Wednesday, April 14, 2010

DIY Honey Jar ( Doorgift Idea) Part 3


Hello pretty and gorgeous bride to be-ssss....

Remember this entry?

i was bloghoping lepas balik keje and ter'stumbled' onto this blog. Tengok DIY Honey Jar.

Kalau nak beli , RM3.50 sebotol. Kalau buat sendiri, beli madu di tempat2 yang menjual madu secara botol2 besar tu, dah save dah. Kalau yang original tu botol besar dalam berapa agak2nya...

Mini jars tu pulak, banyak je tempat ada jual kan? Dekat sayang you hari tu RM1.00 satu.

Barang2 dia pulak macam senang je nak dapatkan kan? Lepas tu sticker TQ tu boleh DIY sendiri. Keluarkan your inner creativity .... pour em out for ur big day... Hahaha

okeh di bawah ini langkah2nya ;

Stuffs that u have to have :

- small jars with attached lid
- cotton twill ribbon or any 1/2″ thick ribbon
- cheese cloth
- adhesive paper sheet
- 1.5″ scallop or round puncher
- hot glue gun or double sided tape
- honey
- sprigs or rosemary


Ini langkah2 nya :

1) Make sure the jars are cleaned and dryed. Wrap the cotton ribbon around and secure the overlapped ends with glue or tape.

2) Print your design on to an adhesive sheet and use the round or scallop puncher to punch out your labels. Attach the sticker label to the center of the jar and ribbon.


3) Trim the rosemary sprigs so that it fits into the jar. Pour the honey inside and be sure to leave a little bit of room at the top.


all pics credit to : 100 Layer Cake

4) Cut out a small double layered square of cheesecloth. Lay it over the mouth of the jar, then close the lid. Cleanly trim off any access cloth. And voila, you are done!

So misi i sekarang ni mencari penjual madu borong/ mini jar borong/ pembuat TQ tag murah tapi cantik/ cheesecloth tu nak cari mana ya? Hahaha

Tapi pasti boleh deco the jar ikut creativity sendiri kan?

Best best....Rasa macam The Miss Bride to be pula suka DIY DIY ni....hehe

19 comments:

NahWaL said...

this by far is my favourite DIY. creative la u! i love the cheesecloth!

the miss bride-to-be said...

hi dear,

haha. i suka google ideas je tp no time utk buat semua diy tu sbb bz kerja. T__T

anyway sgt cute k. u nk diy sendiri yea honey jar tu? bagusnya u. if u need org utk buat thank u tag lemme knw la. n i think if ssh nk cari cheesecloth maybe u blh ganti kain kotak2 kot. haha. idea je. :D

kalau buat lemme knw tau. would love to knw d end product. :) gud luck yea!

ally said...

wah..gud idea la..sy suka..makasih...nak wat juga la..kat jhr byk nenas, so, leh wat jem nenas je..hehe..tq so much dear..

missbutterfly said...

yanie..mini jar yg kecik tu nk cari ktner eh??seriusly im looking for the mini jar..sayang you tu dkt mn?

thezaila said...

this honey jar is sooo cute...
buat la babe.. sure gempaks punya..

Yanie said...

Nahwal : Hehe. Bukan i babe... I curi dari blog tu je... Yeah cheesecloth senang je kan nak buat DIY ni.

the miss bride to be : i pun suka sangat google neh... Banyak la ideas dapat dari blog2 overseas. i will let u know if i DIY sendiri my doorgift, tapi kemungkinan besar i will DIY sendiri kot. About the thank you tag...i will let u know babe....Memang tengah mencari...

Yanie said...

ally : Ye ke? i will post one entry untuk DIY jem tau... Nanti i carikan especially for u okay?

missbutterfly : Dulu ada kat sayang u... tapi i rasa bigger sikit kot... Tuhla sekarang ni i pun tengah mensurvey. Kat mana boleh dapat mini jars tu...If i dapat nanti i will let u know ok.

thezaila : kan? Sangat cute. InshaAllah i akan buat babe. :)tapi x tau lagi yang mana satu.

harzharun said...

dear...i br jumpe ur blog.....hurmmm, B2b,selamat kenal2 yea...i dah link u...

Yanie said...

Harzharun : Hehe... ye ke selamat berkenalan jugak.... I will link u too babe.

zaza said...

hi yanie...saye mmg pening memikirkan pasal doorgirt utk kwn2 saya..cume nak tau puncher cm awak 2 dan adhesive paper sheet 2 nak mane saye nak crk ek...

Yanie said...

zaza : hehe...awak tu bukan saya punya tu...tu 100 layer cake punya... hehe tapi xpe kalau awak nak beli macam tu, try cari kat kinokuniya, ada puncher cam tu, popular saya tak sure, tapi kalau nak cari kat popular yang besar. Adhesive paper sheet pun sama. Nanti saya try carikan mana nak dapat, i will let u know okay. saya pun tengah usaha ni. Heheh

zaza said...

popular dah crk...sbb sblm ni zaza penah nampak RATUkek nye flag byk yg cntik2...huhuhu...sgt bernas...cume zaza nk isi ngn coklat jer..lulululu....mahal x agak2 puncher cm gitu ek?

Yanie said...

ZAZA : Kalau kat Kinokuniya mahal rasanya. Sebab yang kecil pun dah 20 lebih. tapi kalau rasa2 nak pakai lagi boleh beli lah kot kan.... Nanti Yanie nak gi survey kat a few craft shop.... Insha Allah kalau jumpa Yanie bagitau. :)

zaza said...

td zaza curik2 servey ade lam satu blog yang yanie bg 2 x salah yg loose coklat 2..kalo 500 x salah 60 sen sekeping..kalu yg 2 kite ley potong pake gunting jer...huhuhu...tp jar 2 manela nak carik

Yanie said...

zaza : tu lah pasal kan? Hari tuh kat Sayang You ada. Tapi besar tau. Kang dah tak jadi mini jar dah. Haha

~ thalhazlin ~ said...

hi yanie. loves ur posts and idea. link awak ek. :)

Yanie said...

`thalhazlin~: okay dear no prob... i will link u too

hana yoriee said...

yanie, cute lah honey jar yg ni..suke suke..

Yanie said...

Hana : ye ke? Kan? Haha Yanie tengah cari ni....

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ