Tuesday, May 24, 2011

are you buying a house?

Semua orang memang nak ada rumah kan? I pun macam tu juga. I pun nak ada rumah juga (opening macam karangan budak sekolah.. WAHAHA) Tipulah kalau i cakap, i x kisah nak rumah mcm mana sekali pun. Rumah kecik satu bilik pun tak apa. Wuish memang tipu. Mestilah impian i nak rumah yang quite spacious. Rasanya impian hampir semua perempuan macam tu kot. Bukan je quite spacious yang i impikan,tapi of course dengan interior yang menarik hati.

Hmppph..tapi,bila i dah kahwin,dah survey sendiri untuk beli rumah,baru i tau berapa costly nya rumah di kawasan KL ni. Ada sesetengah orang yang dapat beli rumah di kawasan luar KL yang agak spacious dah berlagak macam kita tak tahu yang harga 4 bilik rumah dia bersamaan dengan harga flat 2 bilik kat kawasan KL ni. Honestly, i memang rasa orang2 yang berlagak macam ni kelakar. Haha. Tapi,abaikan saja mereka.

Kenapa i rasa beli rumah tu penting?

Okay, let me express to you guys my own opinions. But, before that i nak share one story dengan you all dulu.

I rasa some of you ada yang tahu yang currently my husband and i are renting an apartment in pandan indah. My house got three bedrooms, two bathrooms,one kitchennette and one not so spacious living room because it has to be combined with the dining place. Tell u guys what, the rental that my husband pays every month for the house is almost thousand and the house is only 800plus square feet.

I know some of you mesti ada yang berpendapat, kira okaylah dah ada rumah etc etc. Yes. I know alhamduliah i bersyukur dah ada rumah,even though the house is not as spacious as i always dream of but it is actually quite nice and decent for the two of us now.

Tapi, for me, i think we are wasting money. Dari bayar sewa setiap bulan sebanyak itu untuk rumah yang kita sewa, i keep proposing to my husband, why not he buy a house and pay that much for something that he owns because i know he can afford it! And little that i know, my husband actually has better plan. Dalam diam2 dia dah survey sendiri rumah2 yang quite nice kat area kl ni for him to buy. And yang paling penting nearer to our workplace.

Tapi, area Ampang ni manalah ada rumah teres 3 bilik yang murah dan besar? Even rumah yang kecil pun harga sampai 300k. Gila kan? So my husband pun decided to maybe buy an apartment first. Sebab this is his first house and we all tak nak strecth loan sampai 600k walaupun ramai yang advise untuk buat mcm tu. But for me,let he has his own house first, and i buy my own, just small2 one and later when we have reach certain stage we combine our loan to buy a bigger one. So the one that we bought earlier can be rented.

So far we already survey one apartment which is metro villa apartment. Last week sunday, husband dah pergi tgk, but he said the bedrooms are quite smaller than the one that we are having now. Tapi ketiga2 bedrooms ada walk in closet! Which is a yeay for me. Balcony also quite okay, got swimming pool, one parking, near to lrt and eateries. So i told him, i love it. But husband, i tak tau la apa plan dalam kepala dia, still dok survey2 lagi and he said, nak tengok2 lagi.. Hmmph for me pulak, i cant wait to have our own house because there are so many things that i want to do!hehe.

Rumah sewa sekarang bukan x boleh deco, it's just limited la. Betul x?

Okay back to why buying a house is very important?

Sebab rumah tu asset! Makin lama harga dia makin naik. Betul x? So better beli rumah dari beli kereta. Haha. Kalau beli kereta besar dan mewah macammana pun,it will still be a liability. Why? Because car value will depreciate. Betul tak? So belilah rumah. If tak mampu beli yang besar, beli lah yang kecil2 dulu. Like me! I nak beli yang kecil2 je untuk disewakan and just tumpang rumah husband. Haha

till then. Next entry i share pasal rumah lagi k!




Published with Blogger-droid v1.6.9

Monday, May 23, 2011

test!

If you can read this,this means that my blogdroid application is a success. I finally can blog from my android. Yes!
Published with Blogger-droid v1.6.9

Thursday, May 19, 2011

Review - Reception and Solemnisation MUA - Hazlie Hamzah

Hi lovelies...

Sorry for the long hiatus... Hehe... Dont have so much time to write lately, even weekends pun i sangat busy... :)
But today, on a lovely Thursday morning like this, tiba2 dapat ilham yang banyak nak menulis pasal MUA for my big day, who is Hazlie Hamzah!

Bride to be Bloggers mesti ramai yang kenal Hazlie Hamzah kan? Siapa2 yang tak pernah come across his blog... you can refer {here}.

I understand MUA is like one of the most crucial thing on B2B big day, kan? Sebab on that day, MUA akan berperanan untuk menaikkan seri kita as pengantin. Ada B2B yang tak pernah or jarang pakai makeup, so time big day ni lah nak merasa mata pakai eyeshadow, mulut pakai lipstick, pipi pakai blusher, shading segala bagai kan? So mostly B2B akan ikut taste and preference mereka untuk pilih MUA for their big day. Belek2 mereka punya past artworks, dengar2 review, survey2 rate mereka.Same here. I pun mcm tu jugak.

To be frank i like the touch of Saidatul Nisa, Sue Cantik, Salima, Ayang Kamell and Tiar Zainal... Bagi i, diorang makeup memang cantikla. Tak transform muka orang jadi somebody else or berlebih lebih. Tapi just nice and flawless... And since i adalah pengantin yang tak bertudung, i juga akan pentingkan their hairdo artwork. Tapi masa my wedding day, i memang tak terfikir untuk book diorang. i ada juga asked a few other, MUA, Kak Sheila Mohamad (dah book, tapi just tak ada rezeki nak dimakeup oleh dia) , Ezral Nordin (He is really good in hair do) tapi macammana tah just tak ambil juga diorang.

Finally i came across Hazlie Hamzah. I terus suka. Sebab his artworks really suit my taste. Natural, flawless and tak berlebih2. In terms of hair do juga sangat cantik. So i terus book him for both ceremonies.

Okay why Hazlie?

1) His rate is like super affordable and he is using MAC
2) His PR is super duper good.
3) Dia makeup sangat2 lembut k, rasa macam nak tertidur pun ada.... Sangat2 teliti. takda rushing2 nak siap ke apa. I know some makeup artist memang makeup cepat, and outcome cantik tapi tak teliti.
4) Dia buat rambut pun cantik, and he  is using natural colour to makeup, tak nampak lebih2... tak transform kita jadi somebody else... but dia akan buat kita nampak fresh and flawless.
5) Punctual (yang paling important)

To me memang tak rugi la hire dia. I hired him for my solemnisation and reception, masa solemnisation, makeup dia memang sangat2 natural, memang two thumbs up la... bila pergi outdoor and dah panas berpeluh2 pun, makeup dia still okay i tell you. Tak cakey mcm ada sesetengah MUA, makeup akan pecah2 bila dah panas kan? and bedak nampak bertapuk2 especially kat hidung. and i adalah orang yang berkulit combination, some parts on my face ada yang oily and some are bit dry. So, that's why i feel memang tak rugi hire dia. :) Masa reception je la, sebab ada unexpected thing happened, he was stucked in bad traffic on the way to my reception hall... so dari nak sampai pukul 5.30 pm dia lambat sikit sampai dalam pukul 6 lebih macam tu, but still he delivered his work dengan sangat bagus.

Here are some photos of me with Hazlie Hamzah's touch :





















That is all for now.. Will write more reviews later... Till then!