Saturday, July 31, 2010

Updates on my preparation...

i've been in idle mode for like 2 weeks plus kan? i was down due to fever and some conflicts. but now i am back here again blogging about my wedding preps.

Last two weeks, i managed to slash beberapa items in my wedding checklist. guess what?one of them is the bunga pahar u all. hehe

akhirnya... i tidaklah membeli bunga pahar mahal2 seperti dip, stokin, kristal bagai itu, tetapi i go for bunga pahar apple!! hehe... so cheap... RM79.90 only for 50 pieces. nasib baik Cik belle penyelamat poket i. because she asked me to do more surveys... so i pun survey lah lagi and lagi di Nilai3..tahu tak kenapa i tukar bunga pahar i dari dip/stokin bagai tu ke hanya bunga pahar apple lip lap2 ni?

1) because it's cheap. takpe. panggil lah saya cheap skate. told ya, i am a budget bride. or a budget smart bride.or a cheapskate bride. hoho whatever.

2) sebab ibu tiba2 brainwash i - she said, out of those yang dapat bunga pahar tuh less than 10% or maybe a lot lesser than that will keep it to decorate their almari.. yang lain will decorate their rubbish bin only. omg. that was harsh. tapi terpaksala.. kalau tak i akan membazir pada benda2 yang redundant. lain kalau memang dah ada budget yang banyak untuk ini. i'd read somewhere, kalau kita on a shoestring budget nak kahwin, kurangkan sekurang2nya... untuk benda2 yang redundant.. and yes, one of them is bunga pahar....

3) sebab bunga pahar apple lip lap ni cam comel je... and i nak tambah beberapa ribbons lagi kasi dia meriah... hehe u go girl... DIY saje..


tapi, sorry gambar takde pulak.. tak sempat nak ambil gambar ibu dah simpan. dia cakap takut dusty. nak minta bawak keluar ambik gambar letak dalam blog, kang free2 je dapat lecture.

and know what, even though my event is like, 4 more months to go, tapi doorgift untuk guests and V.I.P i dah setelkan.....hoho... tapi one lesson learned kat sini, i terbeli something yang bukannya boleh save cost ye sebab nak deco kena tambah itu ini, so tips for B2B yang takda masa, and nak save cost macam i, baiklah beli something yang dah tak payah deco deco dah... biar the vendor tu je yang buat... but luckily, Ramadhan is approaching kan? So boleh la masa rehat2 tuh nak gunting TQ tag ke apa kan? hehe. If you guys nak doorgift yang cantik and affordable, i would like to recommend this vendor.. The owner tu my friend masa kt Uni... i baru perasan, boleh tak? Doogift dia lawa2..... The vendor is Durian Kahwin. Go check them out, k?

On pre wed pulak, initially nak buat 1st august, tapi x jadi, sebab 1st august ni, baru i ingat wedding Huda (spreadmyhappiness) i thought her wedding is today! until last night i texted Aim and she said, her wedding is tomorrow. nasib baik. so kena lah reschedule pre wed selepas raya dan selepas En Tunang balik offshore.

On wedding vendors pulak, i dont know why, lagi nak dekat wedding ni, lagi i banyakkkk tak puas hati with some of the confirmed vendor. Macam2 masalah. most of them pasal PR lah. and ethics. i just hate it when i have to keep begging and nagging for something that i should have earlier, bukannya benda tu benda yang i tak patut dapat pun. dugaan betul la. No name needs to be mentioned, i will put all these in my review later. inshaAllah.

And i am so happy, sebab ezzad cakap i am going to have my first fitting after raya.LAWAK gile. he asked me, dah turun berat ke belum... dia nak amek ukur lagi sekali... malu gila I nak cakap... hehe... i rasa berat cam tuh je. turun pun 1-2kg... i dont know. i am just happy with myself and how i look now. tapi yelah, i need to shed the extra kilos jugak no matter what... next week he is going to take my measurement lagi sekali. (malunya tiba2 kena tambah 4-5 cm) ... tapi takpe hopefully lepas puasa turun lah lagi ye badan.


i rasa nak tukar a few vendor, i am now looking for back up...nanti i update u guys the story later.

and do u guys know why i love this blog so much, i terhutang budi dengan banyak sangat other bride to be, sebab banyakkk sangat tolong i in my wed preps. i would have not know pasal vendor2 ni lah, pasal where to get this and that la, kalau i dont have this blog and kalau i tak try communicate and make friends with you guys in the circle. i just love this blog and all of you la....

So thanks a lot.. balasannya i bagi hadiah and pergi ur wedding la. kalau takda aral melintang inshaAllah. Hehe.


p/s : Sapa pergi wed Huda esok? jom jumpa kat sana!!!

4 comments:

hana yoriee said...

waahh..best2..doorgift dah setel..hehe..ni vendor mana pulak ni yanie?huhu..yanie kena tegas je dgn diorg ni..

Yanie said...

Hana Yoriee : Nanti kita gosip Hana. Semalam Hana tak online. Yanie dah gosip ngan Zaila. Hehe. Ada lah Hana. Tapi entah camna nak cakap... Nanti i let u know tau!

Cik Belle said...

Yanie, kalau jumpa esok kan best. tadi i pergi wedding. ada snap centerpiece. cantik sangat. no need to use vase pon.. cost savvy! haha. i snap, terus teringat kat u. hehe.

Yanie said...

Cik Belle : Are u coming too? Yesss... boleh jumpa esokkk... cantik ke cik belle? leh lah tengok... memang pantas aa cik belle ni... tq so much!

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ