Thursday, February 3, 2011

Baju kurung moden for bertandang, chiffon silk and affordable tailor

it's really a hard nut to crack when thinking what i am going to wear for my 'majlis bertandang'.
we already decided to have the event on 13.3.2011 in Miri. So dah kena buat preparation start from sekarang la nampaknye...

mula2 tu ingat nak pakai songket macam Nuown nie... cantik je kan? simple but nice...

tapi tiba2 rasa nak pakai macam sueanne pulak... simple but nice juga... (click the link to see the photos)


the only thing that makes it different between this two bloggers is the material they used kan?. Sorang guna songket, sorang guna chiffon (is it chiffon what sueanne is wearing?)

My bad, i really dont know how to tengok kain. haha.


About the tailor? i am not worried anymore... i have sorang tailor ni (i call him abang zam), my colleagues memang selalu tempah baju kat dia. he is just an ordinary tailor, but he can jahit baju cantik cantik. And this abang, dia memang selalu buat untuk orang kawin. so i agak yakin dengan dia. And abang ni very very friendly... tanya sikit je tapi dia jawab bagus bagus. my colleagues pun cakap macam tu. company i kan rajin sangat buat event tu event ni, so colleagues i memang rajin hantar kat dia bila ada event2 camtu.

i passed all the initial plan of hiring a designer for my baju sebab i tgk abang zam pun boleh jahit baju cantik2 and overall my colleague pun memang puas hati dengan abang zam. Maybe boleh sve sikit di situ kan?

Pasal charges? memang affordable sangat. (based on what i heard from my colleagues la) no worries, i akan jumpa dia nanti i let u guys know k.

here are some photos yang ada baju2 yang dia jahit... check them out!



okay, yang pakai baju abang zam, the two beautiful ladies (dua dua pakai tudung) from the left..yang sebelah i and next to her (sebelah hana)



nie semua pakai hasil tangan abang zam.. haha



my colleague in stripey-pink.. that was a caftan like kurung moden... u should see it live..memang cantik.




Banyak lagi hasil tangan abang Zam, tapi yang ada dalam album yang ini je...


So i think just a simple baju kurung moden for tandang will do kot... sebab i nak pakai baju tu balik lepas ni. perhaps something like this ke?



credit to : Unaisah Azlan


so sekarang ni, i nak kena cari kain chiffon macam kat atas nie... kat mana selalunya you all beli ek? is it jakel? and how much do they charge per metre normally? i boleh minta tolong abang zam beli sebenarnya... tapi i takut kalau colour dia tak kena ke mcm mana kan... One more thing, the in laws dah decide that our dais will be in pink colour. so it is better that i beli sendiri, baru puas hati kot kan, bila benda tu nampak depan mata :)

so esok - to do list (mencari kain!)haha.. will keep u guys posted :)












4 comments:

ElyaElmo said...

yanie! pakai laaa kaler2 soft....cantik.
chiffon dekat jakel murah if beli time die buat promoo...
tapi leh jee try tgk2 kat situu..bnyk kedaikain kat jln tarr

hana yoriee said...

hana beli kat jakel je..

oppss..apsal pic tu hana cenggitu??? haahahahaha

choclairissa said...

cantik2 :)

Yanie said...

ElyaElmo : Elya, memang pakai kaler soft pun.. Yanie pakai champagne... tu boleh consider soft ke ek?hehe

Hana : Jakel menangis nak bayar Hana. Hehe... Itulah Yanie pun tak tau nape pic hana cenggitu... Terkejut Yanie... Haha... tapi cute jea...

choclairissa : memang santekk... tapi tukang jahit saya tuh tak tau lah dia jahit nanti jadi apa.. Haha

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ