Sunday, July 24, 2011

Review - My bridesmaids and my Maid of Honor


Selain dari segala macam persiapan wedding, I yakin bridesmaids atau maid of honor juga adalah perkara terpenting pada hari besar kita, kan? Macam2 persiapan juga yang diperlukan untuk maid of honor @ bridesmaids ni. 

On my big day, i ada seorang maid of honor dan 4 orang bridesmaids. Kelima-lima mereka ini adalah insan2 yang sangat istimewa dalam hidup i. Okay, let me introduce all of them to you guys k. 

Maid of Honor (MOH) - She is my best friend. Nama dia, Dayang Ain. She is actually my ex colleague di Celcom, tapi kami adalah sangat rapat. Even sekarang, i tak kerja Celcom pun i masih rapat dan baik dengan dia. She was also my bridesmaid masa i nikah. She will always be there for me through thick and thin. Kadang-kadang, kami pernah juga berselisih pendapat, tapi tak lama, sebab kami berdua dah macam adik beradik. Perangai pun hampir serupa. Jadi, i memang tak perlu berfikir panjang untuk menjadikan dia my Maid Of Honor, ataupun salah seorang yang penting dalam Majlis Perkahwinan I. 

Bridesmaids:

1) Aina Lailatul Laily (GG) - GG ni housemate and roomate i masa i masih menyewa rumah sebelum kahwin. I duduk rumah sewa tau walaupun parents i di KL sebab i nak belajar berdikari. GG ni memang dari i bertunang memang sangat-sangat baik dengan i. Dia sanggup teman i ke sana sini untuk membeli barang persiapan pertunangan.. Tolong i siapkan hantaran tunang, tolong i lipat dan uruskan kad kahwin i. Bukan tu je, GG memang banyak sangat tolong i kat rumah sewa, angkat kain, basuh kain. Memang dia baik sangat. Kitorang selalu kongsi masalah family, tempat kerja dan macam2 lagi sama2. GG tak pernah kedekut atau berkira dengan i, barang dia barang I, barang i pun barang dia juga. Kadang2 bila balik kerja i tengah stress ke apa, GG memang dia dah paham. Dia tak akan kacau i dan dia sangat pandai ambil hati i dan buat i gelak. Kesimpulannya i memang beruntung dapat roommate yang baik macam GG. So i tak teragak2 untuk jadikan dia one of my bridesmaids. 

2) Raihanah (Hana Yorie) - Korang kalau tak kenal Hana ni tak tau lah kan.... Heheh, Owner Sedapsedapbelaka, salah seorang bride blogger juga... Hana memang baik dengan i dari masa i mula2 tulis blog ni lagi... I pun dah lupa macam mana kitorang boleh baik, tapi kitorang memang selalu communicate pasal wedding preps. Hana akan YM i almost everyday, tak YM dia memang akan greet I dekat Facebook Chat. Kitorang pernah pergi wedding Aim sama2 sampai sesat and memang Hana dengan I baik sampai sekarang. Both of us memang selalu share macam2 benda lah, and mostly about wedding preps and sekarang ni mostly about life after married kot. Mengenangkan Hana dah banyak bantu I dalam persiapan perkahwinan makanya i pun tak teragak2 untuk mengambil Hana sebagai one of my bridesmaids, and i memang terharu sangat sebab Hana setuju walaupun majlis dia hanya seminggu selepas majlis I. Thanks so much Hana, (I know you will read this) i really appreciate your help!

3) Sanaa Muhammad - Sanaa juga merupakan ex colleague i masa kat Celcom. Sanaa seorang yang sangat cool. Dia tak hypocrite which made me like her and adore her. She has this unique style tau, in her fashion and the photos she captured. I baik dengan dia masa dia mula2 join Celcom and she was the one who inspired me to wear hijjab. Sanaa is a bit reserved kind of person tapi she has a very good heart. Dia tak akan mudah2 sakitkan hati orang lain dan i tak pernah nampak dia busuk hati atau cemburukan kejayaan orang lain. I really respect friend like her and because of she is really close with me during my Celcom days, i pun ajak dia juga jadi my bridesmaid and she was very delighted to received the offer. I rasa sangat di appreciate!

4) Irma Aneeza - Irma juga merupakan ex colleague I masa kat Celcom. Irma selalu menjadi tempat i meluahkan perasaan. I share with her almost everything... I respect friend like her sebab dia tak suka campur hal orang and will do and solve her oen things her ways.. Irma banyak tolong i dalam my job... sebab masa i baru tukar same unit with her, she will answer questions i yang sangat banyak (which i think is really annoying) tanpa rasa marah atau bengang pun. She is very sincere. Irma and i always share pasal relationships, families and hardships that both of us had been through. Bila i ada problem, she will suggest ways to resolve the problems and vice versa, From there kitorang jadi rapat, and sebab tu i offer dia jadi bridesmaid. And she accepted the offer with arms wide open... Dia susah2 datang my wedding tau walaupun dia tak ada her own transport... Ini membuatkan i sangat2 terharu... 

Sebelum kahwin, I perlahan2 buat persiapan untuk mereka juga... Dari kain sampailah ke makeup i carikan untuk diorang.... Kain untuk baju i beli di Jakel....Tailoring mereka upah tailor sendiri.... Handbouquet mereka pula dari Fabulous Floral. (Told you guys i tak sempat buat sendiri untk mereka) i hired Muharra (MOLA THE MAKE UP ARTIST) (wife to Subhi Karim - the photographer) untuk make up diorang masa my wedding. - Click the link to be redirected to the vendor's page. 

They were very happy to receive such treatments from me... I lagilah happy tengok diorang happy, Selain dari tu, i juga ada bagi hadiah pada diorang... Hadiah2 tu semua warna pink... Tengoklah gambar kat bawah ni... 



Ha ni lah hadiah diorang:
- Bear pink
- Frame gambar from Living Cabin
- Pink pen with plushies 
- CK thong also pink colour
- Paper bag pink


I hope diorang suka hadiah2 tu... I just want to say big thanks to my bridesmaids and maid of honor... Thanks banyak2 atas kesudian kalian untuk jadi orang2 terpenting pada hari besejarah Yanie dan Azlan. Sayang korang banyak2 k... :) 

Guys kalau korang nak cari bridesmaids, carilah mereka yang betul2 sangat dekat di hati you all, yang bermakna dalam hidup you all, yang boleh simpan 1001 rahsia you all, yang special pada you all in their own way... I sangat beruntung sebab i have such friends in my life... Okay guys do enjoy the photos below :) These photos are from my photographers, Abg Sam Rais and Ezwan Emary and some are  from our own family and friends' cameras. 


 Masa dimakeup oleh MOLA. 


 Seorang MOH menjalankan tugasnya. :) Thanks Ain. 

 From left : Hana, Irma, Sanaa, Me, Ain and GG




 The Bestman and My MOH and Bridesmaids




Bridesmaid :

"The bridesmaids are members of the bride's wedding party in a wedding. A bridesmaid is typically a young woman, and often a close friend or sister. She attends to the bride on the day of awedding or marriage ceremony. Traditionally, bridesmaids were chosen from unwed young women of marriageable age"- source : Wikipedia


Maid of Honor :

"The principal bridesmaid, if one is so designated, may be called the chief bridesmaid or maid of honor if she is unmarried, or the matron of honor if she is married. A junior bridesmaid is a girl who is clearly too young to be marriageable, but who is included as an honorary bridesmaid" - source: Wikipedia

8 comments:

Cik Puan Lara said...

wah....best kan dpt bestfrendz yg sporting as bridemaid kite...

Linda Yusoff said...

hurmm..lucku u hv a few fren yg btul2 boleh di percayai..
mcm linda..nadaaa, ilekk. yup got a few, tp dh kawen, and yg btl2 linda anggap kawan pun, haishh malas nak cite..for me dia betray our relation =(

so as bridesmaid, i cuma pinjam kawan2 adik yg msh blaja di uitm.( mujur mash kenal) tu je lah...

i think at the moment, i boleh shrae wt BBF je..onthers? i dont think so =(

Yanie said...

Cik Puan Lara : Betul.. I am grateful to god that i have such friends untuk meraikan i masa hari besar i....

Linda Yusoff : Takpe dear... x semua yang kita nak kita dapat... Kadang2 i juga ada berselisih faham dengan kawan2 baik i tapi x lama dear. Sometimes, i mengalah dan x nak gaduh lama2 sebab i think life is too short for all that... Tapi it depends juga, kalau dah diorang yang nak keep on loathe or cari pasal dengan i, i angkat white flag la..jauhkan diri terus.. :)

HERNANIE said...

irma aneeza tuh macam i kenal je. she asal org muar ke? macam ex-schoolmate i lah. i penah close dgn die before die pindah skolah lain. say hi to her pls kot2 die kenal i. hehe.

hana yoriee said...

aauwwwww..so sweat! hehehe..sweet laa..terharu hana baca post ni ok..even lambat 8jam lepas post baru baca. hana pun sgt menghargai 'friendship' yg terjalin diantara kita..SANGAT tau. thanks yanie sbb selalu jugak hana meluahkan perasaan dan berkongsi masalah dgn yanie..kan? huhu.. i luv u laaa...

zimie said...

hehe baca sudah.walaupun i tak kenal yanie, i suka banget tgk relationship korang. hana memang blogger yang baik dan sportrim tau. i pun kenal tru blog and haritu-try-beli-cake-RV-sedap2belaka.hehehe

yanie,i letak ur link dgn blog i keh.thanks!;)

e k i n ♥ y u s r i said...

bestnye....
huhuhuhu

Yanie said...

HERNANIE : Yes, irma asal orang Muar... InshaAllah kalau i jumpa dia, i will say HI to her dear...I think she will recognize you punya. Irma tuh susah nak lupa orang.

hana yoriee : haha, thanks a lot Hana. yeah... i love u too laa.

zimie : thanks zimie.. nanti yanie dropby blog zimie ek... Hana memang sporting and baik... kek red velvet dia pon sedap *tiba-tiba*

e k i n ♥ y u s r i: best memang bestt ... eh ape yang bestnye? hahah

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ