Monday, May 31, 2010

Apakah hukumnya pergi ke jemputan kahwin?

Helo guys, before i update entry berjumpa Cik Hana Yorie and our adventure ke Majlis Bertandang Aim & Suffian yesterday,i just need a quick clarification on this.

" Apakah hukum pergi ke jemputan kahwin?"

Ada orang cakap wajib, ada orang cakap harus, ada orang cakap sunat.... Ish... serious i tak tahu.... Can anyone advise on this?

Apa yang i tahu, i tak kisah apa pun hukumnya, tapi yang penting kalau boleh pergi la kan? Sebab orang dah jemput kita...

Sebabnya i tanya benda2 ni, i banyak kali tak pergi kenduri kahwin yang dijemput oleh kawan2/saudara mara. Kadang2 niatnya dah nak pergi, tapi end up tak dapat pergi sebab ada hal2 yang tak dapat di elakkan.

And ada jugak yang memang i tak pergi disebabkan ada sebab2 tertentu yang sangat sensitive.
And mengelakkan dari ada apa2 perasaan negatif/berlaku apa2 kejadian negatif lebih baik i tak menghadirkan diri. :) Jadi bagi i, kalau kenduri itu adalah untuk merapatkan silaturahim pergilah, tapi kalau kenduri yang ada antara jemputan yang hanya akan menjauhkan silaturahim tu nak kira macammana ek?


Jadi, apakah hukum ke kenduri kahwin yang sebenar2nya?

Friday, May 28, 2010

I have to call her Puan Faradiba. :)

Oh my god, my ex schoolmate, Faradiba from myfavcolourispink dah kahwen you all.

Beliau selamat dinikahkan petang tadi ke tengahari tadi.

i cried happily looking at her photos yang i nampak dalam FB dia tagged by her OP, JabbeArt.

She used to be my bed mate during our Form 5 year, and my deskmate during our Form 4 year.

She is very funny, helpful and very cheerful. Omaigod, x sangka she has already become someone's wife. I dont know, but deep down inside, i feel very terharu but happy. Entahla i cant describe the feelings.

Dibot (we used to call her this way during our secondary years), i am very happy for you. Be a good wife.

I will try to make it to your wedding tmrw.


Have a blessed life and be happy with hubby forever, ok? :)

sayang kamu!


MUA, HALL DECO settle...

First of all, i would like to thank u guys yang banyak bagi support kat my previous entry.

memang entry tu sangat menikam kalbu, kan? to me 3475 is a lot of money. Ada yang boleh dapat pakej kahwin serba satu dengan that much of amount. I pula, hanya dapat baju bersanding (yang dijanjikan eksklusif )dengan one time makeup nikah. I dont know, maybe ada orang yang, rasa "takpela, burnt the 3475 asalkan tak sakit hati, or dapat yang lebih baik" but not to me.

i worked hard to gain that much of money, coz that money is actually part of my bonus. And in my company, bonus are determined by our monthly performance evaluation. So pastila i sedih. Bukan?

Tetapi, this is my big day im talking about. And this is my time of the year! So, walau pun duit sangat berharga bagi i, i sanggup tolak belakang dulu. i ikut lah nasihat2 kawan i, yang penting dapat yang okay. jangan berkira sangat pasal duit. Rezeki ada di mana2. Yang penting, x sakit hati and i boleh dapat yang lebih baikk. InshaAllah.

Mesti u all tertanya2 kenapa Yanie cakap mcm ni, kan? Actuallynya, the 3475 is 50% deposit for my MUA, Sheila, my hall deco, my pelamin, and my makeup nikah. Tetapi setelah i tukar time, banyak dah yang tak avail. Sheila is not available for that night, pelamin clash with 2 weddings...

So i tanya Ezzad, ada yang kena tambah ke. So he said, takpelah, x payah tambah apa2, sebab deposit is not refundable kan? (sayangnya, perubahan time saja yang menyebabkan semua back out and tak nak buat, i dont cancel on them actuallynya, which is the reason why i can get my money back, kan?) But ezzad cakap, in the agreement, dah clearly stated, kalau ubah time,memang sama macam we all yang cancel on them. (which is bila i tgk balik, takde you all. TAKDE)

Tapi, i malaslah nak gaduh dengan dia, sebab i dah anggap dia mcm kawan2 i, dah.Malas nak panjang2 kan cerita, kan?

Okay, so i nak buat kejutan lagi, i nak cancel pula makeup nikah dengan dia!! ha? terkejut tak? hehe. So biarlah the 3475 tuh hanya untuk dress tuh saja, kasut and aksesori - kalau dia nak bagi lah. (he better make it look gorgeous and superb, kalau tak i jadi king kong time2 tuh juga) haha.

Sekarang, i dah cari MUA lain for my reception and nikah... Guess who?

Yeah, it's Hazlie you all. I booked him for recept gitu. Well, i had viewed all his previous artworks, and i fall for them right away. especially what he did to anil and diah, during b2b gathering, diah's engagement and amy's solemnisation. And he charged me for only RM400 for the hairdo and makeup which is sangat affordable. the makeup pun not so tebal kan, simple just like what i always wanted.

Sekarang ni, i kena cari MUA for nikah lah pulak. I prefer that my MUA to be a she on nikah, sebab i nak berada dalam keadaan berwuduk semasa itu. So kalau he nanti susah pula kan?

Okay, so for hall deco, cuba teka i hire sapa? Tak lain tak bukan it's RASS DECO u all..... hehe. Tak sangka i hire diorang juga at last. Dulu masa baru2 bertunang, selalu dok godek2 blog diorang and berangan2 sendiri. Tak sangka now i ambil diorang. Alhamdulillah. And KAK La tuh memang sangat helpful. Thanks banyak2. Tinggal nak gi tgk design je nanti. And the best thing is, Kak La cakap they can set up the pelamin in that approximately four hours time. :)

So misi i seterusnya, mencari MUA for nikah, and jumpa that designer for baju nikah, discuss things dengan dia, lepas tuh pergi tengok pelamin design kat Rawang....


p/s : Anyway, hari nih dah bayar depo untuk Rass Deco and Hazlie. Two things settled. Checklist kena repair!

Wednesday, May 26, 2010

YOU ALL TOLONG MAKKKK!!! GILA PUNYA NIHHH

okay tarik nafas semua.

haha. Previous entry i cerita pasal Dewan bukan? Dewan buat hal bukan? okay kes itu sudah setel u ol.

i dah dapat a new dewan. PUSPANITA Hall kat Jalan Hose. Alhamdulillah, dewan besar and cantik. Very the nice. TETAPI, masalah lain pulak timbul.

On 4/12/2010 itu (ya itu tarikh saya kahwin kawan2, eh tiba2 kecut perut pula mengenangkan) , di belah paginya ada orang kahwin okay. Indian wedding until 2 o clock.

Demn. Dengan gembiranya, yes sudah tentu ibu nak buat malam which is memang apa yang i nak dari dulu. Hoho.

TETAPI, MY VENDOR TERPAKSA DITUKAR U OLLLL... DITUKAR KESELURUHANNYA!

U ol imagine lah... my deposit of RM3475 tuh burnt gitu aja, i mean bukan burnt sepenuhnya gitu. Tetapi, i hanya dapat my own baju bersanding dan mekap nikah saja dengan RM3475 itu which is sangat kesedihan you oll. kesedihan... huhuhu. kalau ikutkan baju ezzad charge hanyalah RM1800 for Grade A, sebab fabrik semua dia belikan u oll. and dia nya rate makeup is RM500 only. Tapi disebabkan deposit tuh kan untuk Kak Sheila Mohamad yang supposedly akan makeup kan i sanding and pelamin i sekali, so tak de lah Ezzad nak balik kan yang lebihnya tu!!!

Huhu. Tapi salah siapa? Salah i lah kan, change venue - dimana change time juga. Sebab change venue tak ada masalah, change time tuh masalahnya kalau ikut agreement pun. Sebab Ezzad team tak boleh nak wat pelamin and main table deco in that approximately 4 hours!!! hoho. sebab i told him that the dewan will be opened for deco by 4 pm which is like 4 hours je before my wedding kan? But then he can actually use the ample space outside the hall for pre setup, but still he refused sebab maybe inconvenience ke apa kan? I pun kena faham kerja mereka. :( :( So sad u oll.


Now since i had to cancel on Kak Sheila and the pelamin maker, i have to hire another pelamin maker with a new budget - RM3500 (FOR FULL HALL DECO) Adoi leh dapat ke? Boleh kan yunk? Ada suggestion x uoll? . Dalam kepala hotak i sekarang hanya ada Nurul Arbee and Rass Deco, tapi u oll Rass Deco kan glamer mesti penuh u olll on 4/12/2010 tuh.....

kam on guys, ada cadangan lain tak? Raise ur hand, i bagi gula2...Hoho....

And i juga harus mencari MUA lain - budget yang dulunya RM950 SEKARANG KENA SLASH U OLL.. SLASH!!! SIAPA ADA SUGGESTION MUA LAIN YANG FREE MALAM 4/12/2010. And budget i u oll hanyalah RM700 below. Sedih mak u olll.... Ezzad suggested Nasha yang makeup Erra Fazira tapi u oll rate dia, RM 800.. 100 LEBIH DARI BUDGET MAK.

Hoho, sekarang wa tak kisah (eh apahal gengster tiba2 ni) ...

Okay okay sekarang mak tak kisah you oll. yang penting dalam 4000 TAMBAH TOLAK TU. MAK dapat hall deco (fresh flowers ... mak teringin u oll) dengan makeup sanding.....


Mak tak reti makeup u oll.... huhuhu...


Mak sedih u oll! Mak rasa nak gi cari perempuan dewan TM tuh..... nak makan dia!!! hohoho


Sekarang mak dah jadi BRIDE-GOD-ZILLA-KING-KONG-ANA-CONDA HA HA APA LAGI NI....


Tolong i ya you all (sambil kelip2 mata)


p/s : sorry i dah jangkit dengan my colleague lah ni, cakap camni... hehehe

Sunday, May 23, 2010

Tiada tempat untuk berkahwin..:( And geram dengan perempuan itu!!

Betul la orang cakap, nak kahwin ni memang macam2 dugaan.

Ada yang terpaksa dengar cakap orang lain, ada yang tak dapat baju seperti yang diidamkan, ada yang terpaksa tukar itu ini last2 minute. Sigh...

In my case, the problem now is my venue.

Sakit sangat hati bila nak cerita benda ni. Rasa geram sangat. Ish, rasa nak marah sangat bila ingat benda ni tau. Tapi x pe, perhaps apa yang terjadi ada hikmahnya.

Ok ceritanya, macam ni, last Thursday, me, my fiance and mum nak pergi tengok Dewan Telekom di Menara Pucuk Rebung tu, Sebab selama ni my mom je yang handle kan urusan nak booking and enquiry on the dewan, sebab my mom kan staff Telekom, so my mom cakap macam ada privilege lah kalau dia sendiri yang liase dengan person-in-charge tu.

Unfortunately, celah mana priviliges pun i tak tahu. Person in charge tu layan kitorang macam apa je. Memang teruk sangat, bad service.

I memang sangat marah, sangat tak puas hati dengan orang tu. Kat bawah ni chronology of what had happened last Thursday tu you all.

1) We all janji dengan orang tu, Cik N*****h tu nak datang dalam pukul 3, tapi tanpa disangka2 hujan lebat gila. Tahu la dahla tak ada parking untuk visitor yang masuk dalam bangunan, semua kat luar, masa tuh kilat sabung menyabung, we all terpaksa parking dekat bangunan yang opposite. And berjalan kaki redah hujan dan kilat tu. Sedih sangat bila ingat masa ni, dengan my fiance yang bertongkat tu. My mom pula dah marah2 we all, sebab we all lambat katanya. (i rasa CIK tu marah dekat dia sebab sampai lambat kot, tu yang my mom lepas kan dekat kitorang)

Punyalah my mom nak jaga hati CIK tu, sampai berkali2 my mom cakap, x boleh biar orang tunggu kita, sampai redah jugalah hujan2 lebat tu, i memang rasa dah nak nangis time tu.

2) Sampai2 we all kat office pengurusan tu, you all tahu tak CIK tu tak ada kat situ, my mom called dia a few times tak ada orang pick up. Sampai last2 dia punya technician yang layan kitorang. Pun satu hal jugak, kerek semacam. Tanya benda lain, jawab benda lain. Tapi i masih sabar lagi. Lagipun rasa lembut hati sikit, sebab dia willing to help, walaupun bukan bidang kuasa dia. Dia bawak we all turun tengok dewan tu and tolong test2 tengok lighting.

Sekali, dia call CIK tuh and minta CIK tuh turun sebab we all dah tunggu kat bawah. Padahal, we all memang dah puas hati (walaupun takla puas hati sangat i dengan keadaan dewan tu, sebab it is very office look la dengan background kaler biru, tapi sebab rasa macam dah lambat punya pasal, ok kan jela ) and we all memang nak balik dah, tapi sebab technician tuh minta kitorang tunggu kitorang pun tunggu lah si CIK tu.

(masuk part nak terbakar)

3) Sampai2 je cik tuh, ibu i yang memang tak pernah perasan dia, pun buat tak tahu je la kan, walaupun kitorang dah nampak dia masuk dewan tapi sebab kitorang tak tahu itu adalah dia, takkan kitorang nak pergi panggil dia kan?

Lepas dia tanya technician tuh, dia pun datang kat kami, You all tahu apa dia yang keluar dari mulut dia mula2?

- "Kenapa you tak call i dulu?" dengan nada kurang ajar ya! Cakap dekat ibu i. dahla dia baya2 i je. Cakap macam tu pada orang tua.

Ibu i masih cakap elok2 dan buat2 lawak dengan dia, lepas tu you all tahu dia cakap apa " Hah, nak apa? Cepat sikit ya?" KURANG HAJAR BETUL. MANA PR SKILL KAU BODOH?

Dah lah dia boleh call maintenance, suruh pasang air cond kat dalam tu setengah jam depan kitorang sambil cakap " TOLONG PASANG AIR COND, AKU TAK BOLEH LAMA KAT SINI, PANAS"

i masa ni memang dah berasap dah, eh dia siapa? Setakat exec je kat situ nak cakap macam tu pada kitorang.... I terus tanya dia " U ada nak gi mana2 ke? Dah nak balik?"

Dia jawab " Takdela" Lepas tu i tanya balik " Habis tu? tadi nak cepat sangat" Dia diam.

Lepas tu i pun terus tanya apa yang i nak tanya, " Bunting 1 Malaysia ni boleh buka tak masa wedding nanti?" Dia cakap" Tak boleh, benda tu permanent, Tapi saya rasa tak menganggu pun, makan kan dekat depan sana?" Wahhh!!! i cakap dalam hati dia ni lebih.... i balas balik lah

" Apa maksud u tak menganggu? Kita nak ambil gambar... Macam ni lah i just tanya u, boleh buka atau tidak. u tak payah nak cakap macam tu pun tak apa."

U all tahu dia balas apa " I hanya bagi suggestion. Terpulanglah.."

YA Allah, sabar je la. Lepas tu dia memang cakap dengan kereknya dengan we all. Nasib ibu i ada di situ, kalau tak i dah lama tengking perempuan tu. I memang geram sangat. Masa taip cerita ni pun, rasa geram sangat sebab tak dapat nak lepas kat dia.

I pun memang dah hangin satu badan. So discussion dengan dia pun memang tak berjalan dengan lancar. Sebab i memang rasa nak tumbuk muka dia kat situ je. My fiance duk senyap je kat belakang, sebab dia memang tak campur benda2ni.

Lepas dah habis bincang yang macam tak bincang tu, my mom pun cakap elok2 dengan dia, tak apalah cik nanti we all come back to u apa2.

Lepas tu we all keluar, memang i terus bising lah... sampai nak gaduh dengan my mom dah. sebab my mom tuh baik sangat. dia cakap, biarkan orang macam tuh, nanti dia kena balik. I pula dengan rasa tak puas hati, memang nak complaint je pasal dia. Kerek, sombong. Kenapalah TM boleh ambil dia jadi person in charge? PR skill zero. tak membantu langsung. Tak friendly.

Ya Allah, sabar je la. I cerita dekat my colleague. Diorang semua suruh complaint, tapi i serba salah sebab My mom kerja situ and my mom mesti tak suka kalau i complaint, TAPI I NAK PEREMPUAN TU DAPAT PENGAJARAN.

And sekarang, i dah cakap dengan my mom, untuk cari back up dewan lah. Tak nak lah harapkan tempat tu.

For now, we all baru dapat

1) Kelab Golf titiwangsa, pakej catering dengan diorang, tapi mak andam apa semua boleh consider kalau tak nak
2) Centrum setiawangsa, tapi ni kena ambil pakej dengan dia.


We all dah telefon banyak dewan, banyak yang dah fully bookked, sebab wedding i kan bulan 12... Ah, i tak kira, i akan cari tempat lain sampai dapat, i tak nak deal dengan orang jahat macam tu....

Kawan2, if u guys ada any suggestion, kalau boleh tak nak open area, do let me know ya...

Sorry, kalau ada vulgar words kat entry di atas. i am so freaking mad dekat perempuan itu. Semoga Allah saja lah yang membalas apa yang dia buat ni.

Thanks guys.

Thursday, May 20, 2010

Ezzad Zikry - Ep 1

HI, kawan2 bakal pengantin saya. Apa habaq semua? ( anak mami the movie mode.huhu)

setelah banyak entry asyik dok sebut2 ezzad zikry, kayangan bridal, ezzad zikry,kayangan bridal i tak pernah sikit pun buat review yang betul2 review pasal beliau ini, kan?

okaylah, kali ini i pun buatlah review pasal ezzad ni, actually bukanlah review tapi dia macam preview kot? eh ke salah? haha. hentam sajalah labu. Sebabnya, i dapat banyak email, minta quotation dia, and tanya service dia and etc. etc...

i minta maaf, i still have no time to reply all the e-mails. bukan no time. my time is actually limited, very the limited. my time is running out you know? (nyanyi sikit lagu muse, "our time is running out" specially dedicate to bride2 to be yang melangsungkan perkahwinan bulan lima ni..hoho...saje bagik nebes)

okay2, mari2 kita Q&A, Pasal Ezzad Zikry ni.

1) Who is this Ezzad Zikry?

I pun sebenarnya mula2 nya tak kenal dia ni siapa. Siapa ni? Sebab u guys tahula, my knowledge pasal wedding stuffs actually nya very limited. ciput je. Itulah i best sangat bila ada blog, i baru lah tahu pasal2 kahwin ni, tell you what, mula bunga manggar and pahar pun tak tahu apa dia tau. bila tanya colleague i dulu, diorang dok pekena i, kata bunga letak mangga kunci lah, bunga pahar tu bunga dari negeri Pahang la. hampe-gas betul mereka tau.

Dulu i ingat Jovian Mandagie tu designer obesi you know. bila i tengok gambar orang kahwin (tak silap colleague my fiance) pakai JM, i cakap, mesti dia ni kaya gila, pakai baju designer orang putih. ( eh tapi sekarang, walaupun dah tahu dia based di sini, i tak mampu je kot nak pakai dia pun...huhu) Rupa2nya lerrr...dia based sini (itupun lepas baca blog Puan Diah - tell you tu among the first blog pasal pengantin2 yang i jumpa :) ). Cuma dia from Indonesia kan? Correct me if im wrong, ya?!

okay, panjang pula intro. Ezzad ni di introduced oleh my colleague.One fine day, she saw me browsing about wedding stuffs on the net and she came to question me " u tgh cari pakej kahwin ke, babe?" i pun answered her "ha,ah. why?" and so she introduced lah Ezzad ni.Dia cakap this Ezzad is her friend. (later i cerita kenapa i ambil dia)

Dulu , masa mula2 di introduce, Ezzad masih beroperasi sebagai Kayangan Bridal ( anak didik Sheila Mohamad of S'Flair Bridal).

Actually ada lagi cerita pasal Ezzad ni (of how he jadi Ezzad Zikry from Kayangan, and from apa tah nama butik dia dulu jadi Kayangan), but then cukupla u all tahu,yang sekarang dia berbrand kan Ezzad Zikry Ishak.


2) Service?

He do make up, pakai MAC, Shu Eumora, Bobbi Brown and apa lagi tah. Tapi high end brand la kot. Ezzad ni aktif makeup buat portfolio model2 and sekarang pula dah berjinak2 dalam bidang pengantin2 pula.

kat bawah, gambar2 his touch yang i ambil from his website.

Dulu, dia ada buat pelamin sekali. Tapi sekarang dia dah tak buat. Kalau ada antara bride to be yang nak buat dia akan outsource to other pelamin maker.

Sekarang, dia hanya cater for custom made baju kahwin and makeup saja. :) Custom made maksudnya ikut u all la nak design macam mana, tapi in my case, i tak dapat design yang i nak. sebabnya i rendah design yang i nak tu, hanya orang yang kurus,ramping and tinggi saja yang boleh pakai. And yang mendesign kan tu is Kak Sheila, herself.

a) Make up





Courtesy : Ezzad Zikry

b) Baju pengantin



Courtesy : Photographer Hafiza, Jasrizal from WarnaMata and Hafiza's Facebook


Ada a new baju ezzad messaged me last week. Warna merah cili ala2 umie aida, memang cantik dengan kain yang flair and flowy. Tapi i tak boleh nak release kat sini, sebab pengantin pun belum pakai lagi... Haha. Bulan 10 baru dia pakai.

oh, lupa nak cakap baju2 kat makeup touch tu pun, Ezzad punya jugak.

3) Why did I chose him?

Okay, Kan I pernah cerita i actually nak hire S'Flair Bridal, sebab i tengok baju dia cantik2 and pelamin dia not bad. The package also OK. Lepastu, u know la, i at the same time still dok contemplating, nak buat baju reception, mula2 wah godek sana sini tanya designer's price, tukang jahit's price... Beli kain pula tak pandai, lepas tu x pandai pula nak tawar menawar ni.Lepas tu i dok pikir and dok muhasabah diri, which category i termasuk? A budget bride or a rich bride? I finally decided not to opt for the latter. haha

So i pikir-pikir, baiklah i cari bridal boutique yg boleh custom made baju ikut design yang i suka. I pun set appointment dengan Ezzad, tengok2 eh, dia boleh cater my needs and wants tu with affordable price. So without further hesitation, i pun cakap OK je lah. And dah bayar deposit pun. And so far i tengok kerja dia taklah mengecewakan. Cuma nak kata 100% perfect tu, taklah i tahu lagi kan? Nanti i update lagi his artworks ya?!

Eh and kebetulan, Kak Sheila of S'Flair dah tak wat bridal lagi... Huhu :(dia dok guide ezzad je untuk wat bridal) So itulah, Allah knows best what is good for us kan?

4) Quotation

i tahu ramai sangat email i for his quotation, and im happy coz i get to know lots of bride to be-s. Tapi i tak sempat nak reply. Nak reply pun takleh lagi sebab i tak dapat lagi his new quotation tapi i dah tanya dah kat dia.


Okay so if you guys nak tanya his quotation, drop me ur e-mail ya. once i dapat i will forward it to you guys right away.


SHARING IS CARING, heh?

Monday, May 17, 2010

Baju, Pre Wed, Hadiah, doorgift, Nikah outfit...Hoho

Seperti yang dijanjikan - hari ke 200 lagi...


Hi guys, it has been like what? Almost two weeks i x buat any major updates in this blog kan?

Okay now here i am again, writing about my not-so-moving wedding preparation, sebab yours truly and her Mr Fiance sedang stuck dengan heavy workload.

Tapi rasa bersalah sebab dah abaikan this blog and lama gila I dah tak blogwalking ke blog2 orang lain, I rasa mcm “ Baik kau tak payah blog pasal wedding” .

Sighh…. Semua ni is due to other commitments I have In life. The job especially.

So like what I promised in my previous entry, I will do a very long entry to update on what I had plan, I had changed and what I had done so far for the big day.

Here we go;

1) Ezzad Zikry from Kayangan Bridal dah ambil my measurement, for my recept outfit, my veil and my wedding shoes. All custom made. I dont know, i guess the package i took is worth the money la.Sebab affordable. Or is it too early to comment? Perhaps, i should wait until my big day is over then can only decide their service rate, kan?

I had decided not to do the long train veil, sebab takut I tak selesa/rimas eventhough initially I went crazy about having one. And Ezzad pun cakap they can fulfill my request kalau I nak. But then bila dah fikir punya fikir, I concluded to have a “NO” lah for the train veil (or apatah orang panggil)

Though it will add the grand-er look, tapi x apalah,knowing me yang sangat ganas, and tak reti nak kontrol2 ni, I takut pulak kejap lagi habis tertarik crown ke apa ke…terus comot… Siapa nak jawab tu… Hehe. Lagi satu, I keep telling myself, masa tu nanti mesti akan sangat penat and sangat serabut, sebab dengan makeup lah crown la apa lagi, I yang memang clumsy ni pastinya akan comot kalau lagi banyak barang I letak di badan. sO yup it is a NO for train veil. FULLSTOP.

I think i will not have to worryla kalau dah decide macam tu, yelah walaupun orang cakap u will have ur maid of honor to help u hold this and hold that, but my M.O.H is my best friend, and i dont want to treat her like a servant even though she is willing to.. Tak nak la. Tak nak sebab , so excited to be grand on the big day, i had to leave some dark spots in our friendship kan?

Nampak tak lemak i yang terkeluar itu?

Tengah ambil ukuran kasut, Kaki i kecil ja (bagus juga dia buat kasut, sep bajet i nak beli kasut recept.Hoho)


Tu..tu..ukuran badan, x yahlah tengok dekat2. malu... i gemoks.

2) Doorgift. Yes I have decided what to give to the guests for nikah and reception. Something edible for sure. And yours truly is gonna DIY the Thank You tag and the deco!! Haha( gelak tak ikhlas sebab macam “Woi, tambah kerja kau lagi”)

But to save cost punya pasal, hentam sajalah labu, sebab im sure around less than 50% of the guest je yang akan simpan pun benda2 alah ni kan?And that is why I am not gonna splurge on the deco lah.

So.. can I start drafting the tag now? Nanti boleh gunting2 dan tampal2 je kan?

Oh ya, I akan cerita lagi tau bila I dah decide dengan what kind of box I will use, which supplier will I go for. All these have to be done by September. For now, let us share2 the ideas dulu k?

And i juga akan DIY banyak benda!! Banyak! Sebab nak jimat banyak!

3) I have decided to have my prewedding photoshoot in July ( as per discussion with Photofreak) but since they yet to comeback to me to confirm on the date and the deposit , I guess I kena follow up lagi lah kot. Below are some samples of prewedd pics that I love. And talking about my Official Photographer, yes I bought u guys punya suggestion to go back to him and ask whether he can bring extra photographer from his team. Jimat sikit kan?






I suka semua. Comel kan? Comeleesss sangat!

source : Green Wedding Shoes

4) Still still tak tahu sapa nak buat baju nikah. Mula2 Madukara, lepas tu Tanya Unaisah, Lepas tu nak gi ke Dzull, Lepas tu I Tanya Syahrir Nurdin, Lepas tu Tanya tukang2 jahit yang buat baju pengantin, lepas tu sekarang, u know apa I nak buat? Nak beli sendiri pula.

I nak beli sendiri Kurung Moden Plain chiffon and send to orang yang boleh buat beading works and lace patching untuk buat baju tu Nampak Best sikit.Besides Zaza from Bead Your Way In Style tu, ada other suggestion tak? Let me know ya guys.

And what do u guys think lagi save cost ke buat macam ni?You guys tahu la knowing me yang ada tight budget ni.:)Tu yang kejap A, kejap B..Tiba2 datang C pulak. Lepas tu A balik, fikir2 balik B. Eh tiba2 D pulak macam best. Pening...pening...

( And now i have this one designer in mind. She is my colleague's fiance's friend. I dah tengok some of her artworks, and i fall for them right away.I am now in the midst of asking her price and yeah, i keep her in view.Hoho)

Nak baju nikah sperti di bawah ni. Ready made confirm tak ada. Haha.Tapi kain tu cam tak sesuai je kan untuk nikah. Lagipun i buat di surau atau di masjid belakang rumah saja. :) Takpe takpe i cari design lain pula.




5) Hey, pasal that entry (yang I Tanya banyak soalan lepas tu you all reply dengan panjangnya), i dah buat undian secara rawak... And..... sebab kan mula2 guna randomiser kawan i buat, cik Hana yorie dapat lagi.. haha. so kena bagi chance kat orang lain, i gulung2 kertas letak nama you all and cabut... and yang dapat ialah.... jeng jeng jeng.... Ms Huda kita from Spread My Happiness

Cik Huda awak dapat ini:






Tahu ke siapa Sarah Peyton ni? Ha... i pun tak tahu sebenarnye. Tapi dia ni ada BLOGSPOT jugak. Macam kau dan juga aku. Hahaha. Ni gi lah singgah. kot kot nak beli kan? (Sarah Peyton Home Collection)

Dah kahwin sok, dah ada umah sendiri, suka la tu nanti tengok2 benda2 macam ni. :)

And yang lain2, i nak address, nanti i round ya.. i nak send bride mag yang oversea punya (tapi bukan latest edition, ada yang last year, ada yang this year...Hope u all suka)... :)
Terima Kasih banyak2 tolong i. I really appreciate it. Terima kasih u ols... u ols ROCK.

Monday, May 10, 2010

Sorry guys, i'll be back!

Hi bride to be buddies... Bride dah be macam Sarah and Aini pun boley. Haha

Sorry for the long hiatus. Im stuck with heavy workload, decision making moments and lots more. more means MOREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE....

Tunggu wedding ticker i sampai 200 days... i will update very very longggggg one okay.......


Hahaha...

JUMPA ANDA DI KONSERT FINALLLLLLLLLLLLLLLLLL....

P/S : Thanks Hana sebab selalu tanya khabar di YM. And Nasya Naim for the award. Nanti i ambil ya... I sibuk sampai nak bernafas panjang pun susah... Hoho