Tuesday, May 24, 2011

are you buying a house?

Semua orang memang nak ada rumah kan? I pun macam tu juga. I pun nak ada rumah juga (opening macam karangan budak sekolah.. WAHAHA) Tipulah kalau i cakap, i x kisah nak rumah mcm mana sekali pun. Rumah kecik satu bilik pun tak apa. Wuish memang tipu. Mestilah impian i nak rumah yang quite spacious. Rasanya impian hampir semua perempuan macam tu kot. Bukan je quite spacious yang i impikan,tapi of course dengan interior yang menarik hati.

Hmppph..tapi,bila i dah kahwin,dah survey sendiri untuk beli rumah,baru i tau berapa costly nya rumah di kawasan KL ni. Ada sesetengah orang yang dapat beli rumah di kawasan luar KL yang agak spacious dah berlagak macam kita tak tahu yang harga 4 bilik rumah dia bersamaan dengan harga flat 2 bilik kat kawasan KL ni. Honestly, i memang rasa orang2 yang berlagak macam ni kelakar. Haha. Tapi,abaikan saja mereka.

Kenapa i rasa beli rumah tu penting?

Okay, let me express to you guys my own opinions. But, before that i nak share one story dengan you all dulu.

I rasa some of you ada yang tahu yang currently my husband and i are renting an apartment in pandan indah. My house got three bedrooms, two bathrooms,one kitchennette and one not so spacious living room because it has to be combined with the dining place. Tell u guys what, the rental that my husband pays every month for the house is almost thousand and the house is only 800plus square feet.

I know some of you mesti ada yang berpendapat, kira okaylah dah ada rumah etc etc. Yes. I know alhamduliah i bersyukur dah ada rumah,even though the house is not as spacious as i always dream of but it is actually quite nice and decent for the two of us now.

Tapi, for me, i think we are wasting money. Dari bayar sewa setiap bulan sebanyak itu untuk rumah yang kita sewa, i keep proposing to my husband, why not he buy a house and pay that much for something that he owns because i know he can afford it! And little that i know, my husband actually has better plan. Dalam diam2 dia dah survey sendiri rumah2 yang quite nice kat area kl ni for him to buy. And yang paling penting nearer to our workplace.

Tapi, area Ampang ni manalah ada rumah teres 3 bilik yang murah dan besar? Even rumah yang kecil pun harga sampai 300k. Gila kan? So my husband pun decided to maybe buy an apartment first. Sebab this is his first house and we all tak nak strecth loan sampai 600k walaupun ramai yang advise untuk buat mcm tu. But for me,let he has his own house first, and i buy my own, just small2 one and later when we have reach certain stage we combine our loan to buy a bigger one. So the one that we bought earlier can be rented.

So far we already survey one apartment which is metro villa apartment. Last week sunday, husband dah pergi tgk, but he said the bedrooms are quite smaller than the one that we are having now. Tapi ketiga2 bedrooms ada walk in closet! Which is a yeay for me. Balcony also quite okay, got swimming pool, one parking, near to lrt and eateries. So i told him, i love it. But husband, i tak tau la apa plan dalam kepala dia, still dok survey2 lagi and he said, nak tengok2 lagi.. Hmmph for me pulak, i cant wait to have our own house because there are so many things that i want to do!hehe.

Rumah sewa sekarang bukan x boleh deco, it's just limited la. Betul x?

Okay back to why buying a house is very important?

Sebab rumah tu asset! Makin lama harga dia makin naik. Betul x? So better beli rumah dari beli kereta. Haha. Kalau beli kereta besar dan mewah macammana pun,it will still be a liability. Why? Because car value will depreciate. Betul tak? So belilah rumah. If tak mampu beli yang besar, beli lah yang kecil2 dulu. Like me! I nak beli yang kecil2 je untuk disewakan and just tumpang rumah husband. Haha

till then. Next entry i share pasal rumah lagi k!




Published with Blogger-droid v1.6.9

15 comments:

♥ balkidz_hunny ♥ said...

SETUJU! beli rumah sgt penting, dah ade asset.
Rumah I area selayang, sewa kat budak medic UiTM,rasa macam kejap je dah 2 tahun. tak sangka berbaloi jugak beli, walaupun mase mula2 nak bayar macam errrr, sakit jugak lah!

ohh, area ampang memang la sgt mahal okeh! :) takpe, cuba cari lagi. pesanan i, kalau nak beli rumah utk diduduki fikir byk kali. kalau nak beli rumah buat pelaburan, cari lokasi strategik!

choclairissa @ intan said...

agreed with u dear..i rase rumah kite dekatla..i pun rumah somewhere kt taman chempaka ampang..

kitorg pun duk cari rumah jugak..huuu tapi mahalla..duit xbrp cukup nk beli..

Syima Syaz said...

hye...agree 100%

kalau sewa, actually kita bayar lebih dari apa yg owner bayar kat bank.kalau kata itu rumah u sendiri, maybe bayar kat bank dlm rm700/month..

kawan kata bln 11 ni kat cheras ada nak jual rumah2 baru... =)

tqahmisdar said...

setuju2.. tgh kumpul duit nak beli rumah jugak.. =)

hana yoriee said...

yanie..cuba carik lagi..manatau ada yg lebih berbaloi..kalo cm tempat student mmg lagi worth it laa..cam kish buat..hehehe.if im not mistaken lah..kat area taman nirwana ke mana, rumah teres 2 tingkat (bukan rumah baru) dalam 400k gitu..

hana nak next entry lagi pasal rumah..even hana tak plan lg utk membeli..nak tahu sedikit sbyk juga..hehe

cheQmOomOo said...

yep!umh bes ~

LisaLisut said...

i got the point!!! heheh. sabar.bagi husband u cari betul2.lelaki mmg cmtu.tp trust me they always make a best decision.wink!sabar ok :)

ElyaElmo said...

yanie...elya pun tgh cari rumah skang nii...
yg murah2 sume jauh2..haishhh

AiniQMY said...

wah! best2...nanti dah beli buat hse warming ok! nak dtg! *oh,tak malunye* hahaha

my note said...

totally agree.... houses in KL very coslty, tp nk uat cane mmg kena beli.. sampai bila nk duk menyewa.. coz I takut jugak klu case kawan i jadi kat i,kena beri notis kosongkan umah sbb adik owner nk duk... or ader org lain yg nk beli rumah 2..., huhuh

lind said...

yerp mmg penting beli rumah dulu. tak rugi beli awal sbb harga rumah makin mahal. cuma nak beli rumah bukan perkara enteng. kena pikir jangka masa panjang contohnya lokasi. i pon baru bli rumah flat kos rendah je.

beli rumah murah n kecik dulu takpe utk rumah pertama ni. pastu kumpol duit laju2 beli rumah besau lagik hehe.

kt penang ni pon susah nk dpt rumah murah. area pulau lagik sadis sbb tanah mcm tak cukop. yg ada semua "rumah tinggi"

~ mizzAmy ~ said...

amy pun sokong jugak. beli rumah kecik2 dulu pun x per. janji ada rumah. dari bayar sewa mahal2, baik melabur utk aset sendiri.

iedchan said...

betull..rumah tu penting..lagik2 kat kl..mmg nek harga dengan cepat...tapi i tak ske duk kl..i beli rumah kat kawasan sepang je...betul harga die same ngan harga apartment dekat kl..tapi yang penting selesa dan dekat nak balik kg...:P

mummy aryuee said...

Yani.. Beli la rumah lelongg.. Murah!!

CouLeur de Chiqu3 said...

hi k yani..yes agreed...!! i have my own!! flat bodo2 je..i rent it(hasilnya buat duit utk kawen+cash flow utk masa akan dtg..insyallah, bln 7 org dah nk masuk)so i have no car either ...

*mummy aryuee(nk nyampok bole?) heheh-
nk beli umah lelong kene ada lots of cash.and kene ada ilmu biadaan..

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ