Wednesday, December 21, 2011

This blog will be private soon :)

Hi lovelies!

Im thinking to private my blog soon because i am no longer blogging about wedding preparations. I am thinking to blog more about my married life, family, friends,career and my travel experience here in the future.

Maybe i will share about weddings once in a while but not that often as i used to la when i was still in a bridezilla mode. So, if any of you who would still like to read about all my ramblings, please leave me with your email address here. Will be popping your emails with the invitations soon. :)

Thank you.
Published with Blogger-droid v1.7.3

Wednesday, December 7, 2011

Stress gile!!

Banyak benda yang buat i senang rasa stress,menyampah,meluat,nak marah and benci sekarang. Antaranya :

1. Keluar rumah dah awal, sampai ofis lambat sebab traffic light rosak. Serius macam pfffft sangat! Sampai ofis lambat lebih 3 kali dapat memo. Nasib bos I understanding. Tengok macam understanding, tapi tak tahu la kalau tak sebenarnya.kah kah.

2. X sempat breakfast pagi. Sambil buat kerja yang bernombor tu sambil tahan lapar. Time macam ni, angin boleh naik kat kepala..dan i boleh jadi sangat pemarah. Especially, bila kena provoke dengan sapa2. Memang betul org cakap,kerja xkan jalan kalau perut kosong. Tapi kalau puasa okay je kan? Kuasa Allah.

3. Melihat orang yang lebih bossy dari bos bos mereka. Dulu,kini dan selamanya, i memang tak pernah suka orang yang baru naik sikit dah bossy melebih2 dari head of department ke apa. Itu yang kalau dapat naik, ni yang x naik2 cuma dah lama je kat sesuatu tempat tu jadi bossy sampai nak jatuh2 kan rakan sekerja camna? Lagi parah. Nasib baik I kerja sensorang. Huhu. Bukan nak cakap, selalunya jadi mcm ni kalau kerja sesama bangsa sendiri. Tak habis2 nak busuk hati. Macam mana lah melayu nak maju.

4. Orang yang suka cakap banyak,buat spekulasi,assumption tanpa tanya orang, pastu dok spread rumours pasal orang tu tanpa dia tahu cerita sebenar and ajak sekali org team-up nak benci2 kan org tu. Stop doing all these boleh tak? Bila dah dapat tahu cerita sebenar? Malu,kan? Apa yang di assume tu x sama. Ibarat you dah buang air besar merata2,, lepas tu you nak pergi cuci semua tu balik, tak kan? Sebab dah malu. Tolonglah kesian kat orang yang difitnah tu. Dulu i pernah kena, masuk satu tempat tu, org cakap i kakak kepada seorang budak ni sebab nama bapa sama, budak ni pulak kebetulan menantu kepada someone yang diorang tak suka dalam tempat tu, xpasal2 i diboikot sebab diorang ingat i ni barua. Bila dah lama2 tahu cerita sebenar, ingat nak minta maaf,tapi takde pun. Dia je yg perasan kata i dah maafkan dia. And yang sebarkan rumors benda ni of course la org yang uruskan kemasukkan i kat situ kan? Memang jangan harap la i nak maafkan. Teruk kot i kena masa tu. But anyway,dah x jumpa dah org mcm tu lagi. And harap x jumpa lagi lah sampai bila2

5. Bila i masak, lepas tu rasa dia tak sama dengan masakkan serupa yang i pernah makan. Like last night la,i masak ikan singgang. Dah follow recipe sebijik2 ni, tapi apasal, rasa kunyit hidup tu kuat gile? Haha. Last2 modify sikit2 sana sini, baru rasa dia okay. Tapi still, x sama dengan yang i pernah makan. Husband dok cakap, okaylah ni,okaylah ni. Okay celah mana pun tak tau. Huhu.

Itujelah. Sorry if this entry is too outspoken ke apa. Org yg banyak diam kat luar, bila sekali dia nak keluarkan dalam blog, terus tulis 5 point. Okaylah. Nak sambung buat kerja.

Happy wednesday everyone.


It should be a wordless wednesday, because almost all blogger is doing that but me on the other hand, plenty of words wednesday la today. Haha.

Published with Blogger-droid v1.7.3

Sunday, December 4, 2011

Ambra = First Anniversary Pre Celebration

Sambungan entry lepas. Sebabkan tak dapat cuti panjang, jadi first anniversary disambut dengan makan besar je la. Makan besar = makan mahal sikit dari biasa.

Makan besar ni pre celebration la, sebab next year ingat nak pergi jalan2 mana2. Maybe dalam bulan January or February. Depends on cuti dan budget.

Mula2 actually husband book dinner dekat Traders Hotel, tapi sebabkan dalam almari tak ada langsung baju yang sesuai untuk ke dinner2 macam ni, husband pun cancel off the reservation. Sekarang baru i tau kenapa, setiap perempuan kena ada at least satu LBD (Little Black Dress) dalam wardrobe diorang. Sebab nak kena pakai untuk occasion2 yang rare macam ni la kot, kan? Haha. Baju dalam almari tu banyak tapi baju2 casual je la, dress ada lah sehelai. Black colour, polkadot, and nampak macam pregnant woman kalau pakai. So i surrender awal2. Lagipon, macam tak ada mood pulak nak ke area KLCC, sebab petang semalam kan hujan dengan selebat2nya.

So husband suggested dinner at Chillis, relax and casual kan? Mula2 tu okaylah husband's idea accepted, tapi lepas tu, i rasa macam teringin nak makan Rack Of Lamb pulak kat Ambra. So akhirnya we all ke sana je la, alang2 tu  promote sekali la Ambra tu apa k kat korang semua.

Ambra ni boleh kata restaurant yang agak "casual exclusive" (read = best) juga kot. Tapi it does not  serve any Middle East cuisine even though the name of the restaurant macam ala2 Middle East, kan? Jenis2 cuisine yang ada kat sini, Asian Cuisine - adalah nasi2 tu tapi tak banyak choice, and western2 macam steak, burger (ala2 Chillis gak la), desserts pun ada, latte, cappucino and banyak lagi. Tak salah i, owner dia Chef apa tah tak tau nama, tapi dia yang akan prepare the foods dengan ada sorang lagi lah tukang masak. Chef ni memang sangat menjaga kualiti, initially i minta Watermelon Juice, tapi sebab yang buat air tu salah potong tembikai tu, so diorang minta i tukar air sebab takut watermelon juice tu hilang rasa. (i dont know such thing wujud ek, kalau nak buat watermelon juice, kena ada cara potong tembikai tu ek?) Masa first time i makan sini, i order lamb, salah potong pun dia siap tolong potongkan and siap re-plating lagi, HUHU..

Tapi overall, makanan dia sedap2.. price wise, quite pricey juga la...macam Chillis sikit. x pricey ke? tapi bagi i mahal la kot. Kalau beli kat pasar masak kat rumah baru berapa ringgit je kan?  Tapi i rasa location factor kot yang menyebabkan price makanan2 dia mahal sikit. Rasanya la. So, kalau korang rasa nak makan makanan yang Chef masakkan and plating ala2 Masterchef tu (and malas nak buat sendiri) datang la Ambra. Tak menyesal okay. Sedap pun sedap. Layan la gambar2 kat bawah ni.

Sementara tu, thank you to all friends and families yang wish happy anniversary untuk kitorang dua ni. Still honeymoon lagi, sebab belum ada baby. Hopefully, hari2 yang mendatang akan lebih baik la untuk both of us. Amin.

 Basically, this is where Ambra is located. Centrio Business Park, Pantai Hillpark.

 This is the restaurant decoration, We sat outside, bawah khemah, so tak dapat nak capture clear photo. Gambar muka husband pun masuk setengah. Hentam je.


 Sorry, malas nak edit gambar, just nak tunjuk, belakang tu ada Dominos Pizza, and bawah khemah ada chandelier. Haha


 Ini centrepiece dia. Ewah. Brides to be, boleh tiru ini. Rasanya kat ROOM ada jual centrepiece camni. 


 Encik Suami

 Mango Juice Price : RM7.50 kot tak silap. Tapi gelas dia kecik. x cukup. 

 The big burger, ni husband's favourite. Ngada lah, makan burger pun nak kena chef masakkan. I pun boleh buat kat rumah, ha. Price : RM19.90


My Sirloin Steak and mix vege Sedap OK. Bawah steak tu ada mashed potato. Mashed potato dia sedap. Price RM39.90.


Itu ajalah.... Pergilah try makan. X rugi tau.... tapi kalau pandai masak and buat plating camni rugi la nk makan kat luar. Buat sendiri aje.. HAHA. 


Saturday, December 3, 2011

First Anniversary and work appraisal.

Today, 3rd December 2011 mark our first wedding anniversary... Tak sangka dah one year i menjadi seorang isteri. I am really grateful and proud sebab diberikan peluang dan rezeki menjadi seorang isteri ni. Huish bukan senang tugas dan tanggungjawab seorang isteri. Sampai sekarang pun i rasa i x mampu lagi kot menjadi seorang perfect wife. Still a lot to improve and a looooong way to go... Huhu.

Selama one year ni, banyak suka duka rumahtangga i, setiap cabaran dan dugaan i tempuh bersama husband. Memang ada ketikanya i rasa give up and nak lari dari semua masalah.... tapi alhamdulillah, semangat dari husband tu buatkan i lebih kuat and tak mudah menyerah kalah. Syukur banyak2 pada yang Esa. Bila dah kahwin, memang lain sangat kehidupan kita dengan masa kita bujang dulu. Apa kita nak buat, kita kena fikirkan husband. Apa perasaan dia kalau kita buat macam tu, kita buat macam ni. Terus terang i katakan banyak juga benda yang husband rasa kurang sesuai i buat, tapi dia tegur elok2. And vice versa la. Manusia tak semuanya perfect kan? Pasangan kita tak perlu sempurna sebab kadangkala kita dijodohkan dengan seseorang tu kerana Allah nak bantu melengkapi kesempurnaan itu. So, jangan mengeluh kalau kadang2 kita rasa kenapa suami kita tak sama macam suami orang lain. :) (Peringatan untuk diri sendiri juga)

To those yang follow twitter I, mesti tahu betapa downnya i semalam sebab tak tau macammana nak celebrate our first anniversary ni. I kalau boleh nak la celebrate first anniversary ni special sikit kan? Of course i want to cherish the day we all sah sebagai husband and wife, kan?

We all mula2 plan nak spend the weekends kat Colmar Tropicale Bukit Tinggi or Legend Water Homes, PD. Tapi bila fikir2kan balik, hmmmph, one night punya rate je dah half price package kalau pergi honeymoon kat krabi, Phuket or Bali, kan? So macam membazir je. So i cakap dengan husband, i dont want to spend so much for only one night... Macam membazir je. Ini semua sebab i susah nak cuti kalau nak dekat2 hujung tahun ni... Yelah, bos nak kena pergi Board meeting lagi, nak prepare report tu, report ni lagi. So, need to sacrifice la sikit. Cuti I ada lapan hari lagi okay. Haha. Carry forward to next year la nampaknye.

Tapi tadi tiba2 husband cakap, i dah book dinner at _____ esok. Wau!! Macam best je! Hahaha... So wait for my next update la. Sebab takut tak jadi kan, lagipun baru book je... Akhirnya, celebrate first anniversary ni dengan candlelight dinner je la. Huhu. Thanks to Hana Jaafar yang bagi suggestion kat Twitter. Love u babe. I tak tau la macammana husband i boleh terfikir idea u.Haha.

Tadi after work, boss suruh i stay back. Mula2 tu macam cuak juga, sebab dia call office and the way dia cakap tu macam quite garang la bunyinya. So sepanjang hari tu dok pikir "Aku ada buat salah ke?". Masuk2 bilik dia after work, baru tau rupa2nya pasal year end appraisal. Haha. Disebab kan ni baru my first year with the company, so i agak macam blur la pasal appraisal ni kan. So lepas bos terangkan komponen2 dalam appraisal tu, dia pun tanya2 lah i, berapa markah i nak for this component, that component.  Haha, Seriously, it was really ackward k. tak tau how to react. And im not the kind yang tau how to judge myself. Karang kalau nak letak markah banyak kang, macam bajett bagus lak kan? Hehe. So i told him " Bos, bagi average je lah" Tapi mcm menyesal gak terlepas cakap macam tu because at the same time,  i dont want to sell myself short jugak kan? Of course lah dah buat kerja elok2 kan, xkan nak rate diri biasa2 je. HOHO.

Tapi Alhamdulillah la, bos tak kedekut, so dia bagi more than average la.. Haha. Yang bestnye appraisal kat sini boleh discuss how much we want for our increment & bonus... And sekali lagi i felt so ackward ok. Tak tau la nak negotiate macam mana bab2 macam ni. Selamber je i berseloroh dengan my boss, (masa ni boss tengah terfikir2 berapa nak bagi) i cakap " Takpela bos, bonus tu i rasa RM15000 pun dah cukup dah untuk I" Hahahaha. Terbeliak mata bos I bila I cakap camtu. Selambe je i ni kan?

Tapi overall, i quite satisfied lah dengan apa yang i dapat. Maybe tak ada lah banyak macam my husband punya tempat kerja, tapi better la dari dulu masa kat tempat kerja lama kan? Puas hati juga lah dengan increment. Bonus tu i okay2 je la sebab i nak demand banyak pun x boleh.... Prorate je bonus I, baru 8 bulan kan keje situ. Bajet nak dapat bonus 10 bulan tak boleh lah kan? So, Alhamdulillah syukur banyak2 dengan rezeki Allah. Tak ada apa plan pun dengan bonus tu. Simpan dalam ASB je lah.

Ok la, till then guys... Esok inshaAllah sambung update pasal anniversary celebration pulak :)

HAPPY WEEKENDS!