Thursday, October 28, 2010

Men Wedding Ring ( I need helpppsssss)

Okay guys, i serious ly need helpsss here.

It is like approximately 36 days to go for my big day and i still x beli cincin lelaki lagi....

Okay i am aware that in Islam, men are not allowed to wear white gold/gold kan? Tapi boleh pakai platinum kan? So kat mana nak beli cincin lelaki ni?

And what's the budget like?

Cincin perempuan sudah di beli ye and sekarang in safe keeping kat Habib ( i akan buat one entry on this)

But what about men's ring la? Kat Habib ada tak yang platinum? Sebab that day i lupa nak tengok....

And besides platinum, apa lagi yang lelaki boleh pakai?

And besides Habib, mana lagi nak cari yea wedding ring for men?

Kawan2 tolong lah saya. I just want to know, bahan ape yang lelaki boleh pakai, budget wise and the place!!!! Please....... :)

25 comments:

~Ayu BnSyg~ said...

Try kt Platinum Diamond. Ayu x pnah g sana just suggest sbb nama dia platinum? Hehhe. Klu x silap kt Mid Valley ada rasanya.

thezaila said...

boleh try kt satu tempat ni.. can't remember apa nama nya.. huhuhu.. forgive me for that.. tp kt Mines.. kt sana ada jual cincin lelaki.. bukan platinum, bukan white gold.. apa ntah nama matel tu.. dah hantar cincin tu utk buat gubahan hantaran.. nnt bila dah dapat balik, will let u know.. tp saya sudah jantuh chenta dgn itu cinicn..=)

eika said...

hi dear.. i pernah survey.. Diamond & Platinum.. ada platinum for men, but a bit pricey, then got goldheart at midval, ada platinum and this metal called paladdium.. paladdium is much cheaper compare to platinum..and paladdium ni ada kelebihan yang i cant recall! lupa! heheh check it out kat goldheart!! by the way, poh kong and tomei also ada platinum price tak ingat la..
kalau in term of money i rasa paladdium tu worth it. sebab platinum mahal tapi tgk design mana u suka la heheh happy surveying babe!

Lieya said...

I xdela pandai sangat, nie yg i tau dr kedai2 jual cincin yg i survey. Kadang2 kebanyakan kedai emas ade, Kene rajin surveyla... platinum, stainless steel, silver oso boleh... tp kalau silver kene tanye "ade salut emas x" sbb kadang2 silver dia ade celup sikit ngan white gold tu yg mana harga agak mahal sikit la. Bile memilih kene rajin bertanya, pasal dlm islam even ada sikit emas pun lelaki xbleh pakai. Anyway tengok your budget dulu. Kalau budget tinggi so u can buy platinum kalau budget biasa2 je just buy stainless still or silver. Good luck...

sk said...

tak silap dulu i penah tgk cincin platinum ada dkt tomei n diamond & platinum. harga mcm 1.8k n above.. kebanyakannya jual in pair sekali utk bride.

other than platinum, bleh u bleh opt for palladium, platinum sterling, platim (ni sume ade kat goldheart) or stainless steel (bausch k). stainless steel sgt murah, less than rm300 pon ada.

rasanya price wise, klu susun in decrease jd camnih,
platinum -> platinum sterling -> palladium -> platim -> stainless steel

good luck yanie. happy hunting! =)

annie said...

i bloghopping and found u blog. i pn tgh survey cincin laki. Kalau pg kebanyakan kedai diorang akan suggest suasa putih instead of suasa merah.kalau dulu2 cincin laki diorang pakai suasa merah.tp sebab kale dia tak berapa cantik, skrg diorang buat suasa putih.suasa putih look like platinum.the price mmg in budget.berganda2 murahnya dari platinum.kakak i pun beli utk her husband suasa putih+diamond kt habib.ms tu tgh YES, dia dpt half price.i rasa semua kedai emas ada.

Reen Tart Nenas said...

babe, if ada budget, ko for Platinum Diamond. Area Shah Alam yg i tau, ada kat SACC Mall. But, as for me, I will bought from Habib je... (xsempat juge nak pegi). Tapi sila pegi Habib di Ampang Point, sbb ia HQ so collection dan size juge byk... or else, bleh juge di KLCC. Habib lain, limited sket.

Moose said...

Hi Yanie,

Previously I wrote an entry about men's ring esp. for you. hihi. maybe you lupa kot. but here's the link:

http://moosetheloose.blogspot.com/2010/07/ring.html

YuNa said...

hehehe jgn risau.. i pon beli ring for enche tunang lbh kurang sebulan sebelum majlis... i suggest u gi emas sri pinang... ada 2 cawangan kajang n kl.. lelaki boleh pakai suasa.. tapi sekrang suasa pon da ada warna mcm silver taw.. aritu i tgok design cantek2 n moden..batu die pon bukan batu biasa2.. sekarang mega sale harga die less 50%-60%.. so after less boleh dapat dlm 300-400++.. tengok kepada design.. harga asal dlm 700-800.masa i tgok awal bulan ritu blum mega sale... huhuhu.. tp skrg da start rasanya mega sale... tntang platinum lak, kalau kat habib platinum yg ada diamond dlm 1200 kot.. coz opismate kite beli utk die kawen ritu..

ZARA said...

a'ah yanie, i pon ada baca entry moose tu. check it out.

hana yoriee said...

huhu..kalau tak silap lelaki takleh pakai suasa..sbb suasa ada campuran emas. so, its either platinum,platim, palladium and stainless steel kalau nak selamat. mcm yg sk cakap tu..hehe..

yanie..smlm YM tergantung..about ur ring! sila sambung..hahaha..

Nuown said...

Dear Yani, My ring maker is Uncle Raj (012-3703040). His office at Solaris Mont Kiara. He can customize the ring ikut pattern you desire and advice your budget.

Awal-awal lagi kena mention your budget tau. senang dia nak advice.

Price wise, RM2.5k++ depending on azlan finger size. I think its affordable since customize + 1 diamond. we choose princess cutting diamond.

I rasa sempat lagi kot nak buat sebab ring i pun dia buat dalam sebulan termasuk testing semua dah.

all da best! :D

P/s: boleh view our rings dekat akad nikah pictures :)

Mrs. ieza said...

hi dear,

dulu i pun ade probs nak cari cincin for my husband...habib ade jual platinum but design xade yang cantik sangat & x semua habib ade platinum for men...kedai diamond & paltinum ade banyak choice of platinum but agak mahal sikit...then lastly i end up with goldheart kat midvalley... their platinum ring agak affordable sikit compared to others...and gold heart ade gak options lain for muslim men rings such paltinum+sterling and others..
i ade cite skit at my entry here.

http://satriakelabu.blogspot.com/2010/06/perihal-mencari-cincin-kahwin-untuk.html

hope this can help u dear =)

ANIeM said...

Ari tu survey suasa kat Poh Kong. Around RM800++ dah boleh dapat 1 cincin..i pun tgh survey lagi..:-)

missbutterfly said...

go for palladium babe! price ok. cari dkt goldheart midv.

YuNa said...

tp emas sri pinang owner melayu.. die cakap xde cmpuran emas.. huhuhuh tp tu yg dorang cakapla kan... OMG! sy kene betul2 pastikan bnda ini! huhuhu

YuNa said...

yayyyy! yanie.. already call emas sri pinang.. dorang cakap suasa dorang takde campuran emas..suasa dorang campuran Aloi, Zink dan Paladium sahaja.. that y kaler die silver.. ^_^

si kecil said...

kat gold&heart ada platim..mix platinum+sterling. harga dalam 500.

Ajlaa Azam said...

Was blog-hoping n I found your blog. Thought of sharing, I have to agree with most of the comments given that u shud go to goldheart for ur future husband's ring. I bought mine too there dekat midv. Pekerja dia sgt helpful n even suggested us on few other designs. Pricing, sgt2 affordable..that I can assure u...and if you spend RM1K and above, u'll automatically be their members bole dpt 20% discount on their product (except for wedding bands)...design die pon cantik...

Poh kong ade jual platinum..platinum&diamond pon ade jual tapi sgt mahal for a clean cut wedding ring..Habib well, design takdelah cantik sgt n i dont quite trust habib's pricing...

to be on a safe side, try cari platinum ring/platinum sterling atau yg seangkatan dgnnya sbb kalau tak silap suasa tuh mcm lelaki tak boleh guna...

hope it helps!

AiniQMY said...

dear, my hubby punya was bought 1 week before wedding tak silap..hahahah dun wery, but kena tau tempat nak pergi...

so far, diamond & platinum ade jual...masa i bace2 dulu pasal cincin, ermm..personal opinion aje ni ok, hanya platinum and above saje lelaki boleh pakai, emas putih, suasa,suasa putih tak boleh..sebab suasa pun ade campuran emas sikit...

lupa dah web mane i bace pasal hukum tu laa..go for platinum la..nak pakai sampai akhir hayat kan? heheheh platinum pun ade kat tomei, and poh kong...D&P kene mahal sikit..but if u ade bajet, y not, sebab quality... :)

Go Go GO girl!!

ASHIKIN said...

singgah n follow u,
dulu ms saya kawen saya tempah cincin silver utk suami saya...biasa je..hehe
semoga yanie berjaya mencari cincin idaman..untuk azlan ye..

Good luck..

Khumaera Ismail said...

angkut je tunang gi kedai emas mane2..suh dia pilih platinum or silver..hehe~ tp kalo na tempah special, lg bmakna.. =)

--adaka ini idea?huhuhu~ tada idea pun..--

mizz sue said...

hai anie..igat su tak??hehhe

yang yanie salah tegur mase kat kenduri xora

faradiba said...

yanie..long time tak comment..hehe

btw just sharing info yer...

"Tatkala Nabi saw ingin menulis surat
kepada orang Rom. Beliau telah diberitahu bahawa mereka(orang Rom)
tidak akan membaca mana-mana surat melainkan ada cop keatasnya,
maka baginda pun mengambil cincin peraknya, Ia bagaikan seperti aku
melihat sesuatu yang berkilat di tangannya, dan diukir dengan
perkataan Muhammad Rasulullah" [Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim
].

Yanie said...

To ALL who had dropped your comments for this entry, thanks a lot dearssss.... i appreciate your comments so muchiiess... sayang you all k.:)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ