Sunday, August 8, 2010

Changes.... Baju Nikah, Majlis bertandang and etc...

Dulu i pernah buat one entry pasal my designer (supposed to be) for nikah kan? Okay, finally, i tak jadi engage her for nikah, but maybe for my bertandang..

I tak pernah buat any entry or touch anything pasal my bertandang, bukan sebab apa, sebab for me, bertandang tuh kan dari family lelaki, so everything must be from their side kan.... Furthermore sebab tarikh and venue pun tak confirm lagi...So i tak nak cerita banyak2 dulu.... Lagipun we all buat jauh.... di Miri nu ha....

So far tempat yang my fiance dah survey is Dewan Suarah di Miri, Kelab golf (apatah nama dia, lupa) and Mega Hotel. Tapi yang 80% confirmed is Mega Hotel, sebab package di hotel tuh dah inclusive of macam2 benda ( and yang penting way save dari buat di tempat2 lain) .... So kami tak payah nak uruskan apa2... Cuma takde baju and makeup je.. So takpe, on makeup guna Encik Google saja atau minta kawan my mother in law yang ada beauty spa tolong, and baju bertandang macam i cerita tadi.... Tapi ni semua will be decided by my fiance and his family, so i memang out of coverage dah... x campur dah....

To any of B2B Sarawak yang tau other places untuk reception yang OK especially di Miri, let me know ya....

For my baju nikah, like what i mentioned i just want something simple and wearable for any occasion lepas tuh kan? i finally opted for lace and satin, and also baju Melayu satin for fiance. Design baju memang sangat simple, kurung moden dart tinggi tuh, 2 pieces la, cover dengan lace... kain will be satin kosong camtuh je and just lipat batik... Memang nak simple habis.... And for fiance also no sulam2.... I tempah dekat one butik kat satu shopping mall ni.... Memang berbaloi2.... Tapi, i x boleh recommend lagi dekat u all, sebab i pun tak pernah pakai apa2 baju dari sini.... Tapi harga memang berbaloi... Baju i dengan fiance termasuk kain semua, songket and butang baju Melayu baru RMxxx ....nanti baju i dah siap next month, i akan upload di sini.... Bila i tengok baju yang diorang display and some baju from customer yang dah siap, memang kualiti jahitan and kekemasan baju tuh undeniably superb la... tapi x tau lah pulak apa jadi dengan baju i kan.... tuh i will share later....

To those yang tertanya2 designnya macam mana, macam di bawah ni saje...inipun i ambil from my friend FB on her nikah day :)


credit to her FB


Ala2 camtuh la.... Masa nak pilih kain, bergaduh sikit dengan fiance.... termasuk lah conflict dengan diri sendiri ( tah apa2 i ni) actually i nak allwhite, tapi dok rasa " kalau ambil all white, nanti pasni segan lak nak pakai ke mana2 kan?" lepas tuh SA kat kedai tu bawak keluar satin light silver and dark silver, letak kat badan dengan lace tuh banyak2 kali...masih tak boleh nak memilih jugak.... Sebab kalau pakai light silver tu nampak macam lace tuh x naik sangat.... Last2 mengikut kata tunang dan terpengaruh dengan kata kakak kedai tu " dik, kalau dark silver ni nampak slim sikit " jadi baiklah, i amek je lah yang dark silver tuh...

Masalahnya sekarang, hari2 dok pening apa jadi dengan baju nikah.... dok risau segala,seriously i cant imagine...how my baju nikah will turn out to be. dahlah i buat kain lipat batik je... degil kakak ukur tu suruh buat duyung i tak nak.... suruh tambah patches lace semua i tak nak...nak simple je... i lupa pulak ambil gambar kain nak letak kat sini... Baju pulak atas lutut je sebab si katik ni kalau pakai baju bawah lutut nampak lah macam pokok bongsai.. Huhu

Lace pulak kaler putih tapi ada cam grey grey sikit, base kaler dark silver...adoi risau risau apa lah jadinya nanti..... berserah... :) :) Mungkin kalau nampak too simple i will buat heavy beading ke? Ada sesiapa tak yang boleh buat heavy beading? Any suggestion?

On tudung... ya allah i ada tanya tudung ala2 selendang tu tapi heavy beaded from this boutique ni, tengok2 harga dia way out of budget langsung (ingatkan nak beli je sebab tak nak pakai veil)..... harga tudung tu je dah boleh dapat satu baju kaftan heavy beaded yang lawa gile kat one butik yang i suka ni.... memang kena cari alternative lain lah...

Kalau baju design ala2 di atas tuh nak pakai tudung apa ye? Tudung ekin pulak, i memang tak boleh pakai, sebab macam tak kena dengan muka je.. kalau shawl lycra kosong lilit buat segitiga kat depan and letak veil je okay tak? Kalau pakai tudung bawal tuh nampak simple sesangat lah pulak kan.... Nak kena pakai cekak spiderman tuh tak rasanya.... hmmph pening nya.... kejap ambik gambar stepsis i masa nikah itu hari :

ibu. adik . saya

Ha pakai macam itu ok x ye? Dia pakai tudung bawal tu je... tapi kalau i, i nak minus the cekak spider... or is it too simple? hmmph... harus cuba jaya setelah mendapat baju nikah lah nampaknye...


For nikah ibu will sponsor catering, tapi i kena keluarkan duit for khemah and mini pelamin (if i want any) ~ Mana nak dapat canopy and scallop segala dengan budget below RM300? ada ke? Sebab nak pakai satu - dua je.... Mini pelamin fresh flowers setakat ni i dapat pun RM550 (this is the cheapest kot) Itu[un without kerusi. Or maybe DIY je kan... Tapi DIY nak kena cari stage, sofa bed, backdrop, kapet bulu, and pasu besar segala pulak... Juga Beli bunga segar. Budget penting di situ.

Kasut nikah masih belum beli.... Banyak tempat sudah survey, tapi xde yang menarik... C&K haruslah reject awal2... the smallest size pun x boleh fit kaki ini dengan baik. Mungkin harus survey di Vincci and Nose pula. Atau tempah di Gavy? Review tentang Gavy tidak lah best. Hmmph, harus tanya Huda tentang ini. :) Atau any place yang jual kasut2 platform peep toe yang sesuai for nikah and reception? Survey lagi lah nampaknye...


Next entry i aim mesti sudah book pelamin, and videographer so that boleh post entry tentang mereka ;)

11 comments:

kay kamal said...

aritu i tye this one guy from NAN canopy... dia quote canopy 1 set rm300..i kata majlis kat kota kemuning..u try call dia la eh..

019-6644461

NahWaL said...

If your nikah dress is simple then maybe you can spend more on the tudung :D. ala ala koleksi vispera pon ok juge. But if nak all simple, haritu kawan ai pakai tudung awning then selendang ala ala siti tu je. cantik je, sebab i rasa mata yanie very sharp, kalau dalam gambar macam memanah gitu . HAHA.

good luck dear!

hana yoriee said...

hehe..panjang lebar yanie cerita..yg mcm tudung adik yanie pakai tu pun cantek..kalau baju yanie simple selalunye bahagian atas kena lah yg heavy sikit..=)

ally said...

wah...byk nak kene wat ek yanie..haih, hrp2 ok la...psl tdg tu, kalo x nak yg berawning tu, leh je pakai shawl or tdg bwl tu..n nak minus cekak spider pon bole...lawa juga..lg2 kalo veil tu ada byk manik..dah ckp heavy dah tu..n pasal baju tu, no worry, mesti outcome tu cantik n kaler pilihan u tu terbaik..jgn risau2 k..

mysarah said...

panjang betul entry u ni but i manage to finish it!! hehehe. anyway nothing to comment, just gud luck on ur prep dear! ;)

Reen Tart Nenas said...

Yanie tak macam bonsai la...ishkkk! Yanie try dengan Puan Vispera. Semalam Reen dah pegi jumpa die. Yanie pun tau muka Reen bulat bangat kan? Tapi semalam masa die bw sample tu, memang sesuai dgn muka. Kurang kechubbyan nyer... reen ada buat post pasal nie...

Hana said...

Yanie.. I think silver is OK la for nikah.. n I've seen pic yg baju nikah kurung yg simple je but look so nice sbb so pure.. so rasenya yani shouldn't be too worried.. but pilih one thing untuk highlight pon ok.. Tudung yang chantek mungkin.. but it doesn't mean too heavy.. macam english wedding simple all white maybe highlight kat headband diorang.. something like that.. juz an opinion.

Yanie said...

Kay : Thanks for the suggestions dear.. I appreciate them very very much… I will be in contact with them soon… Hopefully dapat la yang ikut budget i…

Nahwal : Yes… but tuh la tak tau nak pakai tudung yang macam mana, sebab factor muka yang tidak kurus… demn. Hehehe… And budget juga… Macam yang pernah u advice, I akan try and error kot nanti… 

Hana Yoriee : Kan Hana… Pakai tudung bawal tu xdelah Nampak serabut sangat.. Tapi ramai orang suggest pakai tudung licin… Masalahnya banyak kerja nak buat… Nak iron, nak maintain…. Satu hal.. Sudah la si clumsy ini sangat clumsy..

Ally : Thanks Ally for the supportive words and suggestion… Sangat appreciate… nanti I try and error and will let you guys know ya…

Mysarah : Hehe… thanks dear! Sudi baca, I merapu je ni… saje.. tapi nanti bila dah kahwin inshaAllah boleh kenang2 balik betapa struggle and stress nye wed preps ni 

Reen : Thanks Reen for the suggestion… tadi kita meet up Reen dah share macam2… AT least I know I am not the only one yang ada macam2 ups and downs untuk buat preparations ni …. It is really nice to know you Reen.

Hana : Hi Hana, yes…. Bila I fikir2 balik and imagine balik the lace and satin tuh I rasa inshaAllah akan okay kot…. On tudung tuh, I tengah struggle survey and cuba2 pakai macam2 jenis tudung… tapi nak betul2 tahu tu I have to wait sampai baju I siap kot… lepas tu try and error lagi kan…. Anyway dear, thanks for the suggestion!!!

fia said...

salam yanis..nice blog...sy setuju about tak campur belah lelaki coz takut ade yang dag family lelaki dah plan kan...so kita khusyuk dan tawaduk untuk belah pengantin perempuan je...anyway i follow u

ina said...

yanie, klu kt miri mega hotel punye pckge mmg berbaloi..sbb haritu ade gi reception bestie yg en tunang yanie punye cousin, zah..klu kt golf club pun ok gak..hehe..just my opinion je wpun bkn org miri..hehe

Yanie said...

fia : Thanks fia for following. Betul. belah lelaki x payah campur just when they need our opinion baru cakap. Kalau tak, ikut je. :)

ina: Ye ke? i see. Takpe tuh semua lan yang uruskan nanti. Hehe. I ikut je dear. :)As long as tak burden kan dia and family.

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ