to get this and that. Okay. Xpe.

Seriously, i pun tengah survey mana nak cari those cute jars and mana nak beli pure honey secara pukal and murah. If dah dapat supplier for all these items, insha Allah i akan procede with this idea for my solemnisation doorgift ( alah, x surprise ek,hehe)

Actually i dah ada other ideas in mind on what to give during my solemn... Hopefully it is acceptable by the parents la.Huhu.


kali ni i nak share dengan u all macam mana nak DIY Blueberry jam dalam Mini jars.

Okay, i ambil this ideas, from 100 layer cake juga. Memang fall in love dengan the blog sebab banyak sangat interesting ideas and pictures.

Okay here goes the DIY steps.

1) Buat jam. Kau tau buat jam? haha. i tak tau. But no worries, the recipe for jam making is downloadable here

all pics credit to : 100 Layer Cake



2) Masa jam tu tengah2 nak cool...cool..chill... okay procede gi print label dulu. Tak tau print camne? Ha nah, kat sini u all boleh dapat ideas sikit2. Alah you all pasti pandai nak DIY sendiri labels ni....


3) Lepas jam yang you all masak tadi dah sejuk (dia cakap beberapa jam atau semalaman ye) , you all tampal la label tu atas jar tu. Lepas tu letak la jam tu dalam jar tu... Wah sedap ye nampaknya.

4) Lepas tu bungkus la jar tu dengat tissue paper tu, letak tali/ribbon/tq tag... Kan senang bukan?



Masalahnya nak buat DIY ni

1) Kalau jam yang dah siap masak, loose pack punya ada tak?

2) Mana nak cari mini jar macam tu

kan?

So anyone yang rasa2 nak buat DIY ni, and tahu mana nak dapat semua2 ni... Do share ek?


Ok, see u when i see u... haha...


Coming soon - DIY on save the date card! and etc

9 comments:

the miss bride-to-be said...

comelnya! oh my bagusnya u. rajin btl diy wedding gift. if u dpt any sources sharing2 la k. leh i tumpang post dkt my blog jgk. haha. :D

Yanie said...

the miss bride to be : hey dear... No problem... Boleh je.... I sedang cari cari lagi ni... :)

hana yoriee said...

waahhh..yanie..rajennye! hana harap org je buatkan sume utk hana..wakakaka..

Yanie said...

Hana : Yanie nak save Hana. Tu yang nak try DIY je ni... hehe :)

ally said...

yanie..thanks for the idea ya..yeay..bole proceed wat jam nenas..(xdpt la nak wat blueberry jam)hehe..nenas pon ok..tq so much..will make entry bout this later..i owe u..=)

Yanie said...

Ally : Okay no prob dear do share with other bride to be as well...

faratul said...

yanie..
nape xleh comment kt latest entry tu?
xbek org tu kan..n xsangka ade org cam tu! mestila blogger kan?
tp ramai lagi yg willing to share..pedulikan dia!

Yanie said...

faratul : Hi dear, saja je tak nak bagi komen dear. Sebab tu i nye pendapat saja dear. Mungkin betul mungkin salah...I dah tak refer dengan dia dah... So biar lah... Yang penting i happy ramai lagi bride to be yang nak membantu!

faratul said...

owh..k xpe. perangai org pelik2 kn?hee..link kamu yanie!

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ