Sunday, October 30, 2011

Random updates :)

Been like what 2 weeks kot kan since my last update? huhu. Seriously, i am not in the mood to write or to do anything with my blog. Been busy with my exams (i'd been instructed by the company to sit for the fund manager's rep license exam for my personal development). I failed however for both modules (Module 9 and Module 10) because tell you guys what... Exam tu tersangatttt lah TOUGH! lagi2 untuk budak baru belajar macam I ni...Tapi ni bukan alasan, sebab ada je yang hebat... Ambik sekali je dah pass! :) I had only been with the industry for almost 7 months tapi mereka dah ask me to do something for my future there, which is good but quite pressuring at times. Ada yang ambil 5 kali pun fail. Huhu... So i have to re-sit and hopefully i will pass the exam this time around... Kesian pulak company nak bayar kan kalau ambil banyak2 kali. :(

During the Diwali holidays last week, i went back to Miri, hubby's hometown for 5 days sebab masa Raya hari tu kan tak balik. Even though it was a short holiday there but we managed to do a barbeque party for husband's families and friends. So, it's not the quantity that counts kan? it's the quality. 5 hari balik tapi Alhamdulillah macam2 dapat buat :)


Sampai2 Miri malam tu terus cari Starbux. Actually first day sampai tu nak jalan2 je, dah penat singgah la minum2 jap.... Parkson kat Miri tu dah banyak berubah.... 

Bulan November ni pulak, i will be very busy with wedding works... Alhamdulillah Rezeki kan orang cakap. :)So i just try to deliver my utmost la to the customer. Banyak benda baru akan di buat dalam bulan October ni. Candy buffet and new designs of handbouquet :) Nanti dah siap, i will put here la macam biasa.... I just want to share my passion with my blog readers... 

i rasa kadang2 i ni malas sangat nak menulis dalam blog. Kadang2 nak share benda yang too personal, i kena fikir juga that my audience ni boleh terima tak apa yang i tulis, kan? So i banyak microblog di Facebook. Bukan micro blog pasal apa pun, just tulis benda yang datang dari hati. Kadang2 peringatan pada diri sendiri jga. But there will be some friends yang ter ambil hati dengan apa yang i tulis. Tapi hakikat sebenarnya, i tulis status tu memang bukan untuk kawan2 yang berada dalam Facebook i. i personally dont like the way people hentam each other thru status Facebook. Why not, face to face with them and tell them personally kan apa yang xpuas hati. Because to me Facebook is to kumpul kawan bukan to kumpul musuh kan? 

Well anyway, hari ni ibu datang rumah. So i masak Udang Sos Lada Hitam (first time try). outcome okla... ibu cakap okay, so okay la kot, Haha,  Recipe tu i ambil dari buku '1 HARI 1 RESIPI' by Chef Hanieliza... Serius best buku tu. Buku tu hadiah dari My mother in law, beliau bagi masa  i balik Miri itu hari. i memang recommend to all wifeys untuk beli buku ni.... sebab buku ni sangat2 best and resipi2 dalam dia mudah and ringkas nak buat :)


Buku 1 hari  1 Resipi by Chef Hanieliza... Memang best sangatt!!


Kat bawah ni beberapa lauk yang i ambil resipi dari buku ni.... saja i cuba-cuba masak untuk suami :)




Ayam sweet and sour, broccoli and udang sos lada hitam :)


InshaAllah lepas ni I rajin, i akan share pulak resipi2 yang i dah masak untuk readers semua... 

P/S : Lepas ni nak pergi Jusco, nak beli a few things for the kitchen and a few plant untuk hias rumah ni. Coming up next entry nak tulis pasal wedding inspiration lagi. Giteww. wedding inspiration lagi walaupun dah nak setaun kahwin. HAHA


Saturday, October 8, 2011

Selamat berumur 26 tahun, Iryani! Ya, Iryani tu saya la.

Yes, I am now 26 years old! Turned 26 Rabu lepas bersamaan dengan 5 Oktober 2011. Ni first birthday i celebrate sebagai wifey. Sebagai mommy, inshaAlllah next year. Ewah. Huhu. Nothing extraordinary special pun happened on that day. My Mother in law was the first one to wish Happy Birthday via SMS because she said she wanted to go to bed early that night.

Second person, of course la the husband, while i was surfing the net in our reading room, he came from behind and sang the birthday song sambil i buat muka boring (jahat x?) and then baru senyum, sengih2 mcm kerang busuk. But, KECEWA okay, no present nothing so i thought okaylah takpela, maybe husband dah banyak pakai duit kan, sebab baru beli kereta baru and rumah. Tapi still dalam hati cam kecewa nak terima hakikat tahun ni langsung tak ada birthday present! Haha, sebab dah besar2 ni siapa je la yang nak bagi kan kecuali husband.

Gi ofis, colleagues buat surprise birthday celebration. Tiba2 je masuk office I, and tutup lampu sambil pegang birthday kek and nyanyi kuat2. Mentang2 unit tu i sorang je, and bos i dah resign. Kemain la lagi. SAKAN nak berparty dalam tu. Yang kelakar tu, tah macammana abang2 despatch office yang nak keluar hantar surat tu  pun ikut belakang siap tepuk2 tangan nyanyi birthday, ahaha... Tapi sebenarnya, ada udang disebalik mee.. Diorang nak pau kek birthday I je. Hampeh tol... Ahahaha



kek birthday (Black Forrest) dan muka2 terkejut dapat seprais... 

Tiba2 ada call from unknown number, rupa2nya ada someone sent me flower so the delivery tu nak confirmkan address, husband i lah buat surprise konon nak hantar bunga, tapi salah alamat! Hahaha. Terus tak jadi surprise. Husband I memang fail bab2 surprise ni. Dah dapat bunga tapi I still macam tak puas hati, takkan husband bagi ni je kan? (Waaaa, jahat nya) So call dia, dia ada kat rumah, he was on leave that day, tanya dia 2, 3 kali.... "U sure ke takde beli apa2 untuk I" so dia pun cakap "Tak ada, tak ada" dengan nada cam rimas2 sikit. Cheh!

Bunga hubby yang konon2 surprise

So takpela,I cuba belajar la terima hakikat yang tahun ni dapat bunga dengan kek je, xde special2 macam tahun2 sebelumnya sebelum kahwin.

So balik kerja, husband fetched.  Naik kereta, tiba2, dia hulur sebuah kotak...............................hahahahahahaha, blackberry baru!! For my birthday! Seronok gila okay! Rasa nak nangis. Tapi sebenarnya dah dapat agak, sebab the night before sebelum tido he asked me whether the blackberry yang i was using at that time tu masih okay ke tak... So i cakap je la okay kan, walaupun BB tu stok ancient punya.... Dalam hati, macam dah boleh agak, mesti dia nak bagi aku BB ni.. Tak sangka lak betul... Thank you la hubby!!Lap u so strong la.

Balckberry baru, yang hantaran punya dah boleh simpan elok2, haha...tua2 esok tunjuk kat cucu lepas tu kena gelak kaw2,sebab time diorang tah2 benda macam ni dah jadi barang antik


Ada jugaklah dapat hadiah dari kawan2, dapat cake, dapat chocolate. Ex boss pun buat surprise datang opis balik semata2 nak hantar my favourite chocolate tu..... Dia beli in big size lagi..... Terharu gila... Ibu pulak beli kain cotton  and nak jahit sendiri for me baju kurung!Best kan?

My favourite choc yang ex-bos introduced (dulu dia belikan pek kecik je), on my birthday, besar terus dia beli!

Kesimpulannya birthday ni paling best kot... Birthday pertama jadi isteri, dapat surprises..... So dah pasang beberapa angan2, hopefully dapat lah realisasikannye.... Tak nak tulis la takut tak jadi.. Tulis dalam hati jeee... Ewahh!

Till then!

p/s : Thanks to blogger yang wish dalam FB i. So touched okay..

Sunday, October 2, 2011

Slim down your face before the wedding?

I know some of you brides to be mesti ada yang risau kan kalau muka tiba2 berisi and ada "double chin" tu before the big day. It's okay. Been there, experienced that before. Kadang2 dah diet teruk2 pun, we only managed to shed down few kilos kat our body je kan but not the face!

Worry no more, maybe you guys can try this product from O'slee.I know maybe some of you guys tak pernah dengar or come across this brand kan? This brand is Hong Kong No. 1 Skincare (according to their Facebook page) -> HERE  The name of the face slimming product from O'slee ni is 'Slim Face Medi Deep Clean Mask'. Produk ni boleh membantu to slim down your face without any injection or surgery.

It is using Phytosonic, yang mempunyai fungsi yang sama  dengan teknologi gelombang ultra bunyi pemecah lemak, so maybe bila kita pakai the mask dia akan tembus kat kulit and pecah2 kan lemak kat muka tu kan? Wow! This is best, bro!HAHA More info, check them out here -> www.oslee.com.my

Where to get? Perhaps you can buy them from their website. Click http://www.oslee.com.my/showcase.php?action=cat&catid=10 to be redirected to their page. Tapi kena register dulu (x susah rasanya nak register) and i think kat drugstore macam Guardian/Watson or even SASA pun ada jual kot.

i yang dah kahwin pun rasa macam nak try this product... Tak tau lah berkesan ke tak... Tapi macam tempting je... Hehe... So any of you yang pernah try, please share your verdict here. Or nak share product lain ke? You are welcome to do so.

And here, few tips for you yang nak avoid raut muka yang tembam. Boleh la cuba2 jaya :)

Say NO to double chin!

Source : In Trend (October 2011)

- Reduce taking high cholestrole foods and salt in your cooking.
- Try to do light massages around your chin and rahang to improve blood circulation.

Googled and found this :


The red circles are starting and ending points for your fingers. The lines and arrows show the direction for the massage strokes. Where there are simply circles, there is little to no movement from that one area of the face.
Arlene Fleming



Source : HERE 


- Dont sleep on too high pillows - untuk mengelakkan wajah dan dagu mengelebeh. (Baru tauu!!)
- Chew the chewing gum la. Senaman muka paling mudah. :)

Till then!