Saturday, April 30, 2011

Update about myself!

Hello peeps!

Wahhahha, lamanye i tak update blog.. Sorry sangat2 k... been busy with a lottt hell of works... By the way, i just landed myself on a new job... Alhamdulillah... Thank you sangat2 to those yang wished me luck dalam FB and at the same time doa banyak2 supaya i cepat2 dapat kerja... Thank you sangat...

Well, this new job, finally is something to do with my degree lah.. All this while kerja degree tak pakai pun... tak berkenaan langsung dengan apa yang dibelajar.... basically, This  job, quite hectic... play with lots of numbersss.. but then again, it is far more challenging than my previous jobs... Environment also quite different, cara kerja semua different.. better salary (heh heh heh), quite meticulous and detailed boss... schedule kerja i pun dia yang buatkan... *faint* tapi, better career prospect and a good start la untuk new working experience... So far so good... walaupun terkial2 buat kerja sebab dah lamaa tak ingat benda2 alah yang belajar dulu... but then again, i am going to improve myself as soon as possible... Tapi alhamdulillah, dapat coach yang baik, second day je dah confidence bagi i hands on dengan benda2 ni... And alhamdulillah, i managed to impressed him, only thing masa 3rd day lah, bila dah overwhelmed with lotss of new things, dah jadi blur... Haha.. But dia sangat helpful... sanggup stayback dengan i untuk ajar i and turunkan ilmu yang banyak dekat i.. very humble eventhough he is a Finance Manager...but very strict at the same time... sangat2 strict. always teach me to double check everything to avoid mistake... But then okay lah kan, sebab kita tak akan buat mistake...

What i love about my new job is that i dapat peluang bekerja dengan banyak nombor... but what i hate most is i have to be very2 careful with what im doing, what i put in the sytem and banyak lagi...Kalau silap sikit banyak nak kena buat! hehe.. and the boss la... too theoretical... tapi entahla, so far so good dengan i.. in terms of office politic, hmmphh tak lah seteruk dulu... whereby kat sini, politic sangat pun tak boleh... tak jadi..ni based on pengalaman yang diceritakan oleh orang lama lah... but overall too early to say im very happy here but then far better la... because im the kind of person yang campaklah dalam kerja apa pun, susah mana pun i cuba buat... cuma bila banyak gangguan personal tu, susah sikit kan kita as a normal human being nak bersabar... but in life sapa saja lah yang tak pernah kena benda2 macam ni kan?

This time around pergi kerja naik LRT je. Husband and I dua2 naik LRT. best naik LRT bukan apa sebab first, you can estimate the time.. like how much time roughly you need to go from your place to that place....second, jimat duit minyak and parking and third you can avoid the traffic jam.. Only thing i think our government kena improve our country public transportation system lah... both rural and city areas.

Besides the new job, my small humble business juga berjalan dengan baik sekali alhamdulillah... Slow but steady... Actually i buat business tu bukan untuk keuntungan yang besar atau apa tapi i just nak help others bride to be... so it's like 2 in 1 la.... selain i dapat buat something that i really passionate about, i juga at the same time dapat help others... Because i have been there and done that... lots of orders coming in, especially the boutonnieres and handbouquet.... So, here i am, Just nak say thanks to all of you yang banyak support the business...

And...wait for another giveaway from us 'The Craft Potion'. This time around...it's a candy buffet! Wait for the announcement ya in our FB or in our blog...

Till then guys.. lepas ni nak buat review pasal MUA pula.. (Haha dah kahwin 5 bulan baru nak buat review)

Wednesday, April 13, 2011

Giveaway winners!

Hello peeps!

First of all, i would like to say thank you to all who participated in the ribbon bouttonnieres and handbouquet giveaway. i received such an overwhelming response from you guys!

How i wish semua dapat the giveaway but sadly rule is rule... Mula2 hanya ada 3 tempat kosong, kan?
Tapi setelah difikir2 i extend lah menjadi 9 (tambah 6 lagi) tempat kosong... Sebab semuanya bagi msg best2... i pun sampai terpaksa minta bantuan husband untuk cari pemenang.. Kepada sesiapa yang tak berjaya, harap jangan berputus asa ye.. tapi i still will think something untuk diberi pada you all semua... 

Okay, after i announced the winners i akan keep in touch with you guys untuk discuss pasal the theme colour semua...i will start working right away.... Walaupun wedding you all ada yang lambat lagi... :)

Here are the winners :

Fresh flowers handbouquet 

Khalisa Johari(She was the first one who sent in the entry, hehe!)
Blog : http://krlisa2011.blogspot.com (Let's Get Married)
Theme : Tiffany Blue 

Artificial flowers handbouquet

Mayumie Azura 
Theme : Purple

Nora Aira 
Wedding Theme colour : Purple combination with little pink and white


Nurul Ashikin Binti Jamal
Blog : http://queen-of-colors.blogspot.com/
Wedding theme : Pink + Purple


Amal Salleh 
Blog : http://cheqmoomoo.blogspot.com
Wedding theme : Tiffany+white+yellow

Corsages 

Shakina Farhan
Theme colour : dark purple+pink+silver


Lyana MK 
Blog : http://lyanamk.blogspot.com
Theme colour : purple + pink + white


Nurnasrah Adalan
Blog : http://sikecilberkata.blogspot.com
Theme : Unknown (Later let me know ya!)


Puteri Raifana 
Blog : http://saniloveana.blogspot.com/
Theme : PURPLE PINK WHITE


Okay, nanti kita discuss wedding theme k.. for artificial flowers winners... i akan start beli bunga for you all, i just need a little favour... let me know your desired handbouquet ye? the colours especially... :) Tak kisah if you nak pakai for nikah or reception.

Thanks to the rest yang ambil bahagian... tak berjaya kali ni takpe.. i still akan bukak lebih banyak giveaway untuk you all semua... Hopefully siapa yang dapat giveaway ni happy yea... i really appreciate you all punya effort to join the giveaway contest! and congrats to all winners...



Tuesday, April 12, 2011

Ribbon boutonniere and fresh/artficial flowers for free and 'The Craft Potion'

**** Please be informed that this is a sticky post, for new updates, scroll further below.


Okay, salam jumaat everyone!!

First of all, i tau entry ni dinanti2kan oleh B2B bloggers kan? Sebab semalam buat shoutout di Blogger Brides Forever okay juga nampaknya sambutan dari B2B nie.. Bukan B2B je yang klik butang like. yang dah jadi wifey/ex B2B pun like jugak... Yelah, macam i, dah kahwin pun, i still minat dengan wedding inspirations ni.Setiap hari tak sah kalau tak browse sana sini for wedding inspirations... Nak buat macam mana, i memang minat... and bila cakap pasal wedding preparations je memang macam nak melompat sebab excited!

And i memang suka DIY... Tapi for my own wedding, i tak berkesempatan untuk DIY. Please blame my former workplace for this! haha. Okay, mesti you all wonder, dulu dia tak sempat DIY for her own wedding, now sempat pulak nak sponsor2 semua nie??okay let me tell you guys, i dah leave the company for good. reasons why? hmmphh banyak reasons dia. but let's leave that first for now, nanti next entry i story k..

So for the time being, sementara i dapat a new job and my husband pun cakap, lepak2 kat rumah dulu, release stress... i ada banyak masa nak buat benda2 ni untuk you all semua. Remember my post pasal handbouquet and hantaran yang i pernah buat for my uncle? Siapa2 tak baca lagi, please refer {here} and {here}.

Actually banyak lagi my artworks yang i dah buat for friends and customer pakai fresh flowers and artificial flowers.. Tapi kebanyakkannya i tak amek gambar untuk ditepek dalam blog ni. Mungkin juga segan kot. Hehe.

Tapi bila fikir2 balik, nak segan apa, kan? itu kan minat dan bakat yang ada... Ape salahnya berkongsi dengan bakal2 pengantin macam you all semua, kan kan? :)

So guys inpired by this :


this!


this!



this!


and this!!


source : google

i came up with something like that! but with button in the middle... tapi my first attempt tu i try buat pakai satin ribbon! the outcome was acceptable but not as nice as the one bila u buat pakai grosgrain ribbon!
So i had ordered a few grosgrain ribbons from my craft supplier to offer 2 B2Bs , 30 grosgrain ribbon boutonniere with button! So siapa nak angkat tangan!! So u all boleh bagi family pakai masa your wedding day!

And besides that, i nak sponsor one artificial/fresh flowers for 1 B2B..... This will depends! Kalau B2B tu org KL, i akan buat fresh flowers, kalau orang jauh,  I akan buat exclusive artficial flowers... No worries, i akan post... Theme semua up to your wedding theme! Tapi materials, jenis bunga semua i sendiri akan pilih ye.... bukan ape takut gak kan? tiba2 you all nak bunga exclusive macam nie macam tu ke... adoiyai, telan air liur i nak cari! hehe, just joking.... okay wait, nanti i cerita how u could be in the running to win this sponsor, okay?


And berita baru!! nantikan kemunculan 'The Craft Potion'  iaitu ini :




hehe.. Apakah itu The Craft Potion? Well, that's our humble business (my mother and I) for arts and crafts stuffs, wedding decorations and a lot more. Basically we offer services such as :

1) Wedding Item Rental
2) Hantaran Decorations
3) Handbouquet
4) Budget Dessert Buffet - Coming soon!
5) TQ Tag
6) Invitation - Coming Soon!
7) Corsages/Boutonniere
8) Wedding favors
9) Guestbook/ Centrepiece Deco
10) Cards/ Printed and Handmade
11) Affordable photography services ( those nak hire 2nd photographer just to shoot, edit and burn pon boleh)
12) Affordable emcee for wedding

All at affordable price and according to the brides' budget. Bukan apa, we love to play around with ribbons, flowers, and macam2 lagi... so we thought this is the best that we could do untuk we all buat things that we like besides buat B2B/or sapa2 lah happy dengan our artworks.. But worry not, price is really affordable! Stay tune to our hantaran deco promotions for Artificial flowers and Fresh Flowers. The price will make u jump punya! I will update about this later k! The blog and facebook page pun still under construction. Once these two are already up, i will update k? Dalam this blog nanti ada gambar2 my previous artworks yang you all boleh tengok!


OKAY, so for the FREE 30 ribbons boutonnire for 2 B2B, and 1 fresh/artficial handbouquet for 1 B2B, what i want you guys to do is, send an email to me at thecraftpotion@yahoo.com, put in your details such as Your Name, Your age, Your Wedding Date, Your Wedding Theme colour, Your blog link, and write just a short message (no word counts) why you want the corsages/handbouquet so so much? Just a short one k...

The best short message will either win the corsages/handbouquet! Due date is 10 April 2011.

*Please be advised that the giveaway is only for those yang wedding dia dalam tahun ini juga ye... tak kisah dari bulan April or bulan December 2011!


Last but not least, stay tune with The Craft Potion k! Lots of giveaway to be won!And to B2B bloggers, jangan lupa spread the words to your friend juga ye... benda baik kita kongsi sama2, kan? :)

Till then!

Adios

Artwork - Elya's handbouquet, Ribbon bouttonnieres, Flowers corsages.

Beautiful Red Roses



Hehe, guess whose handbouquet is this? Those who has been to Elya's wedding must have known the answer,kan? Yes, i was the one who sponsored the bouquet for her...Elya sent an entry to participate in the giveaway and at that time it was like 10 more days to her big day... She told me, she still didnt has anyone in mind to hire for her reception handbouquet... So, i pun cakap, never mind la, im willing to do one for her... she doesnt want to accept at first so i told her, please accept it as a wedding gift.. Then she said okay, and cakap sikit2 pasal her theme colour and the rest was up to me... so this was what i came up with, used almost 30 red roses yang half opened and fully opened and she was happy.. Alhamdulillah...



ni gambar elya pegang handboquet tu.... patutlah dia nak semua merah memang masuk dengan baju dia... Congrats again elya... pic ni yanie curi kat Facebook ye.. hehe



These are the ribbon boutonnieres ... giveaway winners, this is what you will walk away with... haha... but of course according to your wedding theme colour...i enjoyed myself doing this kind of thing tau!
Lepas pakai untuk buttonnoires, benda ni boleh recycle jadi brooch tudung, i tak pakai safety pin, i pakai pin yang buat brooch tu... boleh letak kat tepi ke, kat kepala ke.. style tu sekarang... siapa yang nak order ni boleh email kat thecraftpotion@yahoo.com... boleh tanya price kat situ ek..



This is what i came up with for my friend. Her wedding theme is something like Acik's wedding theme, all white and green and garden-ish, So she requested two flower corsages for her husband and hisbestman.. Inspired by the below picture. Tapi dia cakap she doesnt has that much of budget for the corsages... Dia cakap bila pergi survey, nak dapat yang cantik2 semua mahal2.. so i said okay, no problem. i can help.. So she briefed me how she wants the corsages to be. And these are what i came up with..




source - {once wed}


Nak tahu tak siapa menang giveaway tu? i will announce in next entry k? i received almost 30 emails participating for this giveaway inclusive of friends yang tak de blogg.. hehe (but i will deal with them later).. So just nak announce one good news, from 3 winners, i dah tambah another 3...1 will walk away with fresh flower bouquet, 2 with artificial flowers and 3 with 30 ribbon boutonnieres!


Okay see you in next entry heh? (Mengada gila buat orang saspens cam Maharaja Lawak!)

Monday, April 11, 2011

Real Wedding - Elya Elmo's

Tak boleh tido pulak malam ni, so I pun dudukla depan PC, ambil card reader, tengok gambar2 tadi masa wedding elya (padahal tadi dah tido, and terbangun kol 2.30am, haha)

Lepas tu, blogwalking, tengok2 Nora dah update blog dia pasal wedding Elya... Wah pantas nora! Camnie lah blogger. Kipidap! (eh tiba2, kan?) baca review dari nora {here}

I sampai adalah sangat lambat... Sebab masa nak keluar dari rumah tu, tiba2 ada tetamu yang mendatangkan dirinye... so takkanlah i nak cakap " Alaaa, nape datang ni?? nak gi kenduri kahwin lah you all!!" Memanglah nak kena lempang... haha... 

Mula2 Jaja dah msg, awal k dia msg, 11.52 pagi... tanya bila gi sana... I reply punyalah lambat...Lepas tu Hana Yoriee call, biasalah Hana, dia mesti tanya, ''Yanie, mana?" hahah... 

By the way nak ucap thanks kat korang semua yang tunggu Yanie, seronok sangat dapat jumpa korang semua.... Cik belle, Lynda, Acik, Nora, Zaila, Adibah, Raden, Nadya, Eila, Hana, Yumie, KINA.. Seronok... sebab korang semua happening.... 

Thanks to Hana and Faizal sebab tunggu Yanie and husband sampai habis and balik sama2... Seronok tengok husband kitorang dua orang 'Beramas mesra'... Yang kelakar, asal Hana cakap ngan Yanie pasal blog2 je, husband dia 'senyum2 perli' HAHA... Kelakar sangat... I pulak asyik dok menyakat Azlan..Sebab husband Yanie tuh big time stalker okay!!! Semua benda dia baca dalam senyap2... Bila kantoi, nanti dia cakap camni 'Saje je abang baca blog Baby, abang nak tau apa baby rasa'.. Wah terharu tau husband cakap camtu... Tapi being me, bukan nak cakap Thank You ke apa, selalu reply camni ' Eleh, cakap je la you tuh nk buat blog jugak... Nak lawan sapa jadi power blogger (istilah blogger dalam satu cerita Korea ni) lah tuh"

HAHA... . Tapi tak sangka gak husband I instantly click dengan husband Hana, sebab Azlan ni memang susah sikit nak peramah dengan orang... 'Pemalu' katanya... Haish! Apa lah nak malukan, tengok isteri dia (I lah tu) redahhhh jeeee... Haha... Takpe... Nilah yang orang cakap opposites attract...
Husband Yanie cakap, husband Hana boleh bawa borak.... 

Diorang siap dah rangka nak ada 'Papa Blogger' group . HAHA (sajalah menyakat kitorang tu)

By the way, x banyak gambar sangat lah Azlan ambil... Dia pun excited gak jumpa blogger groom forever dia.. (Husband Hana)

So ni jelah yang i ada...Layan je lah ek... Zasss... 

 Gambar ni terpaksa dipotong setengah... Sebab i nampak gem gem kat situ... Tuh yang pelik tu.. Rasa cam berat badan dah turun... Ni camera ni tak bagus ni.... (ewah salah kan camera pulak).. hehe...Tapi serius, baju tu memang tailor buat besar sikit... From left ; Eila, Hana Yoriee,Lynda (cantek dia pakai tudung), si gemuk, Yumie, Cik Belle (jeles tgk kulit flawless Cik Belle, Hada labo tuh ke Cik belle?), Mek Jah (truffle dia sedap sehingga menjilat jari tangan, nasib tak jilat jari kaki ek? kalau tak mesti kena lempang ngan Azlan..HAHA) and Mommy to be, Zaila... (sempat pegang perut dia, ambik berkat katanya) - Not in the picture, Raden, Nadya, Acik, Adibah, KINA,Nora.... lagi sape ek?




From left : Pasangan PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh), Pasangan Baru kahwin, Pasangan PJD (Perkahwinan Jarak Dekat) Tengok perbezaan ek, pasangan PJJ ambil gambar rapat2 siap pegang tangan lagi.... Pasangan Baru kahwin, of course lah lagi rapat... Cuba tengok Pasangan PJD... nak jauh2 pulak.... Wah Azlan, bajet model ke apa tu?



On the way nak balik tu,jumpa Nora!! Haha... tak menyempat terus tegur... Terus ambil gambar!!Oreo truffle Mek Jah... glamour okay... masuk gambar. 

Haha... Kesimpulannya.... CONGRATS on your wedding ELYA!! You looked so GORGEOUS... Dahla tinggi! Baju pun cantik... Suka colour BIRU camtu... Memang padanlah mekap semua kan... Cantekk sangat!! And thanks to all fellow brides' bloggers yang Yanie jumpa! You guys ROCK!




Thursday, April 7, 2011

Tips for bride to be - PART 2, where and when you can save!

Okay for previous entry {here} i ada bagi suggestions where brides to be boleh save cost and how...

For today's entry, i nak tambah lagi.....

1) KAD KAHWIN

Kat sini memang you boleh sangat2 jimat!!!Tapi setiap orang ada pandangan yang berbeza... Ada yang suka kad kahwin mereka nak kena dengan tema... ada yang nak kad kahwin cantik2 and ada lace, ada doily paper, ada ribbons... Kalau nak kad kahwin yang macam tu, memang boleh, tapi mestilah ada budget lebih... betul tak? Kalau takda budget lebih pun takpe, cari alternative lain... kesimpulannya kat sini you all memang boleh jimat... Reason i cakap kenapa you all boleh jimat? Sebab tak ramai orang akan simpan kad kahwin kita pun so selalunya benda ni lah yang akan jadi satu benda yang you akan regret lepas kahwin kalau buat mahal2...

In my case, i memang buat kad kahwin tersimple dan termurah di abad ini... Kalau x caya refer post i yang lepas, iaitu {here}..I ambil package dengan Kak Durra from Gift By Print. Murah je... Tapi idea and theme for the card tu my own ideas. I yang discuss dengan Kak Durra nak macam mana macam mana. Kak Durra design lepas tu tanya my pendapat macammana... lebih kurang 4, 5 kali jugak Kak Durra kena betulkan my kad kahwin... tapi dia sangat2 komited and efficient. She is highly recommended...

Package i hari tu RM450 dapat
- 500 pcs kad kahwin - yang sekeping tu je
- satu bunting
- 1000 tq tag

Lepas tu i tambah order lagi 1000 pcs sticker from her same design for only RM200 if im not mistaken...
Memang i dah sangat2 save kat sini.

Biarlah orang nak cakap kad kahwin kedekut ke bajet ke... peduli apa kan? hehe... Macam lah diorang simpan pun

2) HANTARAN

Di sini memang BUDGET memainkan peranan yang sangat penting... Hantaran adalah sangat2 subjektif...
Memang ikut kemampuan masing2 kan? Apa saja yang terletak di atas dulang hantaran tu mestilah yang dah dipersetujui oleh kedua2 belah pihak... Kalau mampu boleh beli apa yang diidamkan.... Kalau nak bagi biasa2 je pun takpe, x payah ikut mulut orang.... Biarlah diorang nak cakap apa... Yang penting kita guna duit kita and tak susah lepas kahwin semata2 nak beli hantaran2 gah gah...

My suggestion, you all bagi hantaran yang boleh pakai lepas kahwin sama2.. macam TV ke, camera ke, video camera ke, set sofa ke, set dapur ke (yang tahan2 lama). Memang mahal tapi, cuba bayangkan u kill two birds with one stone... Lepas  ni you all dah tak payah beli lagi and mesti you jaga barang tu elok2 mengenangkan tu barang hantaran you all...

Macammana nak decorate yanie kalau beli barang2 besar camtuh? Hehehe... Ada cara dia... dulu kawan i husband dia beli set sofa untuk dia sebagai hantaran... i cakap kat dia letak sofa tipu2 alah yang kita boleh beli kat kedai cam lovely lace and letak warranty card/receipt sofa tuh in a cute frame... and dia buat!!! tapi i takda gambar nak tunjuk!... hehe...ramai orang cakap unik! Kalau beli TV, letaklah remote control je macam i..

Kalau you all nak tips beli hantaran and more tips to save budget boleh refer post i {here} and {here}

3) HANTARAN DECO, HANDBOUQUET AND DOORGIFT DECO

Apalagi kan kat sini, kalau nak save DIY sendiri!! hehehehe... Tapi ada sesetengah pengantin yang tak ada masa nak DIY bagai lalu, tempah ajalah pada orang lain kan? Tapi bagi i, kalau nak tempah tu i sayang duit jugak... Sebab memang lah kita nampak cantik je... hantaran2 yang eksklusif dengan bunga2 yang banyak... tapi kalau dah harga per tray pun cecah beratus2 i tak tempah lah kot... Kalau budget banyak boleh la nak splurge di sini, but my advice... lebih baikla tak perlu hire orang buat sampai beratus2... benda tu nak tayang tak sampai 4 jam pun.. lebih baik DIY kalau ada masa, Walau macammana pun hasil dia, mesti kita bangga sebab tu hasil tangan kita sendiri.... :)

Serius tau, lepas bersanding nanti, Ya Allah rasa bazir sangat habiskan sampai beribu2 untuk hantaran deco.. ni based from my own friend punya experience...dia anak orang berada juga... dia cakap dia menangis masa nak buang bunga2 hantaran dia sebab satu tray dia tempah sampai RM150... Dia cakap x sampai beberapa jam pun tayang kat tetamu... Artis lain lah kot kan? benda tuh semua nak masuk majalah...

Untuk Doorgift deco pulak ha bekerjasama lah dengan encik tunang untuk sama2 DIY! Tak payah nak dating keluar tgk movie ke apa... Dating DIY ni lagi bagus... hehe... just my opinion ya...

4) PHOTOGRAPHER

Ini satu2 nya benda dalam perkahwinan yang i rasa you tak perlu nak terlalu SAVE... Hire one good photographer for your wedding! Sebab gambar2 tuh la yang sampai ke anak cucu you all akan tengok! A pciture speaks a thousand words!A good photog akan buat your event nampak cantik walaupun pada hakikatnya event tu mungkin biasa2 je. Pilih yang berpatutan dan hasil yang memuaskan.... Kalau boleh jangan pilih yang overly edited. dah tak nampak ketulenan gambar tu... Cuba klik kat websites di bawah label 'INSPIRATIONS' kat sidebar i, tgk macammana overseas wedding diorang capture gambar2 dia... Cantik bukan? Discuss with your photographer apa yang you nak... Supaya diorang paham as a client apa yang you expect dari diorang. Just tell them.. i nak shot mcm ni, mcm tu.... That's why review pasal PR mereka sangat2 penting! For me, masa wedding i, i ambil abang SAM Rais... for me dia memang bagus. highly recommended la... Kalau i cakap highly recommended memang maksudnya bagus la... Kalau i buat review je tapi x cakap highly recommended maksudnya better you all tanya i personally la. Heheh...

My personal suggestion, you all list down apa yang  you all nak diorang ambil.. contoh

1) Kasut nikah
2) Kasut sanding
3) Shot handbouquet
4) Shot hantaran


Bagi diorang sebelum wedding atau masa wedding tu you all ingat sendiri (cuma takut tak teringat so better bagi before wedding and print out bawak sekali masa gi outdoor ke macammana).... and minta diorang capture...

Bukan apa, kadang2 ada photog yang not that creative in art direction tapi skill ada.... Ha dari situ lah sebabnya i cakap kenapa you all punya idea pun sangat2 penting!
Okay setakat tu dulu i boleh fikir nanti  i tambah lagi!

Wednesday, April 6, 2011

Sneak peak of Seri's Hantarans from The Craft Potion and handbouquet inspirations!

Hello peeps...

First of all nak say thank you so much for all the advices and consoling words yang korang bagi dekat i dalam the secret group and last entry... They meant the world for me...

Siap ada silent reader bagi email dekat i cakap 'sabar je lah Yanie, benda2 tak masuk akal ni tak payah fikir.. Maybe ada orang sampaikan kat dia yang you nak gunakan barang2 tu kot untuk gubah hantaran..haha... ataupun maybe dia ingat husband you nak pakai barang2 tu buat ambil gambar, jalan2 KL kot...jadi pahlawan Melaka.. haha.. sampai nak menuduh macam2... biarkan aja orang macam tu, Allah tu Maha adil'... Hehe...i gelak baca email nie. Yes, thanks dear... Thanks a lot to all... My husband pun cakap jangan dilayan orang takda iman dan tah apa2 macam tu... You have done your part, slight misunderstanding, ada pulak manusia yang tak puas hati, there you go... terpaksa lah you jadi mangsa.. 

Well now, im totally okay dah...biarlah Allah je yang menilai... Sekarang excited nak tau sapa menang giveaway ribbon boutonniere and fresh flowers tu... Serious i pening! Email2 yang korang bagi tu semua best2, ada yang kelakar pun ada... My husband baca pun siap gelak.... Tapi best! Thank you all.. tapi i terpaksa pilih the cream of the crop sebab syarat giveaway tu untuk 3 orang je... :( - Dua orang menang buttoniere and sorang menang handbouquet... tapi takpe every entry tu akan dapat something juga... haha...sebab i appreciate your effort untuk fikirkan the best short message untuk bagi kat i...

Okay now i just nak share sneak peek of seri's hantaran by The Craft Potion and some handbouquet ideas.... Enjoy photos all!





Teaser for Seri's Hantaran's Engagement, she took the RM28 pertray promo( Normal price RM35 perdulang) for artificial flowers... more photos to come






The handboquet that i will try to do soon... 

Sunday, April 3, 2011

Tips for a Bride to be - how to have a wonderful wedding with shoestring budget!

Hi all,

Great weekends eh? Buat apa kat rumah sabtu dan ahad nie? Well, i spent most of my weekends doing the craft  stuffs and hantaran deco until the wee hours for the customer.Tido lepas subuh, but i enjoyed them very much!

Okay, so for today,i nak share dengan you all a few tips untuk menjimatkan kenduri kahwin based from my own experience. If you are a frequent readers of my blog, you sure dah baca my ups and downs in my own wedding preparations, problems dengan vendor, budget constraints, where to find this and that, last minute changes, cakap2 orang and macam2 lagi.... i learned a lot throughout my wedding preparations sebabnye i have no wedding planner untuk  helped me do the planning so semuanya i buat sendiri. Tapi takpe, pengalaman ni memang sangat2 invaluable sebabnye they made me stronger and banyak mengajar i supaya lebih berhati2 untuk plan for any event in the future.

I know setiap dari kita ada own wedding dream betul tak? Kita nak macam tu, macam ni, tapi kita tak fikirkan limitations yang kita ada. (im talking about brides to be with shoestring budget macam i) Kita nak macam2 kan tanpa fikir first of all of course the B word, BUDGET! Betul orang cakap, 'kahwin ni sekali seumur hidup', tapi kalau boleh jangan lah sampai koyak rabak lepas kahwin semata2 nak nampak gah and bergaya untuk satu hari itu SAHAJA. lainlah kalau kita memang ada BUDGET yang banyak untuk SPLURGE pada hari tersebut. Harus diingat, rezeki orang lain2. Kalau rezeki kita takat tu je, buat takat tu je. Orang melayu kata, 'Ukur Baju Di Badan Sendiri'. Hehe. And kalau kita ada kawan2 yang ada rezeki lebih, and buat wedding yang grand, tak perlulah kita rasa inferiority complex or nak berlawan2 dengan mereka. Paling teruk, x perlu kondem orang sana sini selepas majlis mereka. Contoh macam : " Kenapa kau buat baju macam nie? Patutnya kau buat macam nie... " or "Sayang lah makeup kau macam tu or rambut kau macam tu macam nie...etc etc" - bilamana sepatutnya kita wish kawan2 kita '' Very beautiful wedding/Very nice/ You both looked gorgeous/ I wish you happy ever after!" Eventhough you as a guest nampak banyak flaws pada event kawan2 itu/terlalu grand sampai you timbul irihati... Jangan sekali2 kondem mereka!Rezeki orang masing2 lain2.... Lagipun bila you all kondem macam tu sebenarnya tak lain tak bukan menunjukkan perangai busuk hati/ tak puas hati/ iri hatikita sendiri je kan? Lagipun bukankah elok kalau kita be nice to everyone apatah lagi unruk orang yang baru saja mendirikan masjid nie. .Lagi satu bila kita wish orang lain yang baik2 percayalah, inshaAllah, rezeki kita akan jadi sangat murah lepas tu. I pun pernah baca benda ni kat mana tah dah lupa, tapi just nak share dengan you all semua ' When you dont have anything nice to say to a person, either you keep yourself silence or create something nice for the ears to hear' or you can also choose to ruin a beautiful relationship or showing off your bad true self.. betul kan? (i tau ada antara you all yang pernah mengalami situasi berhadapan dengan orang2 macam ni, tell you guys what, same here (lambai2 tangan) hehe... tapi i buat dek je... anggap je org tu jeles or just nak downkan you all supaya dia nampak lebih bagus)

Okay, benda yang paling2 first sekali you all kena buat ialah draft your BUDGET!and strictly stick to it!! Bila you all dah ada draft budget baru senang nak move on dengan benda2 lain.... Okay kat sini, i will list a few things apa yang you all kena ambil berat dalam sesuatu majlis perkahwinan (untuk brides to be yang shoestring budget saja ye)

1) BAJU

Okay, selepas peruntukkan budget untuk persalinan bride and groom baru boleh decide mana you nak pergi lepas ni. Designer? Tailor? Sewa? Lepas dah decide baru boleh minta quotation dari either one. Atau you all boleh juga minta quotation or survey2 dari semua pihak. Last2 baru buat decision. Tapi ini semua time consuming. Lebih baik ada BUDGET, choose which channel you nak buat baju and stick to it! But this really depends ye.Maybe you all nak splurge kat baju nak kurangkan kat tempat lain, mungkin you all die die nak buat kat designer tu nak sewa kat butik tu, so tak kisah yang lain2.... Yang penting, mesti ada draft budget dulu!

Bila dah pilih, dari situ you all boleh play around la kan. Kalau buat kat designer tu, you all dah tak payah fikir apa2.... bayar je mereka akan buat semua on your behalf (that's why kalau nak pilih designer pilih yang betul2 you all suka and good reputation, jangan semberono sahaja... asalkan dia designer you nak hantar...betul tak?)

Kalau you all buat kat tailor, itu you all boleh play around dengan kain, workmanship and the tailor rate. Mungkin lebih kat sini, kurang kat sana. Mungkin kurang kat sini lebih kat sana. It really depends...

Kalau you all sewa pulak, dont waste your time, jangan malu2 tell the butik owner berapa budget you sebenar2nya, so u tak akan buang masa untuk try baju yang akan buat you burst your budget and you juga kena cekalkan hati lah sikit... Jangan ikut cakap diorang, baju tu cantik baju ni cantik... last2 tengok?!!! wah!! terlebih budget sudah..

2) PELAMIN/HALL DECO

Okay, bab ni, you kena pandai survey... Kalau nak cantik, nak grand of course lah budget pun kena besar bukan? Tapi kalau budget you sikit, jangan ingat you tak boleh dapat yang cantik juga... Yang penting, you kena rajin survey, rajin communicate dengan vendor2 nie. Ada yang vendor baru nak bukak, banyak buat promotion and artwork diorang pun bagus2 juga... so go approach them! mesti kena alert dengan promotion okay! (budget punya pasal, kan? hehe)

Tapi!! Ada tapi ye... bila vendor tuh dah set up package, janganlah kita minta yang bukan2, macam tak nak itu, tak nak ini.... Lepas tu minta kurang harga. Kalau satu dua tu, bolehlah vendor tu layan kan... tapi kalau nak kurang banyak benda.... tak ke dah menyusahkan vendor tunak recalculate semua benda... last2 nanti dia pun tk seronok nak buat yang terbaik untuk majlis korang....


3) CATERING

Ini adalah benda yang paling penting dalam sesuatu majlis perkahwinan okay. Macam i, i bersyukur ibu i sponsor catering untuk majlis perkahwinan I which is it is such a great honor for me untuk ibu i sponsor macam tu untuk i and Alhamdullillah our catering gave the best service during that day! Bagi i, kalau nak splurge, splurge lah di catering! Sebab makanan ni lah yang akan jadi buah mulut orang selama2nya... Macam biasa, baca review, pergi food testing, minta quotation, suaikan dengan budget. Jangan ambil catering cincai boncai... Nanti tah apa2 servis dia bagi... Lauk tak cukup, tak well manage... banyak masalah akan timbul di kemudian hari.....


Tapi kalau you all buat di  kawasan kampung, pasti lebih best! sebab satu kampung akan tolong bukan? So masak sama2 makan sama2...Selain jimat, tetamu akan berpuas hati, ukhuwah antara orang2 kampung pun akan lebih bertambah rapat!

4) DOORGIFT


Kawan2, kat sini, you all betul2 kena watch out your budget... Kalau nak jimat, and nak bagi benda yang orang tak akan buang, bagilah makanan. Jangan bazir beli banyak2 barang yang tak boleh dimakan macam kipas,. sapu tangan and etc etc sebab akhirnya orang buang je... Kalau nak mix my suggestion bagi satu yang tak boleh dimakan and yang lain tu bagi yang boleh dimakan... In the end you all tak akan rasa macam bazir sangat duit, sebab dah sah sah apa yang you all bagi tu masuk dalam perut the guests... Hehehe (Tapi, kalau yang ada rezeki lebih, lainlah ye....)

5) ENTERTAINMENT


Kat sini pun you all boleh jimat banyak.... Tak nak hire entertainment group pon takpe.... cari senarai lagu2 cinta and play sepanjang2 majlis.... Dah nampak klasik and elegan macam tu... Yang penting spend some money dekat PA system.  A good one kalau boleh. And kalau nak emcee, cari lah yang you all kenal and boleh emcee dengan baik dan affordable charges. And yang tak mengarut tah apa2 kan... Kalau nak senang, cari kawan2 yang biasa buat pengacaraan majlis and hire dia... Harga maybe boleh dirunding antara kawan kan? Hmmph... :) And macam masa wedding I hari tu, i adalah begitu lucky kerana kawan-kawan abah i yang biasa jadi pengacara majlis untuk majlis2 keramaian untuk acara2 PDRM sudi mengacara majlis i dengan secara sukarela dan percuma. Haha... Rezeki bukan?

Okay di samping tu just nak bagitau, kalau you all perlukan emcee, i boleh tolong menjadi emcee di majlis perkahwinan dengan affordable price... Kalau nak tengok portfolio, so far i tak pernah mengacara majlis kahwin tapi, i selalu menjadi emcee di majlis2 rasmi dan bukan rasmi di syarikat I, event 'Cool Tech and Hot Zone' di Lot Belia 77, kuching during my uni years.  inshaAllah i juga boleh mengacara majlis perkahwinan. Pasal harga itu adalah sangat2 boleh dirunding, memang tak mahal langsung la... bukan artis ternama... it's just that i have a few experiences in being an emcee.... Email me at
 thisisyanie[at] yahoo [dot]com for any enquiry k? :) (eh sempat pula mempromot, trust me, tak ada niat mengaut untung ke apa...just to help)

Hmmph itu je yang i dapat pikir buat masa nie... Nanti kalau ada lagi i akan tambah kat sini.... okay?
 Percayalah wedding ini hanyalah a one day event! Lepas kahwin lagi banyaaaaaaaaaaaakkkk duit you all nak pakai tau..... So jangan splurge semberono!!! Nanti i godek2 pc untuk cari balik excel file budget i dulu2... Tapi im sure ramai lagi B2B yang dah kongsi file ni..... Untuk tambah perisa bagi entry ni you all boleh baca entry dari fellow B2B blogger kita, si kecil @ Nasrah yang {here}