Monday, May 31, 2010

Apakah hukumnya pergi ke jemputan kahwin?

Helo guys, before i update entry berjumpa Cik Hana Yorie and our adventure ke Majlis Bertandang Aim & Suffian yesterday,i just need a quick clarification on this.

" Apakah hukum pergi ke jemputan kahwin?"

Ada orang cakap wajib, ada orang cakap harus, ada orang cakap sunat.... Ish... serious i tak tahu.... Can anyone advise on this?

Apa yang i tahu, i tak kisah apa pun hukumnya, tapi yang penting kalau boleh pergi la kan? Sebab orang dah jemput kita...

Sebabnya i tanya benda2 ni, i banyak kali tak pergi kenduri kahwin yang dijemput oleh kawan2/saudara mara. Kadang2 niatnya dah nak pergi, tapi end up tak dapat pergi sebab ada hal2 yang tak dapat di elakkan.

And ada jugak yang memang i tak pergi disebabkan ada sebab2 tertentu yang sangat sensitive.
And mengelakkan dari ada apa2 perasaan negatif/berlaku apa2 kejadian negatif lebih baik i tak menghadirkan diri. :) Jadi bagi i, kalau kenduri itu adalah untuk merapatkan silaturahim pergilah, tapi kalau kenduri yang ada antara jemputan yang hanya akan menjauhkan silaturahim tu nak kira macammana ek?


Jadi, apakah hukum ke kenduri kahwin yang sebenar2nya?