Friday, April 9, 2010

Quick updates on wed preps

Quick updates on my wedding preparation.

1) Tomorrow, Saturday 9 am, Ejad will come over to my place to take measurement sebab dia dah beli kain. Chiffon Silk dengan Soltis French Lace Beaded. Dia ada e-mailed the kain to me. i macam tak dapat nak cakap cantik ke tidak. Sebab i just tengok thru gambar kan? So i dont know how it seems like secara realitynya.

But by looking at the color, memang la as what i had requested before - Pastel purple. But to me from the picture, nampak macam a bit white-ish... But it's ok. Esok dia datang, he said he will bring the kain together...So, i tengok dulu la kan before i can say anything.

2) Masih lagi men-survey photographer.Azlan masih dengan taste dia ; Chalet Cinta or Whitesignature. I had asked quotation from Fuzuri Design, but too bad so sad, they are not available on 4/12/2010.Tapi we all masih tak book2 lagi.

Macam silap juga sebab i serah bulat2 kat Azlan on Photographer. Knowing him, yang sangat busy, and bukan jenis yang suka survey2 ni, dia cakap "i nak call terus and book je" and i was like " Eh, u tanya lah apa2 dulu...Jangan main book je" and i regretted what i said. Sebab sampai sekarang no further action from him.

3) I still x beli kain nikah and still tak decide who is going to do it. Chatting dengan Hana that day, she said, the price for all the kainsss she bought untuk her nikah baju was a bit killing-her-softly. So i pun, macam emmpphh... berapa nak kena budget neh? Hehe.

Katalah kain saja ting tong ting tong dah 1k plus. Wah. Workmanship bagai lagi. Koman2 pun starts from RM500 kan? Itu kalau tailor biasa. Macammana dengan designer bagai? Letak crystal, beading bagai lagi. Wah wah. Tapi Hana cakap better bawa design dulu pergi jumpa sapa yang nak buat baju nikah kita and discuss. Ya ya , saya akan buat Hana. Haha.

Tapi, part beli kain? Dahla i tak reti pilih2 kain neh. So camna?

4) Doorgift. I masih tak dapat nak decide apa yang nak bagi. Benda yang edible or inedible. Benda yang boleh masuk perut orang dan jadi darah daging or benda yang boleh disimpan? What's ur vote?


Seriously i dah start risau. Mana nak fikir ni? Nak beli hantaran lagi. Nak uruskan itu ini lagi. Dengan kerja lagi. Nak cari rumah lagi. Tiba2 i rasa macam serabut. i cant calm myself down. Luckily, i booked pakej yang dah siap dengan MUA semua.

So i tak payah susah2 call and survey and ask other MUA whether they are still avail or not on my big day. Tapi tapi, ada orang cakap Sheila Mohammad is too expensive, which i was like... " Alah, i dah bayar dah pun..." Huhu. Redha je la. (I have to be yakin yang Sheila can jadikan i nampak cantik la on my big day... I dont want to be transformed into somebody else..Tapi i just nak nampak natural, flawless but not overly done. ;) )


i will update u guys later tomorrow on my final design for my reception dress and the kain.


and to Hana, thanks for helping me - and for ur advices. U are such a lovely dear. I really appreciate it. God bless u.


Update : Hey, i really need to pick my Sijil Kursus Kahwin... Boleh tak tak pergi ambil2 lagi... Nak kawen ke tak nak ni....Haish

9 comments:

sk said...

hye yanie,

for no 4, i suggest bg something edible n put it in something inedible. hehe.. cth paling senang telur dlm bekas ceramic ke. so bila mknn tu dah dimkn pun, org still bleh simpan bekas tu for memories of ur wedding day.

Yanie said...

sk : Ha'ah lah kan...Macam cokelat pun boleh kan? Put them in bekas yang cute2 sikit kan?

syanaim said...

::yanie..bg coklat lah babe..sdap.nak tau..kalaulah awk jemput sy..wee..:P::

hana yoriee said...

weeeee...Yanie dh ada updates..u can do it! actually hana pun serabut2 jgk.hana siap ckp ngan member hana,"boleh tak kalo tanak wat prep tp nk tggu kawen je"..haha..dia ckp simptom ni slalu dpt bila dh nk dkt2 kawen, tp kite dpt awl plak..

yanie, lupe plak nk tnye..sketch bj mana satu jd pilihan?no.1 or 2?hehe..im sure diorg boleh buat baju yg terbaik utk yanie..Sheila tu.. =)

for Op, cepat book yanie..nnt terlepas Op2 yg jd idaman kalbu nnt.huhu..

yg kain nikah tu Yanie bole ler suh BFF yanie teman utk bg idea..mana tau idea dorg berNas lg great! hehe..

hana pon tgh pening pikir doorgift ni.tp ada 1 benda yg telah mencuri hati hana.its inedible but we used them to eat..tgh tggu quo ni..

nway..thanks to u too..love sharing it with u! kite ada KIMIA lah..hehe =)

Yanie said...

nasya : Eh of course lah saya jemput awak. Rasanya saya akan jemput semua blogger yang saya kenal tau... So macammana dengan cerita BB awak Nasya? Jadi beli tak? Hehehehe

Hana : Ha'ah...kita memang ada kimia.... Tengok..kalau comment je, Hana bagi full tips terus untuk Yanie yang tak tau apa2 and blur ni.... Thanks again....:)Yanie pun sangat suka share dengan Hana...Haha

NahWaL said...

1k for nikah tu dah banyak dah yang. I jumpe unaisah and she can get RM30 per meter for chiffon yang berat tu. memang santek. so she quoted 6 meters of chiffon for nikah around RM180 only.

Yanie said...

Nahwal : Ye ke babe? Alololo you neh selalu buat i contemplating neh... Neh pun cekgu i lagi seorang beside Hana... So u dah settle ke babe, baju nikah dengan Unaisah? Ke u buat dengan sape babe?

missbutterfly said...

cpt book photog!!!!hhehehe..eh btw..u dh pakai tudung eh?? comels!

Yanie said...

missbutterfly : hehe...tuh la ..tengah menyurvey lagi ni.... I pakai tudung gi kerja je babe... Baru2 lagi nak belajar... InshaAllah perlahan perlahan... Hehe

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ