Saturday, October 23, 2010

My baju nikah and kad kahwin!

Salam and hi peeps....

Sorry bride to be buddies, dah lama gilew i tak update blog kan? i am super duper busy lately... Workload yang tak habes2 eventhough i have to stayback at the office everyday until 8:30 pm and i was busy with a few events kat my company. Busy menjadi emcee.

Tapi dalam senyap2 i, banyaaaak benda yang i dah settlekan. Alhamdulillah. Cuma satu yang i risaukan sekarang, i belum lagi settle kan hal hal nak bernikah. Camne tu? HIV test pun i belum buat lagi. i tak da mase sangat2. Fiance also the same. Busy with workloads jugak. Jangan ingat kitorang ni workaholic tau, we just have too many things to do at the office tu. Tu yang tak pasal2 terpaksa jadi workaholic. Hehehe.

Okay first of all, i dah tak private this blog dah. Sebab kesian lah. I know some of the bride to be yang tercari2 guidance for vendors lah, how to do this and that la, and where to buy this and that la. As someone yang sedang going thru the phase, apa lah salahnye i sharekan. Sharing is caring, people. Hahaha. So i just want to ignore what other people nak cakap pasal my wedding, yang penting i happy, kan? kan?

Okay so here are few updates on my wedding preparations. Enjoy reading buddies. I miss u guys so much dah lama tak tulis blog and blog walking neh.... hmmph...


1) Baju Nikah

Remember this entry? Pasal baju nikah i? on how i tak jadi wat dekat Azura (the awesome designer) tu? Hmmph, kan i hantar kat one boutique ni and i did mentioned how happy i was masa i mula2 hantar tu, sebab i tgk contoh2 baju semua cantik kan..... Hmmph.... well it turned out to be the other way round for my baju!!!!! And also for fiance's!!!

First, the lace all jadi yellowish here and there. tercabut sana sini. memang nampak buruk sangat ye. tapi takpe la lagi. benda tuh semua kira macam boleh diperbaiki kan? Tapi bila i tried on the baju, part tangan dia sangat senteng...... i dah macam, "uik, macam mana boleh jadi macam ni?" Tapi xpe, i tunjuk dulu kat SA butik tu, and dia cakap no, i look good. Tangan tu x senteng sangat. i was like, i rasa sangat tak selesa kot dengan panjang tangan tu and i told the SA, that i want them to do something about it.

She said okay, and she said apakata try bukak both shoulder pad tu, sebab mungkin boleh nampak okay. Sebab dia cakap, kalau i nak alter, i kena tambah kain apa semua. i pun okay kan je lah. So i pun tinggalkan baju tuh like for a week lagi dengan diorang.

After a week, i came back to pick up the baju... and i tried it on again. And know what guys, tangan tu still the same length. only thing dia jadi panjang sikit jew. But still senteng and i really really dont like it. Same thing happened to baju fiance. baju dia macam besar yang tersangat2 kelakar! Tangan besar. Baju labuh semacam. seluar besar. Memang buruk la. so i cakap balik, nak repair baju fiance je, and i akan just pick up my baju je sekarang sebab masa tu i memang dah tak ada mood dah nak suruh butik tu buat apa2 alteration pada my baju.

tapi the story doesnt end there. balik rumah i dah tak senang duduk. try lagi baju tu 5, 6 kali and yes, i hate the baju so so much..... Last2, i bincang2 dengan my fiance, both of us beli baju nikah baru. So, dont worry guys, i dah ada pun baju nikah baru yang i like so much. And now tengah hantar for beading. Once dah siap, i will paste the photo here okay? We all change the theme color, first it was supposed to be grey and white. Now, dah jadi white terus. All white. oklah kan nikah pakai all white. :)

And for Azlan, kitorang dah tempah dekat BAK. Dekat Jalan TAR tu. I know maybe some of you guys yang buat baju lelaki kat situ kan? :) Conclusion here buddies, nak buat baju ni memang kena detail. I learned a lot of things tau dalam my wed preparations. Memang macam2 dugaan. Macam dekat that boutique, baju2 dia memang lawa2. Tapi........ tau tak kat mana yang tak betulnya sampai jadi macam tu? Kat tukang amek ukuran tu!!!!! so xpe. i pun dah ada baju baru and i hate to dwell on the past. Baju tuh nanti we all pakai lah buat jalan2 ke raya ke. Hahaha.


2) Kad kahwin


My kad kahwin baru je siap!!! Hehe.. i can pick up tomorrow. Okay, just nak share with you guys kat mana i buat my kad kahwin. I buat my kad kahwin dekat Gift By Print (http://artchetak.blogspot.com/). It was very2 easy dealing with Kak Durra. The owner of the blog. She knows exactly what i want. Memang tak payah susah2 describe. Sikit2 je dah paham dah.

I took the RM450 promotion. The promotion includes of 500 pieces kad kahwin (SAVE THE DATE style, yang sekeping tuh je), 1000 pieces of TQ tag and a bunting. Hmmph, nice kan the promo? i told kak durra, my wedding theme. and the color combo that i want for the card.

Kak Durra, she was very easy and super duper fast, terus draft design once dapat details and less than 2 weeks i rasa semua dah siap. My card turn out to be simple tapi sangat2 elegant ( well at least for me, eh tak eh, Hana cakap elegant jugak... Hehehe) I like the outcome so so muchiees lah. Memang thanks a lot to Kak Durra. Highly recommended.

You all boleh jalan2 kat blog Kak Durra, banyak yang she can do tau.... You can also like her facebook page. Try to search for Gift By Print, k?

Kat sana ada jual one pair tshirt for bride and groom jugak tau... Guys check em out. Here's the link (http://artchetak.blogspot.com/2010/10/our-designer-tees-are-now-available-at.html)
Anything you can just contact Kak Durra at her e-mail address durra@artchetak.com...

Dont worry Kak Durra is very2 efficient in replying e-mail.Kalau beliau terlambat pun mungkin the email gone MIA. Heheh.

Okay here's my card, guys (see below). And guys, Please please... drop me your e-mail address/and your house address k... i would like to invite all of you for my wedding.... My time is running out guys. See you next entry!


17 comments:

Reen Tart Nenas said...

Hi babe! lama giller u mendiamkan diri. byk betul progress. but i'm so sorry about ur baju nikah. sib baik blh buat bj lain. i pun br pick up kad kawen hoke :) happy. but same as u, hal kawen lum settle, except HIV test dah settle :) chaiyoook babe!

hana yoriee said...

hehe..baca2 td ingat ada lagi cerita..sekali dah habes dah..tak puas baca!! huhu..tak sabar nak tgk baju nikah n baju reception dr ezzad tu! sure mantap giller..hehe =)

Yanie said...

Reen Tart Nenas : Hi babe.. Yelah, Saya sangat busy lately... So sorry k... Anyway ni dah update ni... tersama lak kite kan... baru nak pick up kad kahwin... Hehehe.

Hana Yoriee : Okay Hana... Lepas dah fitting ngan Ejad nanti Yanie buat entry pasal baju reception k... :)

Cik Belle said...

yanie! Alhamdulillah, dapat settle baju nikah tuh jugak. takpela, janji baju cantik dan baru kan! hehe.. i pulak jadi panic. huhu..

lepas tuh, card u cantik nya! colour cantik! wording pun lawa. congrats! =)

Yanie said...

Cik belle : Hello Cik Belle. Thanks for the compliment. Biasa saja Cik belle. Nanti i send the card to you ye inshaAllah. Baju Okay lah Cik belle. Dah siap jahit manik, i tunjuk yerrr.

syanaim said...

::bila nak bg nasya kad ni...:P..::

Yanie said...

Nasya : Bagi alamat dear. Nanti kita YM lah k... Hehehe

kay kamal said...

sekali harung u bagi..lol.. i tggall alamt cni je la.. just hope tade stalker kat cni..happened to me org stalk my fb and komenn mcm2..isk~!

khairina kamal,
2a,jln 33/155a,
kemuning residence
40400 shah alam
selangor

p/s: babe email me ur add umah eh..nk anta card gak

kay_alia@yahoo.com

Yanie said...

Kay Kamal : Thanks Kay.... Nanti i email you my house add k? Hehehehe

ElyaElmo said...

Yaniee....kad lawa.....klo ade lebih..elya pun nk yeh:D

mysarah said...

nak sangat pergi ur wedding but ours will be on the same day. so how?? hehehe. its ok, i'll pray for ur day! :)

Nurulhuda|Adlie said...

yanieeeeeeeeee, omg! lama gila tau dia, eh dekat bak i rasa okay sangat2 dia buat, adlie have been sending all his baju melayu dr dulu smpi nak nikah, hehe, and all white for nikah mmg super suitable, ull look serene and sangat2 suci, save the colors for reception ;))

mestilah nak kad, nk dtg!!

Yanie said...

Elya Elmo : elya, nanti jumpa kat wedding Xora & Zaila, yanie bagi k. Dont worry sayang.

mysarah : Ha tuh lah pasalnye... Kita kan wedding mate.. InshaAllah. I will pray for yours as well tau. Amin.

Huda : Huda sayangggssss...Sorry, i seriously have no time dearrrrr.... Yeah, i rasa BAK inshaAllah okay kot. Hopefully...Nanti i minta alamat tau...

liza said...

Hi!
Happy yg u dah tak privatekan blog ni lagi..hehe
I ni silent reader je. Btw, cuak kejap baca pasal baju nikah u tu. Boleh tau tak butik mana?
Dios ke? Coz i tempah baju kat situ. Belum fitting lagi. Takut juga, harap2 ok.

Hana Jaffar said...

yanie! i nak pergi your wedding boleh?? :)

Yanie said...

liza : hi dear... thanks and yeah the blog is no longer private... I tak buat kat Dios sayang. i think Dios should be okay kot. Dont worry too much k. :)

Hana Jaffar : Hey... of course you are so gonna be invited. Gimme your add sayang! Nak pos kad kahwin.

Hana Jaffar said...

yeay thanks!! (sila lah jangan publickan comment ni ok :) takuttt orang serbu rumah! :p )

no.1 jalan ss 19/4D
subang jaya 47500
selangor

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ