Monday, July 5, 2010

Bunga Pahar, Doorgift and Magazine

Yesterday, I asked my mom, do we need bunga pahar?

Then my mom cakap "Eh hari tu bukan Yanie ke yang tak nak?" (Huh? Bila pulak ek?)

Then baru sedar, sebenarnya yang hari tu i tak nak was bunga manggar. Bukan bunga pahar (see, my mom pun dah confuse..).... hehe.

Kalau tak da bunga pahar, nanti orang merenjis-renjis dipilis tuh nak bagi apa, kan?

So i did some survey for the bunga pahar pricing, types, and reliable vendors.

So far, dah dapat a few quotations from some vendors. So sharing with you guys below.

If any of you yang can suggest, mana2 vendor yang affordable and cantik, do let me know ya.

I am only aware of these types of bunga pahar. Ada lagi tak bunga pahar yang jenis lain?

1) Bunga dip
2) Bunga stokin
3) Bunga clay
4) Bunga gam

...ada lagi tak ek? And the vendors i asked:

1) Beaucraft - ku - Ha ni kalau nak tanya, boleh liaise directly dengan Hana Yorie/adik dia....
I like their bunga dip... Sangat cantik. Furthermore yang display dalam website tu pulak yang kena dengan theme i, so macam.... sangat attractive lah nampaknya... Hehe.. Price starting from RM5. Tapi maybe can further discuss with Hana or her sister.

They also have bunga pahar made from clay which is very very very beautiful, tapi sayangnya, harga dia way beyond my budget la... Kalau ibu mahu sponsor lain... Huhuhu :( :(


Courtesy : Bunga dip - Beaucraft ku


2) Emerald's Collection - Vendor ni sangat banyak type of Bunga Pahar, And sangat banyak juga design with different pricing. Any of you yang nak the quotation, let me know. The simple one starts from RM2.00. Feel free to visit their website for more reference photos.


3) Okay kat Diamond F Collection ni, dia buat pakai ribbons. Cantik juga. Price : RM9.00 per piece. Susah jugak kan nak buat macam ni, kena perlukan kesabaran yang tinggi... :)




4) Zilah Creation - I pernah dapat e-mail from her but that was last year punya quotation kot. Recently, i'd sent e-mail asking the quotation for 100 pieces of bunga pahar as indicated in the picture below, and the price she quoted was RM3.80 per piece. But this was made of stokin kan?Cantik juga design dia.



Courtesy : Zilah Creation

5) Beads & Ribbons - Yet to receive their quotation. But their designs are not bad. This is one of them. Please refer to their website for more designs.


Courtesy : Beads & Ribbons

And now, I nak share my experience deal dengan one supplier ni. ( no name to be mentioned - tapi kalau you all nak tahu, let me know) i punya lah excited nak beli doorgift from this vendor. I tak tahu lah kan, so far, bila i tanya quotation or apa saje enquiry to vendor2 pengantin yang i pernah deal, tak pernah i berhadapan dengan vendor yang macam nak tak nak je layan customer dia.

Promotion punyalah hebat, tapi bila kita tanya quotation, ambik masa lama sangat nak reply. Bila SMS, tak reply langsung. Kalau reply pun, lepas tu kita reply lagi dia tak balas dah. I tak tahu lah apa yang diorang expect. Takkan nak harap gambar dalam website je and terus buat order for 1000 pieces? Kita nak order bukan sikit. Banyak tau.... Duit pun banyak nak kena bayar... Kalau tak nak entertain orang buat appointment... u tak payah tulis kat situ... WE ARE AVAILABLE FOR APPOINTMENT. Macam semalam i nak pergi tengok doorgift tu, vendor tu jugak yang cakap, they are available for appointment on Sunday,tapi... bila i SMS..... TAK REPLY2.....

And it was not the first time i SMS them. i email dah banyak kali. Semua sebab i was attracted to their promotion and that doorgift memang i berkenan sangat nak bagi to the guest. Kalau nak tak nak layan customer, they shouldnt bloghop to do promotion or just dont put in the website 'THAT THEY ARE AVAILABLE FOR APPOINTMENT AND ANY ENQUIRY CAN SEND SMS TO THEM"

Just dont put that in the website lah kan? And ini bukan sekali dua i email/SMS them. Quite a few times jugak. Reply sekali lepas tu hilang.............. Adoi, nak duit tak nak... So what do you guys think? Lebih baik lah kita buang duit sikit dari deal dengan orang mcm ni. Memang lah diorang boleh bagi the lowest price for that doorgift, tapi kalau nak jumpa pun susah, email pun tak nak reply, SMS pun tak nak jawab... How are you going to trust such vendor kan?
Stress i deal ngan orang camni... :( :(


And lagi satu.... i know, patutnya i dah lama buat benda ni tau... U guys remember this entry? ha... Sorry sangat... i sepatutnya send the magazines macam yang telah dipromise kan dah lama dah... tapi tersangatlah busy yang amat... Anyway, now i am back on track for my wed preps again and i will be sending the magazines to you guys by this week jugak.

Ada dua mag yang i rasa sangat useful.... it's not mag actually, dia mcam buku tau... I sebenarnya nak bagi ni kat semua yang comment tapi, kat kedai tuh dua2 ni dah tak available sebab copy tu memang sangat limited. So again i have to choose. Tapi dont worry, BRIDES and WEDDING Instyle magazines tupun sangat best....

To those yang dah bagi address thanks a lot. Yang lain tuh, i nak kena mintak cepat2.... Nanti i round your blog k... promise!!! Hehehe...

And to Huda (spread my Happiness), you will get the Sarah Peyton coaster and one mag.....

Thanks a lot guys!!!!



Yang Weddings on a budget dengan Wedding Planner tu memang best. Kalau ada lagi kat Kedai tu, i akan try cari k....


Thank You guys.....



13 comments:

ally said...

betul la yanie, ssh nak trust kalo dia layan customer mcm tu..tkt nt bila dah byr, lg mcm2 hal kalo kita nak update psl brg2 yg kt tempah..so, to be safe, elok la tempah ngan vendor yg PA bgs, sng dihubungi..ni kalo sms pon payah nak reply, ssh la kan..be careful dear!..=)

hana yoriee said...

hihi..thanks for the indirect ads/promo yannie!! iskh..sapelah vendor doorgift tu yanie?? megh gosip sket..hehe..

kay kamal said...

yanie..nk yg quote emeralds collection tu bole?

n pls dun deal w people yg bls msg tak bls2..bahaya

Cik Belle said...

ada bunga pahar kristal juge. hihi. i suke beads & ribbon tuh. cantek.. hihi. bunga dip adik hana pon lawa.. ! dear, bunga stokin yang die quote rm3.80 tuh macam mahal nyer.. kat kedai bunga & riben murah sikit kot.. xde sampai harga cam gitu rasanya.. survey lagi dear. =)

Amalina said...

about bunga pahar: i suke yg beads n ribbon! maybe sbb combination colour yg sgt sweet..and bunganya nampak penuh..chantek!

btw ade bunga pahar yg dari organza, dan jugak kristals. the latter tu mmg chantek gile..i pnah nampak kat kedai bunga reben. but satu cocok je dah rm46 if im not mistaken..nak beli as sample pon rase cam tak mampu..hihihi

about vendor: jgn deal ngan vendor macam tu..itu baru panggilan utk kasi order..nanti bile nak ambil barang, sure lagi stress bile dia asik tak jawab tepon. my 2 cents

Hana said...

Rasenye2 Yanie pilih yg mane? Ade tengok kat kedai bunga pahar bunga manik kristal.. cantiknya.. tapi mahal la.. :D

Yanie said...

Ally : Thanks for the advice dear!

Hana : No problem Hana. Doorgift tu nanti Yanie bagitau Hana kt YM k...

Kay Kamal : Dah sent nanti apa2 let me know ek... dah ada YM masing2 kan? Hehehehe

Cik Belle : Ye ke Cik Belle? Kat Kedai Bunga&Ribbon ek? Nanti Yanie gi tengok lah... hehe. Thanks for the info dear!!

Reen Tart Nenas said...

pahar from beads and ribbons tu sgt menarik hati! owh, kalau la saye ada bajet hehehe tp i'm not the type yg would spend money utk bunga pahar. ntah la xtau kenapa. janji ada... tp my mum still insisted utk bunga dip itu. so sbb die nak sgt, die sponsor... hehehe :)

Nurulhuda|Adlie said...

yanie, bunga pahar i beli siap je, tapi paling suka yg ribbons2 banyak tu, so sweet kan?

thank yanie, kira hadiah kawin la ni? hehe

Yanie said...

Amalina : Satu cocok dah RM46? Wahhh...pengsan.... Nak beli 100 cucuk harga dah lebih mahal dari harga Hall Deco package... Hehehe

Hana : Rasanya Yanie ambil yang bunga stokin je kot.... Tengok juga pada budget. Ingat macam nak buat sendiri.. tapi nak buat untuk 100 cucuk tuh macam tak mampu je rasanya... Sebab tak ada masa.

Reen Tart Nenas : Kan? Sangat menarik hati... Tapi Yanie tak dapat dia punya quotation. Tapi macam exceed budget saja... Hmpphh... :(

Huda : HAdiah kahwin lain lah dear... yang tu bagi masa datang wedding you nanti... Yang ribbon2 banyak memang so sweettt la... Tapi harganya mesti sweeeet jugak kan? Heheheh

dialicious said...

i dulu replaced bunga pahar w a baulu gulung in a box..bunga pahar pakai yg eksyen2 je sewa nariko

Yanie said...

dialicious : Ye ke? Bunga Pahar yang eksyen2 tuh tak da isi ke maksudnya dalam tuh? I nampak u and a few seniors (ewah panggil senior)macam akademi kahwin je... Hehe... Macam Naddynad pakai that bunga pahar kan... How does the thing work actuallynye? i tak paham lah diah...

Lara Ashfahr said...

Hi you may not know me. My name is Lara Ashfahr. I ada buat bunga pahar and bungarampai sabun. My bunga pahar and bunga rampai sabun totally not in the market. If you are interested, I can email you the pictures which I had done for my previous customers. Last was in Kuala Lumpur. She just got married on 2 October 2010. She ordered 5 sets from me. If you are interested to see my collections email me at auraatauni@yahoo.com.my or call me at 012 750 8454 / 014 3116491

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ