Wednesday, January 18, 2012

Sabar :)



Setiap hari i berdoa, dan terus berdoa supaya Allah berikan kesabaran yang tak terhingga untuk i menghadapi:

1) ujian nak dapatkan baby. Tidak pernah berhenti mencuba. Kami tak merancang, tapi Allah tu Maha Kuasa. Dialah Maha Memberi dan dialah juga yang akan mengambil segala2nya. Segala2nya adalah hak Allah. Husband and I hanya mampu berserah.

2) dugaan dan ujian untuk mendapatkan rezeki yang halal, agar terus mampu menyara hidup di atas muka bumi Allah ni. Dalam pekerjaan tetap, dalam bisnes sampingan. Doa i tak putus2 agar Allah lindungi periuk nasi I, lindungi dari hasad dengki orang dan biar Allah mudahkan, sihatkan tubuh badan I agar mampu mencari rezeki untuk diri ini. I tak mahu hidup bergantung pada suami semata2. I tak mahu tiada duit poket untuk diberikan pada ibu dan keluarga. Kalau boleh i nak memberi lebih pada yang memerlukan. Bermewah2 dengan punca pendapatan tetap dan sampingan ni boleh kata jatuh tangga yang terbawah bawah sekali. Itupun kalau ada pulangan yang lebih :)

3) manusia2 yang menjadi duri dalam daging atau gunting dalam lipatan. Yang di depannya baik, tapi di belakangnya lain. Yang hanya mampu mencari kesalahan orang lain tanpa usul periksa. Yang suka2 membuat cerita, yang hatinya tidak baik, yang salah tanggapannya. Sesungguhnya mereka juga manusia biasa.....Tak terlepas dari salah dan silap :) Semoga Allah beri kesabaran yang tinggi pada I jika berjumpa manusia2 seperti ini. Dan Ya Allah lindungi lah aku, keluarga dan rakan2 ku semua dari segala keburukan yang memudaratkan  di atas muka bumi. Dalam hidup, kita tak dapat lari dari semua ini, kan? Semoga Allah bagi kesabaran yang tak terhingga pada kita untuk teruskan segala2nya. Amin.



*teary eyes*

Tuesday, January 10, 2012

The first Masterchef Malaysia! Ezani my exschoolmate!

Sapa tengok Masterchef Malaysia first season? I never missed even one episode! Reason why? My ex schoolmate, formmate, batchmate from my STF years was one of the contestants! And Alhamdulillah, rezeki dan tuah menyebelahi beliau, she was the first Masterchef Malaysia!

It is she!

I am very proud of you Ezani. As a friend, only god knows how happy i am when you were announced as the Season One winner. You are such a talented friend, the school Drum Majorette, 10A1 in SPM, a dentist, and now, a chef!! You even have the golden opportunity to publish your very own cookbook lagi! How cool is that, Ezani!!! So happy for you... Browse through your album in facebook, watched  you in the television, i was all inspired by you. You left your dentist career for a while to pursue your passion in cooking. So much respect for you girl. Well, as you are now RM100 000 richer, why not belanja 9802 STF batch la? HAHA.

To those yang nak follow Ezani punya cerita lagi, you can link her blog http://www.zestbyezani.com/ ... Boleh dapat juga resipi-resipi masakkan Ezani, nyum nyum. You can also like her Masterchef FB page : Ezani Masterchef Malaysia.

Congrats to you Ezani, and to all readers, kalau Ezani boleh buat, kita semua pun boleh buat kan? Kejar cita2 kita.... It is always still not too late to be what you want to be. Chase your dreams! You only live once.

Here are some pictures of Ezani. Masterchef Malaysia in action!

 The victory pose!


Masterchef in action!


p/s : Kalau aku confess aku nangis baca wall Ezani, baca comment2 orang kat Ezani, aku ni poyo ke? Haha. I am just a proud friend. Not more than that :)

Bonus damages!

Akhir bulan 12, i dapat gaji sekali dengan bonus. Tak adalah banyak sangat, boleh2 ajala. So dah plan macam2 lah nak buat itu ini. Gaji kitorang lambat! 29 hb baru dapat. (Year End Sale dah tinggal stock2 tak best je kott)  Stress tunggu. Gaji bulan lain xdelah stress sangat. Gaji bulan 12 je stress sebab nak tengok bonus masuk berapa. HAHA. Sebab? Nak shopping la kan. Jadi orang2 dewasa macam ni lah, setiap bulan kena dump duit kat komitmen2 lain, rumah, kereta, makan, keperluan and the list goes on. So kalau dapat lebih sikit, bolehlah nak spend sikit kat benda2 yang best.

A few of my bonus damages :


Ticket for the two us balik Miri. (Hubby's hometown) this coming February. One of his best buddies is getting married yo! :) *Husband bayar separuh in the end* HEHE. Our rezeki, MAS lebih murah berbanding AirAsia. 

Mini aquarium with small fishes  for hubby. Letak kat sebelah TV kat living room. Will upload the pic in upcoming entry on HOUSE TOUR. Ewah macam rumah besar nak bertour bagai. Dah lama nak beli aquarium dengan ikan2 segala ni, tapi selalu je ber nanti-nanti.. Akhirnya dapat gak...



Handbag for myself. ET, sebab ET one of my favourite collection. Not as expensive as Coach or other brands. Tapi i suka! Saja je, nak reward myself. Kerja penat2 kan? Ni pun okay aje  :)



So far itu saja kot, adalah belanja2 makan tu sikit2. Cuma tak kesampaian lagi nak treat a few close bloggers. Plan je lebih. tapi semua pun busy , sedih. Bonus kali ni takda beli2 baju, seluar, kasut semua. Save buat benda yang lebih berguna. HUHU. By the way, membeli online ni memang best kan??, but that day, i beli one TH bag from online, tengok gambar and try measure sendiri kat rumah macam not-that-oversized. Tapi, bila dah sampai tangannn.... huish, besar lah pulak... BUT what do you guys think? Bag besar2 okay kan sebenarnya? We can dump a lot of things inside. But I think the bag looks a bit weird on me. But husband cakap okay, so okay la kot... Dah beli, x pakai bazir. So pakai aja! Takpun simpan bila bawak baby nanti.Can put a lot of things inside kan?


By the way this is the bag, this online seller buat clearance stock, so without further hesitation (ewah, bab membeli i am a no procrastinator) ,i terus contact the seller, booked and bayar. Easy Job. Haha.  bagi you all besar ke? * i think i am a bit regret that i bought this, but hoping for some encouragement from you guys. HEHE* And yeah, supaya i tak rasa regret sangat ter 'beli'. 





 Quite nice kan? tak tau la, to me quite nice, but the bag is a bit heavy by itself, maybe sebab jacquard lining kot? Quite nice kan??? Please say nice, kalau tak, menyesal tak sudah :( :( *Bukan senang nak cari duit*


Oh well i think i read this somewhere, not sure which blog, but it says :

"Oversizing a handbag can make you look smaller and slimmer, which I’m sure is why so many celebs like to sport one"


Well, i guess i'd made the right choice kot!! HAHA

Asal tak jadi macam ni dahla, she took it a step tooo far, and her bag is just hmmmpp can i sayy ummphh LARGER THAN LIFE? :p


This is RACHEL BILSON anyway. pic credit to Google.

Friday, January 6, 2012

Hello!

Dear readers,

I had  changed my blog URL from spreadingaroundthehappiness.blogspot to marriedpoppy.blogspot. Saja je tukar URL blog sempena new year ni. Tak ada specific reason pun, and my new URL tu pun tak ada apa2 makna. Atau maybe boleh dikatakan i chose the URL because i love poppy collection by Coach (cuma tak banyak duit nak beli, HAHA) and i am already married. So jadilah MARRIED POPPY. Ewah.

Actually, blog ni pun dah tak tahu sangat nak tulis apa. Nak share pasal kahwin, dah over a year dah kahwin. Nak citer pasal pregnancy, belum ada rezeki lagi. Nak berkeluh kesah pasal kehidupan.... pun tak best, sebab benda ni sensitif sikit. I know a lot of people related to me yang baca blog ni, so macam tak best pula kalau i nak lepas geram ke atau nak cerita benda2 yang emosi kat sini. Tapi, sekali sekala tu i akan cerita jugakla... Hehe. Just to share, kan? Minta pendapat my dear readers, mana yang i terlanjur tolong tegur, mana yang i tak tahu, tolong bagitahu....

Well, i hope that it is still not too late untuk wish korang semua ''Happy New Year".I still remember satu tweet yang pernah i baca pasal 2012 . Bunyinya "My first tweet on the first day of 2012 will be "Anybody alive?" HAHA. Lebih kurang mcm tu la bunyinya, i pun dah ingat2 lupa. Yelah, after the rumours yang cakap the world will end in 2012 tu, i rasa ramai juga kan yang rasa takut gila nak 2012. Tapi, end of the world tu hanya Allah saja yang tahu kan? Tak ada siapa pun yang boleh pandai2 cakap, bila akan tibanya hari kiamat. Itu rahsia Allah and will always be HIS secret. Wallahu'alam.

For me, 2012 ni i hope akan menjadi the beginning year for everything yang baik2 saja. 2011 dah berlalu dengan macam2 kenangan suka dan duka, kalau nak cakap jujur2, 2011 was not a wonderful year for me. Jadi sebab itu I harap tahun 2012 ni akan membawa lebih sinar bahagia. Ewah. InshaAllah. Amin.

Okaylah, ni saja2 nak warm up untuk tulis blog balik. Nanti dah betul2 panas enjin, i akan share macam2 cerita yang best2 untuk korang semua  (wahh, best ke cerita i?) HAHA. Takpe, dalam life ni kadang2 kita memang kena bajet best sikit supaya kita tak sedih sangat tengok orang yang life dia memang betul2 best. Betol tak? So nak sedapkan hati kita bajet2 je la. Huhu.

Happy new year and see you next time k.

Monday, January 2, 2012

2012 promotion from The Craft Potion!

** Sticky post, Scroll further below for new updates!



Facebook : The Craft Potion

** Book your slot with us now! :)