Sunday, May 23, 2010

Tiada tempat untuk berkahwin..:( And geram dengan perempuan itu!!

Betul la orang cakap, nak kahwin ni memang macam2 dugaan.

Ada yang terpaksa dengar cakap orang lain, ada yang tak dapat baju seperti yang diidamkan, ada yang terpaksa tukar itu ini last2 minute. Sigh...

In my case, the problem now is my venue.

Sakit sangat hati bila nak cerita benda ni. Rasa geram sangat. Ish, rasa nak marah sangat bila ingat benda ni tau. Tapi x pe, perhaps apa yang terjadi ada hikmahnya.

Ok ceritanya, macam ni, last Thursday, me, my fiance and mum nak pergi tengok Dewan Telekom di Menara Pucuk Rebung tu, Sebab selama ni my mom je yang handle kan urusan nak booking and enquiry on the dewan, sebab my mom kan staff Telekom, so my mom cakap macam ada privilege lah kalau dia sendiri yang liase dengan person-in-charge tu.

Unfortunately, celah mana priviliges pun i tak tahu. Person in charge tu layan kitorang macam apa je. Memang teruk sangat, bad service.

I memang sangat marah, sangat tak puas hati dengan orang tu. Kat bawah ni chronology of what had happened last Thursday tu you all.

1) We all janji dengan orang tu, Cik N*****h tu nak datang dalam pukul 3, tapi tanpa disangka2 hujan lebat gila. Tahu la dahla tak ada parking untuk visitor yang masuk dalam bangunan, semua kat luar, masa tuh kilat sabung menyabung, we all terpaksa parking dekat bangunan yang opposite. And berjalan kaki redah hujan dan kilat tu. Sedih sangat bila ingat masa ni, dengan my fiance yang bertongkat tu. My mom pula dah marah2 we all, sebab we all lambat katanya. (i rasa CIK tu marah dekat dia sebab sampai lambat kot, tu yang my mom lepas kan dekat kitorang)

Punyalah my mom nak jaga hati CIK tu, sampai berkali2 my mom cakap, x boleh biar orang tunggu kita, sampai redah jugalah hujan2 lebat tu, i memang rasa dah nak nangis time tu.

2) Sampai2 we all kat office pengurusan tu, you all tahu tak CIK tu tak ada kat situ, my mom called dia a few times tak ada orang pick up. Sampai last2 dia punya technician yang layan kitorang. Pun satu hal jugak, kerek semacam. Tanya benda lain, jawab benda lain. Tapi i masih sabar lagi. Lagipun rasa lembut hati sikit, sebab dia willing to help, walaupun bukan bidang kuasa dia. Dia bawak we all turun tengok dewan tu and tolong test2 tengok lighting.

Sekali, dia call CIK tuh and minta CIK tuh turun sebab we all dah tunggu kat bawah. Padahal, we all memang dah puas hati (walaupun takla puas hati sangat i dengan keadaan dewan tu, sebab it is very office look la dengan background kaler biru, tapi sebab rasa macam dah lambat punya pasal, ok kan jela ) and we all memang nak balik dah, tapi sebab technician tuh minta kitorang tunggu kitorang pun tunggu lah si CIK tu.

(masuk part nak terbakar)

3) Sampai2 je cik tuh, ibu i yang memang tak pernah perasan dia, pun buat tak tahu je la kan, walaupun kitorang dah nampak dia masuk dewan tapi sebab kitorang tak tahu itu adalah dia, takkan kitorang nak pergi panggil dia kan?

Lepas dia tanya technician tuh, dia pun datang kat kami, You all tahu apa dia yang keluar dari mulut dia mula2?

- "Kenapa you tak call i dulu?" dengan nada kurang ajar ya! Cakap dekat ibu i. dahla dia baya2 i je. Cakap macam tu pada orang tua.

Ibu i masih cakap elok2 dan buat2 lawak dengan dia, lepas tu you all tahu dia cakap apa " Hah, nak apa? Cepat sikit ya?" KURANG HAJAR BETUL. MANA PR SKILL KAU BODOH?

Dah lah dia boleh call maintenance, suruh pasang air cond kat dalam tu setengah jam depan kitorang sambil cakap " TOLONG PASANG AIR COND, AKU TAK BOLEH LAMA KAT SINI, PANAS"

i masa ni memang dah berasap dah, eh dia siapa? Setakat exec je kat situ nak cakap macam tu pada kitorang.... I terus tanya dia " U ada nak gi mana2 ke? Dah nak balik?"

Dia jawab " Takdela" Lepas tu i tanya balik " Habis tu? tadi nak cepat sangat" Dia diam.

Lepas tu i pun terus tanya apa yang i nak tanya, " Bunting 1 Malaysia ni boleh buka tak masa wedding nanti?" Dia cakap" Tak boleh, benda tu permanent, Tapi saya rasa tak menganggu pun, makan kan dekat depan sana?" Wahhh!!! i cakap dalam hati dia ni lebih.... i balas balik lah

" Apa maksud u tak menganggu? Kita nak ambil gambar... Macam ni lah i just tanya u, boleh buka atau tidak. u tak payah nak cakap macam tu pun tak apa."

U all tahu dia balas apa " I hanya bagi suggestion. Terpulanglah.."

YA Allah, sabar je la. Lepas tu dia memang cakap dengan kereknya dengan we all. Nasib ibu i ada di situ, kalau tak i dah lama tengking perempuan tu. I memang geram sangat. Masa taip cerita ni pun, rasa geram sangat sebab tak dapat nak lepas kat dia.

I pun memang dah hangin satu badan. So discussion dengan dia pun memang tak berjalan dengan lancar. Sebab i memang rasa nak tumbuk muka dia kat situ je. My fiance duk senyap je kat belakang, sebab dia memang tak campur benda2ni.

Lepas dah habis bincang yang macam tak bincang tu, my mom pun cakap elok2 dengan dia, tak apalah cik nanti we all come back to u apa2.

Lepas tu we all keluar, memang i terus bising lah... sampai nak gaduh dengan my mom dah. sebab my mom tuh baik sangat. dia cakap, biarkan orang macam tuh, nanti dia kena balik. I pula dengan rasa tak puas hati, memang nak complaint je pasal dia. Kerek, sombong. Kenapalah TM boleh ambil dia jadi person in charge? PR skill zero. tak membantu langsung. Tak friendly.

Ya Allah, sabar je la. I cerita dekat my colleague. Diorang semua suruh complaint, tapi i serba salah sebab My mom kerja situ and my mom mesti tak suka kalau i complaint, TAPI I NAK PEREMPUAN TU DAPAT PENGAJARAN.

And sekarang, i dah cakap dengan my mom, untuk cari back up dewan lah. Tak nak lah harapkan tempat tu.

For now, we all baru dapat

1) Kelab Golf titiwangsa, pakej catering dengan diorang, tapi mak andam apa semua boleh consider kalau tak nak
2) Centrum setiawangsa, tapi ni kena ambil pakej dengan dia.


We all dah telefon banyak dewan, banyak yang dah fully bookked, sebab wedding i kan bulan 12... Ah, i tak kira, i akan cari tempat lain sampai dapat, i tak nak deal dengan orang jahat macam tu....

Kawan2, if u guys ada any suggestion, kalau boleh tak nak open area, do let me know ya...

Sorry, kalau ada vulgar words kat entry di atas. i am so freaking mad dekat perempuan itu. Semoga Allah saja lah yang membalas apa yang dia buat ni.

Thanks guys.

12 comments:

hana yoriee said...

ala..yanie..siannye..nape lah org tu jahat sgt..hurmm..yanie hrtu dah byr depo blm? takutnya kalau benda2 mcm ni jadi last2 minute..huhu..hana rasa cam nak g check tmpt dewan yg hana booked je bila yanie citer camni..adeyh..yanie sabar yea..prolly ada dewan yg lebih baik dari yang ini yang yanie akan dpt..

NahWaL said...

bulan 12 memang ramai orang kawen. where do u insist on having ur wedding? i mean which area? daytime? buffet? seating?

Yanie said...

Hana Yoriee : Tuh la. Hana... Yanie sedeh sangat...Jahat sangat la perempuan tu layan kitorang. Sekarang ni ramai juga kawan2 Yanie and Azlan tengah call and survey dewan2 sekitar lembah klang Valley tapi banyak yang fully booked. Sekarang ni tengah tanya kelab kelab pula.

Nahwal : Tuhla. Bulan 12 memang ramai orang kawen. I tak kisah mana2 pun. Yang penting bukan open area (sebab mesti musim hujan kan bulan 12) Preferably Klang Valley or Selangor kalau area PJ and Shah Alam pun ok, daytime, and buffet =) U ada any suggestion?

kay kamal said...

omg kurang hajar betul!!! hopefully ull get a better place

Yanie said...

Kay : Tuh la Kay, sekarang memang tengah aggressive ly survey tempat lain. Hopefully dapat. :)

missbutterfly said...

oh no! u better find other place yanie. siot jer pompuan tu. aku mmg xblh klo org kerek2 mcm ni..dkt putrajaya xok?ke jauh sgt?

~ thalhazlin ~ said...

dear, i orang jb so memang la tak dapat nak bagi suggestion. tapi, hati i pun naik panas dengan pompan tu. i rasa memang patut pun u report. bagi pengajaran sikit. apapun, semoga dapat tempat yang lagi best ek!

aNiSr 97 said...

hey dear~ how much ur bajet?
de palma shah alam pon not bad~ or concorde shah alam~much cheaper if compare de palma ampang / concorde kl~boleh buat buffet and seat-in~
or if u nak try dewan baru kat jalan jelatek~ opposite lrt putra jelatek~ tp dewan je la~ tp baru dan segar ;p
centrum ok~ cume package die mmg takleh tukar la~ cume i ade bad experience situ sbb kitorang ni menanti bagai nak rak ingatkan seat in rupenye buffet and bayangkan 1000 punye orang serentak tunggu tetibe kate buffet~ so kene liase dgn management die betul-betul~
or u can try International Youth Centre kat Cheras~ ni pon nice, harge pon ok~ boleh buat seat in gak~ tp mase i pi dulu die takde dome,tp still seat in, maybe my friend mmg tak mintak dome, so serve pinggan je~ ;D
jgn la deal dgn orang cam TM tu~ nanti u suffer, cukup la nanti disaster lain yang tetibe muncul plak, bukan doakan tapi u never know~ kite merancang kan~especially bab baju kain kayan ni! errgghh! ;p

hope this 2cents help ;p nanti ade lagi tempat yang cuns, i let u know k bebeh~ ;D

Yanie said...

miss butterfly : Tuhla dear tengah survey tempat lain. So far today ada dua tempat baru. Dah gi tgk tadi. Esok ibu i call. Semoga ada luck!! Doakan. Tapi masih mencari ni :)

~thalhazlin~ : It's ok dear. u komen kat sini pun dah cukup buat i sejuk... hehe. at least ada juga kawan2 bride to be yang memahami perasaan ku. adus!

anisr 97 : Wah!!! Banyaknya suggestion u... Ha'ah hari tuh pun my colleague suggest De Palma. Tapi i tak call lagi. Nanti i try call esok camna. Bajet takda lah banyak mana dear, tapi leh la nak alter sana sini kalau terpaksa :)Hehe. International Youth Centre tuh dah penuh, my mom dah call. centrum tuh pun dah call,kena ambil semua dengan diorang which is memang tak boleh coz i dah ada my own vendor for pelamin, and andaman. Huhu. Concorde tu memang way beyond our budget kot yunk! Huhu... Hmmph? Dewan baru kat Jelatek? Oh tak tau pulak i.. U ada contact tak yang? Anyway thanks so much for all the suggestions... I really appreciate them. :)

aNiSr 97 said...

Dewan Jelatek tu, u bleh contact DBKL eh~ i tak de no die sbb we all terus pi je kat dewan tu, mmg ade orang leh btau camne nak book sume la~ sowie! ;p

dear, ni ade few lagi suggestions for you :

Restoran Nelayan : very nice juge~ atas tasik ;p ade private room, kace lagi u and siling die kay jati yang kelassss~;p can call Haji Zainal 012-383 6705 / 03-4022 8400

Kelab Darul Ehsan : phone no. can check kat website die~ and wedding selalu buat tepi pool u~ very nice with arabian canopy setup~ heee~cume tak silap die ni buffet saje leh cater~but u may check further la ;p

Dewan Tun Rahah : very the nice juge~ cume takot jammed la sket sbb kat Jalan Imbi kan ;D but recommended!

Restoran Seri Melayu, Jalan Conlay : oh! i fall in love with this place~ very ethnic and classic setup~ rumah kayu and ade private room juge dalam kace lagi ;D cume lampu agak dimmed and quite cozy ;p very the nice~parking space pon banyak~ nak buat aisle trail sangat meletups ;p hik~ or fireworks ke! wow! leh hanimun kat hotel sebelah ;p Royal Chulan or Prince Hotel hik~ ;p

hik! i plak eksaited ;p

AiniQMY said...

dear,
kesian u..dah kawin ke belum Cik ****** tu? haha kalau belum kahwin, insyaallah ade lah "rezeki" dia esok2 tu..hahahaha (eh, terjahat pulak).

Dewan Felda ok tak? cume kene amik katering dorang yg i dengar mahal sikit..putrajaya ok jugak. Nak area shah alam? ade Laman budaya, mmg open, but dia ade jugak tempat tertutup...kalau tak, kat shah alam ade dewan MBSA, cantik dewan tu..and comfy.. :)

Mengade kan i? mentang2 duduk klang nak jugak kasi suggestion area dekat dgn klang padahal tau je jauh dr rumah u..huhuhu :)

Tapi tu kire last choice lah ok!! Take care darling~!

thezaila said...

hi babe.. sorry to hear ur story..
mmg tu mmg nk kena.. if i were you mmg i akan report.. tp cz ur mom keje kt sana.. takut kesian kt ur mom la.. of cz minah tu bawak mulut nnt (judging the conversation uols had earlier..)

anyway..have u tried pantai hill park punya dewan community.. kalau itu dah fully book, cuba try pergi kt International Youth Center (IYC) kt bandar seri permaisuri.. kt sana, catering u kena amik ngn dier.. ce try.. x jauh sangat dari rmh u ...

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ