Tuesday, March 1, 2011

Affordable chiffon and shantung silk at Jalan TAR





Hello peeps,

Previously,I did one entry about my baju bertandang kan? to those yang belum baca, you can refer {here}. I juga ada buat 'shoutout' dekat secret group "BBF aka Blogger Brides Forever" - tapi too bad takda response masa tu. Maybe sebab i post benda tu awal pagi, so tak ada orang perasan sangat my question tu. hehe. Tapi xpe.. now i nak share one good info pasal my kain for baju bertandang. Not only mine, but for my hubby too...

Setahu i, selama ni, i normally akan dengar brides to be akan mencari kain kat Jakel bukan? Sebab Jakel tu memang dah sangat2 famous untuk beli kain for baju2 pengantin especially kain2 macam french lace, lace nak buat pacthes and chiffon silk. Reason? Kat Jakel banyak pilihan and kain dia cantik2. Tapi from what i heard from my B2B batch macam Hana Yorie yang beli kain dekat situ, harga dia memang meletop2 mak non!Hana cakap memang menangis nak bayar..Maybe to those yang dah ada budget to splurge for kain, boleh pergi situ untuk membeli.
Ada juga yang kalau pandai tawar menawar dan pandai sikit pasal kain2 ni (ada confidence, so boleh nampak ala2 designer or mak andam) boleh dapat diskaun for kain2 ni, tapi macam i yang dah lah buta kain, masuk Jakel pun teragak2, so i lupakan je lah niat I nak beli kain kat situ.

Actually, i can ask my tailor to buy, tapi sebab takut tak berkenan dengan warna ke macam mana kan, i pun tekad beli sendiri and nak cari alternative lain besides Jakel.

I think you guys know, selain kat Jakel, kat Jalan Tar tu you boleh pergi Gulatis, Euro Moda, Maya Silk and banyak lagi tempat untuk beli kain2 baju pengantin jugak. Tapi, harga2 kain dekat situ, boleh tahan juga tu... So, i awal2 dah tak masuk tempat2 macam ni.

I kurangkan budget pada kain, sebab i nak splurge more on workmanship.So, i struggle pusing2 Jalan Tar dengan Azlan. Last2, kami jumpa juga kain Chiffon yang murah, iaitu hanya RM15 semeter. Ha, murah tak? Mula2 tuh macam tak yakin.Biar betul RM15 kan? I siap tanya macam2 dekat Sales Assistant tu, siap tanya dia ada contoh baju dah siap tak? Dia pun tunjuk baju nikah kurung moden yang dah siap dengan patch lace sikit2 and light beading. So i tanya dia berapa ringgt baju macam ni? And you know what she answered me? RM1200!! I was so shocked!! what?? just a simple kurung moden and the price is RM1200? haha, so apalagi, terus keyakinan bertambah, borong 6 meter terus.

Nak tahu apa nama kedai dia? Okay lokasi kedai dekat Semua House, Jalan TAR (kedai dia first Ground Floor tu- bahagian belakang belakang yang banyak baju2 pengantin and kain2 pasang set lace and satin tu) Nama kedai dia tak silap i SU HUA ENTERPRISE - ada lagi satu cawangan along Jalan TAR , tempat orang jual2 tudung tu, Tingkat 1.. Kalau you all jalan2 situ,sure nampak... Tapi i tak pergi yang dekat situ. Warna2 kain boleh kata okay okaylah pilihan dia.. Kualiti kain pula, out of 5 i bagi 3 setengah bintang la...

Kalau nak tau warna kain i macam mana, macam gambar kahwin Siti Sarah nie. Warna champagne..


pic from : Budiey.com

Lepas tu bermula pula pencarian untuk kain baju Melayu Azlan, beli Shantung Silk dekat First Impression saja (juga dekat Jalan TAR, kedai dia dah dekat sangat dengan Sogo, jalan elok2 kat situ pasti nampak) Juga murah je. RM28 semeter! i minta kurang dapat dalam RM25 semeter je...

So bila hantar tailor i minta tailor jahitkan baju Melayu ala2 Zaquan, lebih kurang macam ni, untuk Azlan :



pic from : Beautiful Nara

Untuk design baju i? ha tu nanti i bagitau in next entry k... So kesimpulannya i puas hati sebab i dah jimat duit pada kain, boleh splurge di workmanship sikit2 la kan?

Maybe kalau ada bride to be yang berpeluang pergi Bandung, dengar cerita kain di sana berkali2 ganda lebih murah kan? Tapi ye lah, fikir pula tentang travel expenses. Kalau ke sana, lebih baik buat semua sekali in one shot. Beli kain, buat baju, buat kad, beli doorgift and etc. Jimat tau! Sebab barang2 kat sana sangat2 murah.

Tapi kalau tak berkesempatan, di Malaysia pun boleh lah... Cuma takdelah semurah di Bandung. Haha.

So,hopefully the info will be useful to brides to be yang nak go kain hunting! Good luck and May the force be with you!

updated : You may also read Cik Belle's entry on Kain Murah di Jalan Tar for additional info

13 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

hunting kain ni yang problemo!!!! haisyo. tak reti. dah la buta warne. jem tart ah. ehehe. akak, nak tanye ni. sut yang cik abang pakai time reception tu sis beli kat mane ye?

Hana Jaffar said...

yanie, niat i sekadar nak berkongsi pengalaman, bukan nak buat u kecewa hampa.
last year i beli shantung silk kat bandung rm5 semeter je. heeeeeeeeee :)

LisaLisut said...

ala...i dah terbeli sekali dgn kain i kat jakel.tetiba rasa nyesal lak cari kain awal2..maklumlah masa tu blur2 n baru lg dgn dunia wedding blog.sobsob..kalau la i sabar sikit mst bole save duit beli yg murah2 je kat jalan tar.huhu.

Yanie said...

0sh!Nz d' sen0r!ta : sut yang hubby kita pakai tu beli kat Domanchi, Mid Valley.

Hana Jaffar : Haha, i know Hana... tapi kan, macam those B2B yang tak dapat pi bandung macam i tu yang kesian tu....

Lisa : Tuh la... Yang penting kena pandai and rajin survey..... Sedalam2 nya.Haha

dyll basri said...

thanks for the info yani... mmg plan nak hunt for baju nikah this month... this is vry useful info... tqvm... i hope champange will suit my plus-size shape.. hikhik

Yanie said...

dyll basri : no problem dear. Sharing is caring. By the way, champagne yang tak nampak shining (depends on kain) akan tak nampakkan kita besar sangat... it's one of the safe colours for wedding I guess

hana yoriee said...

yanie..mmg giller jimatsss laa! jeles hokeyh..kan best kalau leh wat majlis lg..tp hana pny sume dh setel lak..huahuahua..wat raya ok x kalo beli kain kat situ?hihi..

Yanie said...

hana yoriee : Hana!! Yanie rasa buat raya okay kot... hahaha.. Jakel mahal sangat kain dia Hana, bajet for kain terpaksa dikurangkan.... Hana, yanie tak boleh komen kat blog Hana, napa ek? Yanie baru dengar pasal your FIL. Hope everything is fine now. And percayalah husband Hana tuh jeles ja tu. means that dia sayangkan Hana. Haha

K.I.N.A said...

thanks 4 da info yanie..!!! sgt berguna tau..

Yanie said...

K.I.N.A : You are welcome Kina!

wannie7984 said...

thanx dear for your useful tip. i pon tgh nk survey2 kain utk nikah ni..

yUmIe said...

yeay suke!!at least i got chance for my bertandang bln 5 nt.hehehe:).thanks dear.

Yanie said...

wannie7984 : no problem dear...u should go jalan tar and kena rajin2 survey okay?

yUMie : Tau takpe kan? Save on kain spend more on workmanship!

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ