Thursday, May 20, 2010

Ezzad Zikry - Ep 1

HI, kawan2 bakal pengantin saya. Apa habaq semua? ( anak mami the movie mode.huhu)

setelah banyak entry asyik dok sebut2 ezzad zikry, kayangan bridal, ezzad zikry,kayangan bridal i tak pernah sikit pun buat review yang betul2 review pasal beliau ini, kan?

okaylah, kali ini i pun buatlah review pasal ezzad ni, actually bukanlah review tapi dia macam preview kot? eh ke salah? haha. hentam sajalah labu. Sebabnya, i dapat banyak email, minta quotation dia, and tanya service dia and etc. etc...

i minta maaf, i still have no time to reply all the e-mails. bukan no time. my time is actually limited, very the limited. my time is running out you know? (nyanyi sikit lagu muse, "our time is running out" specially dedicate to bride2 to be yang melangsungkan perkahwinan bulan lima ni..hoho...saje bagik nebes)

okay2, mari2 kita Q&A, Pasal Ezzad Zikry ni.

1) Who is this Ezzad Zikry?

I pun sebenarnya mula2 nya tak kenal dia ni siapa. Siapa ni? Sebab u guys tahula, my knowledge pasal wedding stuffs actually nya very limited. ciput je. Itulah i best sangat bila ada blog, i baru lah tahu pasal2 kahwin ni, tell you what, mula bunga manggar and pahar pun tak tahu apa dia tau. bila tanya colleague i dulu, diorang dok pekena i, kata bunga letak mangga kunci lah, bunga pahar tu bunga dari negeri Pahang la. hampe-gas betul mereka tau.

Dulu i ingat Jovian Mandagie tu designer obesi you know. bila i tengok gambar orang kahwin (tak silap colleague my fiance) pakai JM, i cakap, mesti dia ni kaya gila, pakai baju designer orang putih. ( eh tapi sekarang, walaupun dah tahu dia based di sini, i tak mampu je kot nak pakai dia pun...huhu) Rupa2nya lerrr...dia based sini (itupun lepas baca blog Puan Diah - tell you tu among the first blog pasal pengantin2 yang i jumpa :) ). Cuma dia from Indonesia kan? Correct me if im wrong, ya?!

okay, panjang pula intro. Ezzad ni di introduced oleh my colleague.One fine day, she saw me browsing about wedding stuffs on the net and she came to question me " u tgh cari pakej kahwin ke, babe?" i pun answered her "ha,ah. why?" and so she introduced lah Ezzad ni.Dia cakap this Ezzad is her friend. (later i cerita kenapa i ambil dia)

Dulu , masa mula2 di introduce, Ezzad masih beroperasi sebagai Kayangan Bridal ( anak didik Sheila Mohamad of S'Flair Bridal).

Actually ada lagi cerita pasal Ezzad ni (of how he jadi Ezzad Zikry from Kayangan, and from apa tah nama butik dia dulu jadi Kayangan), but then cukupla u all tahu,yang sekarang dia berbrand kan Ezzad Zikry Ishak.


2) Service?

He do make up, pakai MAC, Shu Eumora, Bobbi Brown and apa lagi tah. Tapi high end brand la kot. Ezzad ni aktif makeup buat portfolio model2 and sekarang pula dah berjinak2 dalam bidang pengantin2 pula.

kat bawah, gambar2 his touch yang i ambil from his website.

Dulu, dia ada buat pelamin sekali. Tapi sekarang dia dah tak buat. Kalau ada antara bride to be yang nak buat dia akan outsource to other pelamin maker.

Sekarang, dia hanya cater for custom made baju kahwin and makeup saja. :) Custom made maksudnya ikut u all la nak design macam mana, tapi in my case, i tak dapat design yang i nak. sebabnya i rendah design yang i nak tu, hanya orang yang kurus,ramping and tinggi saja yang boleh pakai. And yang mendesign kan tu is Kak Sheila, herself.

a) Make up





Courtesy : Ezzad Zikry

b) Baju pengantin



Courtesy : Photographer Hafiza, Jasrizal from WarnaMata and Hafiza's Facebook


Ada a new baju ezzad messaged me last week. Warna merah cili ala2 umie aida, memang cantik dengan kain yang flair and flowy. Tapi i tak boleh nak release kat sini, sebab pengantin pun belum pakai lagi... Haha. Bulan 10 baru dia pakai.

oh, lupa nak cakap baju2 kat makeup touch tu pun, Ezzad punya jugak.

3) Why did I chose him?

Okay, Kan I pernah cerita i actually nak hire S'Flair Bridal, sebab i tengok baju dia cantik2 and pelamin dia not bad. The package also OK. Lepastu, u know la, i at the same time still dok contemplating, nak buat baju reception, mula2 wah godek sana sini tanya designer's price, tukang jahit's price... Beli kain pula tak pandai, lepas tu x pandai pula nak tawar menawar ni.Lepas tu i dok pikir and dok muhasabah diri, which category i termasuk? A budget bride or a rich bride? I finally decided not to opt for the latter. haha

So i pikir-pikir, baiklah i cari bridal boutique yg boleh custom made baju ikut design yang i suka. I pun set appointment dengan Ezzad, tengok2 eh, dia boleh cater my needs and wants tu with affordable price. So without further hesitation, i pun cakap OK je lah. And dah bayar deposit pun. And so far i tengok kerja dia taklah mengecewakan. Cuma nak kata 100% perfect tu, taklah i tahu lagi kan? Nanti i update lagi his artworks ya?!

Eh and kebetulan, Kak Sheila of S'Flair dah tak wat bridal lagi... Huhu :(dia dok guide ezzad je untuk wat bridal) So itulah, Allah knows best what is good for us kan?

4) Quotation

i tahu ramai sangat email i for his quotation, and im happy coz i get to know lots of bride to be-s. Tapi i tak sempat nak reply. Nak reply pun takleh lagi sebab i tak dapat lagi his new quotation tapi i dah tanya dah kat dia.


Okay so if you guys nak tanya his quotation, drop me ur e-mail ya. once i dapat i will forward it to you guys right away.


SHARING IS CARING, heh?

3 comments:

farahfatihah said...

hi dear..ooo c ezzad ni ek..kenal sgt huhuhu

harzharun said...

dear..dulu i pon ingat jovian mandagie tu omputeh...haha

Hana said...

yanie.. make up die sangat simple n cantik :)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ