Thursday, March 15, 2012

Spend and live within your means!

Sometimes i dont understand how some people boleh beli itu ini (esp branded stuffs) using their monthly salary tapi lepas tu duit nak makan pakai pun x cukup. Lebih teruk,kalau kebajikan anak2 pun terabai semata2 sebab nak meniru kehidupan orang lain.

Selalunya bila dapat gaji apa yang kita buat? Kalau kita dah berumah tangga and masih tinggal dengan parents, usahala menyimpan untuk menyewa atau beli rumah sendiri. Sampai bila nak bergantung harap dgn parents? Takkan dah ada anak dua,tiga orang pun nak duduk dgn parents lagi kan? Tak rugi beli aset sendiri, atau belajar susah duduk rumah sendiri. Lainla kalau dalam keadaan terpaksa, mcm kita anak tunggal atau kita menjalani kehidupan jarak jauh bersama suami.

Ada sesetengah married couple yg i tengok, duduk dengan parents, duit jauh sekali nak bagi, tapi barang branded2 boleh beli pula sampai habis2 duit. In the end dah umur 30 lebih pun msh bergantung harap di rumah parents. Tak perlulah ikut org lain, lain orang lain kemampuannya. Hidup cara kita. Orang yang betul2 berkemampuan pun tak berbelanja dan beli brg2 branded sampai x cukup duit. Sebaliknya, fikir untuk long term, beli insurance, invest or saving.

Kesenangan hidup kita bukan diukur dengan berapa banyak handbag mahal yang kita ada, berapa banyak kasut mahal yang kita ada, tapi melalui aset kita, rumah dan kereta itu aset, pelaburan,insurans itu aset.simpanan itu aset.

I x nafikan dulu masa mula2 i start kerja after i graduated, semua barang2 i mmg branded. Maklumlah,baru mula kerja. Masa tu pula kerja bank, tiap2 bulan dapat voucher Metrojaya, credt card pun limit tinggi, end up, i have huge pile of branded stuffs and not to forget huge pile of debts too! Haha. Tapi msk dua tahun i bekerja, i learned my lesson, i started to settle the debts little by little and i started to buy asset, start with my car, itu pun kereta biasa2 je, sbb i fikir, that is the most practical car and paling susah nak rosak2 sana sini based on the reviews. I learned to be independent, i menyewa sendiri and nak kahwin pun struggle simpan duit sendiri. I dah reduce beli brg2 branded yang jadi makanan i dulu, MNG,ZARA,TOPSHOP,Marks and Spencer,Dorothy Perkins,Guess,tapi i tukar ke brg2 yg tak mahal sgt tapi msh berkualiti.

I started to shop at Nichii,Kitschen and Jusco and lama2 i dah belajar beli2 baju kat tmpt biasa2 (bck to masa i belajar2 dulu)sbb i nak ada saving and x nak ada hutang yang banyakk. But of course, bila dah kahwin tipulah kalau kita tak ada hutang kan? Rumah pun hutang, kereta pun hutang, buat simpanan ASB pun hutang, tapi hutang yang membawa kebaikkan? Betul x? bukan lah i sampai stop beli brg2 branded tu, tapi fikirkan dulu benda benda yang UTAMA nak buat dengan duit yg ada, baru beli KALAU ada lebih :)

I also started to save in ASB consistently, and now i nak ambil insurance and beli gold pula for long term.... I dah ada insurance from Prudential yang husband beli kan untuk i...  I akan buat review pasal ni later... Now i mencari2 insurance yang i pula beli untuk i dan husband... SO tgh pringkat survey2 ni....

Kesimpulannya,belajar lah to spend and live within your means kalau tak nak kesuntukkan wang dan nak kumpul aset. :)
Published with Blogger-droid v1.7.3

No comments:

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ