Sunday, March 13, 2011

Review - Majlis Bertandang 13.03.2011


Alhamdulillah, everything is settled now. My reception in Miri went well and i can say, it was one simple but a joyful and a meaningful event. Except for the part where the hotel management forgot the complimentary doorgifs which was supposed to give to the guests this morning!Nasib baik, my mother in law ada beli doorgift tambahan a day before untuk bagi kat tetamu.

Majlis hari ni very simple. Pelamin pun simple je. It was a standard malay dais for malay wedding here in Miri. Tak boleh nak request style2 macammana. So redha aje. Boleh request theme colour je.Atau maybe juga boleh di outsource kan tapi maybe dengan extra charge lah :)

So here are a few details about my Miri Reception. Just in case, if any of my blog readers are bride to be from Miri or maybe orang semenanjung nak kahwin dengan orang Miri ke. So, perhaps these can be a good reference to you guys.

Attire (Bride and Groom)
Both attire was from Abang Zam (from KL). Really satisfied with Azlan's baju Melayu, but quite disappointed with my baju. i requested a low neckline, but the outcome looked a bit weird.bila duduk macam nak tercekik. Beading was simple. Tangan a bit senteng. Overall, i x berpuas hati dengan design yang dipilih sendiri. Sebab tak suit my figure. Patutnya buat baju kurung je. tak payah ada pinggang and dart. Kain princess cut, memang menyeksakan. Nak naik tangga naik kereta, aduh memang seksa. i learned my lesson now. Should have chosen the simpler design instead.

Makeup (Suriana Spa)
From Kak Suriana. Pernah belajar dengan a famous MUA dalam Malaysia ni( i x boleh nak cakap siapa, sensitive) Rate out of 5 i can give 3. Nampak jauh tua dari usia I and a bit burnt out. She is not that expert in hairstyling. The hairstyle did not help to hide my huge forehead. It made my wide face looked bigger. She was also not that well organise. Dia pakai MAC tapi barang2 sepah2 je. Tak teratur. For me, that was quite a waste. She has the skills and the product but she is not that good in making money out of it. Rate RM350. (cheap kan?) plus one Trial Makeup.

Photographer
My hubby's friend. Memang buat photography service di Miri. Sporting! Sebab kawan2 je kan!

Wedding venue
Mega Hotel, Miri. Rate RM300 per table. Menu ada Malay menu, ada Chinese Menu. Complimentary dapat Bridal suite for one night, discount voucher The Body Shop, doorgift and dais included. Kek memang 5 tier, tapi yang real kecik je.. Haha. Yang lain2 tu just pakai action je tau!Hotel dia quite nice. The wedding organiser pun bagus! Dais simple je, pakai artificial flowers. I love the arch. Meriah. Makanan sedap! Doorgift, chocolate love yang dalam aluminium tu. Semua2 okay, service pun okay except for mereka lupa bawa keluar doorgift! itu je.

Handbouquet
Buat sendiri!! Fresh flowers sangat mahal!! sedih betul! Chrysanthemum RM2 setangkai! Carnation pulak RM2.50 setangkai. mahal! Tapi nak buat macammana terpaksa lah beli. Flowers from BARIO florist and gift.

So, itu saja lah. Gambar tak ada lagi. Dapat tepek satu je.Will come back with more photos.

10 comments:

LisaLisut said...

u look damn beautiful yanie no matter what u say :)

Yanie said...

LisaLisut : Thanks babe.I tak lawa pun lah..haha. Malu je i u cakap camtuh hehe

Lala said...

comey lah yanie! review lagi, cepat!!hehe

baju itu sangat simple tapi comey sangat!

Dia.Honey said...

syukur Alhamdulillah semua dah settle...heheh skang tinggal nak buat review je...tak sabar nak tgk next coming picture.....

Yanie said...

Lala : Ye ke? Hahaha.. Haah baju simple je... Okay nanti ada gambar nanti yanie review lagi!

Dia.Honey : Alhamdulillah... :)okay nanti i review lagi k.

ElyaElmo said...

yanie..sume nampak ok jee..
alhamdulillah:)

Reen Tart Nenas said...

yanie, alhamdulillah, semua dah settle. boleh tarik nafas lega skang :)

Yanie said...

Elya Elmo : Alhamdulillah, kalau semua nampak okay tu. Hehe

Reen : Yeah..sangat2 lega sekarang. Alhamdulillah :)

dyll basri said...

yani, i rasa baju bertandang ni cantik... ape nama kaler ni eh? klu buat baju sanding ok tak kaler ni?

Yanie said...

dyll basri : Memang cantik... baju ni nama dia kaler champagne.... cantik kan kaler dia.. nmpk natural je dyll.. bagi yanie one of the safest colour for wedding gak la.

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ