Thursday, April 5, 2012

My kitchen story Part One.

Hi hi. Lama dah tak update. Malas pun ada boring pun ada. i honestly x tau nak cerita apa pun. Haha.

Before i proceed, nak tanya how do u like my new layout? honestly, i rasa serabut pula ye layout banyak2 bunga ni... bila kosong mcm ni, barulah i rasa the freedom to write!

Okay, last weekends I baru revamp kitchen. Kitchen rumah sewa i ni memang kecik je, sekangkang kera. sekangkang zirafah la lebih tepat kot. Cuba strecth kan kaki zirafah tu, ha mcm tu la rupa kitchen I.

Untuk lebih pemahaman. Okay i tipu xdela kecik mcm ni. Besar sikit.

 Tuan rumah I ni dia buat kitchen ni alang2 je, sebab maybe dia xplan tinggal lama sini kan? Marble yang dia guna pun mcm murah je, cabinet yang dia guna pun mcm old style punya... Lepas tu tgk finishing touch dia pun mcm DIY je. DIY? kau ingat mcm handbouquet ke boleh DIY2 Yanie? haha.

I suka kitchen. Sebab tu tempat nak masak kan? tapi i frust dengan kitchen skrg ni! Sapa tak nak kitchen cantik kan? I tau, baru baru nak hidup ni duit nak pakai banyak.. Tapi i kalau boleh nak juga guna barang2 high quality and cantik2 for the kitchen... Biaq pi la dia ni rumah sewa pun. Tapi husband mcm malas nak laburkan duit banyak2 untuk kitchen ni.. Betul juga bila fikir kadang2. Bukannya kita nak tinggal lama pun kat sini. Baik labur kat rumah yang beli tu.

Masa mula2 kami masuk rumah ni, kami just beli benda2 basic je, beli pun ikut budget, tapi sekarang dah setahun lebih duk rumah tu, barula I rasa, semua benda tak kena. Tempat letak bawang x kena warna, rubber carpet tu kelakar... Ini semua sebab pengaruh majalah and blog2 design2 rumah. Mulalah i rasa tak bersyukur. (Sapa suruh compare kitchen rumah sewa dengan kitchen yang masuk majalah kan?)

Dahla air kat dapur ni Ya Allah la. kecik sangat. seksa gila selama setahun ni i masak dan basuh pinggan. Diorang cakap, kena pasang generator bagai. Tak kuasalah i ngan husband kan nak buat semua2 tu. Kitorang  bukannya nak stay lama kat sini.

Lagi satu, lately i mmg dah addicted dengan channel AFC dengan Asia Food Network, esp Ten Dollar Dinner, Giada at Home, 30 Minutes Meal with Robin Miller, dia punya kitchen cantik kot. Sikit sebanyak bagi idea lah untuk I untuk decorate kitchen i yang tak seberapa ni. Last2 i decorate jugalah kitchen ni ikut kemampuan i.

Baiklah,next entry i akan share my budget friendly kitchen deco.. Bukan nya revamp besar2an pun, just minor2 decoration tapi berjaya lah uplift mood i memasak dalam dapur yg serba kekurangan itu :)

Note : Husband dah janji nak buat dapur cantik2 nak masuk rumah baru nanti. I requested kitchen cabinet dengan oven yang sekali tu, lepas tu bar dapur tu pun nak buat lawa2. Sebab that's where I'm going to do all the chopping and food processing. Husband approve! Yeay. InshaAllah soon, kami akan berpindah ke our new love nest... tapi maybe makan masa lah kan nak renovate macam2.

5 comments:

LisaLisut said...

i suka new layout. yanie tlg deco kitchen i skali.hahaha. i pn xde la organize mana pun dapur. asl xsemak i msh bole thn.wpun dlm hati mmg la rs nk tkr kitchen cabinet dan hood dapur yg xlawa pemberian developer tu. guna jelah yg ado. tp u suka masak kan so if ade kitchen yg best mst smgt u lg berkobar2. husband u knfem suka la kan berbaloi dia buat kitchen wife rajin msk heheh.

Iryani Azlan said...

lisaLisut : i memang suka masak Lisa, tapi memasak di dapur yang sekarang ni mmg tekanan sangat.... Pasal decoration pasal kabinet i x berapa kisah, tapi masalah air!! tu yang paling2 i bengang and frust sangattt :( tapi sabar je lah, ikhlaskan hati seikhlas yang boleh nak bagi husband rasa masakkan i huhu

Reen Tart Nenas said...

xtau pun dah tukar link nie. baru jer jumpa link yanie semula.

*kalau kat dapur, paling stress kalau air kat sinki tu selow hoke. seriusss stress nak masak n basuh pinggan.

Reen Tart Nenas said...

baru jumpa blog yanie.

xsuke air selow kat sinki.

Iryani Azlan said...

Reen Tart Nenas : Hi Reen, haah dah quite some time juga Yanie tukar URL ni and tak bagitau ramai org pun. Hehe. Saja nak blog macam ni, biarlah takda org baca pun. :) Dah jumpa ni rajin2 lah drop by yer. :)

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ