Friday, June 11, 2010

Mulut orang bila nak kahwin

i still remember when someone used to advice me :

" Nak beli hantaran, beli yang classic, so boleh pakai lama"

Yeah, i setuju dengan the advice tu. Trend will fades over the time. Beli yang classic tapi evergreen. so sampai dah anak cucu pun masih boleh pakai barang2 tu. but you should ask yourself back "How classic is classic?" You mean classic satu handbag harga RM8K ke so that tak payah beli2 yang lain dah? hoho....

Tapi frankly speaking, i dont follow the advice when it comes to my own hantaran hunting. i pandai bagi advice ni kat orang lain je. i hanya beli hantaran yang i suka je. Kawan i yang tengok the hantaran pun cakap dekat i " i dont think you will still be using this *** and that**** by the time u reach 30"

Hoho, xpelah. i beli hantaran ikut apa yang termampu and apa yang i suka. so i dont mind whether i will still be using that hantaran in another 10 years to come pun. kalau dah rasa tak boleh pakai, i will wrapt in wrapping plastic and simpan elok2... Boleh je kalau cucu2 nak tengok. Bila nak fikir apa orang cakap masa nak kahwin ni, memang tak tahan telinga tu.

Satu tips nak mendapat kebahagiaan semasa buat wedding preparations ialah 'pekakkan telinga' je. Tapi xdelah pekakkan semua, mana advice yang betul dari parents, yang make sense, kena dengar juga and ikut. Eventhough, kita ada our own wedding dreams, nak buat garden la, nak buat fairytale la, nak buat english la, traditional la, tapi kena tengok juga kesesuaian dan kemampuan kita nak realisasikan dreams tu.... ( peringatan untuk diri sendiri juga ni)

Ada juga yang cakap, " Alah, benda ni lain kali pun boleh beli...belilah yang mahal sikit"

Bila orang cakap mcm ni, memang i panas telinga sedikit. Kalau yang bercakap tu nak tolong beli, xpela jugak kan, biarlah apa pun yang terhidang di atas dulang hantaran pengantin2 itu. Itu hak mereka. Hadiah dari si wifey ke si hubby. Dari si hubby ke si wifey. Lagipun, hantaran2 ni semua bukan wajib pun dari segi Islam. Ini adat saja. Itupun bukan semestinya " Letak beg Louis Vuitton atas dulang"

Ikut kemampuan, kalau mampu...go for it. Kalau tak buat cara kita. Kalau memang u dah lama nak that something and you really want it to be the hantaran, and you can pull off your budget ~ ha, tak ada masalah.

Pernah saya tengok gambar saudara kawan kahwin, skincare dia, dia letak SAFI RANIA GOLD tuh... Ada jugak mulut2 yang mengata " Bagi Safi je, benda ni hari2 pun boleh beli..."
Selamba je i balas balik " Yelah, maybe dia nak beli benda yang memang dia pakai, and yang dia mampu pakai selama2nya, dari bagi SKII, time hantaran tuh je lah pakai, lepas tu tak ada budget nak beli.Hihihi" ~ Mulut yang mengata tadi terdiam.

Jadi kesimpulannya di sini, membeli lah ikut yang kita nak, yang kita suka and yang termampu oleh kita. And yang melihat tuh, biarla orang nak bagi apa. Dah itu orang tu mampu. Kalau sakit mata melihatnya, u sponsor la beli yang mahal sikit~ kann?

Haish, nih lah salah satunya cabaran nak berkahwin. Macam mana pula cabaran you all? Share sikit.... :)

18 comments:

Amalina said...

hahhaa..ur answer on Safi mmg nicee..i loike!!

my future MIL ade tanye..nak letak skincare products tak utk hantaran..
i pakai dermalogica..if i said yes, takut plak future MIL ingat i jenis high maintenance ke ape (tp my skin mmg berminyak n senang naik jerawat, and only dermalogica can suit me best)..so dgn rendah diri, i ckp said no..huhuhu

btw..i link ur blog eh =)

aDieyZa said...

dear, mmg ada gak yg ckp nape nak bg tuala, myk wangi, sejadah & lain2 benda yg leh beli hr biasa.. but zana rasa pemberian hntrn tu mstilah ikhlas.. bukan utk menunjuk2..

if just beli mahal2 but niat utk menunjuk, x elok la kan..

membeli ikut kemampuan lebih baik.. sbb kehidupan lps berkahwin lbh penting..

Yanie said...

Amalina : betul. ikut our kemampuan. okay je yunk... i will link u as well... :)

aDieyZa : Betul. Mesti seikhlas hati and mesti ikut kemampuan. berabih boreh orang cakap beli hantaran, lepas tu pas kahwin tak cukup duit pun susah jugak. At least boleh hidup sampai next salary lepas kahwin. hehe

Mawar misswateva said...

yanie,
agree2.mmg btol pn..baik beli je hantaran yg mmg kite nk pki and akan pakai. klu let say mahal, tp kite mampu and mmg kite nk pkai, then juz go for it. klu bende tu even org ckp xde value, tp kite mmg pakai,beli jela kan..watpe kite nk ikut ckp org sdangkan kite yg nk pkai..hee=)

Yanie said...

Mawar misswateva : True... i agree with you. kesimpulannya, it's our time of the year, and it is up to us... bagi can la it's our time anyway... Hahahaha

kay kamal said...

sgt la btul.aritu for my E-day i bagi Luqman his set of garnier and brylcream men care nye stuff la...

ade gak yang byk mulut tanye apesal bukan cap mhl..aiii..ikut ati rase cm nk ngamuk je.

tapi i wat dono je...so u can do so too..n speaking of shafeeq the OP tu, he is a good one cumenye he slh phm je. tamo trase2 sesame kite sume ye.. 0-0?

*lol apsal i tetbe jadik org tga ni*

Yanie said...

Hi kay : no lah dear.. i appreciate your effort in sharing and spreading pasal OP yang berbakat tuh. Tapi one thing i x suka bila dia cakap "dont hire me if you think im cheap" he can just explain in a nice way. dont use that kind of words to me, perhaps i can be his future customer. And the 1600 he quoted, frankly speaking, my Mr Fiance would agree to it with the artworks he presented. But since we had been treated this way eventhough it was a miscommunication, we just have to forgo the idea of having him as our second photog.

im sorry if i had created chaos ke on this matter. But i think i have my right to survey for cheap photographer, and he just cant say that to customer.

Thanks banyak2 kay....susahkan u lah i ni :)

puan rocker said...

hey babe!

speaking of org mengomen hantaran org lain. i kalau trdengar kdg2 trjahat ckp blk "laa nape tak sponsorkan bla3". terdiam yg sok sek sok sek tu. :D

well anywy tak kisah la mahal or kurang mahal d gift, one thing for sure u juz nak bg yg d best to ur other half. nak buat mcm mana if ur other half lg suit dgn stuffs yg kurang mahal instead of yg mahal2 kan? :)

Yanie said...

puan rocker : Alamak, Aim buat come back with a more matured name : Puan Rocker. Hehe... Betullah. nak buat camna kan? Kalau dah yang tu yang kita mampu. asal ikhlas cukup la.... Tapi biasala nak kahwin ni memang macam2. Berbagai2 orang, berbagai2 ragam babe.

hana yoriee said...

yanie..hana ni pun berangan mengalahkan mak datin nak beli itu ini.handbag jenama A, B, C...berangan lah kan..tp bile pikir2 balik..dgn harga yg sama leh dpt 2-3 barang hantaran..ermm..so, niat itu simpan dulu..mana tau rezeki pas kawen still boleh pakai barang2 mahal tu kan? haa..org yg duk mengata sok sek itu in pasal hantaran kite tak semenggah ke ape ke..lantak kan diorg..ckp ngan diorg.."Ada aku kesah??"..hehehe..=p

Yanie said...

hana : tuh la pasal hana. kesian lah kat orang tu... dah itu je yang dia mampu... apa lah pulak orang2 macam ni nak cakap kat hantaran kita nanti... Kesian la. Yanie takpat terima.

puan rocker said...

tu la. takpe babe. asal d bride n groom sdh happy. yg lain biarkan mereka2. haha.

oh mature sikit je. haha. i cm tgh best2 dgn title puan. :D

SyimaSyaz said...

agree!
tepuk poket,tanya berapa ada $$...=)

Yanie said...

SyimaSyaz: Betul betulll... ketuk ketuk dulu poket tu.... hoho...

Cik Shu said...

I pun tengah buat preparation untuk kahwin July nanti. Bila tengah wedding preparation memang ramai orang baik hati bagi idea untuk memeriahkan majlis. Tapi kos nya kita yang tanggung. Tapi bila kita nak buat apa yang kita idamkan, diaorang jugak yang komen buat apa nak bazir2, ek eh... suka hati la. Sependapat sangat dengan Yanie, "pekak kan aje telinga". Do what is the best for you.

**I link to you too.

Yanie said...

Puan Rocker again :Betul... Asal kita happy sudah. Kita yang nak kahwin. Hehehe.

Cik Shu : Betul. Ramai kan suruh buat tu buat ni, amek orang tu, orang ni... tapi in the end? Yang kopak, kita jugak.... Hahahaha. Buat je lah apa yang patut dengan kita kan? Pekak kan je telinga, Sumbat cottonball banyak2... :)

thezaila said...

babe.. pasal part SKII tu betul.. kengkonon masa kawin je beli.. lepas dah habis, nan ado nk beli lagi.. cz xde budget.. tp benda mengata pasal hantaran ni.. mmg x bleh nk tolong.. mmg kena pekak kan telinga..

Yanie said...

thezaila : true enough... masa hantaran je beli SKII, lepas tuh SK jugak tapi Silky Girl - hehehe, (JAHATNYA SAYA!!!)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ