Saturday, April 17, 2010

How do I save for the wedding?

Okay, budget mesti selalu jadi isu paling besar bila nak kawen kan?

Dont worry same here babes.

Lepas i bertunang bulan 4 yang lalu kan, pening kepala i nak fikir eh macam mana nak save untuk wedding. Takkan nak buat loan? Sudahlah nak beli kereta (masa tu belum ada kereta lagi). Dahla i duduk renting di luar, bayar kereta lagi, kos sara hidup lagi..

Masa tu juga tak ada date lagi bila nak nikah. Sebab family decided untuk ikat 2 tahun. Kiranya ada expiry date la. Sebab semuanya bergantung pada Encik Tunang dengan I je.Bila2 we all ready dalam jangka masa 2 tahun tu, okay boleh terus kahwin. (ready in other words cukup duit ya)

Haha. Masa mula2 tu kan, i memang plan, duit yang hantaran tu buat bayar katering je la. So pakej cari sendiri, kumpul duit sendiri. Kiranya memang 100% lah ni keluar dari poket sendiri. Masa tu nak cari pakej yang lebih 5K memang tak ...Sebab takut tak sempat nak kumpul duit sampai 5k pun. Hehe (Yelah nak beli hantaran lagi, buat baju nikah lagi, kan?) Lepas tuh memang i plan nak buat simple je... Ikut apa yang i mampu


Tapi Alhamdulillah. Allah Maha Pemurah. Orang nak kahwin ni rezeki memang mana2 je datang. Betul. And mungkin juga sebab i tak pernah lupa untuk bersedekah pada ibu bapa i setiap bulan (walaupun mungkin tidak sebanyak kawan2 yang lain :) )

Tiba2 ibu cakap dengan i, dia akan sponsor katering and entertainment on my big day. I masa tu memang happy sangat... Memang terima kasih sangat kat ibu.

Ibu cakap, we all just bayar dewan saja. Wah.Alhamdulillah sangat. Terhary Terharu okeyy.

Jadi sekarang ni, adalah budget lebih sikit nak merasa yang best2 sikit. :) Hehe

So kat sini i nak share macammana i save duit for my wedding. Untuk bride to be yang lama lagi nak kahwin (macam lagi setahun kan) boleh try kot my idea ni...

1) I dapat bonus hari tu (sekali lagi Alhamdulillah) terus prioritizekan apa yang i nak buat dengan bonus tu, siap bayar 50% deposit kat bridal tuh, so lepas ni tak payah fikir2 dah. So bila you all ada duit tu, terus dump kan dekat vendor. Jangan dump dekat Midvalley. Hehe

2) I akan simpan setiap duit seringgit dan syiling dalam wallet i lepas belanja harian tuh setiap hari. I target at least sebulan dapat RM100. And this portion is for my payung selepas wedding. Oh u takkan tahu berapa banyak duit u akan habis bila hari perkahwinan kan?

Lepas tuh i akan simpan dalam plastik. And labelkan ikut bulan dia. I target at least sampai bulan 11 ada lah dalam 1k sebagai payung selepas hujan. You all juga boleh simpan untuk belanja pergi Honeymoon ke?

Tengok label. Januari. RM100. Maksudnya berjaya!


Tabung diberi oleh adik masa birthday


Duit syiling yang dikira.Part paling best!


Tempat simpan duit RM1

Tabung kotak ini letak di ofis. Courtesy : MAKNA


3) I main kutu. RM100 sebulan sebanyak 10 orang. Sebabkan nak wedding, i terpaksa main kutu untuk bayar renewal road tax kereta. Huhu. Ini pun i ingat nak main lagi and nak dapat bulan 11. Ini pula payung sebelum kahwin. huhu.

4) I beli hantaran sebulan satu. Sekarang tinggal macam barang2 yang tak boleh beli awal je ni. InshaAllah my by October i akan lengkapkan my hantaran list tu... Cuma makanan tu je lah lambat2 sikit.

5) Force Saving lah di mana2. Ada ASB? Sekarang dah boleh buat standing instructions tau....

6) I stayback di office. So i boleh claim meal allowance.I akan balik paling awal pun pukul 7pm. :) So it depends lah average selalu dapat dalam 250+. Kalau setiap hari stayback dapat lah lagi lebih. Duit tu tak guna kalau boleh jangan guna. terus dump dalam ASB. :)

7) i buat sedikit side income. It helps. Walaupun tak banyak sangat. So duit yang dapat tu terus tabungkan.... :)

Tapi kan the best part is yang duit seringgit and syiling tu, trust me u will get excited by end of the month tau. Bila nak kira berapa banyak dah syiling and duit yang u dah simpan :)

So u all save duit macammana? Ada macam i tak?


Hopefully kita akan appreciate the wedding selepas berpenat lelah ni. Bestnya lah kalau wedding tu disponsor kan? Macam artis artis tu... Huhu.

23 comments:

HaniRose said...

sangat bagus your saving ideas =) likewise, our wedding pun initially 100% from poket sendiri and then one day my mom ckp of course she and dad will tanggung here&there, sgt lah teruja happy when she said that hehe

Superwoman said...

Yanie: yes! aku setuju part rm1 n syiling tuh. tp aku x save rm1 lah, aku suke 50 sen. hahahahaha. rm1 senang nk buat blnje, aku hari2 pn mkn kafe student. ade byk rm1 lebih sng. ngeh2

Cik Belle said...

wow! sangat kagum dengan awak, yanie! hopefully, kite pon boleh saving hari-hari macam awak!! suke..! hihi..

dear,i pernah email-email dengan u, kalau i ade terlepas cakap or silap cakap, maaf yer. huhu.. wonder,siapalah blogger tuh. macam, eyh, aku ke? hehee.

maybe die too excited to share about her wedding sampai tak perasan yang die buat u down..kan? hee. *hugss*

sk said...

yanie.. i pun ada entry still dlm draft psl bajet kahwin ni. nnt dh siap br i publish.. hehe..

tp yg psl simpan duit syiling n singgit tu mmg berkesan. i dr dulu habit suka simpan duit rm5. kumpul sikit2, lama2 mmg jadi bukit. hehe..

OpiYa OneL said...

Sungguh kagum dgn cara u menabung! Thanks sharing the tips!!! Even I da tak sampai 20 hari nak kawen, I still nak ikut cara u menabung after kawen nnt. Weee~

Yanie said...

HaniRose : Kan dear? Masa ibu i cakap tu, i amacam hooray!! Ada orang nak tolong!!!Hehe

Superwoman : 50 sen pun okay. Tapi in my case, aku susah sangat nak simpan 50 sen babe. sebab memang tak ada... tak ada...haha...so terpaksa paksa diri simpan satu ringgit. hehe.

Cik Belle : Ya Allah dear...Seriously it was not u. Maybe jugak kan, sebab too excited sampai tak sedar menyakiti orang lain. But it's ok. i dont mind pun.Kita think positive ok!! Thanks anyway babe!!Hug u too.

Yanie said...

sk : Wah...RM5 sangat banyakk bagi saya... Haha. Tapi mesti lagi cepat banyak tabungnya tu.... Okay nanti dah siap post cepat2 ok.Share dengan kita semua!!

OpiYaOnel : Betul babe. Lepas kahwin nanti pun i nak menabung begini lagi... Mana tau boleh buat downpayment rumah sebiji ke, kereta baru seketul ke... Hahaha

hana yoriee said...

yanie..u r my savior.. hehe..hana br nak pikir2 mcm mana nak tabung duit.erm..skrg, bila u dh share ni baru i nampak caranye..YES!! at least ada duit utk payung pas kawen kan?best2..thanks dear share info yg amat berguna ni.. =)

Xora said...

KAGUM is the only word to describe. Bagus betul kamu, dah fikir setiap langkah .. betul2 berpandangan jauh.

Yanie said...

Hana: Mestilah Hana.... Duit nak kahwin saya rasa semua orang boleh dapatkan tapi kan duit lepas kahwin Yanie rasa susah sikit orang nak simpan dari sekarang.Jadi Yanie fikir lah cara yang mudah ni hehe

Xora : Alah Xora, tiba2 terfikir je ni babe. Saya takut lepas kahwin makan megi je..... Hehehe

Post Officer said...

good idea..boleh diamalkan! sorry..I am a newcomer and was just blog hopping.

Yanie said...

Post Officer : Haha... No worries dear... Hopping lah selalu ya!

Nad Nazira said...

Hyepp..i love ur savings idea tu..sebab i buat jugak kumpul syiling tuh sumer..then after kawen baru sedar memang banyak giler duit habes..nasib baik i ade buat loan asb so i kuarkan yang dividen tu buat beli katil n barang2 rumah..:) kalau nak harapkan gaji2 bulanan pas kawen ni..alamatnye susah la nak penuhkan umah..nak start bayar hutang2 CC tuh sume..i ade gak terguna CC mase buat prep nak kawen..so pas kawen nih azam nak clearkan sume debt..dah tak gune dah cc..hehe..tapi i tak bleh nak citer kat blog sebab husband bace..nanti kantoiiii..die pantang kalau i sebut pasal cc nih.. :)

Yanie said...

Nad Nazira : Ye ke babe? Wah bagusnya buat ASB Loan, ada gak hari tu di ofis my friend ajar pasal ASB LOAN ni, siap macammana nak surrender in how many years, this and that.. Tapi sebab blur hari tu, so tak gi dengar betul2 Hoho.

CC? Oh saya guna CC untuk benda lain. Adoii... Haha tapi nasib baik i ada satu CC je babe. Yang lain2 i dah kenselkan. Tapi ada gak sikit2 untuk wed prep. (Kira debt jugak tu babe)

Hehe.. Samalah azam kita, lepas kahwin kumpul duit banyak2 lagi, sebab nak kumpul asset pula kan? selain err... babies? Hahahaha

hana yoriee said...

hoho..say no to CC!! hehe..

Nad Nazira said...

haihhhh...nak ade babies kene start saving baru pulak..yg tu belum tau lagi nak korek celah mane..harus buat tabung lagi nih..hehe..pas kawen dah malas nak kumpul coins :P

missbutterfly said...

yanie..byk tuu...bak sini ckit!!! hehee

Yanie said...

Hana : YEAH..No to CC (alamak saya ada sekepin dalam wallet. Macam mana?) Heheheh sekeping je Hana sekepppingg je.

Nad : Betul Lah Nad. Nak dapat baby kena ada saving kan. Takpa menabung cara ni pun boley. Hehe

MissButterfly : Wuish takda banyak tuh.... Belum sampai serat lagi. Harus berusaha.... Chaiyok!

faratul said...

yanie..
penat taip lah. dah byk kali try. i suke topic nih! men kutu gak. 2oo lak tuh. tp rasenye xsume dpt simpan tuk kawin, dah ter'cicir' tuk before kawin loh.heeeee

Yanie said...

Faratul : Ye ke? Hehe... bagus tuh u, simpan RM200 setiap bulan... Huhu... Topik ni u memang bernas ni. Yelah issue terbesar kan nak kawin. Lagi2 macam i kawin sendiri saja. Sponsor di bahagian makanan je. Huhu... Alhamdulillah.

faratul said...

ek?samelah! ma dfara da ckap..xde lbeh2..sume anak ma dpt same rata.jadi dpt cover part makan je yg disponsornye!

Fariza said...

:) ada. beberapa tips yang sama :)
terima kasih krn kongsi pengalaman :)

LisaLisut said...

i likeeeeeeeeeeeeeeeeeeee this tips :) bagus yanie bagus! hehe

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ