Sunday, March 13, 2011

cerita sedih sebelum majlis bertandang!

Hai all!!

I dah selamat sampai MIRI semalam pagi. Sepatutnya I balik hari khamis, tapi I dengan husband tertinggal flight. Sedih betul. Nasib tiket tu adalah tiket company husband, so kami just tukar tiket ke hari jumaat pagi dengan membayar penalti RM130 sorang. Sedih. Tapi nak buat macammana, kan? Tak ada rezeki. :(

So far, life as a wife has been good. I mean good bersama husband la. Banyak benda baru yang I belajar setiap hari, in terms of hubungan, kasih sayang, personality husband, responsibility as a wife, household chores, dan masak memasak. Kesimpulannya, married life is great! Tapi, tipulah kalau I cakap, tak ada dugaan selepas berkahwin. Life kan penuh dengan ups and downs.

I believe setiap orang, akan ada dugaan yang berlainan kan?ada yang mungkin ada masalah menyesuaikan diri dengan in -laws, long distance bersama husband, musibah kematian dan macam2 lagi, macam I, dugaan I more di tempat kerja. So many bad things happened to me there. Sampai I rasa nak give up dah. Macam2 lah yang berlaku. Dipendekkan, I menjadi mangsa pada hati2 manusia yang tidak senang dengan apa yang I ada atau juga mungkin tidak bersyukur dengan apa yang mereka ada dan mereka bertindak untuk menjatuhkan I dan memotong rezeki2 i. Kalau ikutkan hati, amarah, rasa terkilan, rasa geram, memang banyak harsh words yang nak dihamburkan untuk memuaskan hati ni, tapi I ingat kata2 ibu I "Bila kita diuji, pandanglah langit dan ingat pencipta langit yang amat luas itu, dan ingatlah, setiap apa yang berlaku pada kita ada hikmahnya, allah juga yang mencipta mereka2 yang menyakiti kita, jadi setiap apa yang mereka lakukan, akan ada balasannya, cuma kita sahaja yang tidak tahu, apa, bila dan bagaimana, balasan itu akan diberi".

Dengan kata2 ibu I ni, I masih tabah dan bersabar dengan dugaan yang mendatang. Sebab I tahu, allah itu sangat adil. Dugaan2 yang diberi ni sebenarnya sangat banyak hikmah-hikmah yang tersembunyi di sebaliknya.. And I tahu and yakin, setiap badai yang melanda kehidupan, sebenarnya ada satu kemanisan yang akan menyusul kelak. So I yakinkan diri, sabar dan berdoa yang mereka2 ni diberi hidayah oleh Allah. Berdoa yang I akan terus kuat menghadapi dugaan2 ni.

Okay enough about the bad things.. Now I nak cerita pasal hari2 I kat MIRI.

Well, I can say that actually I'm lucky enough dapat family in law yang sangat2 baik. I can say that I can get along with them very very well.(Actually dari kami kawan lagi) Alhamdulillah. So happy to be here in Miri. My husband pun sangat2 happy. I never see him this happy when he is in KL. Sebab kat sana dia tak ada geng sangat. Geng2 dia pun mungkin terdiri dari co-workers di tempat dia bekerja,

Walaupun kat Miri ni tak ada posh shopping complex, skyscrappers, and entertainment macam di KL tapi I suka! Sebab life tak hectic, less traffic jams and relax. Kalau you all wonder, macam mana nak shopping semua, wonder no more! Sekarang kan dah ada internet shopping?so if husband nak settle down kat sini, maybe dia cari kerja di NIppon OIl or Shell ke, I nak buat bisnes kecil kecilan je :) at least boleh tolong2 husband sikit kan? So, really looking forward for that la. Walaupun sedih juga berjauhan dengan family sendiri :(

Anyway, pagi tadi beli fresh flower untuk buat handbouquet. Terpaksa buat di sini, even though dah berniat nak buat dari KL sebab x sempat! Harga fresh flower kat sini sangat2 mahal!! Memang pengsan! Carnation setangkai RM2.50! Chrysanthemum pula RM2!!! And it is per tangkai!menangis bayar!haha.. Tapi maybe sebab nak dapat fresh flower susahkan kat sini.So sebab tu mungkin harga dia mahal.

Tapi! Wah ada tapi tu! Buat hair treatment dengan manicure sangat2 murah! And service diorang tip top! Suka! For 67 ringgit, I dpt hair treatment inclusive of shampoo and blow yang sangat2 best. Kalau kat KL, shampoo ala2 kadar je. Charge meletop2 mak non!

Okay, for majlis esok, I dah siap siap hantar baju iron kat dobi. Kasut, I recycle my nikah shoes je. Thought of pakai kasut Lewre hantaran itu hari tapi sebab kasut tu tak ada platform and it's a 4 inch heels, terus I x jadi pakai :(

Now I tengah struggle gubah handbouquet. Anyway my handbouquet is a mixture of pink and purple carnation, and white chrysanthemums. Can't tel how's the end product is gonna be, but those were the best fresh flowers I managed to grab this morning. Haha.

Tell then you all!


P/s : tried my baju bertandang. Tak puas hati sikit kat bahagian neckline sebab tak berapa jatuh tapi xpela. Yang penting confident!

4 comments:

Reen Tart Nenas said...

kdg2, sesekali out of town pun best kan? hope semua berjalan lancar ms majlis bertandang...

Yanie said...

Reen Tart Nenas : Thanks so much for the wish Reen.

Cik Puan Fia said...

sy teringin nak ke sarawak..diorang kata sana aman dan nyaman...selepas bace n3 u lagi lah rase nak pergi..about new life as a wife mmg banyak perkara baru dan kita kn belajar utk sesuaikannya..hope u happy di sana ya....

Yanie said...

Cik Puan Fia : Sarawak memang aman dan nyaman. hehe.. takpe kalau Fia ada rezeki, datang lah sini. I baru balik dari Miri nie. sampai KL tadi. memang happy kat sana. Betul, as a wife memang banyak benda baru dipelajari. Hehe.

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ