Thursday, July 15, 2010

Wish me luck with my DIY lists. Hoho. and MUA for bridesmaid, anyone?

I sudah bertekad..bertekad ke bernekad? okay whatever. i have like approximately less than 5 months to go for my wedding day.

i've been very busy lately with work stuffs. Bosannya lah, asal update blog je.. nak kena tulis busy dengan work stuff... macam la orang lain tak sibuk... oklah... bukan busy je, i ada a few conflicts lately, so setelkan satu2.. then baru dapat update blog dengan ketenangan di jiwa. Hoho.

Okay back to my wedding preps.

These are the few updates so far :

1) Sudah berjaya confirm Pre Wed. Okay. I took Digital Syndicate. Package berbaloi2. RM399 only termasuk slideshow. Sudah save di situ. Tetapi date masih belum secure. Mula2 nak buat 1st August. Tiba2 macam tak jadi. Lepas tuh ni tengah dok liaise dengan diorang nak book 7 or 8 August pula. Initially, i though of doing the prewed shoot after Raya, but then DS cakap they will be short of 2 photographers kalau lepas raya sebab maternity ke macam tuh la... Hehe. So, we'll see how first~ update you guys later on this okay.

2) Sudah beli kain untuk family fiance. My future Mother in law, ya Allah sangatlah risau i akan membazir, sampai banyak kali minta i jangan beli kain mahal2... Tapi to me, i dont mind. I hope she understand, i tak kisah duit habis. Duit boleh dicari di mana2... Tapi kegembiraan bila memakai baju yang sama untuk rombongan kahwin, tak dapat dicari kan? So that day masa his parents datang KL untuk visit my fiance (sebab dia bertongkat main futsal itu hari), we all pun terus membeli. And harganya tidaklah mahal... Lagipun kami beli di Nagoya je.. Yang penting pandai cari tau... Hehe.. Way cheaper than my bridesmaids punya kain yang dibeli di Jakel. Cuma to deal with their SA tuh je yang leceh... Ada yang okay, tuh okay... ada juga yang KO.. ikut nasib kot... hehehe..Hope his mother and the rest of the family members love the kain that i'd chose for them.. HUHU

3) Hari tuh, i kan dah ada pengalaman buruk deal dengan one supplier ni for my doorgift kan, Alhamdulillah i dah dapat supplier baru and the price they quoted pun not so bad. Alhamdulillah, akhirnya i dapat juga nak bagi doorgift tu? Nak tau apa ke? Alah tak surprise la nanti... You all datang wedding i k? After numerous entries on doorgift... i finally decided to give both edible and inedible gift for the guests. Hope you guys will like it. InshaAllah. Barangnya tak mahal tau kawan2, tapi ikhlas dari hati i... untuk u all semua yang datang nanti... (Yang tak datang boleh juga minta tolong simpankan, tapi pasti lah habis nanti benda tuh sebelum i sempat nak menyorokkan - well thanks to my mum and her long list of friends, relatives, neighbours, colleagues etc etc.. hehe)

4) DIY... Okay guys, since my wedding is going to be a budget wedding, eco friendly, recycle wedding or apa2 lah.. i akan buat banyakk DIY, I dont care already... i just want to save as much as i can... So here goes my list... i will keep u guys posted with my own tutorial for those listed below slowly... (but these tutorials pun are not mine tau, i cilok sana sini juga tau... but i will do it in my own way la...hehe)

- handbouquets for my bridesmaids - 4 of them -artificial flowers (so they can keep the hb after the wedding, help them to reminisce the memories of becoming my bridesmaid kan?
- TQ Tag
- Doorgift deco
- Bunga Pahar ( berangan besar okay hoho)
- Corsages
- pomander ball - to put on the guestbook deco
- Kad Kahwin (berangan lagi besar hohoho)
- My crystal/brooch nikah bouquet

And apa2 saja lagi yang boleh easily DIY-ed. Yang tak boleh serah pada pakar je la... Good luck to myself. May the force be with me. *pengsan*

Kalau boleh semua pun i nak DIY sendiri. Pelamin pa jadah centrepiece semua.. Hoho.. Tapi dewan yang event paginya tamat pukul 2 dan reception yang malam itu, dan ada 60 table dan macam2 lah... sapa yang i nak harapkan...Memang kirim salam ajalah pada niat suci murni itu...


Guys, anyone knows mana nak cari MUA yang willing to makeup RM40 per person for bridesmaids for like 8- 10 of them (bukan bridesmaid je ye, i kena anticipate banyak tuh, sebab biasala, kazen mazen nanti) ... sesiapa pun boleh... tak perlu MUA terkenal... asalkan dia boleh makeup orang je ek.... let me know... My event on 4/12/2010. Malam... Thanks!!!




No Yanie. Dont panic. Lagi 5 bulan. Kamon. You can do it... Huhu *Pengsan*

18 comments:

bitsANDpieces said...

yanie dear, so happy for you. suka sangat bride yg kreatif:)

anyway, pasal mekap tuh, i have someone yang charge around 25 per person. kalau nak i boleh send u the details. im taking her to mekap my family, so please dont ask whether die mekap cantik atau tidak :)

Yanie said...

bitsANDpieces : Hehe.. I have to be creative in order to not burnt even a single hole in my pocket lah dear... i soo want the details... Please let me know ye dear... Thanks for informing me on this...

Hana Jaffar said...

yanie. i'm willing to help out :)

check out my other page http://hanajaffar.blogspot.com

altho dekat my business page tu, i tak put in make up services lagi(i'm planning to go all out into makeup jobs next, come october 2010 sebab i ada 1 client-b2b that month), as i've been focusing more on hairstyling for these past years; but i've attended makeup classes, and done few makeup jobs before.

i tak letak harga lagi lah, up to u, ikhlas hati nak bayar how much. ni kira special promo, especially for u. and hopefully for a stepping stone for me in this makeup business nanti :)

let me know if you're interested.

Xora said...

Yanie, at least kamu dah take note apa yg perlu dibuat. tu dah cukup bagus! keep it up ya!

Yanie said...

Hana Jaffar : Ye ke dear?!!! Okay let me check the link out ya... Thanks for informing dear... I appreciate it...

Xora : betul Xora, terpaksa list down sebab nanti i keep forgetting what i want to do next... so for people like me, that's like the best thing to do.

Cik Shu said...

Yanie, it's not about budget, biasanya b2b ni sangat teruja untuk tengok hasil tangan sendiri. Selagi ada keinginan, semua pun boleh DIY. Good luck yanie, jangan lupa masukkan pic hasil DIY you kat sini.

Yanie said...

Cik Shu : Haah kan? betul jugak... sebab kadang2 DIY sendiri pun lagi mahal kosnya dari beli dari vendor (perhaps sebab banyak kali try and error, kan?) Okay InshaAllah kalau i tak busy i akan masukkan, i cuba ya... maybe boleh share2 ideas sebab banyak B2B yang pandai DIY2 juga...

hana yoriee said...

waahh..kalau dah ada list mcm ni dah tak perlu nak panic dah yanie..u can do it yanie!! hana pun nak DIY je sume2 kalo boleh..ahaks..tapi perasaan lebih je tuh..hehe..

nnt chat kat ym eyh..updates ni..hehe..

owh, btw..hana jaffar ada provide bridal services ke? waahh..gud gud..

syanaim said...

::yanie..happy for ur preparation..btw nasya pun bnyak yg diy..budget babe..xmo membazir..jgn lupa jemput nasya on ur luvly day k..::

mysarah said...

DIY ni memang seronok especially bila outcomenya marbeles. oh tak perlu, sweet jer cukup. ikutkan hati sume pown nak buat sendiri. just MASA, TENAGA & yang paling penting EFFORT. jgn jadi macam i yer. hangat2 taik kucing :P

Lala said...

jangan isau! semua akan settle. and u'll be smiling!

tapi mmg salute abis biler u bertekad @ bernekad nak buat DIY semua..hehe

thezaila said...

hi babe.. its sooo awesome gosome posome (gasak la perkataan mengarut) dapat DIY banyak benda.. i pun mcm nk DIY semua benda yg termampu..but my mom is not that supportive on the DIY idea.. dijegil2 nya bijik mata... katanya.. takut x sempat.. adeh.. org dah la nk save budget bagai kan.. but then..i ada plan rahsia utk buat benda2 DIY tu my fren's house.. hahah.. sorry ma..

anyhow.. if u need any help..just buzz me.. will be happy to make ur dreams come true... =)

Cik Belle said...

yanie! all the best.. tak perlu nak panic-panic.. seems like everything dah tersusun tuh.. i pon macam u.. nak diy semua benda. ahahaa. tapi veraanggan aje la lebih.. hihi

Hana Jaffar said...

@hana yoriee : not at the moment :) for years i dah focus more on hairstyling..and makeup i kadang2 je amek freelance job utk event performers and dinner. so sekarang nak lebarkan sayap fully into makeup sekali pulak. insyaAllah 4th quarter of this year i akan go all out. :)

~ thalhazlin ~ said...

wow. banyak tu nak diy. good luck yanie! u can do it. cayuk! hee

petite4 said...

hi babe, masih mencari MUA untuk bridesmaid ke dah jumpa dah? kindly visit my blog http://petitetouch.blogspot.com/.

i usually take Rm65 seorang untuk 4 ke 5 orang bridesmaid dan mak pengantin. if you request dalam 8 - 10 orang, maybe i can give another price. BTW, Rm40/person still acceptable to me la..

petite4 said...

oh, and ya.. i also do makeup for wedding and solemnization.. fyi

Reen Tart Nenas said...

wah, byk nyer DIY. ok, sila pengsan! hehehe xde la, good luck babe! Bulan ramadhan nie boleh la buat, sure tak larat nak jenjalan nanti :)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ