Monday, May 17, 2010

Baju, Pre Wed, Hadiah, doorgift, Nikah outfit...Hoho

Seperti yang dijanjikan - hari ke 200 lagi...


Hi guys, it has been like what? Almost two weeks i x buat any major updates in this blog kan?

Okay now here i am again, writing about my not-so-moving wedding preparation, sebab yours truly and her Mr Fiance sedang stuck dengan heavy workload.

Tapi rasa bersalah sebab dah abaikan this blog and lama gila I dah tak blogwalking ke blog2 orang lain, I rasa mcm “ Baik kau tak payah blog pasal wedding” .

Sighh…. Semua ni is due to other commitments I have In life. The job especially.

So like what I promised in my previous entry, I will do a very long entry to update on what I had plan, I had changed and what I had done so far for the big day.

Here we go;

1) Ezzad Zikry from Kayangan Bridal dah ambil my measurement, for my recept outfit, my veil and my wedding shoes. All custom made. I dont know, i guess the package i took is worth the money la.Sebab affordable. Or is it too early to comment? Perhaps, i should wait until my big day is over then can only decide their service rate, kan?

I had decided not to do the long train veil, sebab takut I tak selesa/rimas eventhough initially I went crazy about having one. And Ezzad pun cakap they can fulfill my request kalau I nak. But then bila dah fikir punya fikir, I concluded to have a “NO” lah for the train veil (or apatah orang panggil)

Though it will add the grand-er look, tapi x apalah,knowing me yang sangat ganas, and tak reti nak kontrol2 ni, I takut pulak kejap lagi habis tertarik crown ke apa ke…terus comot… Siapa nak jawab tu… Hehe. Lagi satu, I keep telling myself, masa tu nanti mesti akan sangat penat and sangat serabut, sebab dengan makeup lah crown la apa lagi, I yang memang clumsy ni pastinya akan comot kalau lagi banyak barang I letak di badan. sO yup it is a NO for train veil. FULLSTOP.

I think i will not have to worryla kalau dah decide macam tu, yelah walaupun orang cakap u will have ur maid of honor to help u hold this and hold that, but my M.O.H is my best friend, and i dont want to treat her like a servant even though she is willing to.. Tak nak la. Tak nak sebab , so excited to be grand on the big day, i had to leave some dark spots in our friendship kan?

Nampak tak lemak i yang terkeluar itu?

Tengah ambil ukuran kasut, Kaki i kecil ja (bagus juga dia buat kasut, sep bajet i nak beli kasut recept.Hoho)


Tu..tu..ukuran badan, x yahlah tengok dekat2. malu... i gemoks.

2) Doorgift. Yes I have decided what to give to the guests for nikah and reception. Something edible for sure. And yours truly is gonna DIY the Thank You tag and the deco!! Haha( gelak tak ikhlas sebab macam “Woi, tambah kerja kau lagi”)

But to save cost punya pasal, hentam sajalah labu, sebab im sure around less than 50% of the guest je yang akan simpan pun benda2 alah ni kan?And that is why I am not gonna splurge on the deco lah.

So.. can I start drafting the tag now? Nanti boleh gunting2 dan tampal2 je kan?

Oh ya, I akan cerita lagi tau bila I dah decide dengan what kind of box I will use, which supplier will I go for. All these have to be done by September. For now, let us share2 the ideas dulu k?

And i juga akan DIY banyak benda!! Banyak! Sebab nak jimat banyak!

3) I have decided to have my prewedding photoshoot in July ( as per discussion with Photofreak) but since they yet to comeback to me to confirm on the date and the deposit , I guess I kena follow up lagi lah kot. Below are some samples of prewedd pics that I love. And talking about my Official Photographer, yes I bought u guys punya suggestion to go back to him and ask whether he can bring extra photographer from his team. Jimat sikit kan?






I suka semua. Comel kan? Comeleesss sangat!

source : Green Wedding Shoes

4) Still still tak tahu sapa nak buat baju nikah. Mula2 Madukara, lepas tu Tanya Unaisah, Lepas tu nak gi ke Dzull, Lepas tu I Tanya Syahrir Nurdin, Lepas tu Tanya tukang2 jahit yang buat baju pengantin, lepas tu sekarang, u know apa I nak buat? Nak beli sendiri pula.

I nak beli sendiri Kurung Moden Plain chiffon and send to orang yang boleh buat beading works and lace patching untuk buat baju tu Nampak Best sikit.Besides Zaza from Bead Your Way In Style tu, ada other suggestion tak? Let me know ya guys.

And what do u guys think lagi save cost ke buat macam ni?You guys tahu la knowing me yang ada tight budget ni.:)Tu yang kejap A, kejap B..Tiba2 datang C pulak. Lepas tu A balik, fikir2 balik B. Eh tiba2 D pulak macam best. Pening...pening...

( And now i have this one designer in mind. She is my colleague's fiance's friend. I dah tengok some of her artworks, and i fall for them right away.I am now in the midst of asking her price and yeah, i keep her in view.Hoho)

Nak baju nikah sperti di bawah ni. Ready made confirm tak ada. Haha.Tapi kain tu cam tak sesuai je kan untuk nikah. Lagipun i buat di surau atau di masjid belakang rumah saja. :) Takpe takpe i cari design lain pula.




5) Hey, pasal that entry (yang I Tanya banyak soalan lepas tu you all reply dengan panjangnya), i dah buat undian secara rawak... And..... sebab kan mula2 guna randomiser kawan i buat, cik Hana yorie dapat lagi.. haha. so kena bagi chance kat orang lain, i gulung2 kertas letak nama you all and cabut... and yang dapat ialah.... jeng jeng jeng.... Ms Huda kita from Spread My Happiness

Cik Huda awak dapat ini:






Tahu ke siapa Sarah Peyton ni? Ha... i pun tak tahu sebenarnye. Tapi dia ni ada BLOGSPOT jugak. Macam kau dan juga aku. Hahaha. Ni gi lah singgah. kot kot nak beli kan? (Sarah Peyton Home Collection)

Dah kahwin sok, dah ada umah sendiri, suka la tu nanti tengok2 benda2 macam ni. :)

And yang lain2, i nak address, nanti i round ya.. i nak send bride mag yang oversea punya (tapi bukan latest edition, ada yang last year, ada yang this year...Hope u all suka)... :)
Terima Kasih banyak2 tolong i. I really appreciate it. Terima kasih u ols... u ols ROCK.

8 comments:

ZARA said...

Yanie. all ur talking about ur wedding dress makes me really nervous. ur wedding and mine will be just 1 month apart. and my mom wanted the dress to be done in Jakarta on October.

Takut tak? Anyway...

For the nikah dress, i think even kalau u buat kat surau or masjid pon tak pe kan kain cam dalam pic tu? i mean i just love it...

:)

NahWaL said...

how about qamilla at shah alam city centre? there kurung is made for nikah. rm800 dah dapat superb. simple yet classy

hana yoriee said...

yanie, at last the updates! hehe..panjang betul..hehehe..sapekah designer D plak tu? adeyh laa..byk tul option..cepat buat keputusan..dun hold too long k? =)

nizabeba said...

suwwitnye design baju tuh.. suka suka suka..waa..bestnye pakej kayangan bridal nih..da bole save da tok kasut..hoye!!

kay kamal said...

omg my wedding is way earlier than urs..satu hape pon tak grak lagi.bz la~~~ well,im going trengganu next 2 weeks for tailoring n stuffs. hopefully pepun sempat la dier nk wat ngn beading segala bagai.

btw,if u g SACC shah alam..ada baaaaaaanyak wedding boutiques yg amik tempahan..bole try tanya,kan?

me loves the prewed pic yang ada bubble2 tu~!

AiniQMY said...

dahling, same laa tak update2 blog since kahwin boleh? Gile byk kerja. Malam tau2 dah penat kene tido...ekekekekke boleh?

Your preparation ok kan? Tak sabar nak tgk baju kahwin itu yeh!!! :)

MY said...

wahh... way to go girl.. btw.. care to share about Ezzad Zikry from Kayangan Bridal? Plz e-mail me if you dont mind.. maisarahyusoff@yahoo.com ..

btw.. love the prewed photoshoot.. cantik lah.. very the casual.. sama ngan kay kamal.. suka yg bubble2 itu..

Nurulhuda|Adlie said...

okay, dah lompat bintang dari petang tadi walaupun terlambat tahu, itu coaster, love it sooo much! haha sudah gila tgk coaster tu..

yanie thanks lot atas cabutan itu, and terribly sorry for the kekekwatan saya, haha.. thanks again!

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ