Sunday, May 20, 2012

Cooking utensils Part 1


 Non stick frying pan from Little Homes. Cute, polkadot. Red colour lagi. Tapi sayang, low quality. So i jarang guna yang ini... Guna yang lagi satu. Nanti i update... Kalau nak bagus pakai Tefal la... Tapi Tefal bosan... Boring colour.


Owh kitchen i memang penuh dengan bright color cooking utensils... Tu lime green siever... just to add some color in the kitchen... Tu can opener.Fully stainless steel. Bought it at RM8.20. Quite cheap kan? The old one yang lebih kurang mcm tu tapi colour merah dah rosak. Habis rosak tin bila i guna buka tin hari tu. Sayang pula. Orange merah tu pvc placemat... Nak letak atas microwave.


Ini nama dia measurement cup... Sangat terpengaruh dengan Giada At Home. Tu yang usaha gak mencari benda ni...Bagus lah benda ni untuk orang yang masak ikut resipi sebiji2 macam i. Yang besar belah kanan tu 1 cup, lepas tu 1/2 cup, 1/3 cup and yang kecil sekali tu 1/4 cup...


Ini pula measurement spoon. Ala2 Ina garten dalam Barefoot Contessa kan? Haha. Yang besar sekali tu 1 tablespoon,  1 teaspoon, 1/2 teaspoon and kecil sekali 1/4 teaspoon.... kalau you all focus ada nampak label dia kat holder dia tu/


 Ha ni nama dia grater, ke entah apa tah nama sebenar dia... I bought this from Giant. Harga? RM19.90 kalau tak silap... kadang2 kan kita beli halia kan? kita nak guna seinci je, lepas tu kita dok simpan kat luar sampai halia tu dah rosak2 kan? jadi masa ni la nak guna benda ni, the rest of the halia tu kita potong2 lepas tu kita grate dia guna benda ni and simpan dalam fridge... next time nak guna, tak payah nak wasting time nak chop and mince2 lagi... Boleh juga guna untuk onions and garlic...

Okaylah, next time share benda2 lain pula eh..Banyak lagi pasal kitchen nak share ni...


2 comments:

nanad™ said...

ohh~ that non stick pan is veerryyy cuuteee~ like the polka dot.. hehehe.. like ur blog too.. do visit my blog yeap~!

Mahirah Kamaludin said...

Ignore the bad comments darling. Motivate your self with positive comments. Mana lah tak bangga kalau sebelum ini, balik ofis, semua mak yang buat. Now u cook for your love ones kan.. Puas hati. Sedap tak sedap lain cerita. Sedap tu adalah subjektif. Lama-lama dia adalah good progress nanti

But I'm impressed with u seriuosly. Akak, setahun selepas kahwin, memang beria. Now bila dah busy, malas juga. But, balik penat2 keja, terus masuk dapur masak, itu kepuasan.

Keep it up!

Post a Comment

Hi, do shower me with positive words and great vibes. TQ