Wednesday, August 18, 2010

First fitting - Reception Dress

Last Saturday, me and Mr Fiance jumpa Ejad untuk first fitting my baju reception kat his house. Sebelum pergi berdebar2 k, sebab tak tahu macam mana rupa baju i tuh and lagi satu haruslah takut sebab ejad ikut ukuran yang diambil dalam bulan Mei. So 2 months different dah kan?
Please refer this [entry]

Within the two months time, serious i cakap, memang tak diet langsung. Konon beli Herbalife nak disiplin makan ikut time table, tapi adalah kot makan sekali dua je, Pastu beli basikal gymnasium tuh (apatah nama dia), pun i tak guna, buat pameran je dalam rumah. Konon2 masa beli, plan nak cycle dalam 20 mins everyday after balik kerja, Tapi nan ado you all.Hehe.Adalah masa mula2 beli semangat tu siap kunci jam 20 min stop. hoho.

Ok, cerita pasal design my reception dress. I briefed Ezzad on my wedding theme, and dia balik, discuss with Kak Sheila and came out with several designs. i picked the one i love most but of course with a few alterations here and there, sebab masa jumpa balik tuh, Kak Sheila was there, so dia pun bagi suggestions untuk improve the dress. Design macam kat bawah ni and tu tu sneak peek kain lace dia. Tak surprise ek? Takpe takpe, i need to document all the preps sebab nanti boleh baca balik lepas kahwin...


Credit to : Ezzad Zikry



Pengalaman first fitting seksa!!! Hehe. First, sampai2 tengok dress tuh dah naik lace..tapi belum jahit lagi, just letak jarum di patung. Terus love at first sight and bersyukur sangat2. Memang cantik la di pandangan mata i. Tapi x tahu lah pula pendapat orang ya. :)

Lepas tuh, baru teringat i tak bawak corset... Hoho. Macam mana nak try kan? Takkan nak pakai yang dalam tuh begitu aja. i tak daring you all.. Hehe So ejad pun usaha lah carikan corset untuk i, first corset dia letak kat badan i, kecil okay. kecil. Dia cari yang besar sikit, and kena tetas okay. Lepas dia tetas corset tu, i try pakai. nasib baik just nice je. (tapi nak pakai pun tahan nafas ek) Lawak sungguh.

What i love about my reception dress are the tail, the lace and the beads..... Tail panjang memang like what i always dream of, lace memang heavy beaded.. Beads memang yang macam i nak. And Ejad akan tambah lg beads tu sebab nak compliment with the groom suit.

Masa ni Ejad tengah jahit kain i kasi macam ada shape dekat bahagian lutut, and part paling seksa masa dia nak kecilkan tangan... Masa kena depakan tangan tu oh mai god lenguh gila... Tapi adalah masa2 yang Ejad bagi i rest sebab dia kesian tengok i... Haha. He said kalau i tak nak pakai corset pun takpe. Sebab macam lace tuh nanti akan tutup depan and belakang penuh. But still i cakap, i want to use corset, sebab nak kasi nampak shape. Hehe.

Kat bawah ni pulak gambar front part of the baju. See, togel kan.takde apa2 lagi, Yelah nama pun first fitting. Lengan memang fit sampai siku je. Nanti dia akan patch lace kat hujung tu and the whole badan sampai bawah pinggang.



I am so in love with the dress sampai macam keberatan nak balik rumah. Tak kisah lah apa orang nak cakap, i puas hati. Cuma yang i takut, sebab kan dress tuh nak betul2 kena fit dengan badan i, i need to maintain the way i am now atau kuruskan lagi badan. Tapi i x boleh naik lagi dah, which is i sangat2 risau sebab badan i memang cepat naik. So i suka ke tak suka ke memang i kena diet jugak.

Hmmph... on baju nikah pula, i meroyan tau pergi balik butik yang i buat tu semata2 nak tengok dia punya past works. hehe. Tapi bila i dah tengok2 balik baju2 dia kan, i macam, not bad la. ok je.. kualiti jahit cantik, and design baju memang nampak kemas..... Tapi tunggu i dapat baju tu on 25/9 - i will update u guys.... :)

Ini pula gambar groom to be yang takda langsung perasaan groomzilla bagai masa beli suit. Selingan je ni.



p/s : To B2B friends yang baru follow blog i ni, drop comment kat shoutbox, and yang email2 i tanya this and that, share this and that, thank you so much ek... mana2 yang i tak reply, i am so sorry, could be i overlooked your email ke macam mana. and yang i email and jawab email2 i untuk tanya u all this and that pun thank you sebab sudi layan i ni. Hehe.


Next entry will update u guys on " Benda/vendor murah tak semestinya cikai"

Interesting topic huh?


14 comments:

hana yoriee said...

waahh..yanie dah 1st fitting..hehe..syoknye!! hana first fitting schedule bulan 10..tak tau bagaimanakah rupanye..huhu..

p/s: wahhh..azlan nampak segak lahhh~ (mesti kembang azlan..hehe =))

Hana said...

From that draft pic sure gorgeous kan dress :) waa.. beshnya..sy still blom fitting lagi..

thezaila said...

belom 100% siap jadi baju, sudah nampak ke-gorjes-an nya..

pardon me of ruining the language.. muhahah *evil laugh*

mysarah said...

u punya wedd lebih kurang i punya tapi baju i belum buat pown lagi. cmne tu? haishh i risau

Yanie said...

Hana Yoriee : Ye ke Hana? Takpe fitting bulan 10 lagi bagus, Masa tuh dah lepas raya. So badan dah tak banyak ubah tau Hana. Segak ke? Hmmphmm. Perasan lah tu nanti. hoho

Hana : Ye ke dear? to me, okaylah the baju. i love it so much. Tapi the final outcome belum tahu lagi. Minta2 okaylah... Nanti dah pergi fitting, update we all ye?

thezaila : Hehe, thanks babe. Biasa2 je tu.... Tak tau la rupa nya i pakai masa reception nanti. Nervous i babe.

mysarah : Eh, wed you sama ngan i kan? tak buat lagi babe? Buat cepat2... Tapi i rasa still ada ample time lah kalau u buat bulan 10 pun. But find someone yang can concentrate more on your baju. :)

syanaim said...

::wah x sabar nak tgok baju tu..:P..::

Reen Tart Nenas said...

amboi cik Yanie, mantap2... waka waka bulan puasa nie boleh la turun sket berat badan tu :)

Qaseh Qidzizie said...

Hi yanie...

wow...cantik bakal baju u tu nanti...
tak sabar nak tunggu... :)

i linked u ye...

Yanie said...

syanaim : Hehe... I pun tak sabar babe... COunting days ni...

Reen Tart Nenas : Mantap2 babe. Hehehe. Hopefully boleh la turun berat badan tu

Qaseh Qidzzie : Thanks dear. Nanti i will link you back k... Sharing2. Sharing is Caring.

AiniQMY said...

waaaaaahhh...cantiknyer baju tu kat kertas yg die lukis...mesti dah jd lagi cantik ni!! ekekekekke enjoy ur preparation day ye.....selalu2 update! :)

Yanie said...

AiniQMY : Hi babe. Thanks. I mampu berharap je ni... minta2 okay lah baju tu jadi... :)

bitsANDpieces said...

yanie!!! baju you mesti cantik gilaaaaa. wah, baju lelaki pon dah siap eh? takpeee, banyak masa lagi. i think by the time nak masuk 2 bulan, mmg dah malas nak fikir apa dah. yanieee, kenapa nak privatekan blog nih pulak?? kite suka baca blog awak tauuuu

Yanie said...

Heed : Hi dear, saja je nak private kan blog... Ada sensitive issue sikit... Nanti i send invitation tau. of course i invite u dear!

eidadie said...

Wow...cantikla....berapa ea byr upah jahit tu? I nk try jugala tempah kt tailor tue...you really look wow...marvellous...

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ