Thursday, February 17, 2011

Prehoneymoon - Cameron Highlands Part1

We went to Cameron Highlands for our prehoneymoon on 9th December 2010, 5 days after the big day. Actually masa tu dah tak rasa nak pergi trip dah, sebab macam nak spend time kat rumah je… Yelah…bukan selalu dapat peluang cuti lama-lama dari bekerja ni kan… tapi fikir2 balik takkan nak lepak kat rumah aje kan? Boring lah pulak.

So fikir punya fikir, finally both of us decided to go to Cameron Highlands. Reasons why? 1) Azlan x pernah sampai lagi situ 2) The last time I went there was like 10 years ago, so macam dah ingat2 lupa dah 3) we both hate beach so a big no no for beaches 4) We heard that Cameron is nice for photography, Azlan love taking pictures 5) The cold weather .So off we went to Cameron on Thursday.

Mula2 tu dok survey2 hotel kat internet, cari yang suit our budget and preference. X tau pulak ada Honeymoon package kat Cameron tau. The first hotel we surveyed was Bala Hotel. Thru online, memang rate dia quite cheap. Tapi, memang silap, kitorang tak baca apa2 review pasal Bala Hotel. We all terus pergi Cameron, book the hotel. Actually, masa sampai tempat tu, I dah tak sedap hati… view kat hotel tu memang cantik… tapi bila sampai kat reception tu, we did not receive any warm welcome pun from the receptionist. But since we know nothing pasal hotel tu, terus je cakap, we are going to stay here for 3 days two night. Then the receptionist cakap, we all kena tgk bilik dulu, lepas tu baru bagi keputusan.

So diorang pun bawak both of us pergi tgk bilik, tengok sekali lalu, takde lah nampak apa2 masalah kan, so we all setuju je lah. Masa nak bayar booking tu, orang tu cakap, bayar for one night only, nanti nak tidur lagi satu malam baru lah bayar lagi. Masa ni, I dah quite worried la, tapi tak fikir ape2.. Payment mode, dia tulis kat situ boleh bayar pakai cash or credit card, tapi bila we all cakap nak bayar credit card, dia cakap, u have cash? We prefer payment via cash. I dah bertambah pelik. Tapi malas nak layan punya pasal bayar je lah. For deluxe room (one queen size bed) – rate dia RM250 which for me was quite expensive la untuk service yang tah apa2 tu.

Bila we all masuk bilik, barulah tau… 1) the room quite dark 2) no hot water 3) TV only one channel- and it was Tamil channel at that time (following the reception punya channel) 4) bed sheet dia macam tak well managed, try tidur badan terus gatal2. 5) bilik tak soundproof, we all boleh dengar orang2 kat bawah tu dok gelak2… oh my god… 6) xde langsung beverages macam tea ke coffee ke 7) no iron 8) scones and tea dia pun overpriced 9) xde langsung toiletries, hanyalah dua ketul sabun May (macam guesthouse pulak)
Bila dah tgk macam nie kan, we all terus surf the net, google review..oh my god review semua lah yang tak elok belaka. Terus lah I cakap dengan Azlan, I nak check out from this hotel. But before checked out tu, we all jalan2 dulu la sekitar Cameron, and we all sampai kat Casa De La Rosa, try Tanya the receptionist their rate, and maybe masa tu they all tgk jari kitorang penuh lagi dengan inai dia pun terus introduced Honeymoon package… And apa lagi, I fell for the package right away, terus book. And the rest was history.

We opted to stay kat bilik yang facing Garden View, sebab rate dia cheaper than the one yang facing Golf View. For 3 days two night, the rate was RM758, kalau yang facing golf view tu tak silap I almost RM1000 kot… Kalau nak ambil bilik je pun boleh. For one nite yang facing garden view tu dalam RM350 plus and golf view RM450 plus. Tapi.. the rate will be vary depending on masa tu peak ke off peak ke.

Okay so the package inclusive of :

- 3 days 2 night
- Honeymoon dinner for first night (you get to choose either fish, chicken, lamb, beef) ada starter and dessert except air je you all have to pay for yourself.
- A honeymoon welcome cake – small size sufficient for 2 pax (we got a delicious banana moist cake)
- Steamboat dinner for 2nd night, inclusive of dessert except for drinks.
- Half day tour to all main tourist spots in Cameron (2nd day)
- 2 days breakfast (American breakfast ada, Malay breakfast pun ada)

Ok, why I love Casa De la Rosa so so much? 1) Ambience superb. 2) Bilik dia cantik, bersih, quite spacious, toilet ada bath tub, towel bersih 3) Toiletries and beverages dia bagi 4) Indoor decorations very English, bunga2 dia semuanya fresh flowers 5) warm service 6) Food dia sedap 7) Tenang je tempat dia and strategic, tengah2 la nak pergi ke Tanah Rata dalam 2km tapi oklah.

Masa di Cameron, fresh flowers and veggies memang banyak and murah.. Kalau you all pergi jangan lupa beli bawak balik. And jangan lupa pergi Cameron Bharat’s tea farms. Ambience dia best sangat!!
Okay so enjoy la photos yang kitorang amek kat sana nie. Mana tau kalau you all berhajat nak ke sana. Tapi I memang recommend all the newlyweds untuk grab the honeymoon deals kat Casa De La Rosa nie. Tapi up to you guys jugak, sebab this is not the only hotel offering the honeymoon package, Equatorial pun ada jugak… But make sure you guys survey betul2 dulu tau and read reviews ok.

Casa De La Rosa-1
Casa De La Rosa - our room and the random photos of its ambience


Casa De La Rosa-2
The indoor decor of Casa De La Rosa



Rose Center_edit-1
Rose Centre - banyak gile bunga2 yang tak pernah jumpa pun sebelum nie... kalau you all tengok yang yellow in colour kat atas tangan i (dalam gambar kat atas) tu nama dia lady heels. Yang warna biru tu pulak blue butterfly... cantekk sangat...



Will continue with more photos in next entry :)




2 comments:

ElyaElmo said...

ehhh yanie!! best nyee gi situuu...klo booking online leh dapat rate murah tak

Yanie said...

Elya : Rasanya kalau booking online, memang boleh dapat cheaper rate..nanti yanie try cari more info yanie letak kat Part 2, k?

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ