Tuesday, March 13, 2012

Review - Reception Hall (Dewan Puspanita, Jalan Hose, KL)

One of the things that always be on the top priority of your wedding list is of course the Venue of where the ceremonies such as solemnisation and reception will be located. Some of the Malay brides may opt to do the nikah (solemnisation) at their own house while some may pick the nearby masjid or a well known masjid to have their nikah ceremony. Kalau pilihan nya di rumah, itu tak akan jadi masalah as maybe the family akan prepare awal2 the house for the event, kan? Tapi if it is not the house, planning and early reservation are two crucial things to be taken care of untuk pemilihan tempat ni.

As you all know, kat Kuala Lumpur ni, we have so many halls, golf clubs, restaurants, hotels and park/lake yang sesuai dijadikan tempat majlis perkahwinan. Ada yang kita boleh guna free, and ada yang kena bayar. Here are some tips for you if you nak book dewan or any suitable places for your wedding nanti :

1) Plan the date dulu. Date memang perkara paling2 IMPORTANT.

2) Buat draft budget.... Berapa budget you all ada untuk venue? Ini untuk narrow down kan u all punya list.

3) Once dah ada date and budget, terus proceed with cari tempat/hall yang bersesuaian dengan keselesaan, budget dan kemudahan untuk persiapan perkahwinan.

4) Buat draft list, maybe letak dalam 3 atau 5 sekurang2 nya tempat sebagai back up kalau salah satu or the most you like dah ada orang book, kan? Benda2 ni tak dapat dijangka. Kadang2 dalam satu date tu, bukan kita sorang je yang nak kahwin, malah ramai lagi yang berpusu2 nak kahwin on that date and who knows they might have the place you want in their minds! Unless you are the early birds then no problem lah.

5) Proceed calling the venue management and BOOKING! Good luck!

6) Dh dapat venue baru proceed bincang vendor dais, caterer... Time ni warning sikit ye, memang akan ada sedikit twist here and there, biasalah, ada yang masalah sikit vendor nak psg pelamin, mcm dewan tu kecik ke, tapi pelamin yang you all nak besar ke, apa2 pun bincangla secara baik antara kedua2 belah pihak :)

Please take note that bila you booking, it's not like you boleh booking verbally cakap2 mcm tu je, mesti ada deposit sikit kadang2 depends on the management.... Mcm kes i dengan dewan puspanita dulu my deposit dalam 40% of the dewan rental fee.

Okay, about Puspanita, actually kalau you all pernah baca entry2 i terdahulu dewan asal i bukan Puspanita tapi Dewan Telekom dekat Menara Pucuk Rebung. Tapi, sebabkan pengurusan kat situ memang sangat2 sucks so kitorang pun terpaksa cancel dewan tu and cari Dewan baru, and kebetulan Dewan Puspanita lah yang menepati segala2nya.  Cuma budget je burst sikit  :)

Kelebihan dewan ni :

1) Spacious, walaupun nampak a bit old and worn out tapi bersih dalam dia.
2) Kerusi and meja dah disediakan, sekali dengan skirting and ribbon semua...Ribbon dia dua pilihan je... Gold & Silver.... Tapi okay... nampak exclusive. *** ini time i tau, masa tu December 2010, u all cuba survey2 dulu sekarang mcm mana pula
3) Ruang legar kat luar pun boleh guna untuk caterer letak buffet, memang the best.
4) Ada bilik persalinan yang luas dan cantik untuk pengantin bersiap, time i dulu all the bridesmaids pun bersiap kat situ. Imagine i ada 5 bridesmaids muat aje bersiap kat situ.
5) Ada penginapan untuk family yang datang dari jauh.... Penginapan ni pun kena bayar. Dia macam hostel, tapi selesa, ada bilik air kat dalam and air cond semua.... Ini mmg plus point la bagi I sebab husband's family kan datang dari jauh... So diorang stay situ sekejap, stay hotel sekejap... Macam tu, x payah susah2 nak sewa van atau kereta.
6) Management dia agak friendly and quite helpful

Pasal rate and other kemudahan, mcm PA system, lighting, you all boleh refer kat sini : http://www.puspanita.org.my/JalanHose/

I memang ambil kat situ je semua. PA system, skrin projektor, red karpet, sewa je kat situ senang tak payah nak fikir dua tiga kali... Kat bawah ni sedikit sebanyak gambar2 di dalam dan luar dewan untuk penghayatan. ewah kena menghayati pula. HAHA.

 Pintu Masuk Dewan 

 Walkway Dewan


Meja untuk susun atur doorgift (that's my auntie and nenek sebelah ibu)


 Dalam Dewan (Pandangan atas)

 Meja beradap (pandangan atas, masa ni tengah2 setup lagi ni)

 Kerusi dan meja dalam Dewan


 Salah satu tempat catering

Luar dewan lagi tempat orang beratur ambil kambing golek


Untuk menghubungi pihak Dewan Puspanita, bolehlah hubungi di talian berikut :
+603 2142 1332 / 2148 2625/ 2145 9424


** owh and tak silap i pesara kerajaan ada diskaun sikit... not that very sure, sebab my mom kerja Telekom, and dulu Telekom used to be under the government kan, so mcm ada entitlement sikit... :)


1 comment:

LisaLisut said...

cntikla dewan ni Yanie... susun atur meja dia pun cun :)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ