Friday, April 13, 2012

Recipe - Aglio Oglio Spaghetti

Since i upload gambar masak2 dalam FB i, ada lah beberapa kawan2 di FB asked me for the recipe. So i thought of sharing the recipes with blog readers juga lah. Sharing is caring, kan?

Actually recipe2 ni pun bukan i yang cipta sendiri, ada yang org bagi, ada yang i ikut buku resipi and ada juga yang pandai2 i olah dari resipi asal. HAHA.

Recipe Aglio Oglio ni dari senior i masa kat STF dulu. Dia yang ajar i masak makanan ni. Asalnya, i selalu sangat makan benda ni masa kat cafe masa kerja Celcom dulu so teringin nak buat sendiri. Maybe rasanya tak sama sangat tapi bolehla. Sedap juga. Senang pun senang. Okay so here goes the aglio oglio recipe. Happy trying!

Gambar diambil masa i masak for lunch weekends 2 minggu lepas kot x silap.

Okay, we will start with the ingredients dulu ye. 


INGREDIENTS :
Any pasta - Spaghetti, vermicelli, fettucine, Angel hair (Rebus dan tuskan)
Bawang putih -dalam 10 ulas mcm tu (smashed and sliced kecik2 mcm Jamie Oliver selalu buat)
Prawns (Peel kulit dia ye)
Italian Herbs - kalau tak ada boleh pakai rosemary ke or thyme
White buttons mushrooms (sliced)
Capsicum (Any color also can)- sliced juga nak diced ke memanjang ke, up to u.
Breakfast Streaky/Beef Bacon
Olive Oil
Chicken Stock
Dried Chilli Flakes
Olive Oil

INSTRUCTIONS:

1) Goreng beef bacon dalam olive oil sampai garing, angkat and carik2 kan. put aside. 

2) Dalam minyak yang sama, tumis bawang putih sampai brown and masukkan udang. Bila udang dah separuh masuk, masukkan cendawan. Goreng sampai nampak masak. 

3) Bancuh stok ayam dalam 1 cawan air. Kalau nak makan berdua guna half cube pun dah cukup tapi kalau nak makan ramai2, pakai je satu kiub. Ni tak berapa penting sangat, sebab kita bukan nak buat kuah, tapi nak bagi aglio tu nampak moist je.

4) So masukkan stok ayam tu, masukkan pasta yg dah direbus and ditoskan tu dan juga bacon yang dah goreng tadi,Lepas tu masukkan herbs, dried chilli flakes and a bit salt secukup rasa. 

5) Gaul2kan, masukkan capsicum. Kalau nampak pasta mcm dry kan, u all boleh masukkan stok ayam tu lagi or olive oil.

Okay ready to serve. Senangkan? Memang la. Sape cakap susah. Haha. 

Note : i will share more recipes with all of you after this. :)


2 comments:

LisaLisut said...

i xpenah rebus spaghetti...sbb...i xberani.haha org kata kene letak minyak ke mentega supaya x melekat is it? so i mmg sll serahkan rebus tu kt adik i.hehe..kalau dh pandai rebus ni i rs kire pass nk buat aglio ni nt kot lol

veesakura said...

mcm sedap. i suke aglio ni, tp x pernah try buat. pernah try carbonara tp sauce die cket so mcm dry plak..

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ