Thursday, April 7, 2011

Tips for bride to be - PART 2, where and when you can save!

Okay for previous entry {here} i ada bagi suggestions where brides to be boleh save cost and how...

For today's entry, i nak tambah lagi.....

1) KAD KAHWIN

Kat sini memang you boleh sangat2 jimat!!!Tapi setiap orang ada pandangan yang berbeza... Ada yang suka kad kahwin mereka nak kena dengan tema... ada yang nak kad kahwin cantik2 and ada lace, ada doily paper, ada ribbons... Kalau nak kad kahwin yang macam tu, memang boleh, tapi mestilah ada budget lebih... betul tak? Kalau takda budget lebih pun takpe, cari alternative lain... kesimpulannya kat sini you all memang boleh jimat... Reason i cakap kenapa you all boleh jimat? Sebab tak ramai orang akan simpan kad kahwin kita pun so selalunya benda ni lah yang akan jadi satu benda yang you akan regret lepas kahwin kalau buat mahal2...

In my case, i memang buat kad kahwin tersimple dan termurah di abad ini... Kalau x caya refer post i yang lepas, iaitu {here}..I ambil package dengan Kak Durra from Gift By Print. Murah je... Tapi idea and theme for the card tu my own ideas. I yang discuss dengan Kak Durra nak macam mana macam mana. Kak Durra design lepas tu tanya my pendapat macammana... lebih kurang 4, 5 kali jugak Kak Durra kena betulkan my kad kahwin... tapi dia sangat2 komited and efficient. She is highly recommended...

Package i hari tu RM450 dapat
- 500 pcs kad kahwin - yang sekeping tu je
- satu bunting
- 1000 tq tag

Lepas tu i tambah order lagi 1000 pcs sticker from her same design for only RM200 if im not mistaken...
Memang i dah sangat2 save kat sini.

Biarlah orang nak cakap kad kahwin kedekut ke bajet ke... peduli apa kan? hehe... Macam lah diorang simpan pun

2) HANTARAN

Di sini memang BUDGET memainkan peranan yang sangat penting... Hantaran adalah sangat2 subjektif...
Memang ikut kemampuan masing2 kan? Apa saja yang terletak di atas dulang hantaran tu mestilah yang dah dipersetujui oleh kedua2 belah pihak... Kalau mampu boleh beli apa yang diidamkan.... Kalau nak bagi biasa2 je pun takpe, x payah ikut mulut orang.... Biarlah diorang nak cakap apa... Yang penting kita guna duit kita and tak susah lepas kahwin semata2 nak beli hantaran2 gah gah...

My suggestion, you all bagi hantaran yang boleh pakai lepas kahwin sama2.. macam TV ke, camera ke, video camera ke, set sofa ke, set dapur ke (yang tahan2 lama). Memang mahal tapi, cuba bayangkan u kill two birds with one stone... Lepas  ni you all dah tak payah beli lagi and mesti you jaga barang tu elok2 mengenangkan tu barang hantaran you all...

Macammana nak decorate yanie kalau beli barang2 besar camtuh? Hehehe... Ada cara dia... dulu kawan i husband dia beli set sofa untuk dia sebagai hantaran... i cakap kat dia letak sofa tipu2 alah yang kita boleh beli kat kedai cam lovely lace and letak warranty card/receipt sofa tuh in a cute frame... and dia buat!!! tapi i takda gambar nak tunjuk!... hehe...ramai orang cakap unik! Kalau beli TV, letaklah remote control je macam i..

Kalau you all nak tips beli hantaran and more tips to save budget boleh refer post i {here} and {here}

3) HANTARAN DECO, HANDBOUQUET AND DOORGIFT DECO

Apalagi kan kat sini, kalau nak save DIY sendiri!! hehehehe... Tapi ada sesetengah pengantin yang tak ada masa nak DIY bagai lalu, tempah ajalah pada orang lain kan? Tapi bagi i, kalau nak tempah tu i sayang duit jugak... Sebab memang lah kita nampak cantik je... hantaran2 yang eksklusif dengan bunga2 yang banyak... tapi kalau dah harga per tray pun cecah beratus2 i tak tempah lah kot... Kalau budget banyak boleh la nak splurge di sini, but my advice... lebih baikla tak perlu hire orang buat sampai beratus2... benda tu nak tayang tak sampai 4 jam pun.. lebih baik DIY kalau ada masa, Walau macammana pun hasil dia, mesti kita bangga sebab tu hasil tangan kita sendiri.... :)

Serius tau, lepas bersanding nanti, Ya Allah rasa bazir sangat habiskan sampai beribu2 untuk hantaran deco.. ni based from my own friend punya experience...dia anak orang berada juga... dia cakap dia menangis masa nak buang bunga2 hantaran dia sebab satu tray dia tempah sampai RM150... Dia cakap x sampai beberapa jam pun tayang kat tetamu... Artis lain lah kot kan? benda tuh semua nak masuk majalah...

Untuk Doorgift deco pulak ha bekerjasama lah dengan encik tunang untuk sama2 DIY! Tak payah nak dating keluar tgk movie ke apa... Dating DIY ni lagi bagus... hehe... just my opinion ya...

4) PHOTOGRAPHER

Ini satu2 nya benda dalam perkahwinan yang i rasa you tak perlu nak terlalu SAVE... Hire one good photographer for your wedding! Sebab gambar2 tuh la yang sampai ke anak cucu you all akan tengok! A pciture speaks a thousand words!A good photog akan buat your event nampak cantik walaupun pada hakikatnya event tu mungkin biasa2 je. Pilih yang berpatutan dan hasil yang memuaskan.... Kalau boleh jangan pilih yang overly edited. dah tak nampak ketulenan gambar tu... Cuba klik kat websites di bawah label 'INSPIRATIONS' kat sidebar i, tgk macammana overseas wedding diorang capture gambar2 dia... Cantik bukan? Discuss with your photographer apa yang you nak... Supaya diorang paham as a client apa yang you expect dari diorang. Just tell them.. i nak shot mcm ni, mcm tu.... That's why review pasal PR mereka sangat2 penting! For me, masa wedding i, i ambil abang SAM Rais... for me dia memang bagus. highly recommended la... Kalau i cakap highly recommended memang maksudnya bagus la... Kalau i buat review je tapi x cakap highly recommended maksudnya better you all tanya i personally la. Heheh...

My personal suggestion, you all list down apa yang  you all nak diorang ambil.. contoh

1) Kasut nikah
2) Kasut sanding
3) Shot handbouquet
4) Shot hantaran


Bagi diorang sebelum wedding atau masa wedding tu you all ingat sendiri (cuma takut tak teringat so better bagi before wedding and print out bawak sekali masa gi outdoor ke macammana).... and minta diorang capture...

Bukan apa, kadang2 ada photog yang not that creative in art direction tapi skill ada.... Ha dari situ lah sebabnya i cakap kenapa you all punya idea pun sangat2 penting!
Okay setakat tu dulu i boleh fikir nanti  i tambah lagi!

6 comments:

lovelyadibah said...

owh!bgsnyer!:)thanks yanie!:)

wande-ful said...

I love the way you see things ;)

especially bab hantaran tuh.
mine will be 3 vs 5 jer.
lg KEDEKUT. haha

for me, biarlah the quality barang tuh dari kuantiti dia..
sbb nya satu tray skang ni paling murah i tgk rm70 from Dais maker..

anyhow, thanks for sharing k..
buat la review and post2 cmni byk2..hehe

SophRoSyNe @ cik giRang said...

entry yg sgt best! thanks yanie for sharing this (^_^)

LisaLisut said...

best tips u mmg best.satu otak jgak dgn i.hahahahahha. part deko hantaran tu mmg i wont splurge ratus2 per dulang.sbb kawna i pn ade experience sma mcm u.ambik dgn man kajang(gile beso bunga dia kembang2 1 dulang 250 ok rugi gile xlawa sgt pulak tu).so i akan DIY jugak la kot :)

hihi.percaya atau x, kerana u (and 1 kawan i) recommend abg sam rais bagus so i book dia.lgpn dia mmg layan kehendak i hahaha.n i suke photos dia sbb tak terlalu edit melampau.lol

pasal kad tu i agree.maybe some people kata ade je org smpan.tp 10% je kot yg simpan.yg lain semua buang.ngagagagaga.dating utk prep kawin mmg best drpd g tgk movie.lalalaa ;p

cheQmOomOo said...

hurmm best a..huhuu byk nk kena pk ni :))

ketawariang said...

thanks for infos yg sgt berguna.... ms engage pun most of my stuffs DIY... :)

cuma hantaran je sewa since murah and i x berseni... i only paid rm15 per dulang...cantik plak tu... :D

photog mmg kene amik yg best2 since i nk ingt smpi ke tua kan... thanks...mmg akan jadikan blog ni as panduan for me... utk arrange wedding..

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ