Saturday, July 31, 2010

Updates on my preparation...

i've been in idle mode for like 2 weeks plus kan? i was down due to fever and some conflicts. but now i am back here again blogging about my wedding preps.

Last two weeks, i managed to slash beberapa items in my wedding checklist. guess what?one of them is the bunga pahar u all. hehe

akhirnya... i tidaklah membeli bunga pahar mahal2 seperti dip, stokin, kristal bagai itu, tetapi i go for bunga pahar apple!! hehe... so cheap... RM79.90 only for 50 pieces. nasib baik Cik belle penyelamat poket i. because she asked me to do more surveys... so i pun survey lah lagi and lagi di Nilai3..tahu tak kenapa i tukar bunga pahar i dari dip/stokin bagai tu ke hanya bunga pahar apple lip lap2 ni?

1) because it's cheap. takpe. panggil lah saya cheap skate. told ya, i am a budget bride. or a budget smart bride.or a cheapskate bride. hoho whatever.

2) sebab ibu tiba2 brainwash i - she said, out of those yang dapat bunga pahar tuh less than 10% or maybe a lot lesser than that will keep it to decorate their almari.. yang lain will decorate their rubbish bin only. omg. that was harsh. tapi terpaksala.. kalau tak i akan membazir pada benda2 yang redundant. lain kalau memang dah ada budget yang banyak untuk ini. i'd read somewhere, kalau kita on a shoestring budget nak kahwin, kurangkan sekurang2nya... untuk benda2 yang redundant.. and yes, one of them is bunga pahar....

3) sebab bunga pahar apple lip lap ni cam comel je... and i nak tambah beberapa ribbons lagi kasi dia meriah... hehe u go girl... DIY saje..


tapi, sorry gambar takde pulak.. tak sempat nak ambil gambar ibu dah simpan. dia cakap takut dusty. nak minta bawak keluar ambik gambar letak dalam blog, kang free2 je dapat lecture.

and know what, even though my event is like, 4 more months to go, tapi doorgift untuk guests and V.I.P i dah setelkan.....hoho... tapi one lesson learned kat sini, i terbeli something yang bukannya boleh save cost ye sebab nak deco kena tambah itu ini, so tips for B2B yang takda masa, and nak save cost macam i, baiklah beli something yang dah tak payah deco deco dah... biar the vendor tu je yang buat... but luckily, Ramadhan is approaching kan? So boleh la masa rehat2 tuh nak gunting TQ tag ke apa kan? hehe. If you guys nak doorgift yang cantik and affordable, i would like to recommend this vendor.. The owner tu my friend masa kt Uni... i baru perasan, boleh tak? Doogift dia lawa2..... The vendor is Durian Kahwin. Go check them out, k?

On pre wed pulak, initially nak buat 1st august, tapi x jadi, sebab 1st august ni, baru i ingat wedding Huda (spreadmyhappiness) i thought her wedding is today! until last night i texted Aim and she said, her wedding is tomorrow. nasib baik. so kena lah reschedule pre wed selepas raya dan selepas En Tunang balik offshore.

On wedding vendors pulak, i dont know why, lagi nak dekat wedding ni, lagi i banyakkkk tak puas hati with some of the confirmed vendor. Macam2 masalah. most of them pasal PR lah. and ethics. i just hate it when i have to keep begging and nagging for something that i should have earlier, bukannya benda tu benda yang i tak patut dapat pun. dugaan betul la. No name needs to be mentioned, i will put all these in my review later. inshaAllah.

And i am so happy, sebab ezzad cakap i am going to have my first fitting after raya.LAWAK gile. he asked me, dah turun berat ke belum... dia nak amek ukur lagi sekali... malu gila I nak cakap... hehe... i rasa berat cam tuh je. turun pun 1-2kg... i dont know. i am just happy with myself and how i look now. tapi yelah, i need to shed the extra kilos jugak no matter what... next week he is going to take my measurement lagi sekali. (malunya tiba2 kena tambah 4-5 cm) ... tapi takpe hopefully lepas puasa turun lah lagi ye badan.


i rasa nak tukar a few vendor, i am now looking for back up...nanti i update u guys the story later.

and do u guys know why i love this blog so much, i terhutang budi dengan banyak sangat other bride to be, sebab banyakkk sangat tolong i in my wed preps. i would have not know pasal vendor2 ni lah, pasal where to get this and that la, kalau i dont have this blog and kalau i tak try communicate and make friends with you guys in the circle. i just love this blog and all of you la....

So thanks a lot.. balasannya i bagi hadiah and pergi ur wedding la. kalau takda aral melintang inshaAllah. Hehe.


p/s : Sapa pergi wed Huda esok? jom jumpa kat sana!!!

Saturday, July 17, 2010

Solemnisation outfits.

i am going to meet Azura tomorrow to discuss further on my solemnisation outfit. But, to my horror, i dont have any design in hands to show to her tomorrow. i mean i do have but those designs are not suitable for my figure, i guess. So what shoud i say to her tomorrow?

actually, all i want for my nikah outfit is just a simple kurung moden, with lacey details for the baju part. (but i dont want the baju part to be fully covered with lace, just a few parts of it) i had discussed with Zura before on how i want my nikah outfit to be but never mentioned in detail of how i want it to be. i remember that i had told her once, that she can use her signature (the lace2 thing) for my nikah outfit, and i want it to be something almost similar to what she wore for her engagement. She was OK with it, and i did told her to keep the outfit simple and something that i can recycle for any event after my nikah day.

i hope, those info as mentioned above are sufficient enough for her to come out with a good sketch that can really suits me well and help to hide my flaws of the almost non existent waistline and the getting fatter hips... (hips dont lie babeh *Tetibe*)

remember i used to wrote one entry about the Rizman Ruzaini's baju that SAIDA (kakak siti) wore on one event (i dont know what event), the chocolatey one with his signature kain? yang kembang2 tuh kan? okay, i actually want to go for something like that but had been contemplating ever since my friends saw the pic and threw weird comments such as " macam tak sesuai je kain tu for nikah? " and "ni sesuai untuk orang halus macam dia kot" gosh... ya saya orang tebal. hahaha.

To recap, this is the one i meant :


Credit to : Rizman Ruzaini (B2B all time favourite designer:))




hehe... sesuai untuk orang halus je ke?


p/s : cakap tadi takde design kan? not bad lah tunjuk jelah yang ni esok kan?

well, to any of you who is wondering how Azura's designs look like, well these are some of her collections... i love her artworks because they are simple, and classy. and she is actually a friend of my colleague's fiance, we got introduced to each other through FB and since i had actually know who she is, i straight away asked her whether i can engage her to do my nikah outfit and she said yes and well, just wait and see lah ya...






Credit : Azura of Azura Couture.


But my solemnisation outfit tidaklah segrand gambar2 di atas. i roughly told Zura my budget together with fabrics, and told her to just do the best that she can with the amount. If it is slightly more than what i had told her, i will just tell her to proceed la, since i ni pemalas dah nak cari tempat/designer lain. :)

wait for tomorrow ya... but anyway, cerita pung pang2.. i tak tahu pun mana nak jumpa dia besok *pengsan*

Thursday, July 15, 2010

Wish me luck with my DIY lists. Hoho. and MUA for bridesmaid, anyone?

I sudah bertekad..bertekad ke bernekad? okay whatever. i have like approximately less than 5 months to go for my wedding day.

i've been very busy lately with work stuffs. Bosannya lah, asal update blog je.. nak kena tulis busy dengan work stuff... macam la orang lain tak sibuk... oklah... bukan busy je, i ada a few conflicts lately, so setelkan satu2.. then baru dapat update blog dengan ketenangan di jiwa. Hoho.

Okay back to my wedding preps.

These are the few updates so far :

1) Sudah berjaya confirm Pre Wed. Okay. I took Digital Syndicate. Package berbaloi2. RM399 only termasuk slideshow. Sudah save di situ. Tetapi date masih belum secure. Mula2 nak buat 1st August. Tiba2 macam tak jadi. Lepas tuh ni tengah dok liaise dengan diorang nak book 7 or 8 August pula. Initially, i though of doing the prewed shoot after Raya, but then DS cakap they will be short of 2 photographers kalau lepas raya sebab maternity ke macam tuh la... Hehe. So, we'll see how first~ update you guys later on this okay.

2) Sudah beli kain untuk family fiance. My future Mother in law, ya Allah sangatlah risau i akan membazir, sampai banyak kali minta i jangan beli kain mahal2... Tapi to me, i dont mind. I hope she understand, i tak kisah duit habis. Duit boleh dicari di mana2... Tapi kegembiraan bila memakai baju yang sama untuk rombongan kahwin, tak dapat dicari kan? So that day masa his parents datang KL untuk visit my fiance (sebab dia bertongkat main futsal itu hari), we all pun terus membeli. And harganya tidaklah mahal... Lagipun kami beli di Nagoya je.. Yang penting pandai cari tau... Hehe.. Way cheaper than my bridesmaids punya kain yang dibeli di Jakel. Cuma to deal with their SA tuh je yang leceh... Ada yang okay, tuh okay... ada juga yang KO.. ikut nasib kot... hehehe..Hope his mother and the rest of the family members love the kain that i'd chose for them.. HUHU

3) Hari tuh, i kan dah ada pengalaman buruk deal dengan one supplier ni for my doorgift kan, Alhamdulillah i dah dapat supplier baru and the price they quoted pun not so bad. Alhamdulillah, akhirnya i dapat juga nak bagi doorgift tu? Nak tau apa ke? Alah tak surprise la nanti... You all datang wedding i k? After numerous entries on doorgift... i finally decided to give both edible and inedible gift for the guests. Hope you guys will like it. InshaAllah. Barangnya tak mahal tau kawan2, tapi ikhlas dari hati i... untuk u all semua yang datang nanti... (Yang tak datang boleh juga minta tolong simpankan, tapi pasti lah habis nanti benda tuh sebelum i sempat nak menyorokkan - well thanks to my mum and her long list of friends, relatives, neighbours, colleagues etc etc.. hehe)

4) DIY... Okay guys, since my wedding is going to be a budget wedding, eco friendly, recycle wedding or apa2 lah.. i akan buat banyakk DIY, I dont care already... i just want to save as much as i can... So here goes my list... i will keep u guys posted with my own tutorial for those listed below slowly... (but these tutorials pun are not mine tau, i cilok sana sini juga tau... but i will do it in my own way la...hehe)

- handbouquets for my bridesmaids - 4 of them -artificial flowers (so they can keep the hb after the wedding, help them to reminisce the memories of becoming my bridesmaid kan?
- TQ Tag
- Doorgift deco
- Bunga Pahar ( berangan besar okay hoho)
- Corsages
- pomander ball - to put on the guestbook deco
- Kad Kahwin (berangan lagi besar hohoho)
- My crystal/brooch nikah bouquet

And apa2 saja lagi yang boleh easily DIY-ed. Yang tak boleh serah pada pakar je la... Good luck to myself. May the force be with me. *pengsan*

Kalau boleh semua pun i nak DIY sendiri. Pelamin pa jadah centrepiece semua.. Hoho.. Tapi dewan yang event paginya tamat pukul 2 dan reception yang malam itu, dan ada 60 table dan macam2 lah... sapa yang i nak harapkan...Memang kirim salam ajalah pada niat suci murni itu...


Guys, anyone knows mana nak cari MUA yang willing to makeup RM40 per person for bridesmaids for like 8- 10 of them (bukan bridesmaid je ye, i kena anticipate banyak tuh, sebab biasala, kazen mazen nanti) ... sesiapa pun boleh... tak perlu MUA terkenal... asalkan dia boleh makeup orang je ek.... let me know... My event on 4/12/2010. Malam... Thanks!!!




No Yanie. Dont panic. Lagi 5 bulan. Kamon. You can do it... Huhu *Pengsan*

Sunday, July 11, 2010

Menyelesaikan Hutang TAG dan Reen Tart Nenas!

I berhutang TAG dengan Hana dua tag and Aim satu tag. Hari ni i akan melangsaikan hutang tag2 tersebut. I sebenarnya sedikit buta blog especially part tag mentag ni...
Dulu masa mula2 ada blog, (personal blog before this wedding blog), orang dok comment kat shoutbox " Hey, anda ditag" and i was like ... okay... tag apa ni? tag macam tag baju ke? tag harga ke? (gila lampi k) Well, that's me la. clumsy, lumpy and paling penting lurus.

but yes yes, i am now improving my own self to become a better person, and yes a better someone, sebab i am going to be someone's wife. hohoho... gila tak boleh lurus2 lagi dah kalau jadi isteri orang... senang je orang nak rompak rumah nanti..

okay but before that... nak tanya u ol dah pernah makan tart nenas Reen Tart Nenas? Okay, hari nih i dapat jumpa Reen kat Shah Alam, sebab memang dah terliur sangat nak makan tart nenasnya... So i SMS dia on Saturday, macam mana nak place order. Sekali tiba2 memang ada rezeki, dia cakap dia ada extra 1 tupperware tart nenas. Wah! Happy bangat neh. ( i memang suka makanan) So kita decided jumpa today. The moment i masukkan tart nenas tuh dalam mulut... wau wau...memang nikmat okay. lembut, nenas dia banyak... my fiance pun suka.. and i will definitely place another order. This time it will be more than one Reen. Sebab sedap bangat....

Okay, now continue with menyelesaikan hutang tag.. I settle kan dua tag dulu kay? Sebab nanti panjang sangat macam boring pulak nak tulis baca... hehehe...


TAG Yang pertama from Hana

1.adakah anda rasa anda hot?
HOT apa? HOT HOT CHICKEN SHIT adalah...

2. upload wallpaper yang anda gunakan skrg?


3. cerita pasal wallpaper tersebut
Nih wallpaper untuk mengingatkan i " PLEASE GET BACK IN SHAPE"

4.Bila kali terakhir anda makan pizza?
Pizza? Last week tak silap i.. bukan makan pizza hut pun. nih makan some Italiano pizza kat petaling jaya tuh. Murah je pizza dear.. yang Regular tuh baru RM15 but rasa dia taklah sehebat Pizza Hut okay.. But it is still a pizza, kan?Heheh

5. lagu paling latest yang anda dengar?
WAKA WAKA by Shakira.. Hey, it's world cup season babeh. what do u expect la? hahahaah

6. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ni...
SLEEP. A lot of sleep. and watching CHUCK Season 3.. One of my favourite TV series... (jadi spy macam best juga kan?)

7. Selain nama sendiri, anda di panggil nama apa?
Yanie, Iryani, Yan (paling pelik bila orang panggil nama ni), Irani, Yanie Ikhsan (this name helps me to memorize all the bad memories i had 10 years back, and yeah when anybody calls me with this name, i am OK with it already, because i dont care who they were, but who they are NOW)

8. tagged lagi 5 orang
1.Reen Tart Nenas
2.Aim
3. Zaila
4. AiniQMY
5. MY

SOALAN BAWAH NI BERKAIT RAPAT DENGAN ORANG YANG ANDA TAG..

9. Siapakan orang no.1 kepada anda
Kawan blog and dia jual tart nenas yang sedap... sangat sedap.

10. katakan sesuatu kepada orang no.5..
My, i tak tau mana tempat jahit baju jubah kat Pantai Dalam. kat sini diorang ambil baju kurung saja kot. Kalau ada pun kat area Bukit Angkasa. Tapi i tak berani nak recommend dear.

11.no 3 ada hubungan dengan sape?
Ngan tunang dia la.... hehe ... hmmph siapa tunang awak Zaila?

12.bagaimana dengan no.4 lak?
SHE IS A MOMMY TO BE.


13. berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang mengetag anda.
1 - kawan blog berkahwin yang paling rapat
2 - kami selalu YM with each other. sangat selalu. hampir setiap hari
3 - dia kerja kat UPM, kahwin seminggu lepas i (inshaAllah), tinggal kat Kajang
4 - dia punya wedding theme sama dengan i... pink purple..cuma i tambah sikit grey
5 - memang banyak info pasal link2 blog, and sangat2 informative.

14. perasaan anda masa buat tag ini..
pening kepala sebab baru bangun tido

18.adakah anda tau razman itu sengal?
Siapa pulak neh?

19. gay or less?
Gay? of course not. i am girl not yet a woman. and lesbo, hey!! i have a fiance, a true man, with a true 'weapon', and oh why do i need a fake one? hohoho

TAG DARI AIM

1. Link kepada orang yang bagi award ni
Aim

2. Nyatakan sebab musabab anda suka kaler PINK
Sebab i akan nampak lebih feminin kot. Macam kumpulan feminin tu...

3. Sejak bila suka kaler PINK
Sejak2 dah besar ni. Tapi actually xdelah suka sangat... Gitu2 je.

4. Nyatakan 5 barang yang anda paling sayang yang kalernya PINK
1) My SEED shirt
2) My tabung yang adik i bagi during my birthday
3) Pen yang i beli kat Glory Beach Resort masa training hari tu
4) My computer mouse
5) one of my baju yang i beli untuk pergi kenduri

5. Snap gambar anda dengan salah satu barang kaler PINK


6. Tag 5 kawan anda yang minat kaler PINK

Monday, July 5, 2010

Bunga Pahar, Doorgift and Magazine

Yesterday, I asked my mom, do we need bunga pahar?

Then my mom cakap "Eh hari tu bukan Yanie ke yang tak nak?" (Huh? Bila pulak ek?)

Then baru sedar, sebenarnya yang hari tu i tak nak was bunga manggar. Bukan bunga pahar (see, my mom pun dah confuse..).... hehe.

Kalau tak da bunga pahar, nanti orang merenjis-renjis dipilis tuh nak bagi apa, kan?

So i did some survey for the bunga pahar pricing, types, and reliable vendors.

So far, dah dapat a few quotations from some vendors. So sharing with you guys below.

If any of you yang can suggest, mana2 vendor yang affordable and cantik, do let me know ya.

I am only aware of these types of bunga pahar. Ada lagi tak bunga pahar yang jenis lain?

1) Bunga dip
2) Bunga stokin
3) Bunga clay
4) Bunga gam

...ada lagi tak ek? And the vendors i asked:

1) Beaucraft - ku - Ha ni kalau nak tanya, boleh liaise directly dengan Hana Yorie/adik dia....
I like their bunga dip... Sangat cantik. Furthermore yang display dalam website tu pulak yang kena dengan theme i, so macam.... sangat attractive lah nampaknya... Hehe.. Price starting from RM5. Tapi maybe can further discuss with Hana or her sister.

They also have bunga pahar made from clay which is very very very beautiful, tapi sayangnya, harga dia way beyond my budget la... Kalau ibu mahu sponsor lain... Huhuhu :( :(


Courtesy : Bunga dip - Beaucraft ku


2) Emerald's Collection - Vendor ni sangat banyak type of Bunga Pahar, And sangat banyak juga design with different pricing. Any of you yang nak the quotation, let me know. The simple one starts from RM2.00. Feel free to visit their website for more reference photos.


3) Okay kat Diamond F Collection ni, dia buat pakai ribbons. Cantik juga. Price : RM9.00 per piece. Susah jugak kan nak buat macam ni, kena perlukan kesabaran yang tinggi... :)




4) Zilah Creation - I pernah dapat e-mail from her but that was last year punya quotation kot. Recently, i'd sent e-mail asking the quotation for 100 pieces of bunga pahar as indicated in the picture below, and the price she quoted was RM3.80 per piece. But this was made of stokin kan?Cantik juga design dia.



Courtesy : Zilah Creation

5) Beads & Ribbons - Yet to receive their quotation. But their designs are not bad. This is one of them. Please refer to their website for more designs.


Courtesy : Beads & Ribbons

And now, I nak share my experience deal dengan one supplier ni. ( no name to be mentioned - tapi kalau you all nak tahu, let me know) i punya lah excited nak beli doorgift from this vendor. I tak tahu lah kan, so far, bila i tanya quotation or apa saje enquiry to vendor2 pengantin yang i pernah deal, tak pernah i berhadapan dengan vendor yang macam nak tak nak je layan customer dia.

Promotion punyalah hebat, tapi bila kita tanya quotation, ambik masa lama sangat nak reply. Bila SMS, tak reply langsung. Kalau reply pun, lepas tu kita reply lagi dia tak balas dah. I tak tahu lah apa yang diorang expect. Takkan nak harap gambar dalam website je and terus buat order for 1000 pieces? Kita nak order bukan sikit. Banyak tau.... Duit pun banyak nak kena bayar... Kalau tak nak entertain orang buat appointment... u tak payah tulis kat situ... WE ARE AVAILABLE FOR APPOINTMENT. Macam semalam i nak pergi tengok doorgift tu, vendor tu jugak yang cakap, they are available for appointment on Sunday,tapi... bila i SMS..... TAK REPLY2.....

And it was not the first time i SMS them. i email dah banyak kali. Semua sebab i was attracted to their promotion and that doorgift memang i berkenan sangat nak bagi to the guest. Kalau nak tak nak layan customer, they shouldnt bloghop to do promotion or just dont put in the website 'THAT THEY ARE AVAILABLE FOR APPOINTMENT AND ANY ENQUIRY CAN SEND SMS TO THEM"

Just dont put that in the website lah kan? And ini bukan sekali dua i email/SMS them. Quite a few times jugak. Reply sekali lepas tu hilang.............. Adoi, nak duit tak nak... So what do you guys think? Lebih baik lah kita buang duit sikit dari deal dengan orang mcm ni. Memang lah diorang boleh bagi the lowest price for that doorgift, tapi kalau nak jumpa pun susah, email pun tak nak reply, SMS pun tak nak jawab... How are you going to trust such vendor kan?
Stress i deal ngan orang camni... :( :(


And lagi satu.... i know, patutnya i dah lama buat benda ni tau... U guys remember this entry? ha... Sorry sangat... i sepatutnya send the magazines macam yang telah dipromise kan dah lama dah... tapi tersangatlah busy yang amat... Anyway, now i am back on track for my wed preps again and i will be sending the magazines to you guys by this week jugak.

Ada dua mag yang i rasa sangat useful.... it's not mag actually, dia mcam buku tau... I sebenarnya nak bagi ni kat semua yang comment tapi, kat kedai tuh dua2 ni dah tak available sebab copy tu memang sangat limited. So again i have to choose. Tapi dont worry, BRIDES and WEDDING Instyle magazines tupun sangat best....

To those yang dah bagi address thanks a lot. Yang lain tuh, i nak kena mintak cepat2.... Nanti i round your blog k... promise!!! Hehehe...

And to Huda (spread my Happiness), you will get the Sarah Peyton coaster and one mag.....

Thanks a lot guys!!!!



Yang Weddings on a budget dengan Wedding Planner tu memang best. Kalau ada lagi kat Kedai tu, i akan try cari k....


Thank You guys.....



Saturday, July 3, 2010

Dimanakah terletaknya kebahagiaan?

Sekarang ni macam2 cerita pasal wedding artis2 yang terkandas kat tengah jalan, kan? I dont want to mention names la. Tapi you all mesti tahu pasal cerita2 artis sekarang kan? Ada yang dah mengandung pun diceraikan suami. Ya Allah, minta dijauhkan benda2 macam tu berlaku pada kita semua. Amin.

Bila i baca dan dengar kes2 macam ini kan? Seriously, i jadi sangat takut.Sangat takut nak kahwin. Ada pasangan yang bercinta 8 tahun, alih2 lepas kahwin tak sampai setahun dah nak bercerai. Alasan? tak serasi. Gila takut. Macam mana 8 tahun bercinta, lepas tuh kahwin, nak bercerai sebab dah jadi tak serasi pulak? How can you both stand the eight years sebelum kahwin and bila dah kahwin terus tak nak ada apa2 hubungan lagi dengan bekas suami/isteri. Ridiculous kan? But that happens....

Siapa boleh jamin manusia tak berubah? No one can guarantee whether our future hubby/wife yang kita kenal sekarang as loving, caring, understanding, willing to tolerate tak akan berubah sampai bila2. Life ni masih jauh untuk kita dabik dada and cakap, " Hey, look, i have a very wonderful life. Husband i kerja gaji xxxxk, secure, dah ada rumah sendiri, furnitures pun dah penuh, kereta besar, our wedding day was superb, he is so loving, i am so in love with him... bla bla bla" hmmmph? i rasa orang yang cakap camni dia tak takut dengan masa depan. Betul tak?

Dr Fadzillah Kamsah cakap, kita kena selalu bersangka baik pada masa depan, and kena positive thinking. Tetapi, malang itu selalunya have no smell, u oll. hehe. Jadi kita kena lah selalu berdoa dan berhati2. Suami yang kita sangka penyayang belum tentu akan menyayangi kita selama2nya. Jadi untuk mendabik dada dan menceritakan pada orang betapa baiknya suami atau bakal suami kita adalah satu perbuatan yang i rasa tak patutlah dibuat.Bukan apa takut, terjilat ludah sendiri atau termalu sendiri. Bagi i, tak salah kot kalau kita nak puji husband sekali sekala depan kawan2, tapi kalau yang suka cerita sampai meletup2 (especially dalam Facebook), x payahla. Takut satu hari, bila sesuatu benda yang tak disangka2 berlaku baru masing2 nak terkedu. Betul x?

Bagi i, tipulah kalau satu2 pasangan tu cakap, tak pernah gaduh, tak pernah ada masalah. Tu semua tipu. Ibu i cakap, sebenarnya perselisihan faham tu bagus. Sebab nya, Bila kita berselisih faham, kita akan lebih memahami pasangan kita. Betul tak?Barulah kita tahu, apa yang dia suka apa yang dia tak suka. Dan kita sama2 akan improve untuk memperbaiki diri masing2.

Macam i, tipulah kalau i cakap, i dengan Azlan tak pernah gaduh. Selalu je kot. Kami dah berkenalan selama nak dekat 3 tahun dah. Kenal dia pun masa dah kerja. Masa tu i masih kerja di OCBC Bank. Banyak juga dugaan yang kita tempuh sama2. Banyak ups and down. Dalam tempoh kawan and tunang ni, gaduh sampai nak putus pun ada, haha. cuma lately bila masing2 dah matang and dah nak kahwin ni, gaduh2 dah kurang sebab macam dah paham2 masing2 punya character. Masing2 belajar bersabar dengan karenah masing2. Sebab in the end, we both know that we need each other more than anything else in the world. Not worth to fight with each other at all. Tapi... ha ada tapi ye... perselisihan pendapat, selalu terjadi,and that's normal kot. Kan? But anyway, we will always try to be the best that we could be for each other.

Jadi, i selalu tanya diri i, di manakah terletaknya kebahagiaan tu, di kekayaan kita kah? Kerja yang bergaji besar kah? (bahagia mende kalau setiap hari balik lewat, dan kerja banyak menggunung kan?) , suami yang hensem dan isteri yang cantik kah? Rumah yang besar kah? Wedding yang kalah wedding of the year kah? Kawan2 yang ramai kah? Atau kawan yang sikit tapi always with us through thick and thin? Keserasian kah?

Tak kisahla, yang penting, for me kebahagiaan harus dicari dan dikekalkan. Jangan show off pasal apa2 yang tak pasti (yang pasti pun tak boleh show off juga ) Dont compare yourself with other people, u have no idea what their journey is all about. Jangan keluarkan kata-kata/ buat sesuatu yang membuatkan orang rasa kecil hati dan mendoakan yang buruk2 pada kita (kalau dah kita tak buat tapi dia nak doa juga,takpela. Nanti benda tuh pulang kat dia balik) Sentiasa fikir positif dan saling memaafi. Duit tidak penting, doa yang diberi oleh orang untuk kebahagiaan kita lebih penting......

Sama2 lah kita renungkan. Semoga kita semua, dalam bride to be circle ni, akan selalu happy, bahagia, dan diberkati Allah. Amin. Oh ya, dimurahkan rezeki juga ya? :)