Sunday, November 27, 2011

Review - Easy& Budget Centrepiece

Hoho.. Dah nak setahun i kahwin... Nak tulis perkataan review tu pun macam nak tergelak... Segan dengan bloggers lain, cepat je diorang update semua wedding review diorang....beberapa bulan after majlis, dah cover semua review. While me? baru terhegeh2... mana yang sempat je before ni. Update sikit2... Itupun saja je nak share, mana tau brides to be yang tengah nak cari2 idea tu... bolehla, bagi inspiration sikit2. Sikit je la... :)

So today i nak share about my wedding centrepiece. Ni mmg budget and senang la kira kalau brides to be nak buat... easy to DIY, and teramat lah low cost.

Okay bahan2 untuk buat Centrepiece Easy & Budget ini :

1) Gambar2 Pre-Wedding (Kalau tak ada, gambar2 sepanjang you all dating pun boleh, hentam je, yang penting gambar orang yang nak jadi pengantin tu la, haha)

2) Frame kecik2... Banyak tempat you all boleh beli frame ni, mahal ke murah ke, depends on you all punya citarasa. Like me, i just grab whatever yang murah je... And frame macam i tu, wood frame (sesuai untuk gambar2 yang berukuran 3R) and i beli kat kedai RM2 je. Tak silap i satu tu RM2 ke RM1 je. (ish dah lupa, sorry)

3) And beberapa loose petals... (In my case, i beli orchids (to suit my reception theme) tapi orchids dah tak banyak, so i mixed je dengan petals bunga chrysanthemum& daisy, and dah jadi caca marba, sebab i buat preparation untuk centrepiece ni last minute. Jadi jangan jadi macam i ye. Kalau you all nak loose petals yang mencukupi time event korang, please book awal2 tau kat kedai bunga... :)

For your info, i buat sendiri centrepiece ni beberapa jam sebelum i menjadi pengantin. HAHA. sampai berpeluh2. Bukan i je yang berhempas pulak meletakkan centrepieces ni kat atas 40+ meja untuk guest tu tapi turut di bantu oleh bakal pengantin lelaki iaitu husband i, adik lelaki i and beberapa family in laws.

Abang Sam Rais yang kebetulan ada kat situ beberapa kali cakap "Kesian Yanie, kesian Yanie" termasuk Hana Yorie my bridesmaid, yang kebetulan baru sampai and terkejut tengok i tengah berpeluh2 dok menyusun centrepiece tu. Hehe. Nak buat macam mana, nak budget punya pasal... Huhu... Bukan apa, as before the event kan, i tanya quotation from a few vendors, semua tak dapat cater budget i yang sikit ni utk centrepiece... . So takpe... i buat sendiri je. Tapi sebab masa dah terlalu suntuk kan, ini je yang i terfikir.

Okay ini lah dia gambar2 centrepiece Easy & Budget I.







Kalau boleh, you all hire orang yang boleh buat centrepiece, atau buatlah awal2 atau mintalah pertolongan sesiapa. Jangan jadi macam i, semua konon nak save budget nak buat sendiri, tapi i tak fikirkan kekangan yang i ada. Sampaikan lagi 3 jam before majlis (sementara tunggu Hazlie sampai) masih berhempas pulas nak siapkan centrepiece ni. Tapi xapelah, benda dah lepas kan... Syukur Alhamdulillah selamat gak kahwin tu...

Okay guys, sementara tu, i want to take this opportunity untuk mengucapkan Salam Maal Hijrah to all readers... Semoga kita menyambut kedatangan tahun baru Islam ini dengan penuh barakah.... Azam I sempena tahun baru ini, tak mahu tinggal solat and nak jadi orang yang lebih baik... Itu ajela... nak azam banyak2 x berani takut tak jadi. :(

Till then guys!

Sunday, November 20, 2011

You can count on me like 1, 2, 3......

Nak dedicate lagu ni to my husband, my best friends, Hani, Ain, Kma... to my University friends, bloggers, and semua kawan2...tak kiralah my colleague ke, exschoolmate ke,  or sesapa yang mengenali diri ini. (Nampak sangat kalau nak telefon radio buat dedikasi selalu tak dapat, so dedicate kat blog aje)

Lagu ni memang sangat meaningful untuk all my friends.... Samada kawan virtual atau kawan luar dunia maya.

I love you all....

Enjoy this song k....


P/s : Rindu gila zaman belajar2 dulu.... Walaupun I belajar jauh di Sarawak sana.... Tapi serius rindu... Walaupun tak ada duit sangat nak enjoy kan? Tapi I rasa life belajar dulu jauh lebih best dari life sekarang... :(


Wednesday, November 9, 2011

Menghantar link lucah?

Hi guys,

sangat sedih ya. FB I telah diattack oleh virus bodoh. Dulu kejadian yang sama telah berlaku pada FB lama, sehingga I terpaksa deactivate FB tersebut dan mewujudkan FB baru. Kali ini FB yang baru ni pun telah dijangkiti!! Stress.

Yang paling sedih bila kawan2 yg tak bernasib baik dapat porn link melalui private msg atau chatbox yang dihantar oleh I sendiri.Padahal bukan i pun. Auto send dari virus tersebut. Some of my friends ingat benda tu genuine dari i dan bukak link tu and mereka juga telah dijangkiti. Mcm berantai tau benda ni.

Malu nyaaa. Bukan apa, dalam FB i tu ada kawan2 yang rapat, kawan2 yg baru nak kenal, bloggers, my lecturers, colleagues, and customer i. Bayangkan apa pandangan diorang bila dapat benda mcm tu dari i kan?

Ada yang cakap FB i kena hack. Entahla. Huhu

Ada tak any of you yang tau mcm mana nak rectify benda ni? I tak tau nak buat mcm mana. Im thinking to delete off my FB tu and create a new one.

Kalau ada sesiapa boleh tolong, please help me ya.Kalau boleh x nak delete FB tu :(

Published with Blogger-droid v1.7.3

Saturday, November 5, 2011

My HOUSE is insuchh a HUGEEEE mess!

My house is in such a huge mess... Almost everything in the house i see now as a trash that i can throw away so that my house can look clean and tidy (including me and husband, haha).

Serius pening. i want to cook but i was so shocked to find out that my rice cooker has not been washed since last week! damn.The last time i used it to cook was when my mother dropped by to have lunch at my house WHICH WAS LAST WEEK *_*. So today, i cant cook my sardin resipi ibu...because the last week rice leftover are spoiled and the fungus all have made their happy home there. No wonder la,  i smelled something horrible when i went home from work the other day!. Asked my husband " do u smell like something dead inside this house?" and he just answered "no". And guess who were the one who were actually responsible for the dishwashing duty last week? It's the husband. *TEPUK DAHI**_*

 i am so craving for my sardin resipi ibu at the moment but i cant cook it, so i feel like screaming at the top of my lungs and cry out loud!!just washed my something dead in there periuk nasi and need to wait it to dry first before i can use it to cook again. Perhaps some of you will not eat nasi at my house after reading this. hehe.

My bedroom floors including the living room floors are now covered with god knows whose hair la. i have this huge problem, ever since i got married, my hair asyik gugur je.. or is it because it is too long already?? i want to chop them off, but i still couldnt find any hair style that suits me best! sigh~

last two weeks, we bought this stainless steel dish rack from Jusco. So just now husband tried to assemble all the parts together and we were so frustrated that the rack are actyually not stable and too small for our kitchenware. we are giants anyway..haha.

and now i have no mood to do anything with the house. Everything is such a mess. our clothes are piling up. some needs to be washed while some needs to be fold. Our store, which used to look nice once (after we organized everything the other day). Now is looking completely like a huge rubbish bin.

conclusion, im stress, i cannot cook and im hungry... and tomorrow Raya and my house is such a mess....
well anyway lovelies, Selamat Hari Raya eid-ul Adha, maaf zahir batin!!

Nah cuba tgk video ni. how can she live in just a 90 square feet apartment but still the apartment looks more organized than mine though. haha..and the other video is that guy who managed to turn up his apartment (a small one) to become a lego apartment... i love the concept. bila rimas sembunyi2kan je semua kan...





Anyway, just want to let u guys know, i know some of the bloggers are my FB friends but recently my FB has been attacked with a virus. God knows what virus la... Suddenly i greet people through my chatbox and left them with the porn video link, some friends cannot view my photos and some of my status also disappear...  i gradually unfriend all bloggers from that FB and I  am now creating another FB and will re-friend all the bloggerS there.

BYE GUYS, i want to have my brunch now! :)
Published with Blogger-droid v1.7.3

Thursday, November 3, 2011

Can You Keep A Secret by Sophie Kinsella!

Hello lovelies!

Apa yang korang suka buat untuk mengisi masa lapang? Macam2 kan? Ada yang suka penuhkan masa lapang dengan expensive hobbies... Macam main golf, kumpul koleksi2 art yang harga cecah juta2, pergi SPA, kumpul barang2 antik atau barang2 yang susah dah nak dapat dalam dunia ni.... Semua tu memang perlukan duit yang agak banyakk...

Macam i, i suka baca buku... especially chic-lit novel... Selain chic-lit, novel fiction or macam author Nicholas Spark tu pun i suka... Antara author yang i suka J.K. Rowling (oh my god, ada ke yang x suka Harry Potter?! Rugi tau x suka Harry Potter), Jude Devraux, Nicholas Spark (novel2 dia kebanyakkan sedih2) and yang paling i sila SOPHIE KINSELLA... Start gila dengan Confession of A Shopaholic.... Huhu.... Lepas tu start baca banyak lagi novel2 dia... Memang best.... Kadang2 tengah stress tu boleh gelak sorang2... HAHA.

Sekarang i tengah layan CAN YOU KEEP A SECRET? by Sophie Kinsella. Novel ni dah lama tapi sebelum ni macam x minat pulak nak membaca.... So hari tu i pergi BORDERS, sajalah kan nak try swipe my BERJAYA card tu dapat x diskaun.... tryla beli buku ni... Haha. Alhamdulillah dapat dalam 12% discount okaylah... So no more KINOKUNIYA ke, MPH ke... pergi BORDERS je pasni....

I memang suka baca buku dari zaman2 sekolah2 rendah lagi... Ingat lagi dulu i layan Sweet Valley, Shivers and R.L Stine masa sekolah rendah... Tak dilupakan Enid Blyton!! Haha... Satu, i nak improvekan english i, nombor dua kenapa i suka baca buku, sebab nak tambah pengetahuan, and nombor tiga, because this can be considered as a cheap hobby kan? Masa belajar2 dulu mana ada duit sangat nak gi jalan2, makan mahal2, shopping so baca buku je la untuk isi masa lapang... Tak beli, pinjam dari kawan. HAHA.

Dulu masa sekolah rendah i siap ada Mini Library lagi kat rumah... And kawan2 around my neighbourhood selalu la datang rumah nak pinjam buku... Yang kelakar tu, setiap buku i ada kad kecik yang macam kita nampak kalau pinjam buku kat library... bila ingat balik, serius rasa lucu.

Sekarang, banyak buku2 i dihadiahkan oleh orang, especially the husband la... Senang je sebenarnya nak cari  hadiah untuk i for birthday ke apa, beli je chic-lit novel... i memang suka punya la!

By the way, i ada banyakk lagi buku kat rumah ni yang tak dihabis dibaca... So since cuti Raya Haji ni tak pergi mana2, makanya, membaca je lah nampaknya kat umah. Baca buku sampai lebam!HAHA

Till then!