Sunday, February 20, 2011

Prehoneymoon - Cameron Highlands Part 3

Nothing much to share, just nak tunjuk gambar our steamboat dinner on day 2, and our starbuck-ing session after our steamboat dinner.

Actually, there are still lots of photos taken during my Cameron Highlands trip, but due to the internet connection situation, i am unable to upload more.Nak upload satu photo pun kena tunggu berjam2... sigh~




steamboat


Macam biasa, air not inclusive in the honeymoon package, u have to pay for yourself. My husband had orange juice while me on the other hand had apple juice. The juices were fresh and really soothing.(tgk gambar kecik kat ats tu, apple juice i siap ada buah epal lagi, haha)

Our steamboat dinner started earlier than our honeymoon dinner which is at 8pm. Maybe sebab nak masak2 makanan dia tu lama sikit kan? Tapi, ada orang yang will helped u refill the soup and masakkan makanan (awal2 je la, then you have to do it for yourself).

For steamboat, we had crab, prawns, fish fillet, chickens, oyster, vegetables, fishballs, squids, mushrooms, bird's eggs and banyak lagi... dah x boleh nak recall dah... the foods were cooked in two kinds of soup - tomyam and clear soup.. both pun sedap... For dessert pula they all served strawberry dip in chocolates.. Sedap!

Later after dinner, we went to Tanah Rata, jalan2... Weather malam2 kat Cameron memang best...sejuk je.. Feeling obersee lah jugak... haha. Then we saw starbuck and terus lepak2 kat situ (hubby and i memang big fan starbuck, coffee bean and san francisco coffee - sebab coffee yang susah nak buat kat rumah kan)

Best juga tengok orang jalan2 kat Cameron ni. Kat area Tanah Rata ni, you can find banks, kedai makanan Melayu, mamak pun ade, 7-ELEVEN, refloxology center..sangat banyak k... and bukak sampai malam2... Memang tenang la, sejuk, tak noisy and hectic macam kat KL... kalau nak escape dari hecticnya life in KL - please try Cameron yea. Recommended!Sesuai lah nak honeymoon kan... haha... jalan2 dengan hubby...have a peace of mind and enjoy nature.




starbucks


Well, last but not least, kalau nak cari tempat untuk honeymoon dalam Malaysia selain beaches - bolehlah try Cameron Highland. Best! And for me honeymoon package kat Casa De La Rosa ni memang affordable and worth it.. but make sure you guys simpan duit juga untuk beli barang2 kat Cameron Highland tu. haha.

Till then.

Saturday, February 19, 2011

Prehoneymoon - Cameron Highlands Part 2

In Part 1, i'd wrote reviews about Casa De La Rosa, kan? So part two will be more on the half day tour, our dinner and jalan2 kat Cameron...

Okay, untuk you guys yang betul2 nak stay kat Casa De La Rosa, i cadangkan you all tengok info kat sini. i think if you guys can book online, mesti rate dia lagi cheaper.

And if you guys pergi masa bukan peak season, rate dia mungkin lagi2 murah kot, sebab rate yang i tulis dalam part One tu was my rate masa i pergi bulan 12... You all tahula kan bulan 12 dengan Christmas lagi, school holidays lg.. so kebanyakkan hotels memang naikkan harga... :)


Rose Center_edit-2
Ni gambar kat Rose Centre lagi.. Kat situ mostly memang bunga je la... banyak sangat2 bunga... tapi rasa tenang and best je pergi situ... Dahla sejuk lepas tu bila you all naik atas2 lagi (sebab tempat dia macam bukit2 sikit) you all akan rasa angin yang kuat and dapat tgk suasana Cameron.. Tapi macam i hari tu, sebab ikut tour kan, so tak sempat nak naik atas2 lagi sebab time is very limited. Kalau nak ambil gambar kat atas2 pun boleh... Memang cantik. :)



Cameron bharat
Yang ni pulak kat Cameron Bharat's Tea Farms. both of us just had tea, bought some Cameron teas to bring home and enjoy the ambience je. This is a must go! Sebab ambience die sangat cantik! And i dapat makan scones yang sedap kat situ dengan tea yang rasa mcm rempah2 sikit (nama tea tu dah lupa pulak) Price for scone is RM12+ tak silap and tea dalm RM6 - RM8 served for two... tapi tea dia pelik. worth trying tau! Yang nie bukan dalam half day tour dengan hotel tu, yang ni we all drive sendiri je pergi...


Boh_edit-2


Boh_edit-1

Ini pulak BOH Sungei Palas Tea Centre . Selama ni minum teh je tau kan... sekarang ni belajar pulak macam mana buat tea!Memang best.... Tapi bagi i ambience dia tak sebest yang Cameron Bharat's. Kat dalam kedai dia, you all boleh beli macam2 raw tea yang tak jual kat normal supermarket tau... Tea yang kitorang beli, Gunung Chantik. Harga dia not bad... And packaging dia pun comel2 je... Lepas masuk kilang dia, kitorang minum tea kat Boh Cafe... We had 'Gunung Chantik' sebab nak tau rasa dia macam mana lepas beli raw tea dia... Memang sedap! rasa wangi2 camtu... Ada macam2 jenis tea lagi that can be tasted...


honeymoon dinner and tour 1-2
So the above pictures were the rest of the tour... We went to Strawberry Farm (x best sebab tak boleh self pluck, kalau you all pergi masa season dia, boleh self pluck tau!), kat sini you all boleh makan chocolate cake strawberry and macam2 lagi makanan yang based dia strawberry, and yang paling best was their Strawberry Milk Shake, a must have!, Bee Farm - mostly you can learned about bees la.. nothing special here, nak beli madu lebah or apa2 yang dibuat dari honey boleh datang sini..masa nih dah tengahari, so dah panas sikit. Then we also went to Butterfly Farm - best sebab banyak butterfly on the ground, you can just pick them and put on your shirt..lepas tu amek gambar!hehe.. Cactus murah tau... yang kecik2 tu 6 biji baru RM10!dahlah comel2 je semua.


honeymoon dinner and tour 1-1
So... these were our honeymoon dinner! decorations table comel je..xdelah exclusive bagai sangat sampai ada candlelight yang tinggi2 tu, tapi untuk i memang dah cukup dah. haha. I opted to have lamb, Azlan pula nak chicken... For starter dia bagi garlic bread with chicken soup, then salad for appetizer, baru dia bagi main dish dia... then dessert pulak sangat nyumy- strawberry pudding ice cream! sampai sekarang masih teringat2... haha... cuma satu je... air dia tak inclusive dalam package - so kena beli sendiri... dia recommended fresh strawberry juice, so both of us dah malas nak tanya menu, just ambil je la yang tu..but..no regret. sedap!price dalam RM12-RM15 RM18 x silap... either lesser or more than that.. tak sure sangat.. sebab i tak tanya azlan lepas dia bayar tu...


Okay guys tu dulu for part 2... Part Three nanti i sambung lagi k... Enjoy weekends!

Thursday, February 17, 2011

Prehoneymoon - Cameron Highlands Part1

We went to Cameron Highlands for our prehoneymoon on 9th December 2010, 5 days after the big day. Actually masa tu dah tak rasa nak pergi trip dah, sebab macam nak spend time kat rumah je… Yelah…bukan selalu dapat peluang cuti lama-lama dari bekerja ni kan… tapi fikir2 balik takkan nak lepak kat rumah aje kan? Boring lah pulak.

So fikir punya fikir, finally both of us decided to go to Cameron Highlands. Reasons why? 1) Azlan x pernah sampai lagi situ 2) The last time I went there was like 10 years ago, so macam dah ingat2 lupa dah 3) we both hate beach so a big no no for beaches 4) We heard that Cameron is nice for photography, Azlan love taking pictures 5) The cold weather .So off we went to Cameron on Thursday.

Mula2 tu dok survey2 hotel kat internet, cari yang suit our budget and preference. X tau pulak ada Honeymoon package kat Cameron tau. The first hotel we surveyed was Bala Hotel. Thru online, memang rate dia quite cheap. Tapi, memang silap, kitorang tak baca apa2 review pasal Bala Hotel. We all terus pergi Cameron, book the hotel. Actually, masa sampai tempat tu, I dah tak sedap hati… view kat hotel tu memang cantik… tapi bila sampai kat reception tu, we did not receive any warm welcome pun from the receptionist. But since we know nothing pasal hotel tu, terus je cakap, we are going to stay here for 3 days two night. Then the receptionist cakap, we all kena tgk bilik dulu, lepas tu baru bagi keputusan.

So diorang pun bawak both of us pergi tgk bilik, tengok sekali lalu, takde lah nampak apa2 masalah kan, so we all setuju je lah. Masa nak bayar booking tu, orang tu cakap, bayar for one night only, nanti nak tidur lagi satu malam baru lah bayar lagi. Masa ni, I dah quite worried la, tapi tak fikir ape2.. Payment mode, dia tulis kat situ boleh bayar pakai cash or credit card, tapi bila we all cakap nak bayar credit card, dia cakap, u have cash? We prefer payment via cash. I dah bertambah pelik. Tapi malas nak layan punya pasal bayar je lah. For deluxe room (one queen size bed) – rate dia RM250 which for me was quite expensive la untuk service yang tah apa2 tu.

Bila we all masuk bilik, barulah tau… 1) the room quite dark 2) no hot water 3) TV only one channel- and it was Tamil channel at that time (following the reception punya channel) 4) bed sheet dia macam tak well managed, try tidur badan terus gatal2. 5) bilik tak soundproof, we all boleh dengar orang2 kat bawah tu dok gelak2… oh my god… 6) xde langsung beverages macam tea ke coffee ke 7) no iron 8) scones and tea dia pun overpriced 9) xde langsung toiletries, hanyalah dua ketul sabun May (macam guesthouse pulak)
Bila dah tgk macam nie kan, we all terus surf the net, google review..oh my god review semua lah yang tak elok belaka. Terus lah I cakap dengan Azlan, I nak check out from this hotel. But before checked out tu, we all jalan2 dulu la sekitar Cameron, and we all sampai kat Casa De La Rosa, try Tanya the receptionist their rate, and maybe masa tu they all tgk jari kitorang penuh lagi dengan inai dia pun terus introduced Honeymoon package… And apa lagi, I fell for the package right away, terus book. And the rest was history.

We opted to stay kat bilik yang facing Garden View, sebab rate dia cheaper than the one yang facing Golf View. For 3 days two night, the rate was RM758, kalau yang facing golf view tu tak silap I almost RM1000 kot… Kalau nak ambil bilik je pun boleh. For one nite yang facing garden view tu dalam RM350 plus and golf view RM450 plus. Tapi.. the rate will be vary depending on masa tu peak ke off peak ke.

Okay so the package inclusive of :

- 3 days 2 night
- Honeymoon dinner for first night (you get to choose either fish, chicken, lamb, beef) ada starter and dessert except air je you all have to pay for yourself.
- A honeymoon welcome cake – small size sufficient for 2 pax (we got a delicious banana moist cake)
- Steamboat dinner for 2nd night, inclusive of dessert except for drinks.
- Half day tour to all main tourist spots in Cameron (2nd day)
- 2 days breakfast (American breakfast ada, Malay breakfast pun ada)

Ok, why I love Casa De la Rosa so so much? 1) Ambience superb. 2) Bilik dia cantik, bersih, quite spacious, toilet ada bath tub, towel bersih 3) Toiletries and beverages dia bagi 4) Indoor decorations very English, bunga2 dia semuanya fresh flowers 5) warm service 6) Food dia sedap 7) Tenang je tempat dia and strategic, tengah2 la nak pergi ke Tanah Rata dalam 2km tapi oklah.

Masa di Cameron, fresh flowers and veggies memang banyak and murah.. Kalau you all pergi jangan lupa beli bawak balik. And jangan lupa pergi Cameron Bharat’s tea farms. Ambience dia best sangat!!
Okay so enjoy la photos yang kitorang amek kat sana nie. Mana tau kalau you all berhajat nak ke sana. Tapi I memang recommend all the newlyweds untuk grab the honeymoon deals kat Casa De La Rosa nie. Tapi up to you guys jugak, sebab this is not the only hotel offering the honeymoon package, Equatorial pun ada jugak… But make sure you guys survey betul2 dulu tau and read reviews ok.

Casa De La Rosa-1
Casa De La Rosa - our room and the random photos of its ambience


Casa De La Rosa-2
The indoor decor of Casa De La Rosa



Rose Center_edit-1
Rose Centre - banyak gile bunga2 yang tak pernah jumpa pun sebelum nie... kalau you all tengok yang yellow in colour kat atas tangan i (dalam gambar kat atas) tu nama dia lady heels. Yang warna biru tu pulak blue butterfly... cantekk sangat...



Will continue with more photos in next entry :)




Thursday, February 3, 2011

Baju kurung moden for bertandang, chiffon silk and affordable tailor

it's really a hard nut to crack when thinking what i am going to wear for my 'majlis bertandang'.
we already decided to have the event on 13.3.2011 in Miri. So dah kena buat preparation start from sekarang la nampaknye...

mula2 tu ingat nak pakai songket macam Nuown nie... cantik je kan? simple but nice...

tapi tiba2 rasa nak pakai macam sueanne pulak... simple but nice juga... (click the link to see the photos)


the only thing that makes it different between this two bloggers is the material they used kan?. Sorang guna songket, sorang guna chiffon (is it chiffon what sueanne is wearing?)

My bad, i really dont know how to tengok kain. haha.


About the tailor? i am not worried anymore... i have sorang tailor ni (i call him abang zam), my colleagues memang selalu tempah baju kat dia. he is just an ordinary tailor, but he can jahit baju cantik cantik. And this abang, dia memang selalu buat untuk orang kawin. so i agak yakin dengan dia. And abang ni very very friendly... tanya sikit je tapi dia jawab bagus bagus. my colleagues pun cakap macam tu. company i kan rajin sangat buat event tu event ni, so colleagues i memang rajin hantar kat dia bila ada event2 camtu.

i passed all the initial plan of hiring a designer for my baju sebab i tgk abang zam pun boleh jahit baju cantik2 and overall my colleague pun memang puas hati dengan abang zam. Maybe boleh sve sikit di situ kan?

Pasal charges? memang affordable sangat. (based on what i heard from my colleagues la) no worries, i akan jumpa dia nanti i let u guys know k.

here are some photos yang ada baju2 yang dia jahit... check them out!



okay, yang pakai baju abang zam, the two beautiful ladies (dua dua pakai tudung) from the left..yang sebelah i and next to her (sebelah hana)



nie semua pakai hasil tangan abang zam.. haha



my colleague in stripey-pink.. that was a caftan like kurung moden... u should see it live..memang cantik.




Banyak lagi hasil tangan abang Zam, tapi yang ada dalam album yang ini je...


So i think just a simple baju kurung moden for tandang will do kot... sebab i nak pakai baju tu balik lepas ni. perhaps something like this ke?



credit to : Unaisah Azlan


so sekarang ni, i nak kena cari kain chiffon macam kat atas nie... kat mana selalunya you all beli ek? is it jakel? and how much do they charge per metre normally? i boleh minta tolong abang zam beli sebenarnya... tapi i takut kalau colour dia tak kena ke mcm mana kan... One more thing, the in laws dah decide that our dais will be in pink colour. so it is better that i beli sendiri, baru puas hati kot kan, bila benda tu nampak depan mata :)

so esok - to do list (mencari kain!)haha.. will keep u guys posted :)












Wednesday, February 2, 2011

Review : Butterfly caftan for nikah

Hello peeps.

I am still unhappy with the internet connection. Just subscribed to DIGI Internet. But the connection here is still.. can i say sucks?!! oh digi lagi lah sangat2 sucksss... i dont know whether i can upload photos or not but i will try and see how long do i have to wait.. urrghh (stress)...

Okay, for today's entry, it's all about the caftan i wore during my solemnisation. i specially dedicate this entry to Miss Butterfly a.k.a Mek Nik.. sebab dia asyiklah dok request i review caftan nie.

okay first of all, the caftan - no designer okay :). it was just an ordinary chiffon white caftan berharga RM200+ (but discounted to RM180 je) lepas i dah bargain2 dengan the seller. hoping that she will reduced the price more tapi.... tak berjaya. haha. ( i know ada tempat lain yang boleh dapat lagi2 murah) by the way the caftan tu came with a full length white long sleeves.

u guys sure remember this entry kn? pasal baju nikah i yang tak jadi tu? memang haru biru. nak tempah, i memang takut tak sempat, lepas tu, budget pun masa tu dah tak banyak.. mana taknye kan? the first baju nikah dah spoiled. tapi, being a bridezilla, i cakap 'no way i am going to wear the stupid baju! dengan lengan senteng, lace semua dah spoiled' i want to look at least 'ok' on my big day, and the first baju nikah was not any near to "OK" pun. so sad.

so i fikir2 balik, with 'that' small budget apa baju yang nampak cantik but not so pricey? and yes. the caftan! so taking my friends' advices which is i should go for white for nikah (the first baju was greyish) i pun started to survey for the white caftan... they said that i can get it cheap at Jalan TAR. So i pun pergilah sana.

Mula2 tuh masuk banyak kedai. masuk keluar masuk keluar. tapi satu pun tak berkenan. ada tuh yang pelik2 sikit lah fesyennya and too outstanding for nikah... so i passed them. x nak lah kan sebab nikah ni i nak nampak simple and suci je...so sampai one kedai ni, i nampak mannequin dia pakai one chiffon caftan in turquoise with light beading at its V-neck and its waist, and i fell for it right away. And the next thing i knew was, i already stepped into the shop and asked for if they have it in white. And... voila, they have it, so i put it on and the piece i tried was actually slightly bigger than my original size should be, but since that was like the last size left at that time, and my time was really running out at that time and it is just a caftan (it will look big no matter u put on what size pun kan?) , i finally agreed to pay for it without further hesitation.

if u guys want to ask me which shop, dia actually dekat area yang orang jual2 tudung tu.. small shop je tapi all they sell there are caftan only... tapi i tak dapat nak remember clearly where the shop exactly is.. tapi kalau korang jalan kat area situ...mesti jumpa punya lah... :)

And sorry guys too bad, i dont have the photo of the caftan before it was sent for beading...but i will try to godek2 and see how.

Actually, mula2 tu rasa cam dah tak payah letak beading pun takpe kot but fikir2 balik nanti nampak too simple pulak, so i pun mencari lah orang yang boleh buat beading... and for beading pun i sent to someone amateur je... tapi she received quite lots of tempahan jugak la... sebab i just nak beading tu blend sikit dengan the baju...so i suggested that the girl who beads to put only a few grey beads at the neckline and the waist (timpa2 dengan the original one, which is white in color)... and this girl, she used her own creativity to add a big fake diamond in grey at the middle of the waist... which i think it was very creative of her to do that! sebab when i met her, i just told her that i want a light beading and the rest will be up to her. So she asked me berapa budget i? i cakap... please not more than RM200... So what do you guys think? beading kat neckline, lepas tu kat waist... dia charged i RM110 je with the big fake diamond?expensive ke cheap?

my mom cakap it was expensive tapi as long as it is cheaper than my initial budget so i redha ajela. HAHA.. And yes, i buat a few alterations myself. which is, i bought the swarovski stone, and i glued them kat bahagian dada and sikit bawah pinggang.. so baju tu nampak glitter2 sikit.. but i still keep it simple.....

and disebabkan i pakai baju caftan for nikah, i dah saved for veil! yelah the caftan it self dah besar kan? kalau i pakai veil lagi lah serabut you all kan? so what i did was, i wore selendang siti with beads from butik Aaliaa and tudung ikin from TORKUAZ je - this was like the best tudung ikin yang i pernah paka, easily shape up the awning and sangat lembut the material.. ( i promised you guys i will do one entry on this)...

sorry guys i tak banyak gambar the caftan, ini pun yang i curi satu from Hazlie (my MUA).. well i still x amek lagi my photos dekat abang Sam. will upload more once i have all the photos in hand ya?



Nampak kan sikit2 the beading... alah... sorry takde full picture lah guys.( thank god this picture took only two minutes to be uploaded)





Updated :

Terjumpa video ni... ada nampak sikit2 the baju... haha...



video