Friday, March 18, 2011

Review - Reception Dress by Ezzad Zikry Ishaq

Designer? Or Tailor? Kalau you are a bride to be, you mesti pening kepala tak sudah2 dengan baju kan? Mula2 dengan budget,lepas tu dengan kain, lepas tu mana nak beli lah... material pula lah, mana yang cantik dengan badan, yang nak nampak kurus lah, nak nampak tinggi lah, style lah, theme colour lah..macam-macam, kan? no worries, been there done that! haha. Lepas tuh dah ada kain, mana pula nak hantar ni? Nak hantar tailor biasa2, takut tak cantik.Nak hantar designer pula, inshaAllah outcome cantik, lepas tu kalau nak sewakan balik lepas ni pun boleh je because of the designer's reputation, kan? Tapi budget pulak. Takut tak banyak budget.

If you guys read my previous entries under the label "The Busana", i dah cerita bertapa clumsy nya i dalam membuat preparation or surveys pasal designer/tailor for reception dress ni. Lepas satu, satu...Tapi last2, semua yang i approach tu, x ada satu pun yang i buat dengan diorang.. Maybe tak ada rezeki kot.

So, hari ni i nak memperkenalkan nama yang tidak asing lagi (lately bloggers dah banyak buat baju dengan dia) Ezzad Zikry Ishaq! i ada buat review pasal dia dulu, masa mula2 i nak hire dia...Masa tu Ejad masih dalam proses nak keluarkan banyak lagi custom made dress. You guys can refer {here}.

Ezzad or ejad memang dah ada experience dalam busana pengantin and make up artistry. Kalau you all nak lebih informations or nak tengok more of his artwork, you all boleh add dia kat FB. Add him {here}. Ejad tak claim himself as a designer but practically he is someone yang arif dalam bridal attire. I selalu mengikuti perkembangan dia and i tengok he is someone yang memang menggunakan idea2 yang fresh untuk come out dengan baju2 pengantin yang up to date. And his trademark? MANIK2! sebab he has this passion untuk buat pengantin Nampak berseri2 dengan limpahan manik2, crystal and swarovski. (tapi of courselah mengikut design yang dah dipersetujui)

Now, what i personally love about my wedding dress is, the crystals! bergantung2 kat lace tu.. and these crystals took him months to be sewed to the dress. Not only those crystals, but also the tiny weeny beads yang i rasa, rumitnya lah nak buat benda alah ni. haha. Tapi ejad, he finds it very interesting, so dia boleh buat dengan sangat2 bersemangat!

Besides the crystals, i memang sangat2 suka my reception dress, sebab very english vintage macam tu. With the elbow length sleeves, the long tail. Auwwww, I feel like a princess. The lavender colour just nice. The hanging crystals. The first time I tried the dress, I was so flattered and I left ejad’s home in awe.:)

Talking bout the design, seriously I don’t have any specific design in mind pun masa I first2 jumpa ejad. I bawa banyak dalam 2, 3 buah majalah pengantin tunjuk kat Ejad. At the same time, I briefed him my theme, and the colour that I wanted. So ejad balik, and we met again for the second time. This time around, Ejad brought a few sketches to be shown to me. I chose as what you saw me wearing during my reception but in an improvised version.

To conclude, my reception dress was mixture of my own ideas, ejad’s expertise and passions, and a little bit of my dreams. No regret! I felt comfortable wearing it. The corset also fitted my figure just nice (walaupun ejad have to alter the dress a bit two weeks before the wedding, sebab badan I naik, huhu) But seriously, you can count on him!(he will do everything, from listening to your ideas, beli kain, cari kain, sampai ke jahit manik!)

Okay so here are some of the photos of my reception dress as a feast for your eyes. Haha.

Owwh~ I feel like wearing the reception dress again!



look at the tail when i sit!


The full view of the dress


Another angle of the dress. yeah the tail the tail! Betul2 keluar ekor kat aku kang baru tau! hehe


Back view (unfortunately, i am not as sexy as the hollywood celebrities, tapi nak lah jugak, kan!)

During the walk the aisle. Kuruskan my husband? Tapi sekarang dia dah gemok sikit! Thanks to my cookings. Walaupun sometimes tasteless!



With the beautiful bridesmaids

Check out those hanging crystals. love!



So do not hesitate to give ejad (Ezzad Zikry ishaq) a call.

His details :
Tel - 0132525985 (Ezzad)
Email - ezzadzikry@yahoo.com
Web - www.ezzadzikry.com

2 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

manik nampak mewah. tapi kadang-kadang saya tak suka manik. haha. susah nak jaga.

Yanie said...

0sh!Nz d' sen0r!ta : Betul! Memang susah. nak basuh susah sangat. even baju reecption kita, masa fitting pun manik dah tertanggal. punyalah ganas. Haha

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ